مهارت داستان گویی برای متقاعد کردن دیگران

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
امتیاز دهید

در این مقاله قصد داریم در مورد استفاده از مهارت داستان گویی در متقاعدسازی دیگران استفاده کنیم. داستان‌ها همدلی ایجاد می‌کنن و نیازها و درد مخاطب رو به یادش میارن. داستان‌های تأثیرگذار به زبان مخاطب بیان میشن و با جزئیات نقاط درد و حساس رو برای مخاطب یادآوری می‌کنن. ما به وسیله مهارت داستان گویی در متقاعدسازی تجربیاتمون رو با هم به اشتراک میذاریم.

داشتن اطلاعات اولیه و خام برای متقاعد کردن تیم‌های مختلف، سهام‌داران و یا در کل کسی که می‌خوایم متقاعدش کنیم کافی نیست. یک روایت یا داستان، ارتباط بین داده‌های ما و اینکه چرا دیگران باید به حرف هامون اهمیت بدن رو ایجاد می‌کنه. پس در این مقاله همراه ما باشین تا نکات و قوانینی که باید برای مهارت داستان گویی در متقاعدسازی دیگران رعایت کنیم رو با هم مرور کنیم.

مهارت داستان گویی در متقاعدسازی چیه؟

با مهارت داستان گویی در متقاعدسازی ما یک روش طبیعی و مؤثر برای به اشتراک گذاشتن رفتارها، دیدگاه‌ها و نگرش‌های خودمون فراهم می‌کنیم. تو بسیاری از مشاغل داستان گویی می‌تونه راحت به نظر نرسه؛ اما این مهارت به دلیل ارتباط غنی و قوی‌ که ایجاد می‌کنه، می‌تونه باعث ترغیب بیشتر افراد و در نهایت فروش ما بشه. مثلاً به عنوان افراد حرفه‌ای UX، از داستان‌هایی برای کمک به ایجاد زبون مشترک استفاده می‌کنیم، تیم رو بر یک هدف مشترک متمرکز می‌کنیم و سهام‌داران رو ترغیب می‌کنیم. در نهایت منجر به فروش سهام میشیم.

مزایای مهارت داستان گویی در متقاعدسازی

1. باعث میشه کانسپت های (مفهوم) سخت رو ساده‌تر بیان کنیم

زمینه چینی به وسیله داستان گویی باعث میشه مخاطب با مفهوم اصلی ارتباط برقرار کنه. این زمینه چینی می‌تونه به شکل رفتارها، عواطف، واکنش‌ها، انگیزه‌ها و یا اهداف باشه. یک روایت یا داستان به شنونده‌ها اجازه میده تا دلایل پشت‌پرده اعمال کاربران رو درک کنن و باهاش همزاد پنداری کنن.

2. داستان‌ها باعث جرقه در ذهن ما میشن و ایده‌های جدید رو به ذهنمون می‌رسونن

مزایای مهارت داستن گویی

در مهارت داستان گویی در متقاعدسازی، زمانی که یه کتاب رو میخونیم، اون چیزی که نویسنده نوشته رو در ذهنمون تصور می‌کنیم و قسمت‌های خاکستری رو هم با دانش و زمینه‌ای که از قبل داریم پر می‌کنیم. همین کار رو زمانی که داستان تعریف می‌کنیم هم انجام میدیم. به جای توضیح همه جزئیات اجازه بدین تا مخاطبان خودشون هم حدس بزنن.

3. داستان‌ها به ما اجازه میدن یک درک مشترک ایجاد کنیم

داستان‌ها نقاط درد کاربر و اهداف رو به خط مقدم مکالمه میارن و به تیم‌ها کمک می‌کنن یه زبان مشترک ایجاد کنن که چرا اون‌ها در حال ساخت محصول یا ویژگی خاصی هستن. این داستان‌ها همچنین می‌تونن برای تجمع حول یک دیدگاه محصول مورد استفاده قرار بگیرن و تصویری از نحوه بهتر شدن زندگی با اون محصول رو تصور کنن.

6 قانون برای مهارت داستان گویی در متقاعدسازی

1. به زبون مشتری صحبت کنین

هدف ما اینه که بتونیم با مخاطب یا مشتری خودمون ارتباط برقرار کنیم؛ اما زمانی که نتونیم به زبون مشترک صحبت کنیم، نمی‌تونیم این ارتباط رو شکل بدیم. منظورمون از زبون مشترک، لحن و استفاده از کلمات مشابه هست. وقتی با مدل خود مشتری صحبت می‌کنیم، درک مشتری از صحبت‌های ما بیشتر میشه و بهتر می‌تونه با گفته‌های ما ارتباط برقرار کنه. زمانی که از زبون مشترک با مشتری استفاده نمی‌کنیم، نمی‌تونیم توجهش رو جلب کنیم.

2. توجه مخاطب رو جلب کنین

مهارت داستان گویی در متقاعدسازی کمک می‌کنه هم‌زمان با اینکه به زبون مشترک با مخاطبانتون صحبت می‌کنین، بدونین که اون‌ها به چه چیزهایی اهمیت میدن.

آیا فقط به قیمت اهمیت میدن؟

آیا براشون مهمه که طبق جدول زمان‌بندی که دارن پیش برن و به زمان خیلی اهمیت میدن؟ زمانی که شما داستانتون رو تعریف می‌کنین، به صورت ناخودآگاه این نگرانی‌ها رو در ذهن مخاطبتون به وجود میارین و با همین داستان می‌تونین این نگرانی‌ها رو پاک کنین. پرسوناهای مختلفی رو با دغدغه‌های متفاوت در نظر بگیرین و توجه کنین که به تمام این دغدغه‌ها در حین گفتن داستانتون پاسخ بدین.

3. با دادن آمار و ارقام واقعی با مشتری صحبت کنین:

یه داستان بدون اینکه فکت و واقعیتی پشتش باشه، فقط یه روایته که خیلی هم تأثیرگذار نیست. با مهارت داستان گویی در متقاعدسازی در حین بازگو کردن داستان به منابع و حقایقی که در پشت داستان وجود داره اشاره کنین. زمانی هم که مخاطب سؤالی می‌پرسه میتونین با استناد به همین حقایق و داده‌های موجود پاسخش رو بدین.

4. روی تمام جزییات تمرکز کنین

از تمامی مخاطبانتون صحبت کنین. اینکه چه چیزی مخاطبان رو به سمت شما میاره. از محصول یا خدمت شما در کجاها استفاده می‌کنن. اینکه قبل، حین و بعد از استفاده از محصولتون چه کارهایی انجام میدن. چه چیزی ممکنه اون‌ها رو از شما دور کنه و…

وقتی از تمام جزئیات با مخاطبانتون صحبت می‌کنین، بهشون زمینه‌ای رو میدین که قراره در چه مسیری قرار بگیرن و دقیقاً چه کارهایی انجام بدن. برای مثال وقتی به شنوندگانتون میگین که خودشون رو جای مشتری شما بذارن برای مثال: «تصور کن که دو فرزند داری و تنها سرپرست اون‌ها هستی، یه کار تمام‌وقت داری و باید به تمام کارهایی که در تقویمت یادداشت کردی برسی». مهارت داستان گویی در متقاعدسازی باعث میشه شنوندگان شما خودشون رو با تمام این مسئولیت‌ها تصور کنن و از دیدگاهی که خودشون به قضیه داشتن فاصله بگیرن؛ و از دیدگاهی که براشون ایجاد کردین به قضیه نگاه کنن.

بنابراین از جزئیات غافل نشین و در بیان جزئیات، از صداها، رنگ‌ها، بوها حتی توضیح جنس مواد و بافت‌ها و هر چیزی که می‌تونه تصویرسازی کاملی با حواس پنج‌گانه برای مخاطب انجام بده کم نذارین.

5. داستانتون رو با چیزی جفت کنین تا به‌یادموندنی بشه

داستان شخصیت‌ها، نقشه‌های سفر و گزارش‌های تحقیقاتی داستان رو برای مخاطب ملموس می‌کنه. همچنین به اون‌ها در یادآوری جزئیات خاص کمک می‌کنه. برای مثال، جفت کردن داستانتون با یه نقشه سفر به مخاطب اجازه میده تا متوجه بشه کاربر چقدر از سفرش راضی بوده و لذت می‌برده و شما در مورد هر مرحله از سفر کاربر صحبت کنین.

6. با خلاصه مطلب جمع‌بندی کنین

با مهارت داستان گویی در متقاعدسازی، داستانتون رو دوباره به صورت خلاصه و یا با یک ایمیل کوتاه یا راه‌های ارتباطی دیگه بگین و راه رو برای ارتباطات بیشتر باز کنین. اگر تصمیمی بر اساس این داستان گرفته شد و در ادامه چیزی مورد سؤال قرار گرفت میتونین به سادگی به این داستان مراجعه کنین و سؤال مطرح‌شده رو برطرف کنین.

این مرحله حکم نتیجه‌گیری رو برای داستان شما داره. شما در واقع در این مرحله مخاطبتون رو به هدف مدنظرتون می‌رسونین. اگه نتونین این بخش رو به خوبی انجام بدین و نتیجه‌گیری خوبی انجام بدین، به هدفتون نمی‌رسین و زحمات مراحل قبلیتون به هدر میره.

مهارت داستان گویی در متقاعدسازی

استفاده از مهارت داستان گویی در متقاعدسازی برای شغلتون

شما می‌تونین تصاویر، مطالعات موردی مرتبط، جداول، عکس‌ها، آزمون‌های مرتبط و یا هر چیز دیگه‌ای استفاده کنین تا چیزی برای ارتباط با کلمات و فراتر از کلمات به مخاطبین خودتون بدین.

به عنوان مثال، اجازه بدین تصور کنیم که شما در حال کار روی گردش کار پرداختی برای وب‌سایت یک گیفت‌شاپ جدید هستید. شما با یک کاربر مصاحبه می‌کنین و اون در مورد تجربه اخیرش موقع خرید، به شما میگه. مثلاً فرض کنین به این مورد موقع تحقیقاتتون برای طراحی سایت برمیخورین: علی دوتا بچه داره که از بچه‌هاش دوره و گاهی براشون هدیه می‌فرسته. علی برای دخترش یه هدیه پیدا می‌کنه که این هدیه سفرهایی که با دخترش داشتن رو به یادش بیاره؛ و این هدیه رو مستقیماً می‌خواد براش بفرسته. ولی علی نمی‌دونسته که می‌تونه یه کارت هم همراه هدیه‌اش داشته باشه و برای دخترش بفرسته و بنویسه که هدیه از طرف اونه. دخترش هم که هدیه رو دریافت می‌کنه متوجه نمیشه که هدیه از طرف کیه و چرا داره این هدیه رو دریافت می‌کنه.

زمانی که دارین تحقیق می‌کنین و این مدل گزارش‌ها رو می‌نویسین، از آیتم‌های بصری استفاده کنین حتی میتونین از آواتارها به عنوان عکس هم استفاده کنین که دید خوبی بهتون بده.

جدول

تعامل و طراحی بصری

زمانی که ایده پردازی می‌کنین، خودتون رو به جای مخاطب قرار بدین و بر اساس اون ایده‌پردازی کنین. اینطوری ایده‌هایی که میدین مخاطب رو در نظر گرفته و مشتری پسنده. مثلاً در مثال بالا درباره علی شما میتونین مراحل خرید رو به طور کامل نشون بدین. طراحی ایده‌هاتون رو هم بر اساس نیازهای علی بدین.

ایده پردازی بر اساس نیاز مشتری

تقویت مهارت داستان گویی در متقاعدسازی

برای تقویت مهارت داستان گویی در متقاعدسازی شما باید روی مهارت سخنوری و فن بیانتون بیشتر از هر چیزی کار کنین. کلاس‌های مختلفی در این مورد برگزار میشه و شما میتونین این کلاس‌ها رو هم به صورت حضوری و هم آنلاین شرکت کنین. در این کلاس‌ها تمرین‌های عملی و مخصوصی بهتون داده میشه که مهارتتون رو افزایش میده و شما رو به نتایج دلخواهتون می‌رسونه.

نکاتی که باید با مهارت داستان گویی در متقاعدسازی رعایت کنین

1. به داستانی که تعریف می‌کنین مسلط باشین

شما باید تسلط کافی روی داستانتون داشته باشین. طوری داستان رو تعریف کنین که مخاطب از شنیدن داستان لذت ببره و بتونه باهاش ارتباط برقرار کنه. اگه به هر دلیلی نتونین بیان خوبی در تعریف داستان داشته باشین، مخاطب ارتباطش رو با داستان از دست میده و هدف شما محقق نمیشه.

2. در داستان‌ها شخصیت‌سازی کنین

همه ما با داستان‌هایی که شخصیت اصلی اون‌ها رو می‌شناسیم بهتر ارتباط برقرار می‌کنیم. در زمان تعریف داستان هم شما باید برای مخاطبتون شخصیت‌های داستانتون رو به درستی تعریف کنین. زمانی که اون‌ها بتونن با شخصیت‌های داستان شما ارتباط برقرار کنن، داستانتون تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت.

3. به داستان هیجان بدین

دیدین بعضی از افراد حتی یه موضوع بی‌مزه رو طوری تعریف می‌کنن که افراد به وجد میان و از شنیدنش لذت میبرن؟ در مقابل داریم افرادی رو که بامزه‌ترین جوک‌ها رو هم به بی‌مزه‌ترین شکل ممکن تعریف می‌کنن و هیچ تأثیری روی مخاطب نمیذارن. فارغ از اینکه داستان شما باید به خودی خود بامزه باشه، شما هم باید مهارتتون رو در این زمینه افزایش بدین و بتونین با مهارت داستان گویی در متقاعدسازی مخاطبتون رو با هیجانی که داستان رو تعریف می‌کنین، به وجد بیارین.

4. داستان شما باید با موضوع اصلی یکی باشه

برای نگه‌داشتن مخاطب روی موضوع اصلی و تاثیرگذاری بیشتر روی مخاطب باید مخاطب رو روی موضوع اصلی نگه‌ داریم و این مستلزم اینه که داستان شما هم‌سو با موضوع اصلی باشه؛ بنابراین هدف شما از بیان داستان باید با موضوع داستان یکی باشه.

5. زبان بدن شما خیلی مهمه

زبان بدن

زبان بدن به قدری مهم بود که ما یه مقاله کامل رو بهش اختصاص دادیم و پیشنهاد می‌کنم حتماً یه سر بهش بزنین. فرقی هم نمی‌کنه که مذاکره شما حضوری یا آنلاین هست. در هر صورت تکنیک‌هایی که برای زبان بدن گفتیم می‌تونه شما رو به هدفتون نزدیک و نزدیک‌تر کنه. زمانی که از مهارت داستان گویی در متقاعدسازی مخاطبانتون استفاده می‌کنین، باید زبان بدن رو با داستانی که میگین هماهنگ کنین تا به این ترتیب انرژی لازم رو به مخاطب القا کنین و در ناخودآگاهش تأثیر لازم رو بذارین.

نتیجه‌گیری

مهارت داستان گویی در متقاعدسازی به مخاطبانتون کمک می‌کنه خودشون رو به جای کاربر قرار بدن و از اون زاویه‌ای که شما داستان رو گفتین به قضیه نگاه کنن. مخاطبان هم هنگامی که از این دیدگاه نگاه می‌کنن، اطلاعات بیشتری برای تصمیم‌گیری دارن که علاوه بر کسب‌وکار، به نفع کاربر هم هست. پس مهارت داستان گویی در متقاعدسازی می‌تونه شما رو به هدف اصلیتون یعنی فروش نزدیک کنه. امیدوارم که این مقاله براتون مفید بوده باشه و نهایت استفاده رو ازش برده باشین. ممنون که مثل همیشه تا انتهای مقاله با ما همراه بودین.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شید.

حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.

 

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *