توسعه فردی چیست؟

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
امتیاز دهید

اغلب افراد در ذات خود تمایل به رشد و پیشرفت دارند و می‌خواهند شرایط زندگی خود را بهبود ببخشند، ثروت بیشتری به دست بیاورند، تناسب اندام و سلامتی داشته و همچنین روابط مؤثرتر و بهتری با نزدیکان خود در زندگی داشته باشند. اما نکته مهم این است که نمی‌دانند چگونه به تمام این خواسته‌ها برسند.

ایجاد توسعه فردی در زندگی، یکی از راهکارهای رسیدن به آرزوهای فراموش‌شده در زندگی است. ما در این مقاله به آموزش توسعه فردی در زندگی و بررسی نکات مهم در این زمینه می‌پردازیم و با تمام جوانب این موضوع آشنا می‌شویم. همچنین سعی داریم تا مهم‌ترین عواملی را که هر فرد برای رشد و توسعه کیفیت زندگی به آن نیاز دارد را با شما در میان بگذاریم.

تاریخچه توسعه فردی

تاریخچه توسعه فردی

در ابتدا بهتر است در رابطه با تاریخچه و پیدایش این امر صحبت کنیم. برخی از مذاهب و فیلسوفان معاصر، از روش‌هایی مانند عبادت، نوشتن، گوش دادن به موسیقی، ورزش و… برای ارتقا کیفیت زندگی افراد یاد کرده‌اند.

میشل فوکو در کتاب خود از روشی به نام اپیملیا epimelia نام برده که در رم و یونان باستان به منظور داشتن زندگی بهتر و باکیفیت برای مردم توسط فیلسوفان توصیه شده است. در این روش نکات مهمی در خصوص تغذیه سالم، تمرینات فیزیکی، تفکر و عبادت ذکر شده است؛ تکنیک‌ها و روش‌هایی هستند که اغلب آن‌ها در سنت مسیحیت باقی مانده و مردم از آن بهره می‌برند.

در آسیای شرقی هم روش‌های جالب و متنوعی به منظور ارتقا کیفیت و رشد فردی در جامعه مورد استفاده قرار می‌گرفته است. روش‌هایی مانند “یی وشو” و “تای چی چوآن” جزو تکنیک‌های باستانی در کشور چین بوده‌اند که با تمرینات تنفس و کنترل سطح انرژی و با استفاده از هنرهای رزمی در کنار طب سنتی چینی مثل ماساژ و طب سوزنی برای ارتقا زندگی افراد کاربرد داشته‌اند.

نکته جالب توجه در این مورد آن است که سخنان و آموزه‌های فیلسوفان باستانی مانند ارسطو و کنفسیوس امروزه نقش مهم و اساسی در آموزش توسعه فردی و ایجاد آن در زندگی دارد، که یکی از آن‌ها متعلق به سنت غرب و دیگری متعلق به سنت شرق است. سنت‌های باستانی هند هم مانند یوگا، مراقبه و تکنیک‌های تنفس، هدفی غیر از ارتقا سطح کیفیت زندگی پیروان خود نداشته‌اند و به همین منظور برای مردم توصیه می‌شود.

توسعه فردی در قرن 20

با شروع قرن بیستم و پیدایش رشته روانشناسی، به خصوص با حضور افرادی مانند فروید و آدلر، بخش‌های جدیدی به شناخت انسان از خویش افزوده شد که تأثیر بسزایی در آموزش توسعه فردی دارد. با شروع دوره روانشناسان مثبت‌گرا مسیر رشد و توسعه افراد تغییر کرد. زیرا روانشناسان مثبت‌گرا بر خلاف روانشناسی رایج در جامعه که به دنبال درمان بیماری‌ها و اختلالات بود، به دنبال تجربه‌های مثبت و حس خوب در ذهن انسان بوده است. موضوعاتی مانند لذت، شادمانی، سلامت، رضایت، انگیزه و خوش‌بینی در لحظات زندگی، از جمله مباحث مربوط به قرن بیستم بود که مورد توجه روانشناسان برای ارتقا کیفیت زندگی در این دوره قرار گرفت.

موضوع رشد و توسعه فردی در سال‌های اخیر با تمام مشکلات و معضلاتی که در جهان امروز با آن روبه‌رو هستیم از جمله کرونا به ابزاری پر قدرت برای حفظ جسم و روان ما تبدیل شده است. ایجاد توسعه فردی در دنیای امروز درست مانند گذشته با استفاده از روش‌هایی مثل مراقبه، یوگا و تمرینات تنفسی امکان‌پذیر و میسر است. تأثیرات توسعه فردی در زندگی به ما نشان می‌دهد که انسان چگونه می‌تواند با تمام استرس‌ها و آشفتگی‌های زندگی معاصر برای خود شرایط بهتری در زندگی شخصی ایجاد کند.

توسعه فردی چیست؟

توسعه فردی چیه؟

حال باید بدانیم که توسعه فردی چیست و چگونه می‌توان در زندگی از آن استفاده نمود. منظور از توسعه فردی فعالیت‌ها و مهارت‌هایی است که یادگیری آن‌ها به ما در داشتن روابط اجتماعی و کاری بهتر، کمک بسیاری می‌کند. مجموعه این مهارت‌ها و فعالیت‌ها باعث افزایش پیشرفت ما در سطوح مختلف زندگی می‌گردد. در حقیقت توسعه فردی را می‌توان از دو منظر مورد بررسی قرار داد.

گروه اول مهارت‌هایی هستند که ما در حال حاضر آن‌ها را داریم و پس از شناسایی این مهارت‌ها تنها لازم است آن‌ها را تقویت کنیم. گروه دوم اما شامل مهارت‌هایی می‌شود که ما هنوز کسب نکرده‌ایم ولی می‌دانیم که به وجود آن‌ها نیاز داریم و باید برای رسیدن به آن تلاش کنیم.

وجود هر دو گروه به ما کمک بسیاری می‌کند تا با سرعت بیشتری به اهداف خود در زندگی برسیم. همان‌طور که روانشناس معروف برایان تریسی می‌گوید: ایجاد توسعه فردی در زندگی برای صرفه‌جویی در زمان فوق‌العاده است. زیرا هر چقدر مهارت‌های بیشتری یاد بگیرید و بهتر شوید، زودتر به موفقیت و اهداف خود در زندگی می‌رسید و زمان کمتری برای رسیدن به آن‌ها نیاز دارید.

علت اهمیت ایجاد توسعه فردی در زندگی چیست؟

با توجه به سخن دریموند گرین که می‌گوید: “اگر زندگی شما رو به بهبود و ارتقا نیست، پس رو به افول و نابودی است”، به همین دلیل ایجاد توسعه فردی در زندگی از اهمیت بسزایی برخوردار می‌شود. اما مهم‌ترین انگیزه برای ایجاد توسعه فردی در زندگی این است که باعث تسلط بیشتر شما به امور زندگی می‌گردد.

زمانی که مداوم و پیوسته در تلاش برای بهبود طرز فکر، مهارت‌ها و به طور کلی ارتقا کیفیت زندگی خود هستید، احتیاجی نیست تنها به شانس و یا استعداد خود تکیه کنید. در عوض سخت کار می‌کنید و به موفقیت می‌رسید. ایجاد توسعه فردی در زندگی نقطه اتصال، رسیدن شما به اهداف بزرگ و کوچک خود در زندگی است. هنگامی که در مسیر رشد و توسعه فردی قدم برمی‌دارید، وارد سفری منحصربه‌فرد از خودشناسی در زندگی می‌شوید.

برنامه آموزش توسعه فردی چیست؟

برنامه آموزش توسعه فردی چیست؟

برنامه آموزش توسعه فردی یا Personal Development Plan که به آن PDP نیز می‌گویند؛ یک برنامه‌ریزی توسعه‌یافته برای افراد است که توسط آن خود را ارزیابی و شناسایی می‌کنند و برای آینده، اهداف شخصی، کاری و تحصیلی برنامه‌ریزی کرده و سپس در مسیر رسیدن به آن‌ها حرکت می‌کنند. امروزه داشتن یک برنامه رشد و توسعه مشخص برای اغلب شرکت‌ها و سازمان‌ها به مهم‌ترین بخش برای رسیدن به موفقیت تبدیل شده است. آن‌ها از کارکنان خود در بخش‌های مختلف انتظار دارند که برنامه توسعه و یادگیری در زندگی و کار داشته باشند.

برنامه توسعه فردی باعث گسترش مهارت‌های موجود و کسب مهارت‌های جدید برای افراد می‌شود. این برنامه به این معنی نیست که شما در آینده هیچ مشکلی نخواهید داشت، زیرا مشکلات همیشه در زندگی ما حضور دارند؛ اما شما با این برنامه عملکرد بهتری برای رفع مشکلات در آینده خواهید داشت.

مراحل آموزش توسعه فردی به شرح زیر است:

  • مرحله اول شناسایی مهارت‌های فردی موجود و شناخت نقاط ضعف و قوت در زندگی است.
  • مرحله دوم هدف‌گذاری به منظور رسیدن به وضعیت مطلوب در زندگی است.
  • مرحله سوم ایجاد نقشه برای رسیدن به اهداف مد نظر در بخش‌های مختلف زندگی است.
  • مرحله چهارم بررسی و ارزیابی نقشه طراحی شده است.
  • مرحله پنجم ثبت و بررسی مسیر پیموده شده، برای رسیدن به اهداف در زندگی است.
  • مرحله آخر زمان‌بندی مسیر حرکت برای رسیدن به موفقیت است.

همان‌طور که گفتیم تنها راهکار رسیدن به هر موفقیتی، ایجاد توسعه فردی در زندگی است. رسیدن به اهداف در زندگی یک‌روزه اتفاق نمی‌افتد؛ شما باید برای رسیدن به موفقیت در زندگی برنامه‌ریزی و سپس آن را اجرا کنید. در ادامه به برخی از راهکارها که به شما در آموزش توسعه فردی کمک بسیاری می‌کند اشاره می‌کنیم.

گزینه های مختلف برای توسعه فردی

1. مسئولیت‌پذیری

اولین قدم برای اجرای توسعه فردی در زندگی این است که مسئولیت‌پذیر باشید و دیگران را مسئول اشتباهات خود ندانید. تا زمانی که از پذیرفتن اشتباهات خود فرار می‌کنید، بهتر است انتظار پیشرفت در زندگی را نداشته باشید. فردی که با شجاعت تمام با نتایج کار خود، روبه‌رو می‌شود بزرگ‌ترین قدم را برای رسیدن به رشد و توسعه فردی در زندگی برداشته است.

2. مدیریت استرس و نگرانی

مدیریت استرس و نگرانی

هنگامی که در انجام کارها استرس دارید نمی‌توانید به سمت پیشرفت حرکت کنید. اگر استرس و نگرانی‌ها را رها نکنید مسیر رسیدن به اهداف برای شما سخت و دشوار می‌شود.

3. خودباوری

یک از مهم‌ترین راهکارهای رسیدن به موفقیت در اجرای برنامه توسعه فردی داشتن خودباوری و اعتماد به نفس است. اگر اعتماد به نفس نداشته باشید، نمی‌توانید به درستی از مهارت‌های خود در رسیدن به موفقیت استفاده کنید و همیشه به اطرافیانتان نیاز دارید. افرادی مثل استیو جابز، مارتین لوتر، ایلان ماسک و… کسانی هستند که به خودباوری و اعتماد به نفس رسیده‌اند. آن‌ها ممکن است در زندگی شکست خورده باشند، اما به دلیل داشتن اعتماد به نفس و خودباوری دست از تلاش برنداشته‌اند و موفق شده‌اند.

دستیابی به توسعه فردی چگونه میسر می‌شود؟

حال چگونه باید برای آموزش توسعه فردی برنامه‌ریزی کنیم و برای رسیدن به آن قدم برداریم. قبل از هر چیز باید بدانیم که توسعه فردی یک مقصد نیست، بلکه مسیری برای رسیدن به اهداف و خوشبختی در زندگی است. در این مسیر شما هرچه مهارت‌های بیشتری یاد بگیرید، سریع‌تر و راحت‌تر به موفقیت می‌رسید. به همین دلیل باید بدانید که توسعه فردی به مرور زمان و با یادگیری و تمرین مهارت‌ها اتفاق نمی‌افتد. بلکه باید قدم به قدم در این مسیر حرکت کنید تا به اهداف خود در زندگی برسید.

بخش‌های آموزش توسعه فردی

بخش‌های آموزش توسعه فردی

مهم‌ترین و اساسی‌ترین بخش آموزش توسعه فردی رسیدن به شناخت از خود و سپس شناخت استعدادها و شکوفا کردن آن‌ها برای دستیابی به اهداف مهم در زندگی است. توسعه فردی، مربوط به دوره خاصی از زندگی نیست، بلکه مهارتی است که در تمام طول زندگی کاربرد دارد و به ارتقا سطح کیفی زندگی افراد کمک بسیاری می‌کند. توسعه فردی شامل مهارت‌های مختلفی می‌شود که یکی از مهم‌ترین آن‌ها خودیاری یا self help است. البته این برنامه فقط محدود به خودیاری یا کمک به خود نیست و دایره وسیع‌تری از مهارت‌ها را در بر می‌گیرد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

آموزش توسعه فردی شامل بخش‌های متنوعی مانند افزایش شناخت از خود، ارتقا مهارت‌ها و یادگیری فعالیت‌های جدید، شناخت استعدادها و نقاط قوت در خود، پیشرفت در تمام بخش‌های زندگی می‌شود. علاوه بر تمام موارد ذکر شده توسعه فردی باعث بهبود سبک زندگی و افزایش کیفیت آن، کسب توانایی مدیریت زمان، ارتقای سلامت، بهبود جایگاه اجتماعی، رسیدن به آرزوها و… نیز می‌گردد.

همان‌طور که گفتیم توسعه فردی یک راهکار برای ارتقا و بهبود کیفیت زندگی افراد است. همچنین این برنامه به عنوان یک صنعت رو به رشد در دنیا شناخته می‌شود و حضور دارد. همچنین بخش‌های متنوعی را به خود اختصاص داده که همه آن‌ها تأثیراتی مثبتی در جهت بهبود سبک زندگی دارند. در کنار آموزش توسعه فردی، مهارت‌های دیگر مانند تناسب اندام و ورزش، تقویت حافظه، زیبایی و یادگیری فعالیت‌هایی مثل یوگا، مراقبه و تغییر سبک زندگی بخشی از صنعت رو به رشد و گسترده توسعه فردی هستند.

بررسی عوامل تأثیرگذار بر آموزش توسعه فردی

همان‌طور که در مطالب به آن اشاره کردیم، اولین و مهم‌ترین مرحله در ایجاد توسعه فردی در زندگی، افزایش شناخت و آگاهی از خود است. شناخت خود شامل افکار، احساسات، درونیات و به طور کلی هر چیزی که ما نقش مهمی در شکل‌گیری آن نداشتیم، می‌شود که اغلب تحت تأثیر خانواده، دوستان و اجتماع شکل گرفته است. پس از شناخت خود بهتر است به تأثیرگذاری عواملی مانند استرس، مدیریت زمان، کمال‌گرایی، هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی در بحث آموزش توسعه فردی بپردازیم.

1.  تأثیر استرس بر ایجاد توسعه فردی

تأثیر استرس بر ایجاد توسعه فردی

زمانی استرس خودش را نشان می‌دهد که نیازهای ما با پیش‌بینی‌های صورت گرفته هماهنگی ندارد، در نتیجه بدن به این موضوع واکنش نشان می‌دهد و این واکنش به صورت بروز استرس است. واکنش‌ها به شکل‌های گوناگونی مانند سفتی عضلات، بروز اضطراب‌های ناگهانی، بالا رفتن ناگهانی ضربان قلب و فشارخون، سرگیجه و… ظاهر می‌شود.

روانشناسی به نام هانس سلیه، استرس را این گونه تعریف می‌کند: بروز استرس در بدن پاسخ عمومی به نیازهای او است. این امر ممکن است باعث ایجاد حس عدم توانایی در انجام کارها، وظایف و مسئولیت‌ها در فرد شود. در حقیقت استرس بخش جدایی‌ناپذیر از زندگی امروزه است؛ به طوری که اغلب افراد با انواع استرس‌ها از جمله استرس کاری، استرس در زندگی شخصی و… مواجه هستند و با آن زندگی می‌کنند.

به همین دلیل مدیریت استرس یا Stress management یکی از مهم‌ترین مهارت‌های تأثیرگذار در رسیدن به توسعه فردی محسوب می‌شود. همچنین جزو مهارت‌هایی است که باعث افزایش رضایت از زندگی چه از لحاظ جسمی و سلامت و چه از لحاظ روحی و روانی می‌گردد؛ بنابراین هرکسی که به دنبال ارتقا کیفیت سطح زندگی خود است، باید به این مهارت مسلط و مجهز باشد. یکی از بهترین و مؤثرترین راه‌ها برای مدیریت استرس در زندگی، برون‌ریزی است.

2. تأثیر مدیریت زمان ‌بر آموزش توسعه فردی

تأثیر مدیریت زمان ‌بر آموزش توسعه فردی

همه ما تا به حال جمله وقت، طلا است را شنیده‌ایم و می‌دانیم که زمان تنها سرمایه واقعی انسان در زندگی است. اما افراد بسیار کمی هستند که از آن به بهترین شکل ممکن استفاده می‌کنند. امروزه مدیریت زمان یکی از مهم‌ترین مهارت‌ها در مسیر رشد و پیشرفت در زندگی محسوب می‌شود و نبود آن مانع ترقی و پیشرفت در کار و زندگی است. نبود وقت کافی برای روابط خود با دیگران، برای مطالعه و مواردی مشابه با این‌ها، سرعت و کیفیت زندگی را کاهش می‌دهد و به استرس تبدیل می‌شود.

اساسی‌ترین راه برای مدیریت زمان، وجود طرح یا هدف مشخص در زندگی است. برای رسیدن به موفقیت و اهداف خود در زندگی باید برنامه‌ریزی دقیق و منظم داشته باشید. پس از تعیین هدف تنها چیزی که به آن نیاز دارید، یک برنامه‌ریزی درست و اصولی برای رسیدن به اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت است تا بتوانید کارها و امور خود را اولویت‌بندی کنید. در این صورت شما از مسیر اصلی خود در موفقیت خارج نمی‌شوید. همچنین مدیریت زمان جاده رسیدن به هدف را برای شما هموارتر می‌کند.

لازم است بدانید که زمان همواره رو به جلو در حرکت است و فرصت هیچ برگشتی برای شما در زندگی وجود ندارد. در دنیای سنگ‌ها برای تبدیل شدن به الماس، بیشتر از هر چیزی زمان نیاز است؛ حال شاید کمی بیشتر ارزش زمان را درک کنید. تنها چیزی که برای رسیدن به اهداف، بیشتر از همه احتیاج دارید زمان است. در نتیجه مدیریت زمان یکی از مهم‌ترین مباحث مربوط به آموزش توسعه فردی و ایجاد آن در زندگی است.

3. تأثیر کمال‌گرایی بر توسعه فردی

تأثیر کمال‌گرایی بر توسعه فردی

کمال‌گرایی یا Perfectionism یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های رفتاری در انسان محسوب می‌شود. کمال‌گرایی در حقیقت نوعی رفتار است که فرد در آن، خود یا دیگران را مجبور به انجام کارها به بهترین نحو ممکن می‌کند. او معتقد است که تنها یک راه درست برای انجام کارها وجود دارد به همین دلیل هیچ اشتباهی، حتی اشتباه کوچک نباید رخ بدهد.

افراد کمال‌گرا بر این باور هستند که همه چیز باید کامل باشد یا اصلاً وجود نداشته باشد. این‌گونه افراد اغلب اهداف خود در زندگی را طوری انتخاب می‌کنند که قابل دسترسی نیستند و هیچ راه منطقی برای رسیدن به آن‌ها در زندگی وجود ندارد. افراد کمال‌گرا زندگی را برای خود و اطرافیانشان سخت و دشوار می‌کنند. بهترین راهکار برای این موضوع مثبت بودن و تأکید بر نقاط مثبت در زندگی است که می‌تواند تأثیر بسزایی در رفع این مانع داشته باشد. برای این کار باید نسبت به خودتان مهربان باشید. برای کارهایی که می‌کنید، ارزش قائل شوید و پس از انجام کارها به خود پاداش دهید.

همچنین شما نباید خودتان را با دیگران مقایسه کنید؛ زیرا مقایسه کردن خود با دیگران مانند سم عمل می‌کند. این امر ممکن است باعث تشدید کمال‌گرایی در افراد شود، پس خودتان را با هیچ‌کس در زندگی مقایسه نکنید. شما فردی ارزشمند و مهم در زندگی خود و اطرافیانتان هستید، این نکته را هیچ‌وقت فراموش نکنید.

4. تأثیر هدف‌گذاری در آموزش توسعه فردی

همان‌طور که گفتیم یکی دیگر از مهم‌ترین بخش‌های رشد و توسعه فردی در زندگی داشتن تصویری از ورژن مطلوب خود و هدف‌گذاری برای رسیدن به آن است. من مطلوب در اینجا به معنای رضایت نداشتن از من کنونی نیست بلکه به معنای قابلیت رشد و پیشرفت در انسان است. ما همیشه و در همه حال می‌توانیم رشد کنیم و اگر در جایی این رشد متوقف شود به معنی سکون و عدم تلاش برای رسیدن به اهداف است. زیرا پیشرفت و رشد در انسان‌ها پایانی ندارد.

شاید برای شما هم جالب باشد بدانید که فقط سه درصد افراد در دنیا هدف مشخص و معینی برای خود دارند و در حال تلاش برای رسیدن به آن هستند. اما حتی تعداد کمتری از آن‌ها هدف خود را مکتوب می‌کنند و نکته قابل توجه این است که اغلب افرادی که هدف خود را مکتوب می‌کنند به احتمال بسیار بالا به آن می‌رسند. اهداف شما می‌توانند یک آرزو، خواسته یا حتی یک نتیجه دلخواه در آینده دور یا نزدیک باشند که لازم است برای به دست آوردن آن‌ها برنامه‌ریزی کنید و در مسیر پیشرفت قدم بردارید؛ بنابراین برای رسیدن به اهداف خود در زندگی باید برنامه‌ریزی و تلاش کرد تا به نتیجه دلخواه رسید.

هدف‌گذاری اسمارت یا هوشمند چیست؟

هدفگذاری هوشمند چیست

هدف‌گذاری هوشمند به این معنا است که ما دقیقاً می‌دانیم در بخش‌های مختلف زندگی چه اهداف و انتظاراتی از خودمان داریم. اهداف ما کاملاً مشخص و روشن هستند، زمان مشخصی برای آن‌ها تعیین شده و می‌دانیم که قابل دستیابی و واقع‌گرایانه انتخاب شده‌اند. به همین دلیل ما از رؤیاپردازی‌های بیهوده و خارج از مسیر اهداف خود خلاص می‌شویم و با برنامه‌ریزی دقیق در راه رسیدن به موفقیت تلاش می‌کنیم. بخش دلایل هدف‌گذاری از سایر قسمت‌های آن اهمیت بیشتری دارد. طبق گفته دکتر ویکتور فرانکل، هر کسی که چرایی و دلایل زندگی را یافته است با هر چگونگی خواهد ساخت و این سخن دلیل محکم برای هدف‌گذاری در زندگی است.

داشتن هدف در زندگی مسیر پر پیچ و خم آن را برای ما آسان‌تر و معنابخش می‌کند و به زندگی رنگ دیگری می‌دهد. همچنین وجود معنا و هدف در زندگی، یکی از شاخصه‌های افراد موفق و توانمند در زندگی است. به همین دلیل بهتر است ابتدا اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت خود را یادداشت کنید و سعی کنید اولویت‌بندی برای آن‌ها مشخص کنید. پس از آن فهرستی از کارهایی که به شما در رسیدن به اهدافتان کمک می‌کند، تهیه کنید و در برنامه روزانه خود زمانی را به آن اختصاص دهید. تا در رسیدن به اهداف خود موفق باشید.

5. تأثیر برنامه‌ریزی بر آموزش توسعه فردی

تأثیر برنامه‌ریزی بر آموزش توسعه فردی

برنامه‌ریزی زمانی در زندگی اهمیت پیدا می‌کند که ما اهداف مشخصی برای خود داشته باشیم. همچنین این موضوع می‌تواند برای زندگی شخصی یا مسیر حرفه‌ای باشد. برای رسیدن به آن باید به تمام کارها و برنامه‌هایی که برای خود مشخص می‌کنید، عمل کنید تا به مرور زمان به اهداف خود و موفقیت نزدیک‌تر شوید.

اغلب ما ممکن است برای کارهای روزانه خود برنامه‌ریزی کنیم؛ اما پس از مدتی هیچ شوق و ذوقی برای اجرای آن‌ها نداشته باشیم. به منظور جلوگیری از این اتفاق انتخاب برنامه‌هایی که در کوتاه‌مدت بازدهی دارند، از اهمیت بسزایی برخوردار است. در آموزش توسعه فردی گفته می‌شود که برنامه‌ریزی‌ها می‌توانند کوتاه‌مدت یا بلندمدت باشند، اما برخی از ویژگی‌های آن‌ها مشترک است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

1- قرار دادن اهداف سالانه در برنامه‌ریزی‌ها

هنگامی که اهداف کلی خود را برای یک سال مشخص نکنید، نمی‌توانید برنامه‌ریزی ماهانه دقیقی نیز داشته باشید. بهترین کار این است که اهداف بزرگ خود را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید تا در صورت موفقیت انگیزه بیشتری برای ادامه راه در شما ایجاد شود. داشتن اهداف سالانه باعث می‌شود که انگیزه بیشتری برای تلاش در مسیر رسیدن به هدف‌های خود داشته باشید.

2- برنامه‌ریزی‌های خود را یادداشت کنید

همان‌طور که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم می‌توانید اهداف خود را به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم کنید و هر ماه درصد موفقیت خود را بررسی کنید. یادداشت کردن برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته باعث می‌شود تا کارها درست و در بازه زمانی تعیین‌شده انجام شوند.

3- مرور هفتگی کارها

بررسی هفتگی کارها در برنامه‌ریزی باعث می‌شود تا به جزئیات کار خود دقت بیشتری داشته باشید و زمان‌های خالی هر روز را شناسایی کنید. این کار باعث مدیریت بهتر زمان در زندگی می‌شود و می‌توانید برخی کارهای خود را که در راستای رسیدن به اهداف هستند در زمان‌های خالی هر روز انجام دهید در نتیجه سریع‌تر به موفقیت می‌رسید.

4- مرور روزانه کارها

بررسی و مرور روزانه کارها باعث می‌شود تا شما از مسیری که برای رسیدن به اهداف خود مشخص کرده‌اید منحرف نشوید و فقط بر کارهای مهم تمرکز کنید.

5- سه کار مهم هر روز را یادداشت کنید

سه کار مهم هر روز را یادداشت کنید

در ابتدا برنامه‌ریزی روزانه سه مورد از کارهای ضروری هر روز که اهمیت بسیاری دارند را مشخص کنید تا تمرکز اصلی شما در طول روز بر انجام آن‌ها باشد. اغلب رفتارهای روزانه ما تحت تأثیر عادت‌های ما قرار دارند؛ بنابراین وجود یک برنامه‌ریزی دقیق شخصی باعث می‌شود تا رفتارها و عادت‌های غلط خود را شناسایی کنید و آن‌ها را با عادت‌های مثبت جایگزین نمایید. تهیه و تنظیم برنامه‌ریزی در زندگی شخصی، باعث حرکت افراد به سمت موفقیت می‌شود. با این کار شما یک گام بزرگ جهت ایجاد توسعه فردی در زندگی خود برمی‌دارید.

رسیدن به خود مطلوب با شناخت استعدادها

یکی از مهم‌ترین راه‌ها در راستای آموزش توسعه فردی، رسیدن به من مطلوب و شناسایی استعدادهای خود است. افراد بسیاری هستند که زندگی خود را صرف کارهایی کرده‌اند که در مسیر استعداد آن‌ها نبوده و همین امر باعث اتلاف انرژی و وقت آن‌ها در زندگی شده است. اگر مسیر زندگی با استعدادهای شما در یک راستا نباشد چیزی جز خستگی و فرسودگی برای شما نخواهد داشت. متأسفانه برخی از افراد برای جلب رضایت خانواده و جامعه انتخاب‌هایی را انجام می‌دهند که بر خلاف روحیات و استعدادهای آن‌ها است و با آن همخوانی ندارند. این‌چنین تصمیم‌هایی باعث کاهش کیفیت و رضایت آن‌ها از زندگی می‌شود.

بهترین روش شناخت استعدادها

بهترین روش شناخت استعدادها

بهترین راه برای شناخت خود، شناخت استعدادها و یا استعدادیابی است. تست‌ها و آزمون‌های بسیاری برای شناخت و شناسایی تیپ شخصیتی و استعدادها وجود دارند، اما بهترین راهکار نوشتن، کارها و فعالیت‌هایی است که از انجام یا مشاهده آن‌ها لذت می‌بریم. در نتیجه یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای شناسایی استعدادهای خود این است که ببینید در انجام چه کارهایی احساس رضایت و خشنودی دارید تا حدی که زمان را فراموش کرده‌اید. این گونه می‌توانید به شناخت بهتری از خود برسید.

طرز فکر افراد چه تأثیری بر توسعه فردی دارد؟

نوع طرز فکر افراد نسبت به هر موضوعی نشان‌دهنده میزان موفقیت آن‌ها در رابطه با همان موضوع است. برای مثال ممکن است شما فکر کنید که هیچ استعدادی در زمینه مسائل هنری ندارید، در حقیقت این نگرش نشان‌دهنده طرز فکر یا mindset شما در این زمینه است که میزان پیشرفت و موفقیت شما را نشان می‌دهد. در واقع باور شما نسبت به تغییر مسائلی مانند هوش و استعداد، طرز فکر شما را می‌سازد.

اشخاصی با طرز فکر ایستا یا FIXED MINDSET معتقد هستند که هوش و استعداد امری ارثی، ثابت و غیر قابل تغییر است. اما از طرف دیگر افرادی با طرز فکر رشد و پیشرفت یا GROWTH MINDSET معتقد هستند که توانایی‌ها و استعدادهای افراد می‌تواند با پشتکار تقویت شود و در نتیجه قابل تغییر است. بر اساس نظر کارول دوک، استاد روانشناسی دانشگاه استنفورد و یکی از بزرگ‌ترین محققان در زمینه توسعه فردی، باورهای هر فرد نقشی مهم و اساسی در چیزی که می‌خواهید و یا به آن می‌رسید، دارد. دوک با توجه به تحقیقاتش به این نتیجه رسید که طرز فکر هر فرد نقش مهمی در تعیین میزان موفقیت او در زندگی دارد.

جمع‌بندی

ما در این مقاله به بررسی جامع و کامل آموزش توسعه فردی پرداختیم و با بخش‌های مختلف و عوامل اثرگذار بر آن آشنا شدیم. همان‌طور که گفتیم منظور از توسعه فردی، تلاش هر شخص برای رسیدن به ورژن بهتری از خود است. آموزش توسعه فردی باعث رشد و پیشرفت در زمینه‌های روحی و روانی، رفتار و افکار می‌شود.

برای ایجاد توسعه فردی در زندگی باید قدم‌هایی درست و با اطمینان برداریم تا ما را به موفقیت برسانند. در نتیجه شما برای رسیدن به موفقیت و اهداف خود نیاز به ایجاد توسعه فردی در زندگی دارید که این امر با شرکت در دوره توسعه مالی میسر می‌شود. قسمت 1 تا 13 این دوره به آموزش توسعه فردی پرداخته و 13 تا 30 هم توسعه مالی را آموزش میبینید. پس اگر شما هم به دنبال رسیدن به موفقیت هستید شرکت در این دوره را از دست ندهید. همین حالا فرم زیر را پر کرده و این دوره را دریافت کنید.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *