هدفگذاری و داشتن برنامه مشخص از جمله راهکارهایی هستند که میتوانند رویاهای شما را دستیافتنیتر کنند، اما با این حال افراد زیادی هم وجود دارند که با وجود موارد گفته شده، شکست خوردهاند. پس آیا میتوانیم نتیجه بگیریم که برنامهریزی ادعایی دروغین است؟
اشتباهات در هدف گذاری از مواردی هستند که به خوبی به چشم نمیآیند اما میتوانند مانعی قوی برای افرادی باشند که گمان میکنند با برنامهای صحیح به سمت موفقیت در حرکت هستند. اگر این اشتباهات را ندانید، احتمالاً شما هم جزو افرادی میشوید که علیرغم برنامهریزی به هدفهای خود نخواهید رسید. در این مطلب همراه ما باشید تا این اشتباهات و راهکارهای مقابله با آنها مانند هدف گذاری smart را بدانید.
۱۰ مورد از اشتباهات در هدف گذاری را بشناسید
عموم مردم تصور میکنند که داشتن برنامه و هدف به تنهایی میتواند مسیر موفقیت آنها را هموارتر کند. اما کافی است یکبار به شکلی دقیق اطراف خود را بررسی کنید تا شمار زیاد انسانهایی که علی رغم برنامهریزی موفق نشدهاند را ببینید. این موضوع نشان میدهد که برنامهریزی و داشتن هدف نمیتواند تفاوت چندانی میان شما با افراد بیبرنامه ایجاد کند. اما مشکل در کجاست؟ اشتباهات در هدف گذاری، باعث میشوند که برنامه از شکل منطقی و عملیاتی خود خارج شده و به موفقیت منتهی نشوند. پس برنامهریزی به افرادی برای رسیدن به موفقیت کمک میکند که به درستی تنظیم شده باشد. به نظر شما چه اشتباهاتی ممکن است در تعیین اهداف رخ بدهند؟
تعیین اهداف غیرمنطقی
هدف باید به درستی و با نگاه واقعی به شرایط تنظیم شود. البته این به معنای برنامهریزی برای رویاها یا خواستههایی که به نسبت دور به نظر میرسند نیست. بهتر است اهداف به شکل پلهای و بر اساس رشد فردی، انتخاب شود. اما بسیاری از افراد در برنامهریزی خود به این ویژگی توجهی ندارند. از اشتباهات در هدف گذاری که در بسیاری از افراد دیده میشود، انتخاب هدفهایی است که متناسب با تواناییها یا ارزشهای آنها نیست.
برای مثال، گروهی ممکن است برنامههای خود را بر اساس انتظارت اطرافیان انجام بدهند. مارتین سلینگن از برترین روانشناسان مثبتگرا معتقد است هدفی که صرفاً بر اساس فشارهای اجتماعی ایجاد شده، نمیتواند محقق شود. پس باید در برنامهریزی حتماً به توانایی و خواستههای درونی خود فکر کنید.
دوره توسعه مالی رو به صورت کاملا رایگان شرکت کن و بدون این که ریسکی رو متحمل بشی، هدف گذاری درست رو انجام بده✅
هدفگذاری مبهم
بسیاری از ما هنوز به درستی نمیدانیم که هدف واقعاً باید به چه شکلی انتخاب شود. برای مثال رسیدن به ثروت، ازدواج کردن یا مسائلی از این دست میتوانند از جمله اهدافی باشند که بسیاری از ما در زندگی دنبال میکنیم. اما این موارد، مبهم و بدون جهتگیری خاصی هستند و به همین دلیل هم است که در بیشتر موارد، تحقق پیدا نمیکنند.
داشتن اهداف متعدد به صورت همزمان
عمده ما رویاهای مختلفی را در زندگی دنبال میکنیم، از اینرو ممکن است در هنگام برنامهریزی، هدفهای مختلفی را در نظر بگیریم. این موضوع باعث میشود تا انرژی و زمان صرف شده یک موضوع خاص نشود. در چنین مواردی احتمال نرسیدن به موفقیت و شکست بالا میرود. یکی از اشتباهات در هدف گذاری، مشخص کردن چندین هدف و تلاش برای محقق کردن همه آنها است.
عدم توجه به مشکلات مسیر
رسیدن به هدف و موفقیت به سادگی نیست و مطمئناً در این مسیر مشکلات زیادی وجود خواهند داشت. اما گاهی گروهی از افراد بیش از حد به این مسیر خوشبین شده و بسیاری از این چالشها را نادیده میگیرند. برای مثال، زمان از ویژگیهایی است که بیشتر ما در مورد آن خوشبین هستیم و انتظار داریم در زمان کمی به هدفهایی که تعیین کردهایم برسیم. اما واقعیت این است که موفقیت زمانبر است و نمیتوان با میانبر آن را کوتاه کرد. اگر در مورد زمان واقعبین نباشید، احتمالاً مسیر رسیدن به اهداف طولانیتر از انتظارتان خواهد شد که همین برای دلسردی و ادامه ندادن مسیر کافی است.
توجه بیش از حد به انتهای مسیر
یکی دیگر از اشتباهات در هدف گذاری، تمرکز زیاد بر نتیجه نهایی بدون توجه به مسیر است. این اشتباه باعث میشود تا فرد در میانه یا حتی شروع کار، خسته شود و نتواند به درستی برای چالشهای ایجاد شده، برنامهریزی کند. در این شرایط رویاها تنها در حد همان رؤیا باقی خواهند ماند و عملی نمیشوند.
دوره توسعه مالی رو به صورت کاملا رایگان شرکت کن و بدون این که ریسکی رو متحمل بشی، هدف گذاری درست رو انجام بده✅
در نظر نگرفتن میزان پیشرفت
اهداف و خواستههای ما ناگهانی و یک دفعه محقق نمیشوند. اگر هدف درستی داشته باشیم و به خوبی تلاش کنیم، به مرور در این مسیر پیشرفت میکنیم تا در نهایت به خواسته خود برسیم. ارزیابی مداوم میزان پیشرفت به شما کمک میکند که بدانید آیا واقعاً مسیر درستی را انتخاب کردهاید یا خیر. از اینرو گروهی از روانشناسان توصیه میکنند اهداف تعیین شده را به هدفهای کوچکتر تقسیم کنید. با این کار به خوبی میدانید که آیا به هدف نزدیک هستید و اینکه آیا در مسیر درستی قرار دارید یا خیر.
نگرانی در مورد شکست
معمولاً انسانهای کمالگرا و کسانی که از شکست فراری هستند، نمیتوانند بیشتر اهداف خود را عملی کنند. این افراد عموماً از شروع یک مسیر جدید برای عملی کردن اهداف خود خودداری میکنند. همچنین در صورت شروع هم عمدتاً نمیتوانند به مسیری که تعیین کردهاند، ادامه بدهند. این ویژگیها به دلیل احساس ترسی است که فرد در خود احساس میکند. اما واقعیت این است که همه افراد در مسیر رسیدن به اهداف خود شکست میخورند. افراد موفق از این شکستها درس گرفته و تلاش میکنند در دفعات بعدی بهتر عمل کنند. اما افراد کمالگرا به دنبال حتی یک شکست مسیر را ادامه نمیدهند، چون از وقوع شکستهای بعدی ترس دارند.
نداشتن برنامه عملیاتی
اگر قرار بود که صرفاً تعیین هدف باعث موفقیت شود، اکنون با طیف وسیعی از انسانهای موفق و ثروتمند مواجه بودیم. اما موفق شدن در زندگی به این راحتی نیست. یکی از اشتباهات در هدف گذاری، نداشتن برنامه عملیاتی برای آنها است که باعث میشود آن اهداف تنها در حد حرف یا نوشته باقی بمانند.
عدم تعیین زمان مناسب
عموماً بیشتر ما نتوانستهایم پروژههای مد نظرمان را در زمان مناسب تکمیل کنیم. این موضوع نشان میدهد که در مورد تعیین زمان برای رسیدن به هدف، بیش از حد خوشبین بودهایم. طولانی شدن زمان بیشتر از انتظار در نهایت منجر به ناامیدی از تحقق رؤیا و اهداف تعیین شده میشود. شاید یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده تا اغلب ما نتوانیم به مسیر موفقیت ادامه بدهیم هم همین موضوع باشد.
در نظر نگرفتن تعادل برای تعیین اهداف
توجه خاص به یک بخش زندگی، میتواند از اشتباهات در هدف گذاری باشد. برای مثال رسیدن به سطح فروش بالا، میتواند از این قبیل اهداف باشد که تنها بر روی شغل تمرکز کرده است. اما زندگی دارای بخشهای متنوعی است و تا زمانی که میان آنها تعادل ایجاد نشود، موفقیت حاصل نمیشود. موارد بررسی شده از جمله رایجترین اشتباهاتی هستند که اغلب ما در برنامهریزی خودمان آنها را مرتکب میشویم. بیشتر این اشتباهات، به خوبی مشاهده نمیشوند، اما میتوانند مسیر موفقیت را هدف قرار بدهند.
دوره توسعه مالی رو به صورت کاملا رایگان شرکت کن و بدون این که ریسکی رو متحمل بشی، هدف گذاری درست رو انجام بده✅
تکنیکهای مؤثر برای اجتناب از اشتباهات در هدف گذاری
آشنایی با اشتباهات در هدف گذاری تا زمانی که ندانید چگونه باید از آنها اجتناب کنید، ارزشی نخواهند داشت. برای حل این مشکلات، تکنیکهای موثری وجود دارند که به هموار شدن مسیر موفقیت کمک میکنند. به نظر شما این تکنیکها چه هستند؟
توجه به خواستهها و تواناییهای خود
باید اهدافی را در زندگی دنبال کنید که با تواناییها و ارزشهای درونی شما سازگار باشند. تلاش برای قبول شدن در رشته خاص به واسطه فشار اطرافیان یا پدر و مادر نمیتواند یک هدف منطقی و مناسب باشد، اگر فرد واقعاً به آن رشته علاقهمند نباشد. پس به جای انتظارات دیگران، به هدفهایی فکر کنید که به آنها علاقه دارید و واقعاً میتوانید با یک برنامهریزی دقیق به آنها دست یابید.
اولویتها را مشخص کنید
گاهی اشتباه در هدف گذاری مربوط به تعیین نکردن اولویتها میشود. باید توجه داشته باشید قرار نیست همه رویاهای شما همزمان عملی شوند. اگر اینگونه فکر نکنید، انرژیتان را میان اهداف مختلف تقسیم میکنید و همین موضوع باعث میشود تا نتوانید در هیچکدام، عالی باشید. در عوض باید اهداف را براساس اهمیت اولویتبندی کرده و تلاش کنید تا آنها را به نوبت محقق کنید.
پیشبینی در مورد چالشها
اگر به موانع و چالشهای مسیر فکر کنید، میتوانید برای آنها برنامهریزی کرده و بهتر آنها را پشت سر بگذارید. پس شاید در این مورد، خوشبینی ویژگی مثبتی نباشد.
تعیین پاداش برای حفظ انگیزه
یکی از اشتباهات در هدف گذاری، عدم تلاش برای حفظ انگیزه است. همانطور که اشاره شد، مسیر موفقیت چالشهای زیادی دارد و به همین دلیل طبیعی است که در اواسط مسیر ناامید یا خسته شوید. باید پس از هر بار پیشرفت، به خود پاداش بدهید تا انگیزه خود را برای مواجه با چالشهای جدید، بیشتر کنید.
اهداف باید واضح و قابل محاسبه باشند
ادوین لاک که از مشهورترین افراد در زمینه هدفگذاری است، پیشنهاد میکند اهداف به شکلی انتخاب شوند که با تواناییهای فرد مرتبط، دارای زمانبندی و قابل اندازهگیری باشند. برای مثال کاهش وزن، هدفی مبهم است که نمیتواند به درستی مورد ارزیابی قرار بگیرد. به جای این هدف مبهم، باید مشخص کنید که باید چه مقدار از وزن خود را در زمان مشخص کاهش بدهید. با در نظر گرفتن راهکارهای قبلی، باید توجه داشته باشید که هدف در نظر گرفته شده، منطقی و متناسب با شرایط شما هم باشد. برای مثال کاهش وزن سه کیلو در یک ماه، میتواند نمونهای از یک هدف واضح باشد که با یک رژیم درست هم قابل دسترس است.
دوره توسعه مالی رو به صورت کاملا رایگان شرکت کن و بدون این که ریسکی رو متحمل بشی، هدف گذاری درست رو انجام بده✅
سؤالات متداول
1.اشتباهات رایج در هدف گذاری چه هستند؟
همانطور که اشاره شد، نداشتن اهداف واقعبینانه، کمالگرایی، تعیین اهداف متعدد به صورت همزمان، عدم ارزیابی پیشرفت در مسیر، تمرکز به پایان مسیر، در نظر نگرفتن موانع و در نظر نگرفتن تعادل میتوانند از جمله این اشتباهات باشند.
2. چگونه از هدفگذاری پراکنده جلوگیری کنیم؟
بهتر است اهداف مد نظر خود را بر اساس اهمیت اولویتبندی کنید تا بتوانید با برنامه درست به نوبت آنها را عملی کنید.
3. چگونه هدفگذاری موفقی داشته باشیم؟
در نظر گرفتن اشتباهات گفته شده و تلاش برای عدم انجام آنها میتواند به هدفگذاری موفق کمک کند.