شکست و دور شدن از مسیر موفقیت همیشه به دلیل نداشتن پتانسیل و توان کافی برای رسیدن به آن نیست. گاهی موانع ذهنی رسیدن به هدف، اجازه استفاده از تمام ظرفیتهای فردی را نمیدهند و به همین دلیل موفقیت حاصل نمیشود. این موانع همیشه آنگونه که باید واضح و روشن نبوده و مانند دیوارهای نامرئی هستند که جلوی پیشرفت را میگیرند.
به نظر شما عوامل محدودکننده چه هستند؟ آیا راهکارهایی برای جلوگیری از ایجاد این موانع در مسیر رسیدن به هدف وجود دارد؟ اکنون زمان آن رسیده که این موانع را شناسایی کرده و برای بهتر شدن آنها گام بردارید. پس در ادامه همراه ما باشید.
موانع ذهنی رسیدن به هدف چه هستند؟
بسیاری از ما فرصتهای مهم زندگیمان را به راحتی از دست میدهیم، چون موانع ذهنی ایجاد شده مسیر موفقیت را دشوارتر از چیزی که هستند، نمایان میکنند. برای مثال ممکن است ترس از شکست از شروع یک فرصت جدید جلوگیری کند، یا در اواسط مسیر مانع از ادامه حرکت به سمت موفقیت شود. منظور از موانع ذهنی رسیدن به هدف، باورهای منفی و محدودکنندهای هستند که در ناخودآگاه فرد ریشه دارند.
تو دوره رایگان توسعه مالی شرکت کن و بدون اینکه هزینه ای پرداخت کنی، یکبار برای همیشه موانع ذهنیت رو بشناس و طرز فکر رشد رو در خودت ایجاد و تقویت کن تا بتونی به اهدافت برسی✅
معمولاً دلایل زیادی برای این باورهای منفی وجود دارد و هر فردی بسته به مشکلات مختلفی که در طول زندگی با آنها مواجه شده، این تفکرات را در خود پرورش میدهند. در سایه این تغییرات، فرد اعتماد به نفس خود را از دست میدهد و نمیتواند رفتار و تصمیمگیری به اندازه استعدادهای واقعی خود داشته باشد. حال سؤال اصلی این است که باورهای محدودکننده گفته شده شامل چه مواردی میشوند؟
ترس از شکست
بدون شک یکی از شایعترین موانع ذهنی رسیدن به هدف، ترس از شکست خوردن است که احتمالاً همه ما حداقل یکبار با آن مواجه شدهایم. این ترس میتواند به دنبال شکست در مسیری بوده باشد که فرد امید زیادی به موفقیت در آن داشته است. همین تجربه تلخ، ترسی دائمی ایجاد میکند که باعث میشود تا فرد به سراغ تجربههای جدید در زندگی خود نرود و به همیندلیل پیشرفتی هم نداشته باشد.
کمالگرایی
افراد کمالگرا همیشه به دنبال دستیابی به بهترینها هستند. گروهی این ویژگی را مثبت میدانند اما واقعیت این است که چنین نگرشی، باعث توجه بیش از حد به جزئیاتی میشود که اهمیت زیادی ندارند. فردی که چنین تفکری دارد، معیارهای غیر واقعی و فراتر از حد تصور برای خود تعیین میکند که همین موضوع، باعث تشدید ترس، اضطراب و نگرانی از شروع یک مسیر جدید میشود.
کاهش اعتماد به نفس
تا زمانی که فرد نتواند به صورت واقعی تواناییهای خود را شناسایی کند، نمیتواند به درستی برای موفقیت تصمیمگیری کند. معمولاً یکی از شایعترین موانع ذهنی رسیدن به هدف، کاهش اعتماد به نفس است که نتیجه جز عدم تلاش و ناامیدی در پی ندارد. افرادی که دارای این خصوصیت هستند، همیشه به دنبال هدفهایی میروند که بسیار کمتر از ظرفیتهای واقعی آنها است. از اینرو هیچگاه نمیتوانند به موفقیتهایی در حد و اندازه واقعی خود دست پیدا کنند.
تفکرات منفینگر
همه انسانها در مسیر پیشرفت، با مشکلات عدیدهای مواجه میشوند، پس نباید مسیر انسانهای موفق را صاف و هموار در نظر گرفت. چیزی که در این شرایط میتواند تفاوت ایجاد کند، نگرش و نحوه برخورد انسانها با این مشکلات است. بن کارسون در کتاب دستان با استعداد خود میگوید «موفقیت با مواجه یا عدم مواجه با چالشها تعیین نمیشود، بلکه این نحوه مقابله با این چالشها است که تفاوت ایجاد میکند» این جمله به زیبایی تأثیر تفکرات منفی نگر در شکست را نشان میدهد.
ترس از موفقیت
احتمالاً یکی از عجیبترین موانع ذهنی رسیدن به هدف، ترس از موفق شدن است. انسانهایی که دارای چنین ترسی هستند، عمدتاً دارای اعتماد به نفس پایینی هم هستند. نگرانی و ترس فرد بیشتر به دلیل عدم آمادگی آنها برای پذیرش مسئولیتها و چالشهای بیشتر است. هر چند که دوری از موفقیت نادر است، اما میتواند یک مانع مهم در گروهی از افراد باشد.
تو دوره رایگان توسعه مالی شرکت کن و بدون اینکه هزینه ای پرداخت کنی، یکبار برای همیشه موانع ذهنیت رو بشناس و طرز فکر رشد رو در خودت ایجاد و تقویت کن تا بتونی به اهدافت برسی✅
چرا موانع ذهنی ما را از مسیر موفقیت بازمیدارند؟
موانع ذهنی رسیدن به هدف، اغلب شامل تفکرات محدودکنندهای میشوند که اراده و انگیزه افراد را تحت تأثیر قرار میدهند. معمولاً افرادی که با این تفکرات درگیر هستند، تمایلی به ریسک و استفاده از فرصتهای جدید نشان نمیدهند، حال آنکه اغلب موفقیتها در شرایطی ایجاد میشوند که انسانها از منطقه امن همیشگی خود خارج شوند. در شرایطی که انرژی و تفکرات فرد باید بر حل مشکلات متمرکز شود، این انرژی برای باورهای غلطی مانند کمالگرایی مصرف میشود.
پس طبیعی است که راندمان کمتر از ظرفیتهای واقعی ایجاد شده باشند. به نوعی میتوان این تفکرات غلط را به مانند موانع خارجی دانست که فرد عمداً در مسیر خود قرار میدهد. مطمئناً پیمودن مسیر موفقیت در این مورد بسیار سختتر از مواردی است که فرد دارای باورهای درست از خود و تواناییهایش است.
نحوه تغییر موانع ذهنی رسیدن به هدف
یکی از موارد لازم و ضروری برای پیشرفت، رفع موانع ذهنی است، چون همانطور که اشاره شد این موانع در رفتار و تصمیمگیریها تأثیر میگذارند. باورهای منفی حتی از انسانهای موفق هم یک فرد شکست خورده میسازند و به همین دلیل اهمیت زیادی دارند. اما سؤال اصلی این است که چگونه میتوان این موانع را تغییر داد؟ راهکارهای مختلفی برای تغییر این نگرش منفی وجود دارد که در ادامه بررسی میکنیم.
قبل از هر چیز باید بدانید که تغییر این تفکر نیاز به زمان دارد و نباید انتظار ایجاد تغییرات به صورت ناگهانی را داشته باشد. همیشه اولین مرحله برای حل این مشکل، شناسایی موانع ذهنی رسیدن به هدف است. گاهی این تصورات غلط به حدی قوی میشوند که به یک باور در فرد تبدیل میشوند. در چنین شرایطی معمولاً شناسایی موانع دشوار است، چون تصور بر این است که ظرفیتهای واقعی فرد در همین سطح میباشد.
بهتر است برای شروع چندین سؤال از خود بپرسید. چه چیزی مانع من برای شروع یک مسیر جدید میشود؟ نگرانیهای من ناشی از چه مشکلاتی هستند؟ ثبت پاسخ این پرسشها، به شناسایی تصورات غلط در شما کمک میکند. اما پس از شناسایی، نوبت به یک مرحله مهمتر یعنی چالش با این تصورات میرسد. لزوماً همه تفکرات منفی در افراد، غلط نیستند و گاهی واقعاً از تواناییهای آنها نشات میگیرند. پس باید بین یک باور درست و تصور غلط تمایز ایجاد کرد. اما چگونه؟
بهتر است به دنبال شواهدی باشید که بتواند این طرز تفکر در شما را تقویت کند. میتوانید برای بررسی بیشتر، شرایط افراد مشابه خودتان را هم بررسی کنید. این موارد باعث ایجاد شک و تردید در شما میشوند که همین تردید، برای ایجاد یک تغییر مثبت کافی است. پس باید در گام بعدی، به سراغ جایگزینی آن تصورات با باورهای مثبت شوید. در این راه، پذیرش اشتباهات و ایجاد محیط حمایتی میتوانند فرآیند تغییر را تسریع کنند.
تو دوره رایگان توسعه مالی شرکت کن و بدون اینکه هزینه ای پرداخت کنی، یکبار برای همیشه موانع ذهنیت رو بشناس و طرز فکر رشد رو در خودت ایجاد و تقویت کن تا بتونی به اهدافت برسی✅
سؤالات متداول
۱. موانع ذهنی چگونه بر موفقیت ما تأثیر میگذارند؟
موانع ذهنی عمدتاً شامل باورهای منفی هستند که باعث کاهش اعتماد به نفس و عدم استفاده درست از استعدادها و تواناییها میشود.
۲. چرا بسیاری از افراد از وجود این موانع آگاه نیستند؟
همانطور که اشاره شد، موارد گفته شده از جمله اعتقاداتی هستند که پشت تفکرات روزانه ما پنهان شدهاند و به همیندلیل نمیتوان به خوبی آنها را درک کرد.
۲ پاسخ
ممنونم مقاله خوبی بود
خوشحالیم که مفید بوده براتون