واقعیت ترکیبی چیست؟

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
5/5 - (1 امتیاز)

موضوع بحث این مطلب پاسخ به سؤال واقعیت ترکیبی چیست و بررسی تفاوت آن با واقعیت افزوده و واقعیت مجازی است. این روزها به لطف سرمایه‌گذاری غول‌های تکنولوژی همچون گوگل، فیسبوک و سامسونگ شاهد رشد فناوری‌های ارزشمندی مبتنی بر واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی هستیم که در عمل با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند. در مقاله پیش‌رو سعی داریم درباره تفاوت کلیدی و کاربردهای این سه نوع تکنولوژی که قرار است آینده را متحول کنند، صحبت کنیم.

واقعیت ترکیبی چیست؟

واقعیت ترکیبی یا Mixed Reality که به اختصار به آن MR نیز گفته می‌شود، یکی از فوق‌العاده‌ترین تکنولوژی‌های نوظهور جهان است که از توسعه و ترکیب دو تکنولوژی شامل واقعیت افزوده و واقعیت مجازی شکل گرفته است. این فناوری پتانسیل ایجاد تحول عظیم در آینده و زندگی انسان‌ها در سال‌های نه چندان دور را دارد. واقعیت ترکیبی از آنجایی اهمیت پیدا کرده است که توانسته دنیای واقعی اطراف ما را با دنیای مجازی و دیجیتال گره بزند.

البته در حال حاضر، بزرگ‌ترین مشکل واقعیت ترکیبی مربوط به فناوری جدید آن است که محدودیت‌های زیادی در عملکرد و اجرا دارد. به طور قطع با رشد روزافزون فناوری واقعیت ترکیبی شاهد رفع نواقص این فضا خواهیم بود. حالا که متوجه شدید که واقعیت ترکیبی چیست، در ادامه بهتر است با کاربردهای آن آشنا شوید.

مهم‌ترین کاربردهای واقعیت ترکیبی چیست؟

مهم‌ترین کاربردهای واقعیت ترکیبی چیست؟

قابلیت‌ها و پتانسیل برقراری تعامل با اشیای واقعی و مجازی سبب شده تا کاربرد فناوری واقعیت ترکیبی به صورت عینی قابل مشاهده باشد. مهم‌ترین کابرد واقعیت MR این است که تصاویر یا فیلم‌های واقعی را از طریق یک دوربین موبایل، عینک هوشمند یا هدست مخصوص بر روی یک صفحه نمایش به تصویر می‌کشد.

نمونه ملموس کاربرد واقعیت ترکیبی با استفاده از تکنولوژی‌های واقعیت VR و واقعیت AR که توانسته اشیای مجازی را به دنیای واقعی متصل کند را در گزارش‌های هواشناسی شاهد بودیم. به طوری ‌که در آن فرد گزارشگر با لمس قسمتی از صفحه نمایش می‌تواند عملیاتی از تغییرات آب و هوایی همچون ابر، باد، بارش، گرد و غبار و … را به نمایش بگذارد.

در حال حاضر کاربردهای این فناوری در رسانه‌های اجتماعی و صنعت بازی و سرگرمی شناخته شده است اما در بخش‌های زیر نیز می‌توان از فناوری‌های واقعیت MR استفاده کرد. در ادامه مبحث واقعیت ترکیبی چیست، به بیان آن‌ها خواهیم پرداخت.

کاربرد واقعیت ترکیبی در حوزه آموزش

یکی از مهمترین کاربردهای تکنولوژی واقعیت MR مربوط به حوزه آموزش و پرورش است. استفاده از این فناوری می‌تواند در بهبود یادگیری و ارائه اطلاعات مورد نیاز دانش‌آموزان و دانشجویان کمک قابل توجهی کند.

از آنجایی ‌که بیان بسیاری از مفاهیم آموزشی همچون سیستم گردش خون، شکل آناتومی بدن و … به صورت کاغذی غیرقابل درک و فهم است، اما به راحتی می‌توان از طریق شبیه‌سازی سه بعدی به صورت تجربی این مفاهیم را به فراگیران منتقل کرد. دانش‌آموزان در این روش آموزشی به دلیل تعامل با اشیای مجازی می‌توانند درک عمیقی نسبت به مسائلی که درباره آن‌ها مطالعه می‌کنند، دریافت کنند.

کاربرد واقعیت ترکیبی در حوزه آموزش

کاربرد واقعیت ترکیبی در حوزه مهندسی

شرکت‌های مهندسی می‌توانند از واقعیت ترکیبی در بهبود عملکرد و تسهیل روند کار خود بهره ببرند. برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های کاربردی زیادی برای استفاده از این تکنولوژی و مدلسازی سه بعدی به وجود آمده‌اند. واقعیت MR به مهندسان و همچنین مشتریان شرکت‌های مهندسی کمک می‌کند تا با هزینه کم نتیجه خروجی کار خود در همین ابتدای کار مشاهده کنند و در صورت نیاز ضمن شناسایی خطاها، تغییرات لازم را در آن ایجاد کنند.

نمونه این نوع مدلسازی را در صنعت ساختمان‌سازی شاهد هستیم. به طوری‌ که یک تصویرسازی سه بعدی از نحوه ساختمان تکمیل شده ارائه خواهد شد تا متناسب با آن نقشه طراحی‌شده، مشتری را متقاعد به مشارکت کنند.

در حوزه پزشکی و درمان کاربرد واقعیت ترکیبی چیست؟

استفاده از این تکنولوژی‌های حوزه واقعیت در امر آموزش پزشکی بسیار پرکاربرد است. به طوری ‌که از طریق شبیه‌سازی یک عمل جراحی واقعی می‌توان بدون ریسک و خطر یک تمرین مناسب برای دانشجویان پزشکی ارائه داد. این اتفاق به تقوت مهارت پزشکان تازه وارد کمک قابل توجهی خواهد کرد.

کاربرد واقعیت ترکیبی در ارتباطات

یکی از شگفتی‌هایی که در واقعیت ترکیبی در انتظار کاربران است، گفتگوی تصاویر هولوگرافیک با آن‌ها است. به عبارتی دیگر با استفاده از این فناوری دیگر محدودیت مسافت در ارتباطات دوطرفه از راه دور معنایی ندارد و کاربران می‌توانند با دوستان و آشنایان خود به صورت رودررو اما به صورت مجازی دیدار و ملاقات کنند.

کاربرد واقعیت ترکیبی در دورکاری

واقعیت MR این امکان را به شما می‌دهد تا نیروی کار خود را بدون محدودیت زمانی و مکانی به کار بگیرید. همچنین تحت هر شرایطی با تکیه بر تکنولوژی حوزه واقعیت می‌توانید با همکاران و افراد مختلف در هر جای دنیا ارتباط برقرار کنید. در این اتفاق حتی محدودیت زبان مادری نیز برطرف شده است و شما می‌توانید به هر زبانی به راحتی صحبت کنید و طرف مقابل نیز صحبت‌های شما را به زبان مادری خود دریافت کند.

کاربرد واقعیت MR در بازی و سرگرمی

کاربرد واقعیت MR در بازی و سرگرمی

در ادامه مبحثِ واقعیت ترکیبی چیست، جالب است بدانید که استفاده از این فناوری جدید در بخش سرگرمی بسیار پیشروتر بوده است. در حال حاضر بازی‌های هیجان‌انگیز و جذابی وجود دارند که از واقعیت MR در به وجود آوردن آن استفاده شده است. البته صنعت فیلمسازی نیز در آینده‌ای نه چندان دور با استفاده از فناوری‌های AR و VR دچار تحول و تغییرات عظیمی خواهد شد.

بر این اساس به زودی تماشای فیلم از شکل و ظاهر کنونی خارج می‌شود و با ترکیب با این تکنولوژی نوظهور می‌توان جوانب بیشتری از یک فیلم را دید، شنید و یا حس کرد.

تفاوت واقعیت ترکیبی MR با واقعیت AR و VR در چیست؟

واقعیت ترکیبی با نام اختصاری MR از ادغام دنیاهای واقعی و مجازی به وجود آمده است تا ما بتوانیم با تولید محیطی جدید اشیاء فیزیکی و دیجیتالی که در زمان واقعی با هم زندگی می‌کنند و برای برقراری تعامل تلاش می‌کنند را مشاهده کنیم. در واقع در مواجهه با سؤال واقعیت ترکیبی چیست، باید بدانید که در واقعیت MR می‌توان واکنش یک محتوای مصنوعی و دنیای واقعی نسبت به یکدیگر را نشان داد.

قبل از اینکه تفاوت واقعیت ترکیبی با واقعیت افزوده و واقعیت مجازی بیان شود، بهتر است با مفاهم هر دو تکنولوژی جدید بیشتر آشنا شوید. چرا که واقعیت‌های مجازی و افزوده درک هر چیزی را برای ما آسان‌تر می‌کنند و به وسیله بازسازی هر چیزی با استفاده از این دو تکنولوژی جدید می‌توانیم واقعیت محیط اطراف و پدیده‌ها را بهتر و بیشتر درک کنیم.

واقعیت مجازی چیست؟

واقعیت مجازی چیست؟

در ادامه مبحث واقعیت ترکیبی چیست، شما را با واقعیت مجازی آشنا خواهیم کرد. واقعیت مجازی یا Virtual Reality با کلمه اختصاری VR که به عنوان یک واقعیت شبیه‌سازی رایانه‌ای نیز شناخته می‌شود، با استفاده از آن می‌توان کاربر را به خوبی در دنیای کاملاً مجازی که شبیه به واقعیت است، وارد کرد. در این روش با استفاده از فناوری‌های رایانه‌ای می‌توان با زدن یک هدست بر روی سر یا عینک به چشم، صداها و تصاویر واقعی را در یک دنیایی تخیلی دید و شنید.

در واقعیت مجازی تمام حواس پنجگانه انسان درگیر خواهد شد و حس بودن در مکانی را خواهید داشت که در اصل واقعی نیست. از این فناوری مدت‌هاست در ساخت بازی‌های رایانه‌ای استفاده می‌شود اما امروزه کاربردهای آن بیشتر شده است و در آینده‌ای نه چندان دور جلوه‌های تازه‌ای را از خود به نمایش خواهد گذاشت.

واقعیت افزوده چیست؟

واقعیت افزوده چیست؟

تکنولوژی به کار رفته در واقعیت افزوده یا Augmented Reality به دنیای زنده و فعلی ما به صورت مستقیم و غیرمستقیم یک چیزی می‌افزاید. در واقع در این نوع تکنولوژی اشیای مجازی به دنیای واقعی اضافه می‌شود و آن‌ها را از طریق یک رابط دیجیتالی به نمایش می‌گذارد. با این اقدام فرد درک بیشتری از دنیای پیرامون خود خواهد داشت چرا که به کمک این تکنولوژی المان‌هایی از دنیای مجازی را به دنیای واقعی اضافه کرده‌ایم.

از مهم‌ترین کاربردهای استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده می‌توان به قابلیت اجرای بازی‌های ویدئویی، تماشای ویدئوها، گوش دادن به موسیقی، برقراری ارتباط با وب‌سایت‌ها و … اشاره کرد.

واقعیت افزوده AR با واقعیت مجازی VR چه تفاوتی دارد؟

واقعیت افزوده و واقعیت مجازی هر دو مفهوم مشترکی دارند و میزان توانایی آن‌ها در تغییر درک ما از جهان یکسان است. در واقعیت مجازی VR می‌توان مفاهیم را به کاربر انتقال داد و مکان جدیدی را خلق کرد. به طوری‌که شما با قرار دادن یک هدست VR بر روی چشمان خود، تمام حواس خود را به سمت دنیای مجازی و غیرواقعی سوق خواهید داد.

مثلاً خود را در حال صعود از یک کوه یا سقوط از آن در محیط مجازی تصور خواهید کرد. اما در واقعیت افزوده یا AR، با استفاده از فناوری چیزی به دنیای کنونی ما می‌افزاید. نمونه این فناوری عینک‌های مخصوص است. بنابراین به طور کلی می‌توان گفت که در واقعیت افزوده آزادی عمل بیشتری برای کاربر فراهم است و نیازی به استفاده از امکانات پیچیده‌ای نیست. این فناوری با استفاده از تلفن هوشمند یا تبلت معمولی نیز برای کاربر قابل درک است اما در واقعیت مجازی استفاده از هدست خاص ضروری است.

در واقعیت مجازی VR همان طور که از تعریف آن مشخص است، ما چیزهایی را می‌بینیم و می‌شنویم که به صورت کاملاً مجازی رخ داده است و در اصل واقعیت ندارند. اما این اتفاقات مجازی به گونه‌ای است که کاملاً واقعی به نظر می‌رسند. اما در واقعیت افزوده AR چیزهایی را که می‌بینیم در واقع به واقعیت اضافه شده‌اند. به عبارتی دیگر شما محیط اطراف خود را به شکلی می‌بینید که اطلاعات اضافه برای درک بیشتر ما روی اشیا ضمیمه شده باشند.

در حال حاضر واقعیت مجازی همه‌گیرتر و پرکاربرد است در حالی‌که واقعیت افزوده دسترسی و آزادی بیشتری برای کاربران دارد. همچنین امکانات بیشتری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد، چرا که واقعیت مجازی نیاز به امکانات بسیار با صرف هزینه‌های زیاد را ندارد.

تفاوت واقعیت مجازی با واقعیت ترکیبی چیست؟

در ادامه با مفهوم این که تفاوت واقعیت مجازی با واقعیت ترکیبی چیست، بیشتر آشنا خواهید شد. نخستین تفاوت واقعیت مجازی VR با واقعیت ترکیبی MR در این است که اشیای مجازی که درون تکنولوژی مجازی وجود دارند، شبیه نمونه‌های واقعی هستند، در حالی‌که در فناوری ترکیبی، ارتباطی بین محیط مجازی با دنیای واقعی به صورت عادی برقرار نمی‌شود.

همچنین از دیگر بارزترین تفاوت‌های واقعیت مجازی و واقعیت ترکیبی در این است که در واقعیت مجازی باید از هدست‌های مخصوص و یا عینک‌های هوشمند برای برقراری ارتباط استفاده کرد.

تفاوت واقعیت مجازی با واقعیت ترکیبی چیست؟

منبع تصویر در واقعیت MR شامل تصاویر کامپیوتری و اجسام واقعی است اما در واقعیت مجازی، اجسام واقعی وجود ندارند و منبع تصویر از گرافیک کامپیوتری یا تصاویر واقعی که توسط کامپیوتر تولید شده تأمین می‌شود.

جالب است بدانید که محیط پیرامون VR یا همان واقعیت مجازی، کاملاً دیجیتالی است در حالی که محیط پیرامون MR و حتی AR، ترکیبی از اجسام مجازی و واقعی با یکدیگر است.

تفاوت واقعیت افزوده با واقعیت ترکیبی چیست؟

در ادامه می‌خواهیم بررسی کنیم که تفاوت واقعیت افزوده با واقعیت ترکیبی چیست؟ تفاوت اصلی واقعیت AR و واقعیت MR در نمایش اجسام است. به طوری‌که در واقعیت ترکیبی اجسام مجازی از اجسام واقعی قابل تشخیص و تفکیک نیستند، در حالی که در واقعیت افزوده، اجسام مجازی بر اساس طبیعت و رفتار خود قابل شناسایی هستند.

در واقعیت افزوده اشیای مجازی به محیط واقعی اضافه می‌شود یا به عبارتی دیگر، کاربر فضای واقعی اطراف خود را با اضافه شدن چند شئی مشاهده می‌کند. ولی در واقعیت ترکیبی نه تنها اشیایی به دنیای واقعی اضافه می‌شود، بلکه این اشیا به دنیای واقعی نیز متصل هستند و امکان برقراری ارتباط وجود دارد.

تفاوت واقعیت افزوده با واقعیت ترکیبی چیست؟

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم که به سؤال اکثر شما درباره اینکه واقعیت ترکیبی چیست؟ پاسخ دهیم. همچنین به بیان کابردهای واقعیت ترکیبی پرداختیم و درباره تفاوت فناوری واقعیت ترکیبی با واقعیت مجازی و واقعیت افزوده نیز اطلاعات را در اختیار شما قرار دادیم.

اگر به طور کلی بخواهیم بگوییم که واقعیت ترکیبی چیست و چه کار می‌کند، باید بگوییم علاوه بر اینکه اشیائی را به دنیای واقعی اضافه می‌کند، زمینه برقراری ارتباط و اتصال اشیاء افزوده شده به دنیای واقعی را نیز فراهم می‌سازد.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *