تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
امتیاز دهید

تورم یکی از دغدغه‌های اصلی کارآفرینان است. در سال‌های اخیر، افزایش افسارگسیخته تورم مشکلات فراوانی برای جامعه و کسب‌وکارها به وجود آورده، سعی کرده‌ایم در این بخش به بررسی جامع تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها بپردازیم.

تورم چیست؟

معنی تورم

تورم یکی از واژه‌هایی است که مطمئناً با نام آن آشنا هستید و تأثیر آن را در زندگی فردی و اجتماعی خود احساس کرده‌اید. کاهش ارزش پول ملی، مشکلات شدید اقتصادی، کاهش قدرت خرید و افزایش قیمت کالاها پیامد اصلی تورم است. تغییر نرخ تورم می‌تواند بر تمام بخش‌های مالی و اقتصادی تأثیر بگذارد. در یک تعریف کلی می‌توان تورم را به معنی افزایش قیمت کالا و خدمات در دوره‌ای معین دانست. این افزایش قیمت معمولاً بدون برنامه‌ریزی رخ می‌دهد. در نتیجه، تعادلی بین نقدینگی و میزان تقاضا وجود نداشته و قدرت خرید کاهش می‌یابد.

محاسبه تورم بر اساس شاخص قیمت مصرف‌کننده انجام می‌شود. این شاخص معیاری برای ارزیابی وزنی سبدی از کالاها است که از سوی بانک مرکزی تعیین می‌شود. قیمت غذا، خدمات بهداشتی و درمان و حمل‌ونقل بخش‌های اصلی سبد کالا در محاسبه نرخ تورم هستند. در یک دسته‌بندی کلی می‌توان تورم را به سه دسته اصلی تقسیم کرد. برای بررسی تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها، آشنایی با انواع تورم و نحوه ایجاد آن ضروری است.

  • تورم خزنده: در این دسته از تورم افزایش قیمت‌ها ملایم و در حدود 4 تا 8 درصد است.
  • تورم شدید: آهنگ افزایش قیمت‌ها در این حالت کمی افزایش یافته و بین 15 تا 25 درصد خواهد بود.
  • تورم بسیار شدید: شدیدترین حالت تورم اقتصادی بوده و معیار آن افزایش 50 درصدی قیمت‌ها است. در چنین حالتی، در بازه زمانی شش‌ماهه با افزایش دو برابری قیمت کالاها و خدمات روبرو هستیم.

تأثیر تورم بر مشاغل مختلف

دلایل مختلفی برای افزایش تورم در جامعه وجود دارد. با این حال، برای مهار آن اجرای سیاست‌های پولی و درآمدی الزامی است. اگر دولت‌ها در مهار تورم عملکرد موفقی نداشته باشند رکود اقتصادی ایجاد شده و شرایط برای ادامه فعالیت‌های اقتصادی سخت می‌شود. تأثیرات اصلی ناشی از تورم عبارت است از:

1. کاهش قدرت خرید

کاهش قدرت خرید

افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها سبب شده که قدرت خرید اغلب افراد جامعه کاهش یابد. افزایش غیر اختیاری قیمت برخی کالاهای اساسی مانند سوخت و مواد غذایی، زمینه برای افزایش ناگهانی قیمت سایر خدمات و کالاها را فراهم می‌کند.

2. کاهش ارزش پول ملی و تمایل کارآفرینان به سرمایه‌گذاری

در شرایط رکود اقتصادی به دلیل اینکه ریسک کارآفرینی افزایش می‌یابد، اغلب افراد علاقه دارند از روش‌های بی‌ضرر برای حفظ و افزایش دارایی خود استفاده کنند. در این شرایط، مصرف‌کنندگان تا جای ممکن اقدام به خرید و ذخیره اقلام ضروری می‌کنند. سرمایه‌گذاران نیز خرید طلا و ارزهای معتبر را در اولویت قرار می‌دهند.

3. افزایش تقاضا برای دریافت وام تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها

در ادامه بیان تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها باید بگوییم که اعمال سیاست‌های پولی برای کنترل و مهار تورم سبب کاهش نرخ بهره بانکی می‌شود. در نتیجه، اشخاص عادی رغبت بیشتری برای دریافت وام خواهند داشت. کم بودن نرخ بهره سبب می‌شود که افراد دارایی نقدی خود را خرج کرده و به افزایش و تشدید تورم دامن بزنند. به‌علاوه، دسته دیگری از افراد به‌جای استفاده از دارایی خود در چرخه تولید، آن‌ها را در بانک ذخیره می‌کنند.

4. افزایش بیکاری و کاهش رشد اقتصادی

رکود اقتصادی یکی از پیامدهای اصلی تورم است. در اغلب موارد، تولیدکنندگان، مدیران کارخانه‌ها، صاحبان مشاغل بزرگ و کوچک برای کاهش هزینه‌ها مرحله تعدیل و کاهش نیروی کاری را اجرا می‌کنند. در چنین حالتی با افزایش نرخ بیکاری در جامعه روبرو می‌شویم. بیکاری نیز سبب تقویت چرخه کاهش تولید، افزایش تورم، کاهش ارزش پول ملی و سرمایه‌گذاری به‌ جای کارآفرینی می‌شود.

جلوگیری از ورشکستگی کسب و کار

جلوگیری از ورشکستگی کسب و کار

علیرغم اینکه تورم می‌تواند پایه‌های اقتصاد جامعه را سست کند راهکارهایی برای جلوگیری از ورشکستگی و نابودی مشاغل وجود دارد. مهم‌ترین اقدامات برای نجات کسب‌وکارها در بحران‌های اقتصادی عبارت است ز:

حذف مخارج و هزینه‌های غیرضروری برای کاهش تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها

اغلب سازمان‌ها و شرکت‌ها برای رفاه کارمندان خود از خدماتی مانند عضویت در سالن‌های ورزشی، تهیه ناهار، استفاده از خودرو برای حمل کارکنان، تجهیز دفاتر، سفرهای کاری و … استفاده می‌کنند. این هزینه‌ها کاملاً غیرضروری است و می‌توان برای کاهش تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها و جلوگیری از ورشکستگی این نمونه مخارج را حذف کرد. با این حال، اگر قصد دارید در دوران رکود اقتصادی نیز این خدمات را به کارکنان ارائه دهید بهتر است برای جلوگیری از تحمیل هزینه‌های اضافی به سازمان، روش‌های جایگزین را انتخاب کنید.

فروش دارایی‌های بدون استفاده

اگر به دفتر یا محل کار خود نگاه کنید بدون شک با لیست طولانی از وسایل بدون استفاده مواجه می‌شوید. بهتر است این وسایل را فروخته و به پول نقد تبدیل کنید. از این طریق علاوه بر افزایش نقدینگی، فضای بیشتری برای مدیریت کارها در اختیار دارید. اگر در محل کار خود فضاهای خالی دارید می‌توانید آن را به صاحبان مشاغل خرد اجاره داده و به‌عنوان ابزاری برای کسب سرمایه به آن نگاه کنید. فضای خالی پارکینگ گزینه مناسبی برای اجرای این ایده است.

اولویت‌بندی برای پرداخت بدهی‌ها

مطمئناً برای راه‌اندازی شغل خود از وام یا سرمایه‌گذاری استفاده کرده‌اید. کاملاً درست است مجموعه‌ای از دلایل در کنار هم زمینه ورشکستگی یک کسب‌وکار را فراهم می‌کند. اما، عدم توجه به بازپرداخت بدهی‌ها یکی از عوامل بسیار مهم محسوب می‌شود. بنابراین، باید برنامه‌ریزی دقیق برای بازپرداخت بدهی‌ها داشته باشید. برای محافظت از کسب‌وکار خود باید در هر وضعیت اقتصادی پرداخت بدهی‌های شخصی و وام‌ها را در اولویت قرار دهید.

اولویت‌بندی برای پرداخت بدهی‌ها

به‌روزرسانی برنامه‌های کاری برای رفع تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها

اگر مدت نسبتاً طولانی از راه‌اندازی کسب و کار شما می‌گذرد، توصیه می‌شود برای کاهش تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها حتماً برنامه‌های خود را به‌روزرسانی کنید. از اجرای این مرحله نترسید. عواملی مانند استراتژی‌های سازمانی، فروش، بازاریابی، جذب سرمایه، برنامه‌های عملیاتی و پیش‌بینی نقدینگی مهم‌ترین بخش در ایجاد برنامه‌های کاری جدید هستند.

دریافت وام برای جلوگیری از ورشکستگی

بهتر است ارتباط خوبی با بانک‌ها و سرمایه‌گذاران داشته باشید. برای دریافت وام و جذب سرمایه شرایط اقتصادی خود را به‌صورت کاملاً شفاف برای آن‌ها توضیح دهید. به آن‌ها بگویید در شرایط بد اقتصادی قرار دارید اما می‌خواهید تمام تلاش خود را برای حفظ کسب‌وکارتان انجام دهید. فراموش نکنید زمانی که شرایط به حالت مطلوب و ایده‌آل تغییر کرد حتماً جلسه حضوری با وام‌دهنده و سرمایه‌گذار داشته باشید و پیشرفت‌های خود را شرح دهید.

دلایل اصلی شکست کسب و کارها

زمانی که می‌خواهید کار جدیدی آغاز کنید یکی از دغدغه‌های اصلی شما ورشکستگی است. راه‌اندازی هر کسب‌وکار علاوه بر ایجاد سود مالی می‌تواند پر ریسک باشد. اگر اطلاع کافی از وضعیت بازار و نیاز مصرف‌کننده نداشته باشید احتمال شکست و نابودی سرمایه افزایش می‌یابد. دلایل اصلی شکست کسب و کارها عبارتند از:

عدم مشورت با افراد حرفه‌ای

شاید تصور کنید با مطالعه یا تحصیل در یک رشته، دانش کافی و به دست آورید و از مشورت با افراد مجرب بی‌نیاز هستید. تفاوتی وجود ندارد دانش و معلومات شما چه قدر است برای حفظ سرمایه و کاهش تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها، مشورت با افراد مجرب رکن اصلی است. استفاده از تجربیات کارآفرینان موفق و یک مربی حرفه‌ای مانع از بروز اشتباهات جدی و احمقانه می‌شود. برای موفقیت در هر حرفه هرگز از یاد گرفتن و کسب اطلاعات دست نکشید.

تاثیر تورم بر رشد کسب و کارها

عدم توجه به مخاطب و مشتریان اصلی دلیل افزایش تأثیر تورم بر رشد کسب و کارها

کلید اصلی برای موفقیت هر شغل شناخت درست مشتری و تلاش جدی برای رفع نیازهای او است. زمانی که به مشتری توجه نشان می‌دهید علاوه بر ترغیب او برای استفاده مجدد از محصولات یا خدمات خود، مسیر برای جذب مشتریان جدید را هموار می‌کنید. سعی کنید از ابزارهای مناسب استفاده کرده و به مشتریان نشان دهید برای آن‌ها ارزش و احترام قائل هستید. درباره کیفیت محصول و میزان رضایت مشتریان سؤال بپرسید و از آن‌ها بخواهید در نظرسنجی شما شرکت کنند.

عدم تجربه و تقلید از دیگران

باید بدانید روشی که برای موفقیت تجاری هر فرد وجود دارد با سایر افراد متفاوت است. بنابراین، اگر فردی برای افزایش دارایی خود از یک روش استفاده کرده، اجرای آن تضمینی برای موفقیت شما نیست. سعی کنید ایده‌ای خلاقانه داشته باشید. می‌توانید از مدل موفقیت همکاران کمک بگیرید اما در نهایت الگویی خاص برای خود تعریف و در نهایت اجرا کنید. به دلیل اینکه تورم و کسب و کار می‌توانند تأثیر منفی بر یکدیگر داشته باشند باید قبل از راه‌اندازی هر شغل حتماً مهارت و تجربه کافی را به دست آورید. تنها در این حالت است که می‌توانید از بحران‌های مالی و رکود اقتصادی به سلامت عبور کنید.

برای کسب تجربه و مهارت استفاده از کارشناسان مجرب ضروری است. قبل از شروع کسب و کارتان حتما بوم مدل کسب و کار طراحی کنید تا از همان ابتدا اصولی پیش بروید. پیشنهاد می‌کنم با شرکت در دوره سیر تا پیاز بوم مدل کسب و کار طراحی جزئیات این بوم را یاد بگیرید.

سخن پایانی

دلایل مختلفی وجود دارد که می‌تواند تورم یا رکود اقتصادی را به وجود بیاورد. تأثیر تورم بر رشد کسب و کارها یکی از مشکلات اصلی است که در بحران‌های اقتصادی با آن مواجه می‌شویم. اما، آگاهی از چند تکنیک ساده و اجرای آن می‌تواند مانع از ورشکستگی و از بین رفتن سرمایه شود. نوآوری، استفاده از دانش افراد مجرب، بهره‌گیری از یک مربی حرفه‌ای، جذب سرمایه‌گذار و دریافت وام مهم‌ترین مراحل برای حفظ کسب و کارها در دوران رکود اقتصادی است.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *