مشاوره کسب و کار

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
امتیاز دهید

با کمک مشاوره کسب و کار می‌توانید در جهت بهبود عملکرد خود قدم بردارید و تغییرات لازم را برای دستیابی به موفقیت اعمال کنید. مشاوران کسب‌وکار به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا بر چالش‌ها غلبه کنند، درآمد را افزایش دهند و رشد کنند. همکاری با مشاوران تجاری که تجربه کار با شرکت‌هایی مانند شما را دارند، امری ضروری است.

راه‌اندازی یک کسب‌وکار کوچک یا متوسط به دلیل تعداد زیاد وظایفی که برای موفقیت لازم است، چالش‌برانگیز خواهد بود. از حسابداری گرفته تا منابع انسانی و پشتیبانی فنی، تقریباً غیرممکن است که صاحبان مشاغل بتوانند همه این کارها را خودشان انجام دهند. اما، به لطف سهولت استخدام مشاوران، آن‌ها مجبور نیستند همه چیز را خودشان بفهمند. ما در این مقاله بررسی خواهیم کرد که یک مشاوره کسب و کار چگونه است و چگونه می‌تواند به پیشرفت کسب‌وکار شما کمک کند.

مشاوره کسب و کار چیست؟

مشاوره کسب و کار چگونه است؟

مشاور کسب‌وکار یک فرد حرفه‌ای با طیف گسترده‌ای از مهارت‌ها است که به صاحبان مشاغل کمک می‌کند. مشاوران به دلیل تحصیلات و تجربه قبلی افراد آگاهی هستند. علاوه بر این، مشاوران کسب‌وکار برای بهبود عملکرد و کارایی سازمان، به آن‌ها مشاوره مدیریتی نیز ارائه می‌کنند. این متخصصان، کسب‌وکارها را تجزیه‌وتحلیل می‌کنند و راه‌حل‌هایی را پیشنهاد می‌دهند. در عین‌ حال به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا به اهداف خود برسند.

چرا باید برای دریافت مشاوره کسب و کار اقدام کنیم؟

دلایل مختلفی وجود دارد که صاحبان مشاغل باید به استخدام مشاوران فکر کنند. مشاوران طیف گسترده‌ای از خدمات را ارائه می‌دهند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تخصص در یک بازار خاص
  • شناسایی مشکلات
  • تکمیل کادر موجود
  • شروع تغییر
  • آموزش کارکنان
  • احیای یک سازمان
  • ایجاد یک کسب‌وکار جدید
  • تأثیرگذاری بر افراد دیگر، مانند لابی‌گران

مشاوره کسب و کار چه می‌کند؟

به‌ طور کلی، مشاوره تجاری سه مرحله دارد: کشف، ارزیابی و اجرا.

مشاوره کسب و کار چه می‌کند؟

1. کشف

اولین قدم برای مشاوره کسب و کار، مرحله کشف است، جایی که هدف کسب‌وکار شما در آن نهفته است. یک مشاور کسب‌وکار خوب، برای آشنایی هر چه بیشتر با یک کسب‌وکار، با مدیر و کارمندان وقت می‌گذارد. مشاور کارهای زیر را انجام خواهد داد:

  • امکانات را بررسی می‌کند.
  • با هیئت ‌مدیره و کارکنان دیدار می‌کند.
  • امور مالی شرکت را تجزیه‌وتحلیل می‌کند.
  • تمام مواد قانونی مربوط به شرکت را می‌خواند.

در مرحله کشف، مشاور کسب‌وکار جزئیات اهداف شرکت و فعالیت‌های فعلی آن را کشف خواهد کرد.

2. ارزیابی

هنگامی که مشاور کسب و کار درک عمیقی از شرکت شما به دست آورد، با هدف شناسایی مواردی که نیاز به تغییر دارند، وارد مرحله ارزیابی می‌شود. این مرحله شامل شناسایی نقاط قوت و ضعف شرکت شما و همچنین مشکلات فعلی و قابل پیش‌بینی است.

ارزیابی 2

بررسی مشکلات ایجادشده و شناسایی مشکلات جدید

مشاور باید مشکلاتی را که مالکان و مدیریت قبلاً شناسایی کرده‌اند، مطالعه کند. مشاوران همچنین می‌توانند مسائل جدید یا پیش‌بینی‌نشده را مشخص کنند.

یافتن راه‌ حل

یک مشاور کسب‌وکار باید راه‌حل‌هایی را برای مشکلاتی که شناسایی می‌کند، آماده کند. مشاور باید راهی را ترسیم کند که از فرصت‌های موجود به نفع سرمایه‌گذاری در زمینه افزایش سود و افزایش کارایی استفاده می‌کند. به ‌عنوان‌ مثال، فرض کنید شرکت شما در بخش فروش قوی است اما در بخش بازاریابی ضعیف عمل می‌کند. این فرصتی است تا منابع بازاریابی خود را افزایش دهید و از کارکنان فروش خود سرمایه‌گذاری کنید.

دو عنصر حیاتی برای تمرکز بر روی این فرایند وجود دارد: ارتباط و بازخورد.

  • ارتباط: در طول مرحله ارزیابی، کل تیم شما باید ارتباط شفاف و باز را با مشاور حفظ کند.
  • بازخورد: شما و اعضای تیمتان باید توصیه‌های مشاور کسب‌وکار را به ‌عنوان انتقاد سازنده در نظر بگیرید. عکس‌العمل مشاور شخصی نیست و در جهت بهبود عملکرد شما است. چنانچه شما و کارمندانتان در برابر مشاوره کسب و کار با ذهنیتی باز برخورد نکنید، مانع تغییر و رشد مثبت خواهید شد. مشاور عینیت و دیدگاه تازه‌ای را برای کسب‌وکار شما به ارمغان می‌آورد. البته، شما باید بازخورد و نظرات خود را به مشاور کسب‌وکار ارائه دهید، اما ذهن خود را برای ایده‌های جدید باز نگه دارید.

3. اجرا

اجرا

هنگامی که شرکت شما و مشاور در مورد یک برنامه به توافق رسیدند، مشاور باید وارد فاز سوم شود: مرحله اجرای طرح. در این مرحله، مشاور بر روی دارایی‌های شما کار می‌کند و بدهی‌ها را حذف می‌کند. آن‌ها همچنین بر پیشرفت طرح نظارت می‌کنند و در صورت نیاز آن را تنظیم می‌کنند. یک مشاور تجاری می‌تواند به شما کمک کند یک تحلیل رقابتی انجام دهید تا اطلاعات مربوط به اشباع بازار، فرصت‌های جدید و بهترین شیوه‌های فعالیت در صنعت خودتان را بیاموزید.

انواع مشاوره کسب و کار

انواع مختلفی از مشاوران کسب‌وکار، از نظر تخصص در جنبه‌های مختلف کسب‌وکار وجود دارد:

مشاوران استراتژی و مدیریت

مشاوران با تمرکز بر استراتژی و مدیریت می‌توانند به کسب‌وکار شما در انجام کارهای زیر کمک کنند:

  • به بازارهای جدید دست پیدا کنید یا آگاهی خود را در بازار فعلی خود افزایش دهید.
  • مدل کسب‌وکار خود را مجدداً سازمان‌دهی کنید تا یک استراتژی مقرون‌به‌صرفه ایجاد کنید.
  • قابلیت‌های کسب‌وکار خود را افزایش دهید.
  • یک سرمایه‌گذاری تجاری جدید انجام دهید.
  • با کسب‌وکار دیگری ادغام شوید یا ساختار کسب‌وکار خود را تغییر دهید.

مشاوران عملیات

مشاوران تجاری که در عملیات تخصص دارند، می‌توانند به شما در بهبود فرایندهای روزمره کمک کنند. این مشاوران کسب‌وکار، موجودی فعلی کسب‌وکار شما را ارزیابی می‌کنند و بهترین راه را برای تولید همان نتایج با کیفیت بالا در کسری از هزینه و زمان پیدا می‌کنند.

مشاوران مالی

مشاوران مالی

یک مشاوره کسب و کار مالی می‌تواند دامنه وسیع‌تری از سلامت مالی کسب‌وکارتان را به شما نشان دهد. آن‌ها عمدتاً در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با سرمایه‌گذاری به شما کمک می‌کنند. به عبارتی، شما با کمک آن‌ها می‌توانید بهترین راه را برای رسیدگی به دارایی‌ها و بدهی‌های کسب‌وکار خود بیابید. مشاوران مالی ممکن است حتی تخصص‌های بیشتری از جمله برنامه‌ریزی مالی و مشاوره در مورد مالیات، هزینه‌های روزانه و بهترین برنامه‌های بازنشستگی داشته باشند.

مشاوران منابع انسانی

این مشاوران می‌توانند وظایف روزانه منابع انسانی شما را بر عهده بگیرند، مانند جذب و حفظ کارمندان، پردازش حقوق و دستمزد، انجام وظایف اداری و مدیریت عملکرد کارکنان.

مشاوران بازاریابی

مشاوران بازاریابی به کسب‌وکارها کمک می‌کنند تا نقاط قوت خود را به ‌عنوان یک برند شناسایی کنند و آن‌ها را در جهت ارتقای برند خود گسترش دهند. چه کسب‌وکار شما به یک لوگوی جدید نیاز داشته باشد چه به یک استراتژی رسانه اجتماعی، یک مشاور بازاریابی می‌تواند بهترین دارایی شما برای گسترش دامنه کسب‌وکارتان باشد.

نحوه انتخاب مشاور کسب و کار

انتخاب یک مشاور تجاری که متناسب با نیازهای کسب‌وکار شما باشد، می‌تواند تجربه دلهره‌آوری باشد. چه به دنبال شخصی باشید که بتواند نیازهای سطح بالای شما را رفع کند و یا دنبال یک متخصص برای بهبود سئو باشید، باید بدانید از کجا شروع کنید.

1. مشاور کسب و کار مناسب را پیدا کنید

مشاور کسب و کار مناسب را پیدا کنید

پیدا کردن مشاور تجاری مناسب ممکن است چالش‌برانگیزترین بخش برای مالک یا مدیریت باشد. مشاور باید به کار خود اشتیاق داشته باشد، میل به تعالی داشته باشد و به سازمان‌دهی و جزئیات کار توجه داشته باشد. مشاور باید در صنعت شما متخصص بوده و در رابطه ‌با انواع مشکلاتی که کسب‌وکار شما با آن مواجه است، تجربه داشته باشد.

از اطرافیان و نزدیکان خود در مورد مشاوره کسب و کار کمک بگیرید. توصیه یک همکار، شریک یا صاحب کسب‌وکار دیگری که در موقعیت مشابهی بوده است، اغلب قابل‌اعتمادتر از بررسی‌ها یا تمجیدهای عمومی است. از مخاطبین خود بپرسید که آیا کارشناسانی در این زمینه می‌شناسند که می‌توانند به مشکل خاص شما کمک کنند.

در استفاده از پلتفرم‌های اجتماعی مانند لینکدین نیز تردید نکنید. توصیه‌های متعدد افراد معمولاً نشانگر خوبی از تخصص یک مشاور بالقوه است. کلمات کلیدی مرتبط با مشکل خود را جستجو کنید و به نتایج برتر نگاهی دقیق بیندازید.

2. تحقیقات دقیقی در مورد مشاور تجاری بالقوه خود انجام دهید

سؤال بپرسید

سؤال بپرسید

اگر به توصیه شخصی تکیه می‌کنید، سؤالات مفصلی در مورد تجربه همکارتان، فرایند مشاوره و مهم‌تر از همه، نتایج کار مشاوره از آن‌ها بپرسید. همکاران شما می‌توانند بینشی منحصربه‌فرد از تأثیر بلندمدت پیروی از توصیه‌های مشاور، به ‌جای دستاوردهای کوتاه‌مدت آن‌ها به شما ارائه دهند.

با سوابق و صلاحیت‌های مشاور آشنا شوید

به رزومه مشاور، سوابق تحصیلی و گواهینامه‌های مرتبط با صنعت خود نگاه کنید. اگر به نظر می‌رسد مایل به کشف فرصت‌های یادگیری جدید و به‌روز نگه‌داشتن مهارت‌های خود هستند، این نشانه خوبی است.

از او در مورد تجربه عملی‌اش در زمینه مشاوره کسب و کار بپرسید

تجربه عملی در دنیای تجارت قابل‌توجه است. اگر کسی مستقیماً از دانشگاه خارج شد و به خود برچسب مشاور داد، آیا چیزی بیشتر از شما می‌داند؟ به دنبال مشاورانی باشید که سابقه موفقیت در کسب‌وکارهای کوچک، سازمان‌ها، استارتاپ ها، کسب و کار در حوزه آموزش یا بخش‌های خاص را دارند.

اطمینان حاصل کنید که تجربه او در تجارت شما به کار می‌آید

یک مدیرعامل سابق بانک ممکن است چشمگیر به نظر برسد، اما آیا آن‌ها دانش و تجربه لازم برای تبدیل شیرینی شما به یک تجارت کوچک سودآور را دارند؟ اما اگر شما به یک صاحب رستوران فکر می‌کنید که اکنون با موفقیت به رشد رستوران‌های کوچک کمک می‌کند، این مشاوره کسب و کار می‌تواند بهترین گزینه برای کسب‌وکار شما باشد. به دنبال مشاورانی باشید که با صنعت شما مرتبط باشند و با مشاغلی کار کرده باشند که از نظر سبک، اندازه، نیازها و اهداف با شما مطابقت دارند.

وب‌سایت او را بررسی کنید

شما همچنین باید سابقه مشاور را از طریق وب‌سایت او بررسی کنید از طریق اطلاعات مستندی که وجود دارد، در مورد او تحقیق کنید و قراردادها و هزینه‌های مشاوره را به دقت مورد بررسی قرار دهید.

 شما فقط یک مشاور با تجربه خوب نمی‌خواهید!

شما مشاوری می‌خواهید که با شرکت‌هایی مانند شما با موفقیت کار کرده باشد. نمونه کارها یا لیستی از برندهایی را که مشاور برای آن‌ها کار کرده است از او بخواهید و درخواست مراجع کنید. به دنبال مشاوری باشید که به کسب‌وکارها کمک کرده است تا بر انواع چالش‌هایی که با آن‌ها روبه‌رو هستند غلبه کنند. با آن شرکت‌ها تماس بگیرید تا بفهمید آیا از خدمات مشاور راضی هستند یا خیر.

۳. تصمیم بگیرید که آیا او مشاور مناسبی برای کار شما است یا خیر

تصمیم بگیرید که آیا او مشاور مناسبی برای کار شما است یا خیر

اگر معتبر و مؤثر بودن مشاور ثابت شده است، با او ملاقات کنید تا مطمئن شوید که فرد مناسبی برای این کار است. انتظارات خود را به ‌وضوح بیان کنید و ببینید آیا با سبک و شخصیت آن‌ها راحت هستید یا خیر.

طراحی قرارداد مشاوره کسب و کار

هنگامی که یک مشاور عالی پیدا کردید، بررسی‌های لازم را انجام دادید، مراجع رضایت‌بخش و قابل تأیید دریافت کردید، انتظارات خود را به‌وضوح بیان کردید و مطمئن شدید که با شخصیت او راحت هستید، وقت آن است که استخدام او را تأیید کنید.

قراردادهای مشاوره کسب و کار معمولاً برای سه تا شش ماه با امکان تمدید بسته می‌شوند. قراردادها معمولاً شامل جزئیاتی مانند نام طرف‌های مسئول، پارامترهای مشاوره، ساختار هزینه‌ها، برنامه‌های پرداخت، تحویل‌های مشخص‌شده و مهلت‌های تعیین‌شده است. یک مهلت تعیین‌شده و تأییدشده تضمین می‌کند که مشاور شما زمان کافی برای ارائه نتایج وعده ‌داده‌شده و در عین ‌حال پیشرفت به‌ موقع را دارد.

نکته: قرارداد خود را در مراحل مختلف طراحی کنید و از توقف‌های منطقی در جریان کار اطمینان حاصل کنید. به ‌این ‌ترتیب، اگر شراکت به نتیجه بدی رسید، همیشه می‌توانید راه خود را با شرایط دوستانه از مشاور خود جدا کنید.

چگونه موفقیت مشاوره کسب و کار را ارزیابی کنیم؟

چگونه موفقیت مشاوره کسب و کار را ارزیابی کنیم؟

  • اهداف واضح و قابل‌اندازه‌گیری برای مشاور تعیین کنید.
  • نتایج مالی و سایر نتایج قابل ‌اندازه‌گیری مورد نظر خود را مشخص کنید، مانند افزایش درآمد، پس‌انداز سالانه یا کاهش گردش کارمندان.
  • نتایج نامشهود مورد نظر خود را تعیین کنید. اطمینان حاصل کنید که مشاور شما، نتایج نامشهودی که می‌خواهید ببینید، از جمله بهبود روحیه، اجرای قوی ارزش‌های تجاری و افزایش رضایت مشتری را می‌داند.
  • پیشرفت اهداف خود را در هر مرحله از همکاری خود اندازه‌گیری کنید.
  • از پرسش‌نامه مشاور در ابتدا و انتهای همکاری استفاده کنید و نتایج را با هم مقایسه کنید.

برای ارزیابی عملکرد مشاور، پاسخ به سؤالات زیر می‌تواند مفید باشد:

  • آیا شاخص‌های کلیدی عملکرد به ‌موقع برآورده شدند و تحویل داده شدند؟
  • آیا روند همکاری روان بود و آیا مشاور پاسخگو و مفید بود؟
  • آیا آن‌ها مهارت‌ها و منابع لازم را برای بهبود کسب‌وکارتان در اختیار شما قرار دادند؟
  • آثار کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت کار آن‌ها چیست؟
  • بازگشت سرمایه شما در خدمات مشاوره چقدر بود؟

کلام آخر در مورد مشاوره کسب و کار

در این مقاله با اهمیت مشاوره کسب و کار آشنا شدید. بدون کمک یک مشاور باید تمام مشکلات موجود در مسیر را تجربه کنید. درحالی‌که مشاور می‌تواند خطاهای شما را کاهش و موفقیت‌هایتان را افزایش دهد. این نکته را هم در نظر بگیرید که هر کسب و کاری نیاز به بوم مدل کسب و کار دارد. این بوم که شامل 9 جزء اصلی کسب و کارتان است، در یک نگاه همه چیز را درباره بیزینستان به شما نشان می‌دهد.

اگر تصمیم دارید که وارد یک کسب‌وکار جدید شوید یا قصد توسعه کسب‌وکار فعلی خود را دارید، می‌توانید با شرکت در دوره سیر تا پیاز بوم مدل کسب‌وکار، مرحله به مرحله این بوم را برای کسب و کار خود طراحی کنید.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *