fav-logo

جاوید مقدم

Search
Close this search box.

وبلاگ

بلاگ توسعه فردی

مدرک گرایی یا مهارت گرایی؟

Degree-orientation-or-skill-orientation

مدرک گرایی یا مهارت گرایی؟

نیازهای امروزی

امروزه صاحبان مشاغل توقعات بیشتری از کارکنان خود دارند. کاملاً منطقی است که فرض کنیم، صرف سال‌ها و سال‌ها مطالعه برای جمع‌آوری مدرک می‌تواند بسیار خسته‌کننده باشد. در عین حال هم نمی‌توانید مطمئن باشید که با این شرایط هم شغلی برای خودتان پیدا کنید. البته مدرک گرایی پس از اینکه به صورت حرفه‌ای مهارت خود را افزایش دادید، می‌تواند تکمیل‌کننده سوابق شما باشد. اما مدرک گرایی به تنهایی پاسخگوی نیاز شغلی شما نمی‌باشد.

چیزی که درست به نظر می‌رسد این است که مدرک گرایی نمی‌تواند راه حل شما برای پیدا کردن شغل باشد. اما می‌توان گفت داشتن مهارت ممکن است شما را شایسته سمت یا شغلی کند. حتی ثروتمندان بسیاری را می‌شناسیم که هرگز به دانشگاه هم نرفته‌اند.

حتی ممکن است چندین حرفه متفاوت را امتحان کنید تا در نهایت به حرفه دلخواه خود برسید. البته بهتر است قبل از انتخاب هریک از این مهارت‌ها جنبه‌های مختلف آن را به ‌طور کامل بررسی کنید.

جهت‌گیری حرفه‌ای درست

گرایش حرفه‌ای معمولاً به دو بخش مختلف تقسیم می‌شود. بخش اول یا بهتر بگوییم دسته اول، گرایش حرفه‌ای با تمرکز بر حرفه‌های محبوب است. امروزه در اکثر مدارس، گرایش حرفه‌ای بر این تمرکز دارد که کودکان را با حرفه‌ها به صورت نظری آشنا کند و در نتیجه بیشترین منابع را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد.

بخش متفاوتی از یک گرایش حرفه‌ای، حرفه متمرکز است. به عنوان مثال، بسیاری از مدارس کلاس‌های گرایش حرفه‌ای را به حرفه‌های نظری و حرفه‌های فنی تقسیم می‌کنند. واضح است که همه بچه‌ها قرار نیست یک حرفه را انتخاب کنند. اما در نهایت خصوصاً کسانی که شاخه‌های نظری را انتخاب می‌کنند مهارتی را به صورت کاربردی یاد نمی‌گیرند و صرفاً مدرک گرایی را دنبال می‌کنند.

جهت‌گیری حرفه‌ای درست

فرض کنید می‌خواهید شنا یاد بگیرید. آیا خواندن ده جلد کتاب درباره نحوه شنا کردن از شما قهرمان شنا می‌سازد؟

متأسفانه بر طبق آمار در سال ۱۳۸۴، ۲۰ درصد از بیکاران کشورمان را افراد دارای تحصیلات دانشگاهی تشکیل می‌دادند و بدتر از آن این آمار در سال ۱۳۹۷ به ۴۲ درصد افزایش یافت.

این مطلب از آن جهت اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که همه ما می‌خواهیم مدرسه برویم که راه و رسم یک زندگی هدفمند را بیاموزیم و دنباله‌رو حرفه و شغل آینده‌مان باشیم. اما متأسفانه تنها مدرک گرایی و حفظ کردن طوطی‌وار مطالب برای قبولی در امتحانات صورت می‌گیرد و همچنان تلاشی هم برای جلوگیری از مدرک گرایی و آموختن مطالب به صورت عملی اتفاق نمی‌افتد. در نتیجه این خودتان هستید که باید به فکر خودتان و مهارت‌هایتان باشید تا شغل مناسبی داشته باشید.

مهارت‌گرایی در طول زندگی ادامه دارد

در حال حاضر، گرایش حرفه‌ای و مدرک گرایی چیزی است که اکثر مردم در مدرسه به آن فکر می‌کنند. البته، سال‌های مدرسه به شما کمک می‌کند تا آینده خود را تعریف کنید. در آن زمان است که شما شروع به یادگیری در مورد حرفه‌های جدید می‌کنید و می‌توانید دقیقاً بفهمید که می‌خواهید در زندگی خود چه کاری انجام دهید.

با این حال، در آینده، با افزایش سن و حتی در طول روزهای کاری، ممکن است همچنان نیاز به جهت‌گیری حرفه‌ای پیدا کنید. این موضوع نباید با یادگیری مبتنی بر کار اشتباه گرفته شود، جهت‌گیری حرفه‌ای فرآیندی است که به شما کمک می‌کند به سمت نوع خاصی از شغل متمایل شوید و در آن به کسب مهارت بپردازید.

از شغل خود راضی نیستید؟

از شغل خود راضی نیستید؟

به عنوان مثال اگر در حال حاضر در جایی مانند یک فروشگاه کار می‌کنید جهت‌گیری حرفه‌ای به شما کمک می‌کند تا مهارت‌های خود را بهبود بخشید و در شغلی که به آن علاقه‌مند هستید شروع به فعالیت کنید. یادگیری مهارت‌ها به شما این امکان را می‌دهد تا بهتر و بهتر شوید. متأسفانه مدرک‌گرایی چیزی جز اتلاف وقت نیست. چرا که ممکن است در حرفه مورد علاقه خود مدرک داشته باشید، اما هیچ مهارت کاربردی نداشته باشید. همان‌طور که قبلاً هم گفتیم، صرفاً داشتن مدرک هم برای شما ایجاد شغل نمی‌کند.

با این حال، صرفاً با تمرکز بر یک بخش خاص از یک حرفه خاص برای تبدیل شدن به یک متخصص در آن، یادگیری مبتنی بر کار است و معمولاً چیزی است که پس از گرایش حرفه‌ای به دست می‌آید. تأثیر توسعه فردی در رشد کسب و کار را کسی نمی‌تواند انکار کند.

بهترین گرایش حرفه‌ای را چگونه پیدا کنیم؟

خوشبختانه برای شما، به عنوان یک بزرگسال، این فرصت وجود دارد که در بسیاری از گفتگوها، بسیاری از رویدادها شرکت کنید. فرصت‌های زیادی به شما داده می‌شود تا در مورد حرفه‌های جدید و هیجان‌انگیزی که ممکن است علاقه‌مند به انجام آن‌ها باشید اطلاعات بیشتری کسب کنید. به عنوان مثال، امروزه در شرایطی زندگی می‌کنیم که همه ‌چیز دیجیتالی است.

بنابراین فارغ از اینکه مدرک گرایی بیشتر از هر زمان دیگری بی‌معنی می‌شود، یادگیری در مورد مهارت‌های دیجیتالی و کسب و کارهای جدید می‌تواند کلید حل مسائل شما باشد. اگر بخواهیم به شما کمک کنیم، به شما توصیه می‌کنیم تا جایی که ممکن است در کلاس‌های زیادی ثبت‌نام کنید، تا جایی که ممکن است به رویدادهای بیشتری بروید و با این فضاهای کاری جدید بیشتر آشنا شوید.

این نوع رویدادها می‌توانند اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار دهند تا بتوانید تصمیمات درستی را برای مهارتی که می‌خواهید دنبال کنید بگیرید. ممکن است در درسته افرادی باشید که معتقد هستند برای آن‌ها دیگر دیر شده و توانایی یادگیری این مطالب جدید را ندارند. اما مقاله کسب مهارت با ایجاد مسیر عصبی جدید را بخوانید تا متوجه شوید که پروسه یادگیری چگونه شکل می‌گیرد و به چه چیزهایی بستگی دارد.

تمرین کنید و یاد بگیرید

مدرک گرایی یا مهارت گرایی؟ تمرین کنید و یاد بگیرید

تجربه کنید و برای کسب تخصص گام بردارید. پس از آن که به مهارت رسیدید، اکنون باید مهارت خود را به کار بگیرید و تصمیم بگیرید که در زندگی چه کاری می‌خواهید انجام دهید. همان‌طور که می‌دانید در کشورمان تحصیل‌کرده‌های مدرک گرایی را داریم که به صورت عملی چیزی بلد نیستند و تجربه‌ای هم در این زمینه ندارند. در نتیجه بیکار مانده‌اند و یا در حرفه‌ای غیر از تحصیلاتشان مشغول به کار هستند. بنابراین مهم است که شما مهارت لازم را کسب کنید و به صورت تجربی بدانید که باید چه کار کنید.

۵ نکته کلی و مهم درباره مدرک گرایی

به ‌طور خلاصه:

  • مدرک گرایی موجب اتلاف وقت می‌شود.
  • مدرک گرایی بار آموزشی ندارد و چیزی به شما اضافه نمی‌کند.
  • نمی‌تواند تضمین کند که شما شغل مورد نظرتان را پیدا کنید و در آن مشغول به کار شوید.
  • با توجه به شرایط جامعه، سرعت پیشرفت تکنولوژی، از بین رفتن برخی مشاغل و به وجود آمدن مشاغل جدید، مدرک گرایی بی‌معناتر از همیشه شما را از میدان رقابت‌ها بیرون می‌کند.
  • مدرک گرایی بدون داشتن تخصص و مهارت عملاً به هیچ کارتان نمی‌آید، اما اگر مهارت بالایی دارید گرفتن مدرک می‌تواند تخصص و سابقه شما را تأیید کند.

کلام آخر

به یاد داشته باشید که مدرک گرایی و داشتن مدرک تحصیلات عالی می‌تواند تخصص خاصی را به شما نسبت بدهد، اما در بیشتر موارد، شما تخصص خود را از تمرین عملی به دست خواهید آورد. مثلاً شما می‌خواهید بازاریاب شوید اما برای تحصیل و تبدیل شدن به بازاریاب، به دانشگاه نرفتید. برای افزایش مهارت‌های خود می‌توانید در کلاس‌های آنلاین شرکت کنید و با برداشتن گام‌های کوچک، کم‌کم برند خود را داشته باشید و سایت بزنید.

مهم این است که همین امروز از مدرک گرایی فاصله بگیرید و بدون توجه به نتیجه تلاش کنید تا مهارت‌های مورد نیاز شغل دلخواهتان را ارتقا دهید. مدتی به این کار ادامه دهید تا از نتایج آن لذت ببرید.

مدرک گرایی

اینکه بتوانید بر روی خود طوری مسلط شوید که مسیر خود را پیدا کنید،

  • بدانید از زندگی چه می‌خواهید
  • چه برنامه‌ای باید برای زندگیتان بریزید و چگونه این برنامه‌ریزی را انجام دهید
  • چگونه بر روی خود سرمایه‌گذاری کنید
  • ایکیگای زندگی خود را پیدا کنید
  • فرصت‌ها و تهدیدهای زندگیتان را پیدا کنید
  • با نقاط قوت و ضعف خود آشنا شوید و یاد بگیرید چگونه از آن‌ها استفاده کنید
  • در کنار همه این‌ها برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری مالی مناسبی برای آینده داشته باشید
  • و کلی مطالب توسعه فردی و مالی دیگر

باید حتماً دوره توسعه مالی را شرکت کنید. به جرأت می‌توانم بگویم مطالبی که در دوره توسعه مالی برای شما آورده شده، مطالبی هستند که همه مردم ما نیاز دارند حداقل یک ‌بار درباره آن‌ها بشنوند و آن‌ها را یاد بگیرند. چرا که برای اداره زندگی خود به شدت به این مطالب نیاز دارند. کافی است نتایج صد هزار نفری را که در این دوره شرکت کرده‌اند و نتایج فوق‌العاده‌ای گرفته‌اند را ببینید تا متوجه شوید که چگونه این دوره توانایی متحول کردن زندگی شما را دارد.

همان‌طور که می‌دانید کسی را که خواب است می‌توان بیدار کرد اما کسی که خودش را به خواب زده است هرگز بیدار نمی‌شود. پس اگر می‌خواهید تمامی مطالب دوره را عیناً و به صورت کاملاً کاربردی در زندگی خود پیاده کنید، کوچ شخصی و کتاب کار را فراموش نکنید که در طول این مسیر همراه و همگام با شما خواهند بود.

فرم شرکت در دوره توسعه مالی

  • شماره خود را با کیبورد انگلیسی وارد کنید
  • Hidden

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *