همونطور که میدونین با توسعه کسبوکارهای آنلاین، روشهای تبلیغ سنتی جاش رو به تبلیغات آنلاین و دیجیتال داده. تبلیغات آنلاین طرفدار زیادی داره و به مخاطبهای بیشتری نمایش داده میشه چون خیلی از افراد در حال گشتن تو فضای اینترنت هستن و با دیدن تبلیغات شما میتونن تبدیل به مخاطب و مشتری شما بشن و تأثیر زیادی روی توسعه و فروش کسبوکارتون بذارن. تبلیغات کلیکی هم یکی از روشهای رایج در بین روشهای متنوع تبلیغ و بازاریابی هست که اگر درست استفاده بشه باعث رشد کسبوکارها میشه. تو این مقاله میگم تبلیغات کلیکی چیست؟ و باید برای تبلیغات کلیکی بهتر به چه نکاتی توجه کنین.
تو تبلیغات کلیکی (pay per click)، فرد یا سازمان تبلیغ دهنده، طبق تعداد کلیکی که محتوا تو رسانههای مختلف میخوره، هزینه پرداخت میکنه و اگر کلیک روی محتوا کم باشه، به همون اندازه هزینه کمتری هم پرداخت میکنن. تو بعضی از سایتهایی که کار تبلیغات انجام میدن، حداقل قیمت کلیک مشخص هست. چرا؟ چون تقاضا تو این سایتها به حدی زیاده که با هر قیمتی تبلیغ انجام نمیدن. مثلاً اگه قیمت کلیک و بودجه تبلیغاتیتون کم باشه تو سایتهایی مثل ورزش 3، سرزمین دانلود و… نمایش داده نمیشه.
PPC و CPC چی هستن؟
ممکنه افرادی باشن که آشنایی ندارن و برای اولین بار هست که میخوان تبلیغات کلیکی داشته باشن. باید بدونن که این دو مورد با هم فرق دارن و لازمه با هر 2 آشنا بشن.
PPC پرداخت به ازای هر کلیک (PPC یا pay per click)
یه روش برای پرداخت تبلیغات هست. تو این روش تبلیغدهندهها بر اساس هر کلیکی که روی تبلیغشون میشه، به منتشرکننده محتوا مبلغی که مشخص شده رو پرداخت میکنن.
CPC هزینه هر کلیک
CPC یا cost per click به معنی هزینه هر کلیک هست. cpc وقتی کاربرد داره که میخواین کمپین تبلیغاتی داشته باشین؛ و هزینهای که میخواین برای هر کلیک پرداخت کنین رو باید در نظر بگیرین.
تبلیغات کلیکی به دو صورت انجام میشه:
- تبلیغات کلیکی تو سایت
- تبلیغات کلیکی تو موتورهای جستوجو
1. تبلیغات کلیکی تو سایت
تبلیغات کلیکی رو تو سایتهای پربازدید مثل زومیت، چطور و… میتونین ببینین؛ شرکتهای مختلفی هستن که تبلیغ شما رو قبول میکنن و میتونین تبلیغاتتون رو بهشون بسپارین. تو این سایتها یه پنل کاربری دارین که میتونین اونجا متن و عکس تبلیغ رو قرار بدین و حتی اگه میخواین به شکل بنر، ویدئو و… باشه میتونین مشخص کنین. شعار شرکتهایی که تبلیغ کلیکی انجام میدن این هست: “فقط وقتی که کاربر به تبلیغ شما علاقه داشته باشه و روش کلیک کنه، هزینه پرداخت میکنین”
2. تبلیغ کلیکی تو موتورهای جستوجو
نوع دیگه تبلیغات کلیکی تو موتورهای جستوجو هست. حتماً این تبلیغات تو صفحه اول گوگل وقتی مطلبی رو سرچ میکنین به چشمتون خورده. تبلیغات گوگل با نشونه AD کنار اسم سایتها مشخص میشه که مخفف کلمه advertising هست.
۳ تا موتور جستجوگر معروف وجود داره که کاربران برای تبلیغات کلیکی میتونن ازش استفاده کنن.
- گوگل
- یاهو
- بینگ
برای مطالعه در مورد روشهای دیگه تبلیغات، مقاله انواع تبلیغات رو بخونید.
معیار سنجش هزینه تبلیغات کلیکی چیست؟
روشی که موتورهای جستجو برای تبلیغات کلیکی در نظر میگیرن به این صورته که چیزی شبیه به مزایده برگزار میکنن. چون با توجه به اینکه درخواست برای نمایش تبلیغات خیلی زیاده، چارهای جز این کار وجود نداره؛ و برای کلمات کلیدی مختلف، قیمت متفاوتی هم اعلام میکنن. البته کار به همین سادگی هم نیست.
مثلاً موتورهای جستوجو تنها معیارشون برای نمایش یه تبلیغ، به خاطر هزینه بیشتر نیست. اونها کیفیت صفحهها رو هم بررسی میکنن و طبق اون تصمیم میگیرن که کدوم تبلیغ رو برای نمایش دادن انتخاب کنن. اما وقتی تقاضا برای تبلیغ کم باشه مزایده بیمعنی میشه؛ و چیزی که اتفاق میوفته این هست که نرخ ثابت و مشخص برای هر کلیک در نظر گرفته میشه.
انواع تبلیغات کلیکی چیست؟
همسان native
یکی از محبوبترین روشهای تبلیغ برای برندهای بزرگ، تبلیغ همسان هست؛ اما تبلیغ همسان چیه؟ تو تبلیغ همسان محتواهای تبلیغاتی تو قالبهای تصویر و متن هست و تو قسمت (مطالب پیشنهادی) به کاربر نشون داده میشه.
تبلیغات در جستوجو (search ads)
این نوع تبلیغ به این صورت کار میکنه که وقتی کاربر عبارتی رو جستوجو میکنه، اگر محتوای تبلیغاتی بهش مرتبط باشه در نتیجه جستوجو نمایش داده میشه. یکی از مهمترین مثالها برای تبلیغ در جستوجو، تبلیغات google ads هست. تو تبلیغ گوگل، تبلیغدهندهها کلمه کلیدی که با کسبوکارشون ارتباط داره رو تعریف میکنن؛ و گوگل عبارت سرچ شده توسط کاربر رو بررسی میکنه و اگر مرتبط باشه، محتوای تبلیغاتی رو بهش نشون میده.
ریتارگتینگ (Retargeting)
یکی دیگه از مهمترین روشهای تبلیغات، ریتارگتینگ هست. تو این نوع تبلیغ، تبلیغدهندگان کاربرهایی که حداقل یکبار از سایت تبلیغدهنده بازدید کرده باشن، شناسایی میکنه و تبلیغهای مرتبط رو بهش نشون میده. حالا این چه مزیتهایی داره؟
هدفگیری دقیق و بهینهسازی پیشرفته
اگه بخوام یه مثال در مورد ریتارگتینگ بگم تا کامل متوجه مطلب بشین، فرض کنین که چند روز قبل برای خرید گوشی وارد سایتی شدین ولی بدون اینکه تو سایت ثبت نام کنین و سفارشی به سبد خرید اضافه کنین، از اون سایت خارج شدین؛ و امروز وقتی در حال سرچ موضوع دیگهای هستین اون محصول یا تبلیغ رو دوباره بهتون نشون میده. تو این نوع تبلیغ کاربر رو دوباره به سمت مسیری که نصفه رها کرده بود راهنمایی میکنه و مخاطب دوباره ترغیب میشه که به اون سایت سر بزنه. این موضوع باعث میشه تبلیغات به کاربرانی که حداقل یکبار از صفحهای بازدید کردن، نشون داده بشه؛ و تبلیغدهنده رو به هدفی که تعیین کرده نزدیکتر کنه تا بتونه تو کمپینها موفقتر عمل کنه.
ریتارگتینگ محصول Product Retargeting
بیشترین کاربرد ریتارگتینک محصول برای سایتهای فروشگاهیه. این نوع محتوای تبلیغاتی محصول رو با یه سری اطلاعات شامل: اسم، تصویر، قیمت و تخفیفی که داره، تو سایتهای مورد نظر نمایش میده.
یه مثال واضح برای ریتارگتینگ محصول
شما میخواین یه کفش رو به صورت آنلاین از سایت مورد نظر بخرین. تا مدتی بعد تبلیغ کفشی که دیدین یا مشابه اون هست تو وبسایتهای مختلف بهتون نشون داده میشه.
تبلیغ بنری Banner Ads
میتونین به 2 صورت بنری یا ثابت از این نوع تبلیغ استفاده کنین. از ابتداییترین تبلیغات اینترنت هست که اوایل به صورت اجارهای ارائه میشد. تبلیغ بنری یه تصویر ثابت یا متحرک هست که با جذابیت بصری که ایجاد میکنن باعث جلب توجه کاربران میشه. سالهای قبل، رسانههای منتشرکننده تبلیغ، تبلیغات بنری رو به صورت پرداخت به ازای کلیک انجام میدادن. تبلیغ بنری به صورت بنر و معمولاً بالا یا قسمتهای کناری سایتهای ناشر تبلیغات نشون داده میشه.
بهتره برندتون تو تبلیغات بنری خیلی واضح و قابل مشاهده باشه، تبلیغ بنری به برند سازی و آگاهی از برند کسبوکارتون خیلی کمک میکنه. همینطور تبلیغات تو رسانههای مختلف مثل تلگرام، اینستاگرام و… خیلی میتونه به پیشرفت کسبوکار و برندسازی کمک کنه. پیشنهاد میکنم مقاله نحوه انجام تبلیغات در اینستاگرام رو بخونید. تبلیغات بنری تو سه دسته عادی، ریتارگتینگ و هدفمند قابل استفادست.
مزایای تبلیغات کلیکی چیست؟
مقرون به صرفه هست
تبلیغات کلیکی به این صورته که طبق تعداد کلیکهایی که کاربران روی محتواتون انجام میدن هزینه پرداخت میکنین. برای تعداد نمایشها هزینهای پرداخت نمیکنین و میتونین خیلی مقرونبهصرفه تبلیغات رو برنامهریزی کنین و قیمت هر کلیک رو طبق کاربرانی که وارد سایت میشن مشخص کنین
هدفمنده
یکی از مزایایی که باعث محبوبیت تبلیغات کلیکی بین تبلیغ دهندگان شده اینه که تو تبلیغات کلیکی میتونین تنظیمات کمپینها رو هدفمند انجام بدین. مثلاً میتونین ساعتی که کاربران بیشتر از موبایل استفاده میکنن، اپراتوری که استفاده میکنن، دستگاهها و … رو با توجه به اطلاعاتی که دارین زمانبندی کنین.
امکان آنالیز دقیق داره
تو پلتفرمهایی که تبلیغات کلیکی ارائه میدن، معمولاً میتونین گزارشهای هزینههایی که انجام دادین و نتایج رو دریافت کنین. همینطور تو تبلیغات کلیکی ابزارهایی وجود داره که اطلاعات مربوط به کمپینهای کلیکی رو دستهبندی و ارائه میده. ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس (google Analytics)، مدیریت تحلیل اطلاعات (google tag manager). میتونین با این ابزارها نتایجی که از تبلیغات کلیکی به دست آوردین رو بررسی کنین.
سریع بودن
تبلیغات سنتی خیلی زمانبر هست و حتی ممکنه چندین روز طول بکشه؛ اما تو تبلیغات کلیکی از تصمیم تا اقدام تنها نیم ساعت زمانتون رو میگیره و همینطور تبلیغ کلیکی نتایج سریعتری نسبت به روشهای دیگه بازاریابی داره. مثلاً اگه بخوان تبلیغات رو صرف سئو کردن وبسایت کنن ممکنه تو چند ماه به نتیجهای که میخوان برسن. در صورتی که نتیجه هزینهای که روی تبلیغات کلیکی انجام میشه، خیلی زودتر قابل مشاهدست.
معایب تبلیغات کلیکی چیست؟
آنالیز تبلیغ زمانبر هست
تو تبلیغات دیگه، ممکنه لازم باشه که شما تو آخر دوره کیفیت ترافیک رو بررسی کنین و تصمیم میگیرین. دوباره تو اون سیستم تبلیغات داشته باشین یا نه. تو تبلیغات کلیکی دادههای تبلیغات رو لحظهای میشه تحلیل و بررسی کرد. برای بهتر کردن روند تبلیغات کلیکی لازمه زمان مناسبی رو اختصاص بدین تا دادهها رو بررسی کنین.
نیاز به تجربه و دانش کافی داره
برای اجرای کمپینهای تبلیغات کلیکی نیاز به دانش و تجربه دارین و نداشتن دانش باعث میشه بودجهای که اختصاص دادین بدون اینکه فایدهای داشته باشه، هدر بره. تو آژانسها و شبکههای تبلیغاتی افرادی هستن که برای برنامهریزی و اجرای مؤثر و مفید کمپینهای تبلیغات کلیکی به شما کمک میکنن.
بودجه کمپین سریع تموم میشه
تو سئوی سایت زمان و مهارت به عنوان سرمایه به حساب میاد اما تبلیغ کلیکی به نظارت دائمی احتیاج داره. چون تبلیغ کلیکی نیاز به پول به عنوان سرمایه داره؛ اگه نظارتی وجود نداشته باشه، سرمایه شما به سرعت از بین میره و بازگشتی نداره.
تبلیغ لزوماً به فروش ختم نمیشه
باید این رو بدونین که همه کلیکهایی که روی محتوای تبلیغاتی شما انجام شده و کاربرانی که به وبسایت شما سر میزنن لزوماً از شما خرید نمیکنن و شما باید در کنار تبلیغات کلیکی حواستون به صفحه فرود landing page، محصولات سایتتون و… باشه که اینها باعث میشه کاربرانی که به صفحه شما سر میزنن تبدیل به مشتری بشن.
چجوری یه کمپین تبلیغاتی کلیکی رو مدیریت کنیم؟
1. نرخ تبدیل رو بررسی کنین
شما وقتی بودجهای رو برای تبلیغ در نظر میگیرین باید نرخ تبدیلش رو تحلیل کنین. نرخ تبدیل چیه؟ نرخ تبدیل یعنی اون تعداد از بازدیدکنندگان محتوای تبلیغاتی که اقدام مورد نظرت رو انجام بدن.
اقدامات مثل چی؟
- بازدیدکننده ازتون خرید کنه
- بازدیدکننده فرم مورد نظرتون رو پر کنه
- فرم مورد نظرتون رو دانلود و ثبت نام کنه
دقت کنین که تبدیل لزوماً به معنی فروش نیست و باید هدفی رو دنبال کنین. اگه نتیجه مشخصی برای بازدیدها در نظر ندارین، پولتون رو هدر ندین چون این تبلیغ کلیکی به درد نمیخوره.
2. مبلغ تبلیغات رو مدیریت کنین
برای خیلیها سواله که معمولاً چقدر مناسبه که برای کمپین تبلیغاتی هزینه بشه؟ جواب این سؤال اینه که مبلغ مشخص نداره و به اهداف شما بستگی داره. البته فرمول مفیدی وجود داره که کارتون رو راحت میکنه.
هزینه هر کلیک کمتر است از: نرخ تبدیل × کل کلیکها × سود هر تبدیل
به عبارت دیگه، مبلغی که برای هر کلیک هزینه میکنین، باید کمتر از سود برای هر کلیک باشه.
۳. انتخاب درست کلمه کلیدی
خیلی از افراد اگه تجربه تبلیغات کلیکی رو نداشته باشن ممکنه تو محتوای تبلیغاتیشون از کلمات کلی استفاده کنن. مثل لباس، ماشین و…
اما چون اصطلاحات کلی بیشتر سرچ میشن، باعث میشه افراد بیشتری روش کلیک کنن. ولی این کار هزینه زیادی داره چون تعداد افرادی که بیهدف روی این محتوا کلیک میکنن هم زیاده؛ از طرفی نرخ تبدیل هم کم هست.
ولی اگه کلمات کلیدی رو با استراتژی درست انتخاب کنین و روی کلمات خاص تمرکز کنین مثل خرید ماشین 206، باعث میشه که هزینه کمتری داشته باشه و احتمال بیشتری داره که افرادی که این کلمه رو سرچ میکنن و روی محتوای تبلیغاتی کلیک میکنن، از شما خرید کنن یا اقدام مورد نظرتون رو انجام بدن.
۴. طرز نوشتن محتوا خیلی اهمیت داره
تو تبلیغات کلیکی باید حواستون باشه که کلیگویی نکنین. در مورد موضوع چند جمله کوتاه و توصیفی بنویسین. حتماً به گرامر، املا، لحن و … توی متن توجه کنین. از جملاتی استفاده کنین که برای مخاطب جذاب باشه و باهاش ارتباط برقرار کنه. زبان محتوای تبلیغاتی باید با پلتفرمی که تو اون تبلیغات رو انجام میدین مطابق باشه. پلتفرمهای مختلف مثلاً گوگل ضابطههای خاصی برای محتوای تبلیغاتی داره.
جمعبندی
تو این مقاله بهتون گفتیم تبلیغات کلیکی چیست و چه اهمیتی داره. شما رو با انواع مختلف تبلیغات کلیکی شامل همسان، تبلیغات در جستجو، ریتارگتینگ و… آشنا کردیم و گفتیم که باید هدفتون رو از تبلیغات مشخص کنین و طبق اون نوع تبلیغ کلیکی مورد نظرتون رو انتخاب کنین. تبلیغات کلیکی مزایا و معایبی داره. شما باید نرخ تبدیل رو مشخص کنین، مبلغ تبلیغ رو مدیریت کنین، به انتخاب کلمه کلیدی و نوع محتوا توجه کنین تا بتونین به بهترین نتیجه از تبلیغات کلیکی دست پیدا کنین.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شید.
حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.