تاثیر طرز فکر بر رشد افراد
طرز فکر یکی از تاثیر گذارترین ابزار ها تو زندگی هر انسانیه، که تاثیر مستقیم روی ابعاد مختلف زندگی داره و آشنایی با انواع طرز فکر و تاثیر طرز فکر روی پیشرفت و رشد افراد خیلی اهمیت داره. خیلی از اتفاقات زندگی ارتباط مستقیمی با طرز فکر داره و این مطلب ناشی از اهمیت طرز فکر هست. طرز فکر روی همه ابعاد زندگی، عملکرد، و روابط تاثیر ویژه داره. ما به این دلیل که وقتی گرسنه هستیم، اون رو حس میکنیم و وقتی درد جسمانی داریم به دنبال رفع اون مشکل هستیم، اما تاثیر طرز فکر کمتر مورد توجه هست. طرز فکرتون دنیای شما رو میسازه و کمک میکنه شما هم درک درستی از جهان اطرافتون داشته باشین. خیلی از اتفاقات خوب و بد زندگی بخاطر فکر ماست، هر چقدر به چیز های مثبت فکر کنیم همونقدر تو زندگی اتفاق میفته، و اگر دقت کنین افرادی که خودشون رو بدشانس میدونن معمولا تو زندگیشون بد شانسی هم میارن. ذهن ناخودآگاه به سمت چیزی میره که به اون فکر میکنیم.
ذهن شما مثل یه کامپیوتره که میتونین نرم افزار های مختلف روش نصب کنین، حالا این انتخاب شماست که نرم افزار های سودمند نصب کنین یا نه. و این شمایین که اختیار طرز فکرتون که مثل یک نرم افزاره به عهده بگیرین.
طرز فکر چیه؟
طرز فکر به معنیه دیدگاه افراد به زندگی، یا باور هاشون تو قسمت های مختلف زندگی هست. مثلا آدمی که فکر میکنه کارکردن برای احمق هاست، وقتی تو موقعیت های مختلف قرار می گیره تلاشی نمیکنه ولی برعکس فردی که باور داره برای موفقیت باید تلاش کنه، با تمام وجود تلاش میکنه تا به هدفش برسه.این تفاوت ها بین افراد موفق و معمولی ارتباط مستقیم با بحث طرز فکر داره. دیدگاهی که دارین، بر شیوه ای که زندگی تون رو پیش میبرین تاثیر گذاره، و طرز فکر نشون میده شما واقعا میخواین و میتونین به هدف برسین یا نه؟
طرز فکر چجوری شکل میگیره؟
ذهن یک کودک زمان تولد مثل یک لوح خالیه و جهت گیری به سمتی نداره. اما بعد از مدتی محیط پیرامون، خانواده و تو مراحل بعدی جامعه باعث شکل گیری و تغییر طرز فکر میشه. معمولا برخورد هایی که در کودکی انجام میشه، تاثیر طرز فکر رو نشون میده. اگر جملاتی با بار منفی بگین، ذهن کودک در راستای ذهنیت ایستا شکل میگیره. در مقابل اگر اطرافیان کودک رو تشویق کنن، همین باعث میشه ریشه های طرز فکر رشد تو اون کودک شکل بگیره و در آینده اگر این روند ادامه پیدا کنه، کودک رو به سمت مسیر رشد و شکوفایی راهنمایی میکنه. اما باید دقت کنین این حرف ها میتونه مخرب هم باشه، مثلا والدین که همیشه به کودکشان میگن که تو خیلی نابغه هستی، اون کودک ممکنه روی همین حساب تلاشی نکنه و به موفقیت نرسه. افراد رو با جملاتی مثل آفرین انقدر تلاش میکنی تشویق کنین.
باور ها
ایستا: معتقده که افراد با هوش، استعداد و… ثابت به دنیا میان و این توانایی ها تغییر نمیکنن.
رشد: توانایی رو آموختنی میدونن، یعنی با تلاش میتونه توانایی ها رو به دست بیاره و هوش و استعداد رو بیشتر کنه.
توجه و تمرکز
ایستا: روی نتیجه تمرکز داره.
رشد: روی فرایند رشد و یادگیری تمرکز داره.
تلاش
ایستا: تلاش برای احمق هاست و آدم باهوش نیاز به تلاش نداره.
رشد: تلاش برای رسیدن به موفقیت لازمه، بدون تلاش چیزی به دست نمیاد.
چالش
ایستا: چالش ناامنی ایجاد میکنه و باید از اون دوری کرد.
رشد: تاثیر طرز فکر رشد باعث میشه آدم ها هرچالشی رو یک فرصت ببینن.
موانع
ایستا: از موانع متنفره و سعی میکنه با اون ها رو به رو نشه.
رشد: مانع هارو به عنوان فرصتی برای رشد و یادگیری میدونه.
انتقاد
ایستا: تاثیر طرز فکر ایستا بر روی آدم ها اینه که انتقادها اون ها رو ناراحت میکنه و مانع حرکتشون میشه.
رشد: انتقاد رو مفید و قابل استفاده میدونه و عیب کارش رو پیدا و اون هارو اصلاح میکنه.
مثال هایی برای طرز فکر رشد یا ایستا
نقد، موجب تحقیر یا پیشرفت
افراد با طرز فکر ایستا از نقد شدن متنفر هستن و تصور میکنن که مهارتی در کار ندارن و به همین دلیل نقد میشن، به این دلیل از انتقاد متنفر هستن چون فکر میکنن نقد هوش و شخصیت اون هارو محدود میکنه و به جای اینکه از نقد ها برای پیشرفت استفاده کنن، این نقد ها باعث بی انگیزگی اون ها میشه. در حالی که افرادی با طرز فکر رشد، انتقاد رو با آغوش باز قبول میکنن و از اون درس میگیرن و به این باور دارن که با تلاش میتونن ایرادهارو برطرف کنن و راه حلی برای بهتر شدن شرایط پیدا کنن.
شروع یک پروژه
وقتی میخوایم کار جدیدی که اطلاعاتی ازش نداریم رو شروع کنیم، نوع واکنش افراد با طرز فکر رشد و ایستا باهم متفاوت هست. تو ذهنیت ایستا، ترس از شکست مانع انجام کارها میشه، افراد با طرز فکر ایستا از ناشناخته ها واهمه دارن و نمیتونن در مقابل اون ها مقاومت کنن و از شکست میترسن. بخاطر همین وقتی با پروژه جدیدی رو به رو میشن بدون تلاش اون ها رو کنار میذارن. ولی افراد با طرز فکر رشد هر پروژه ای رو یک فرصت برای یادگیری و بالا بردن مهارت ها میدونن، برای این افراد تلاش و پشتکار مهم ترین ویژگی ای هستش که با تکیه بر اون از شکست نمیترسن و هر شکست رو پلی به سوی پیروزی میدونن. افراد با ذهنیت رشد شکست هارو قبول میکنن و مسئولیت صفرتا صد کارهارو به عهده میگیرن. ولی در مقابل طرز فکر ایستا مسئولیت کارها و اشتباه هارو قبول نمیکنن.
نحوه برخورد با تکنولوژی
تاثیر طرز فکر روی برخورد و ارتباط با تکنولوژی واضحه. افراد با تفکر ایستا، تکنولوژی و محصولات جدید رو به عنوان خطری برای محصولات و فعالیت های قبلی میدونن و فکر میکنن با ورود تکنولوژی جدید محصولات قبلی کاربردشون رو از دست میدن، و جرات پذیرش تکنولوژی رو ندارن. و ترجیح میدن روش های قدیمی رو دنبال کنن. خیلی از افراد هنوز با شیوه کسب و کار قدیمی فعالیت میکنن و این ریسک شکست رو تو سال های اخیر به شدت بالا میبره. اما افراد با طرز فکر رشد، تکنولوژی رو وسیله ای برای راحت کردن کارها میدونن. همچنین به جای ترسیدن از تکنولوژی و شکست، به دنبال یادگیری اون میرن. فوایدش رو در نظر میگیرن و به این فکر میکنن که از تکنولوژی برای تسهیل کارهاشون استفاده میکنن.
تاثیر طرز فکر روی موفقیت ها و شکست ها
تفاوت افرادی با طرز فکر رشد و ایستا و تاثیر طرز فکر روی آینده ی افراد و موفقیت و شکست هاشون غیر قابل کتمانه. افرادی با طرز فکر ایستا از شکست می ترسن و شکست رو نوعی ضعف میدونن. اما افرادی با طرز فکر رشد، شکست رو فرصتی برای پیشرفت میدونن. برای افرادی با طرز فکر رشد استعداد معنی نداره. از نظر اون ها تلاش خیلی بیشتر از استعداد اهمیت داره و استعداد به معنی انجام کاریه که مسیر عصبی اون ساخته شده. استعداد برای همه افراد وجود داره. ولی این تمرین کردن و مسیر عصبیه که موقعیت های خاص با بهترین نتیجه رو برای افراد بوجود میاره.
توصیه افرادی که طرز فکر رشد دارن برای بقیه افراد
هیچ انسانی 100 درصد طرز فکر رشد یا 100 درصد طرز فکر ایستا نداره. معمولا تو بعضی بخش ها زندگی طرز فکر ایستا و تو بخش هایی طرز فکر رشد دارین.
فیلتر های ذهنی داشته باشین
وقتی که تصمیم گرفتین عادتی رو تو خودتون ایجاد کنین یا تغییر بدین، مواظب افکار منفی باشین و جلوی ورود افکار و نظرات مزاحم رو بگیرین.
لذت های زود گذر رو کنار بذارین
کنار گذاشتن لذت های زود گذر باعث میشه که به موفقیت های بزرگ برسین. لذت های زودگذر فانی هستن. شما باید اون ها رو نادیده بگیرین. در عوض تلاشتون رو افزایش بدین و بعد از این لذت های همیشگی منتظرتونه. به کلام دیگه امروز کارهایی انجام میدم که دیگران حاضر نیستن انجام بدن تا فردا کارهایی رو انجام بدم که دیگران قادر نیستن انجام بدن.
ایجاد ارتباط های بهتر و بیشتر
نوع کلام تاثیر زیادی روی ارتباطات داره و این تعامل ها تاثیر بالایی روی تغییر طرز فکر از ایستا به رشد داره.
تاثیر طرز فکر و روش های بهبود آن
-
خودتون رو تشویق کنین:
برای کارهای درستی که انجام میدین. خودتون رو تشویق کنین. این تشویق ها شما رو به سمت افکار مثبت راهنمایی میکنه. با این راه اعتماد به نفستون تقویت میشه و راحت تر به خودتون اعتماد میکنین.
-
انگیزه هاتون رو تقویت کنین:
انگیزه ها باعث میشه انسان ها از وضعیت ساکن خارج بشن، پاشن و به دنبال بهتر کردن زندگیشون باشن، این انگیزه ها مثل عشق، ثروت و…
-
استفاده از قدرت تجسم:
افراد موفق مخصوصا ورزشکاران، مهندسان و هنرمندان بخاطر بالا بردن تمرکز از قدرت تجسم استفاده میکنن. اون چیزی که میخواین به دست بیارین رو تصور کنین. همین کمک میکنه طرز فکر مثبت تقویت بشه.
-
گفت و گو با خود:
برای اینکه افکار منفی رو از خودتون دور کنین، یکی از راه ها گفت و گو های درونیه. گفت و گو های درونی به شما کمک میکنه و برای ادامه مسیر بهتون جرات میده. گفت و گوی درونی چیه؟ همون صدای آرومیه که درتمام روز به گوش میرسه و برنامه ریزی های زندگی رو جهت میده و روی همه ابعاد زندگی اثر داره.
-
قدرت کلمات رو نادیده نگیرین:
تاثیر قدرت کلمات برهمه واضحه، معمولا افرادی که طرز فکر مثبتی دارن، کلمات مثبت هم استفاده میکنن. چیزی که به زبون میاریم نشانه ی قلب و درون ما هست و از تفکرات نشئت میگیره. وقتی که از کلمات منفی استفاده میکنیم هشدار میره که نیاز به تغییرات تو طرز فکر داریم.
-
نسبت به دیگران بازخورد مثبت بدین:
هرچقدر که نسب به دیگران باز خورد مثبت بدین، انعکاس اون رو تو زندگیتون میبینین. اگر مثلا دوستتون ازتون پرسید که این کار رو به نظرت خوب انجام دادم؟؟ بگین آره مثل همیشه عالی هستی. با این روش برخورد آدم های بیشتری در اطرافتون میمونن و دوست دارن با شما ارتباط داشته باشن و معاشرت کنن.
-
شور و شوق داشته باشین:
شور و شوق برای هرکاری مثل تنفس برای ادامه زندگیه. برای ایجاد طرز فکر مثبت باید تو خودتون شور و شوق به وجود بیارین. شور و شوق نعمت های زندگی رو بهتون یادآوری میکنه. با داشتن شور و شوق با انگیزه تر میشین و فردی که انگیزه ی بالایی داره، افکارش مثبت تر میشه. شور و شوق یکی از راه هایی هست که شخصیت شما رو جذاب تر میکنه.
-
اتصال به یک قدرت معنوی:
انسان ها نیازهایی در ابعاد مختلف دارن. همونطور که بدن نیاز به آب و غذا داره روح هم نیاز هایی داره که مهم ترین اون ها نیاز به معنویاته. خیلی از آدما با تقویت ایمان، تفکر مثبت رو بالا میبرن. همین قدرت معنوی کمک میکنه افکار مثبت داشته باشیم و به اهدافمون برسیم.
نشانه هایی که مشخص میکنه نیاز به تغییر طرز فکر دارین
- دید منفی دارین: برای زندگی شادتر و داشتن آرامش تو زندگی باید روی افکار مثبت تمرکز کنین و به افکار منفی میدون ندین. سعی کنین علاوه بر خودتون به حرف های منفی اطرافیانتون هم توجه نکنین. افکار منفی به جز به وجود آوردن استرس و نگرانی تاثیری نداره و برای زندگی هیچ فایده ای نداره. این افکار منفی هیچ کس رو آدم بهتری نمیکنه و باعث پیشرفت نمیشه.
- در مقابل واقعیت ها مقاومت میکنین: به این باور برسین که وقتی یک اتفاق و شرایطی تغییر نمی کنه، باید نگرشتون رو نسبت بهش تغییر بدین. وقتی برای یک اتفاقی تلاش کردین ولی اتفاقی که میخواستین نیفتاده باید با اون چیزی که پیش اومده کنار بیاین. نه اینکه دائم به فکر تغیر اون باشین یا نگران اتفاقی باشین که هنوز نیفتاده.
- تمایل به متهم کردن دیگران دارین: اگه احساساتی مثل خشم، حسادت و … تو قلبتون دارین، نمیتونین افکار آزاد داشته باشین. پس شمشیر رو کنار بذارین و از متهم کردن دیگران جلوگیری کنین. آدم قوی کسی نیست که با همه مشکل داره و میجنگه؛ بلکه کسیه که بتونه با بقیه در صلح باشه و خشمش رو کنترل کنه.
تعدادی دیگر از نشانه ها
نگران همه چی هستین: نگران بودن چه اثری تو زندگی داره؟ نگران بودن جز اینکه آرامشتون رو بهم میزنه و نمیتونین تو موقعیت های حساس تصمیم درستی بگیرین، تاثیر دیگه ای نداره. چیزهایی که تو دنیای بیرون وجود داره هیچ وقت کامل و بی نقص نیست. پس دست از نگرانی بردارین و روی خودتون و افکارتون تمرکز کنین.
انتظارات بالایی دارین: به جای داشتن انتظارات عجیب و غریب از خودتون و زندگی، تمرکزتون رو روی چیزهایی که دارین بذارین. برای داشته هاتون شکرگزار باشین. مطمئن باشین زندگی اونطوری که دوست دارین پیش نمیره پس واقعیت رو قبول کنین و باهاش نجنگین. نذارین انتظارات و توقعاتون باعث بشه چیزهای خوبی که تو زندگی دارین رو نبینین.
از آخرین باری که به دنبال یاد گرفتن چیزی بودین، مدت زیادی میگذره: اگر میخواین احساس کسالت رو از بین ببرین، بهترین راه یاد گرفتن چیز های تازه ست. همین موضوع هم باعث پیشرفتتون میشه. اگر میخواین از افکار منفی رها بشین و اتفاقات سخت رو فراموش کنین حتما برین سراغ یادگیری و مطمئن باشین هیچوقت پشیمون نمیشین. فقط کافیه برین سراغ علایقتون و یکی از کارهایی که دوست دارین شروع کنین.
تو گذشته زندگی میکنین: گذشته بخشی از زندگیه و قطعا قابل فراموشی کامل نیست. همه ما تجربیات و درس های زیادی از گذشته یاد گرفتیم اما اگر گذشته کاملا زمان حال رو درگیر کنه خیلی آزار دهنده میشه. نتیجه ای جز نا امیدی هم نخواهد داشت. گذشته نباید روی زمان حال اثر بذاره و اون فقط باعث قوی تر شدن شخصیت الانتون شده.
کلام آخر
تاثیر طرز فکر تو زندگی و تو مسیر رشد و پیشرفت افراد خیلی اهمیت داره. این طرز فکر هستش که که افراد رو تو مسیر رشد و پیشرفت یا تو مسیر منفعل بودن قرار میده. طرز فکر ها به دو دسته رشد و ایستا دسته بندی شده ولی نمیشه گفت یک فرد کامل طرز فکرش رشد است یا نه. چون افراد تو موقعیت های مختلف عکس العمل های متفاوتی دارن. افراد با طرز فکر رشد افرادی هستن که از تغییر نمیترسن. با اتفاقات جدید رو به رو میشن و مسئولیت کارهاشونو به عهده میگیرن. در حالی که افراد با طرز فکر ایستا از چالش ها و انتقاد ها متنفره، دوست داره فقط افراد ازش تعریف کنن و اینجوری اعتماد به نفسش بالا میره. طرز تفکر ایستا مانع فرد برای پیشرفته چون از شکست میترسه و به دلیل ترس از شکست به سراغ تجربه ها و کارهای جدید هم نمیره.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.