استارت آپ چیست؟

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
3/5 - (1 امتیاز)

استارت آپ چیست؟

قرار است امروز در این مقاله به طور کامل برای شما توضیح دهیم که استارت آپ چیست. استارت آپ به پروژه‌هایی گفته می‌شود که در آن ایده اولیه‌ای که وجود دارد با تلاش یک گروه، تبدیل به محصول می‌شود و زمینه فروش آن محصول فراهم می‌شود. طبق تعریف دیگر استارت آپ یک کسب‌وکار جدید و نوپا است که از طریق ارائه راه حل درست و خلاقانه به یک نیاز جامعه، رشد می‌کند و به درآمد می‌رسد. فعالیت‌های استارت آپی معمولاً ریسک بالایی دارند و مانند هر فعالیت کارآفرینی دیگری احتمال شکست وجود دارد.

آیا میدانید استارت آپ چیست؟

مشاغل استارت آپی دامنه گسترده و متنوعی دارند. یعنی اگر شما یک مغازه یا فروشگاه کوچک یا مثلاً یک آنلاین شاپ کوچک اینستاگرامی هم راه‌اندازی کنید، استارت آپ تأسیس کرده‌اید.

تاریخچه استارت آپ چیست؟

استفاده از مفهوم استارت آپ به حدود سال 1911 برمی‌گردد و آغاز آن با شرکت‌های Silicon Valley شروع شد. از مهم‌ترین محصولات این شرکت استارت آپ IBM بود که موفق شد به عنوان یکی از غول‌های تولیدکننده نرم‌افزار در دنیا مطرح شود.

قدیمی‌ترین استارت آپ های جهان

از قدیمی‌ترین و موفق‌ترین استارت آپ های دنیا می‌توان شرکت اپل و استارت آپ گوگل را نام برد. شرکت اپل که توسط استیو جابز راه‌اندازی شد و این روزها جزو پرفروش‌ترین استارت آپ های دنیا محسوب می‌شود. استارت آپ گوگل که ایده آن در سال 1997 مطرح شد و در سال 1998 آغاز به کار و محصول خود را تولید کرد. امروزه می‌توان موتور جستجوی گوگل را به عنوان پیچیده‌ترین و قوی‌ترین موتور جستجو در جهان معرفی کرد.

گوگل یکی از قدیمی ترین استارت آپ های دنیا

علت علاقه افراد به راه‌اندازی یک استارت آپ چیست؟

مفاهیم تازه بودن، جلب مخاطب، منحصربه‌فرد بودن، اعطای امتیازات دولتی و… دلایلی هستند که افراد را به سمت یک استارت آپ متمایل می‌کند.

 استارت آپ ها صرفاً در زمینه تکنولوژی فعالیت می‌کنند؟

اگر چه اکثر استارت آپ هایی که در اطراف می‌بینیم مرتبط با تکنولوژی هستند اما همه استارت آپ ها لزوماً به صورت آنلاین و مرتبط با تکنولوژی نیستند. هرچند کسب‌وکارهای آنلاین و تجارت الکترونیک به دلیل داشتن بازار هدف بزرگ‌تر، فضای رشد بیشتری را برای صاحبان کسب‌وکار فراهم می‌کند.

بنیان‌گذار استارت آپ کیست؟

بنیان‌گذار استارت آپ فردی است که دوست دارد کسب‌وکار خودش را داشته باشد و کار کردن برای دیگران جزو علایقش نیست. یک بنیان‌گذار استارت آپ فردی ریسک‌پذیر است و می‌تواند هدایت یک کسب‌وکار را انجام دهد. گاهی کسب‌وکارهای بزرگ چندین بنیان‌گذار دارند.

شتاب‌دهنده استارت آپ چیست؟

همان‌طور که میدانید اولین گام‌های شروع یک استارت آپ با یک ایده خام است و اگر این ایده بتواند نیاز مشخصی در جامعه را رفع کند، می‌تواند برای توسعه از سرمایه‌گذارها کمک بگیرد. شتاب‌دهنده‌ها مراکزی هستند که به استارت آپ کمک می‌کنند سریع‌تر رشد کند و سرمایه‌گذار مناسب پیدا کند.

مثلاً این مراکز به اعضای تیم شما آموزش‌های رایگان می‌دهد، فضای کار در اختیارتان قرار می‌دهد و…؛ همه این خدمات رایگان نیست و معمولاً این‌گونه تنظیم می‌شود که درصدی از سود کسب‌وکار را با مراکز شتاب‌دهنده شریک شوید.

مراحل راه‌اندازی استارت آپ چیست؟

مراحل راه اندازی استارت آپ چیست؟

اگر برایتان این سوال پیش آمده که مراحل شروع و راه‌اندازی استارت آپ چیست، موارد زیر را مطالعه کنید:

1. ایده‌پردازی برای استارت آپ

آیا می‌دانید اولین مرحله راه‌اهدازی استارت آپ چیست؟ استارت آپ از یک ایده خام شروع می‌شود. این ایده ممکن است کاملاً جدید باشد و یا ایده‌ای باشد برای بهبود بخشیدن یا تکمیل کردن ایده‌ای که از قبل وجود داشته است. همیشه یک کسب‌وکار موفق یک اختراع فوق‌العاده نیست. بلکه می‌توان با تغییر کوچک در اتفاقاتی که تاکنون وجود داشته است، مشتریان زیادی جذب کرد. پس همیشه قرار نیست ایده یک استارت آپ پیچیده و سنگین باشد یا هزینه زیادی برای سرمایه‌گذاری لازم داشته باشد.

2. مشخص کردن هدف و مسیر حرکت

در مرحله دوم باید بتوانید نقشه راه را مشخص کنید به این معنی که ایده کلی و مسیر حرکت مشخص شود و هدفتان را تعیین کنید. بعد از مشخص شدن هدف نهایی، زمان آن رسیده است که این مسیر را به چندین مسیر کوتاه‌تر بشکنید و در واقع چندین هدف کوتاه و بلند برای خود در نظر بگیرید.

سپس تحقیق کنید. این تحقیقات شامل بررسی‌های مختلف در مورد محصول و استقبال مشتریان است. اما تحقیق را از کجا آغاز کنید؟ در مراحل اول از خانواده و آشنایان خود بخواهید در مورد ایده شما نظر بدهند و تا جای ممکن آن را بهبود بخشیده و یا ایرادهای موجود را تذکر بدهند.

3. ثبت ایده و ادعای مالکیت

در این مرحله باید سعی کنید صرفاً خانواده و اطرافیان قابل اعتماد از ایده مورد نظرتان آگاه شوند. چرا؟ به دلیل اینکه امکان دارد فردی ایده شما را به نام خودش ثبت کند. پس در مرحله سوم به سراغ ثبت ایده بروید و با ثبت ایده می‌توانید ادعای مالکیت نسبت به آن داشته باشید.

4. تهیه نمونه اولیه

به انجام رساندن هر کدام از ایده‌ها ممکن است مسیر متفاوتی داشته باشد. این ایده‌ها ممکن است خدماتی باشد که در این صورت نیازی به تهیه نمونه اولیه ندارد اما برخی دیگر نمونه‌های آزمایشگاهی هستند که یکی از مهم‌ترین گام‌ها، تهیه نمونه اولیه است.

بعد از تهیه نمونه اولیه باید در نظر بگیرید عکس‌العمل افراد نسبت به نمونه اولیه به چه صورت است. پس سعی کنید نمونه‌هایی تولید کنید که کیفیت آن برای افراد جامعه قابل قبول باشد.

تهیه نمونه اولیه

5. عرضه نمونه اولیه به جامعه هدف کوچک

در این مرحله باید چند نمونه اولیه تولید کنید و آن‌ها را در اختیار جامعه هدف خود قرار دهید و یک فرم نظرسنجی هم به آن‌ها بدهید و از آن‌ها بخواهید که در مورد این محصول نظر بدهند.

این فرم شامل بررسی این موارد می‌شود:

  • کیفیت ظاهر محصول
  • سهولت استفاده
  • قیمت مناسب برای محصول
  • تمایل مشتریان به محصول
  • نواقص موجود در محصول
  • پیشنهاد برای بالا بردن کیفیت

با این کار شما می‌توانید از جامعه هدف خود پیشنهادهای مختلفی دریافت کنید. از آن‌ها بخواهید بدون رودربایستی در مورد محصولتان نظر دهند. زیرا این نظرها بسیار برای شما سودمند خواهد بود و در گام‌های بعدی به شما کمک می‌کند و یکی از عوامل موفقیت استارت آپ شما است.

6. ثبت محصول

هرچند در مراحل قبل ایده خود را ثبت کرده‌اید اما این مورد در مورد محصول به‌دست‌آمده از آن ایده صدق نمی‌کند. پس باید نسبت به ثبت ایده و محصول خود اقدام کنید.

مقدمات انجام این کار نیز همانند مراحل ثبت اختراع است و می‌توانید از پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز مالکیت معنوی این کار را انجام دهید تا از مراحل بعدی و از کپی نشدن محصول خود مطمئن شوید. مفهوم استارت آپ با ریسک همراه است و باید نهایت تلاش خود را به کار بگیرید تا این ریسک‌ها را از بین ببرید.

7. پیدا کردن سرمایه‌گذار

می‌خواهیم بگوییم که یکی از پرچالش‌ترین مراحل برای راه‌اندازی یک استارت آپ چیست. پیدا کردن سرمایه‌گذار برای پروژه پرچالش‌ترین مرحله است. این سرمایه‌گذار باید ریسک سرمایه‌گذاری روی ایده را بپذیرد. شاید پیدا کردن یک سرمایه‌گذار بعد از مدتی امکان‌پذیر باشد، اما لازم است که نوع سرمایه‌گذاری آن‌ها نیز مشخص شود.

انواع سرمایه‌گذار برای راه‌اندازی استارت آپ چیست؟

انواع سرمایه‌گذار برای راه‌اندازی استارت آپ چیست؟

سرمایه‌گذاران به 4 گروه کلی تقسیم‌بندی می‌شوند. شامل:

1- بانک‌ها

بانک‌ها قدیمی‌ترین گروه‌های سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف به حساب می‌آیند و معمولاً به صورت مستقیم در سود و زیان پروژه دخالت ندارند. این بانک‌ها سود کارآفرینی متفاوتی دریافت می‌کنند. برای استفاده از بانک‌ها برای سرمایه‌گذاری روی استارت آپ لازم است که مراحل مختلف پروژه به آن‌ها اثبات شود.

2- سرمایه‌گذاران آنجل

سرمایه‌گذاران آنجل یا سرمایه‌گذاران فرشته افرادی هستند که سرمایه‌گذاری آن‌ها برای هر پروژه بیش از 200 هزار دلار باشد. این سرمایه‌گذاران در صنایع مختلف یافت می‌شوند و به دنبال پروژه‌های کارآفرینی سودده هستند.

سرمایه‌گذاران آنجل برای سرمایه‌گذاری به صورت شخصی و مستقیم اقدام می‌کنند و معمولاً از تمامی فرایندهای مالی شرکت آگاه بوده و حق امضا دارند. این سرمایه‌گذاران عجله‌ای برای بازگشت سرمایه خود ندارند و معمولاً بازه 3 تا 8 ساله در نظر می‌گیرند.

3- سرمایه‌گذاران شراکتی

این سرمایه‌گذاران در سود و زیان کسب‌وکارها شریک می‌شوند. سرمایه‌گذاران شراکتی در ابتدای کار قرارداد مالی با کارآفرین منعقد می‌کنند که در ازای سرمایه‌گذاری، به طور کامل یا درصدی در سود و زیان کسب‌وکار شریک شوند.

4- سرمایه‌گذاران شخصی

شاید بهتر بود که این سرمایه‌گذاری را با عنوان سرمایه‌گذاری خانوادگی و یا سرمایه‌گذاری فامیلی نیز معرفی کنیم. فرض بگیرید که شما به دنبال راه‌اندازی استارت آپ خود هستید و سعی می‌کنید که یک سرمایه‌گذار مطمئن پیدا کنید. در این صورت به سراغ آشنایان، دوستان و فامیل می‌روید و از طریق یک سرمایه‌گذاری مشارکتی، هزینه انجام پروژه را فراهم می‌کنید. نحوه بازپرداخت این سرمایه‌گذاری ممکن است همراه با سود نقدی باشد یا این افراد در نتیجه نهایی پروژه شریک شوند.

عوامل مؤثر در موفقیت استارت آپ چیست؟

در کنار پاسخ به سوال “استارت آپ چیست؟” باید در نظر بگیریم که عوامل متعددی در موفقیت یک استارت آپ نقش دارند. همان‌طور که یک نهال برای رشد نیاز به مراقبت‌های ویژه دارد یک استارت آپ هم به دلیل اینکه در مراحل اولیه قرار دارد نیاز به توجه بیشتری دارد و اگر بتواند مراحل اولیه را با موفقیت طی کند، بهتر می‌تواند در برابر شرایط مختلف پیش رو مقاومت کند. این عوامل در موفقیت استارت آپ تأثیرگذار هستند:

1. رهبر تیم

رهبر تیم

نقش لیدر و رهبر در استارت آپ چیست؟ رهبر می‌تواند در فرصت‌های مختلف به یک استارت آپ کمک کند، تصمیمات مهم و کلیدی بگیرد، تحقیقات لازم را انجام دهد، دیدگاه‌ها را بررسی کند و شرایطی را به وجود آورد که گروه به سمت موفقیت حرکت کند.

یک سرپرست بی‌کفایت ممکن است روند تصمیم‌گیری در یک گروه را به خطر بی اندازد و حتی روحیه تیمی گروه را از بین ببرد. انتخاب یک رهبر یا سرپرست مناسب می‌تواند به تصمیم‌گیری درست، هدایت تیم و موفقیت گروه کمک کند.

2. اعضای تیم

اعضای تیم برای موفقیت باید به دنبال یک هدف واحد باشند همان‌طور که در یک تیم فوتبال، تمامی بازیکنان به سمت یک هدف حرکت می‌کنند در فعالیت‌های مربوط به استارت آپ هم به این‌گونه است که هرچقدر اعضای تیم با هم هماهنگ‌تر و متحدتر باشند، میزان موفقیت آن‌ها نیز بیشتر است.

احتمال خطا و اشتباه توسط همه افراد جامعه وجود دارد، اما اگر اعضای یک تیم بتوانند پشتیبانی لازم را از یکدیگر داشته باشند و تیم را در چالش‌های مختلف همراهی کنند، طی کردن مسیر موفقیت برای آن‌ها سخت نخواهد بود.

3. استراتژی رشد

استراتژی نقش تعیین‌کننده‌ای در موفقیت یک استارت آپ دارد. همان‌طور که داشتن نقشه راه بسیار ضروری است، داشتن استراتژی رشد و سرعت بخشیدن به روند کار در برخی مراحل و کاهش سرعت آن در مواقع لزوم و پیروی کردن اعضای تیم از این استراتژی به پیشرفت هرچه سریع‌تر و بهتر استارت آپ کمک می‌کند.

به خاطر داشته باشید که در روند رشد یک کسب‌وکار، هیچ‌وقت رشد بیش از حد سریع یا بیش از حد کند وجود ندارد و این اعضای تیم هستند که با توجه به نقشه راه، به مسیر حرکتی آن و موفقیت آن کمک می‌کند.

4. محصول استارت آپ

آیا هر چیزی که به نظر شما خوب است، دوستتان هم همین نظر را دارد؟ شما ممکن است ایده‌های بزرگی داشته باشید و از نظر خودتان محصول جذابی تولید کرده‌اید، اما به این معنی نیست که دیگران هم آن را دوست داشته باشند و از آن محصول استقبال کنند.

گاهی ممکن است شما در تخصص خود به این نتیجه برسید که تولید یک محصول می‌تواند به جامعه کمک کند، اما اگر این محصول از طرف افراد جامعه پذیرفته نشود، باید خود را برای شکست آماده کنید. به همین خاطر می‌گوییم که پس از ایده پردازی، باید به مطالعه جامعه و تعیین نقشه راه بپردازید تا ببینید که عکس‌العمل جامعه نسبت به این محصول چیست.

5. بازاریابی و مارکتینگ

بازاریابی و مارکتینگ در استارت آپ

شما وقتی به عنوان خریدار به فروشگاه می‌روید به دنبال برندهای شناخته‌شده هستید یا محصولات معمولی را خرید می‌کنید؟ قطعاً اعتماد بیشتری به محصولات شناخته‌شده وجود دارد. به همین دلیل است که بازاریابی و مارکتینگ نقش مهمی در موفقیت یک استارت آپ دارد. به عبارتی بازاریابی و مارکتینگ وظیفه شناساندن و رساندن محصول و خدمات شما به مشتریان را بر عهده دارد.

این حقیقت را به خاطر داشته باشید که محصولی با نام تجاری ناشناخته، کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد و برای مشتریان هیجان‌انگیز نیست. پس به شما توصیه می‌کنیم که تمامی تلاش خود را به کار ببرید تا با موفقیت از این مرحله عبور کنید.

چند نمونه از استارت آپ های موفق ایرانی

طبق آمارهای بین‌المللی، سه استارت آپ موفق ایرانی عبارتند از:

دیجی کالا

کمتر کسی هست که با دیجی کالا آشنایی نداشته باشد. دیجی کالا یک فروشگاه اینترنتی است که در زمینه‌های مختلف شامل حوزه‌های دیجیتال، محصولات خانگی، محصولات بهداشتی و… فعالیت دارد.

این شرکت یکی از نمونه‌های موفق استارت آپ ایرانی است که کار خود را از فروش محصولات کوچک و خرده‌فروشی آغاز کرده و در حال حاضر یکی از موفق‌ترین کسب‌وکارهای اینترنتی در ایران است. اگر می‌خواهید با ایده‌های متنوع در حوزه اینترنت آشنا شوید مقاله ایده‌های کسب‌وکار اینترنتی را مطالعه کنید.

آپارات

آپارات یکی از استارت آپ های مطرح ایرانی است که مختص اشتراک‌گذاری فیلم‌های ویدیویی در ایران است. آپارات اولین سرویس فعال در این حوزه است. درآمد این سرویس از طریق تبلیغات و فروش برخی محصولات خاص انجام می‌گیرد و در حال حاضر از لحاظ اقتصادی، یکی از بهترین شرکت‌های اینترنتی فعال در ایران به شمار می‌رود.

تخفیفان

تخفیفان یکی از استارت آپ های منحصربه‌فرد در یاران است. تخفیفان در زمینه‌های مختلف به معرفی کالاهای تخفیف خورده می‌پردازد. در وب‌سایت تخفیفان، خدمات مختلف مربوط به حوزه رستوران و کافی‌شاپ، هنر و تئاتر، تفریحی و ورزشی، آموزش، سلامتی و پزشکی، زیبایی و آرایشی، هتل و سفر و همچنین کالاها و برندها معرفی می‌شود و تخفیف برخی از آن‌ها تا 90 درصد نیز می‌رسد.

چند نمونه از استارت آپ های موفق جهانی

اوبر (Uber)

اوبر یکی از موفق‌ترین استارت آپ ها در حوزه جهانی است که توسط یک فرد ایرانی مدیریت می‌شود. سرمایه این شرکت نزدیک به 68 میلیارد دلار برآورد شده است و در زمینه تاکسی‌های اینترنتی فعالیت می‌کند.

ایر بی‌ان‌بی (Airbnb)

ایر بی‌ان‌بی یک شرکت در حوزه خدمات مسافرتی است که تورهای مسافرتی و محل اقامت را معرفی می‌کند. این شرکت نیز مانند شرکت‌های ایرانی از یک کسب‌وکار کوچک و استارت آپی شروع شده است.

پین‌ترست (Pinterest)

پین‌ترست یکی از سرویس‌های بین‌المللی اشتراک‌گذاری تصاویر است که به عنوان یک رقیب اصلی برای تصاویر گوگل معرفی می‌شود. پین‌ترست در حوزه‌های مختلف معماری، تزیینات، پوشاک و… مورد توجه و ایده برداری افراد در سراسر جهان است و هنوز هم روند رو به پیشرفت خود را ادامه می‌دهد.

استارت آپ ویکند (startup weekend) چیست؟

استارت آپ ویکند چیست؟

حالا که دریافتید استارت آپ چیست، به استارت آپ ویکند می‌پردازیم. استارت آپ ویکند یک گردهمایی است که در آن تعداد افراد شرکت‌کننده زیاد است و در کشورهای معتبر دنیا برگزار می‌شود. این گردهمایی به صورت آموزشی و تجربی برای کارآفرینان و ایده پردازان است تا بتوانند در آن ایده خود را به اشتراک گذاشته و مورد قضاوت داوران قرار گیرد.

اجرای استارت آپ ویکند به این صورت است که به افراد شرکت‌کننده به مدت یک دقیقه فرصت داده می‌شود تا در مورد ایده خود صحبت کنند و توجه شرکت‌کنندگان را به خود جلب کنند. پس از مطرح شدن هر کدام از این ایده‌ها، افراد شرکت‌کننده به یکی از تیم‌ها جذب شده و در کنار یکدیگر برای تجاری‌سازی ایده‌هایشان تلاش می‌کنند. این مراحل در 3 روز انجام می‌شود.

مراسم اختتامیه این گردهمایی شامل معرفی ایده‌های برتر و استارت آپ های برتر است که شامل افرادی می‌شود که توانسته باشند بهترین راهکار ممکن را برای تجاری‌سازی محصول مورد نظر معرفی کنند. گردهمایی استارت آپ ویکند یکی از بهترین ابزارها برای عملی کردن مفهوم استارت آپ در سطح جامعه است و معمولاً هر ساله برخی از این ایده‌ها توسط منابع مالی مورد حمایت قرار می‌گیرند.

جمع‌بندی

در این مقاله گفته شد استارت آپ چیست؛ در واقع استارت آپ یک کسب‌وکار جدید و نوپا است که از طریق ارائه راه حل درست و خلاقانه به یک نیاز جامعه، رشد می‌کند و به درآمد می‌رسد. فعالیت‌های استارت آپی معمولاً ریسک بالایی دارند و مانند هر فعالیت کارآفرینی دیگری احتمال شکست وجود دارد. در ادامه در مورد تاریخچه استارت آپ ها صحبت کردیم و مطرح شد که امروزه نیز جایگاه مناسبی در بین افراد جامعه دارد.

به دلیل مفاهیم تازه بودن، جلب مخاطب، منحصربه‌فرد بودن، اعطای امتیازات دولتی بسیاری افراد تمایل به راه‌اندازی استارت آپ ها دارند. همچنین در این مقاله گفته شد چه مراحلی باید برای راه‌اندازی استارت آپ ها انجام دهید و چه سرمایه‌گذارانی برای سرمایه‌گذاری بر روی استارت آپ ها وجود دارند مانند بانک‌ها و…؛ همچنین تعدادی از استارت آپ های موفق مانند دیجی کالا، آپارات و… معرفی شد.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *