چک لیست توسعه فردی

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
1/5 - (1 امتیاز)

بر همه روشن است که افزایش مهارت‌های فردی تأثیر مهمی بر میزان موفقیت‌های ما خواهد داشت. بسیاری از افراد توانسته‌اند با تقویت توانایی‌های شخصی به مدارج بالایی در زندگی خود دست یابند. این مهارت‌ها می‌تواند شما را در فضای رقابت با دیگران چند گام جلوتر قرار دهد و فرصت‌های رشد را به سمت شما جلب کند. این مهارت‌ها می‌تواند شامل موارد زیادی باشد که ما در این مقاله آن‌ها را تحت عنوان چک لیست توسعه فردی جمع‌آوری کرده و به طور مفصل شرح خواهیم داد.

توسعه فردی چیست؟

توسعه فردی چیست؟

به طور خلاصه باید گفت توسعه فردی به معنای رشد همه مهارت‌هایی است که در زندگی شخصی، کسب و کار، تحصیل، روابط اجتماعی و سایر موارد باعث می‌شوند تسلط بهتری بر شرایط محیطی داشته باشیم و در فرصت‌ها و چالش‌ها راهکار مناسب‌تری انتخاب کنیم.

قطعاً همه ما در زندگی خود با مواردی روبرو بوده‌ایم که به دلیل ضعف در یکی از مهارت‌های اجتماعی یک فرصت خوب را از دست داده‌ایم و همچنان حسرت آن فرصت ازدست‌رفته را می‌خوریم. این تجربه‌ها می‌تواند برای ما چراغ راهی برای آینده باشند و با شناسایی نقاط ضعف و برنامه‌ریزی برای رفع آن و در مقابل رشد نقاط قوت از فرصت‌های پیش رو بیشترین استفاده را ببریم.

توسعه فردی برای هر کس می‌تواند معنای متفاوتی داشته باشد و این کاملاً بستگی به استعدادهای ذاتی، محیط رشد و عوامل اجتماعی دارد که فرد با آن سر و کار دارد. چک لیست توسعه فردی همه ابعاد شخصیتی انسان از احساسات، افکار، علایق، پوشش، تعامل اجتماعی و برنامه‌ریزی فردی را در برمی‌گیرد. اما نکته‌ای که در تمام این موارد مشترک است این است که ارتقای هر کدام از این ویژگی‌ها نهایتاً باید منجر به افزایش توانایی فرد در دستیابی به موفقیت باشد.

ما در ادامه این مقاله قصد داریم به طور مفصل تمام موارد توسعه فردی را شرح داده و نحوه ارتقای این ویژگی‌ها و همچنین تأثیر آن در زندگی فردی و اجتماعی شما را شرح دهیم.

زمینه‌های مهم در چک لیست توسعه فردی

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم توسعه فردی تمام ابعاد شخصیتی فرد را اعم از احساسات و افکار فرد را در برمی‌گیرد. به طور کلی می‌توان گفت برای توسعه مهارت‌های خود باید به زمینه‌های زیر توجه کنید:

۱. عواطف و احساسات

عواطف و احساسات

یکی از زمینه‌هایی که به طور قطع در توسعه فردی باید به آن توجه کنید احساسات و عواطف شما است. شما باید یاد بگیرید که احساسات خود را چگونه بروز دهید و در مواقع لزوم چگونه آن را کنترل کنید. کسی که توانایی بروز احساسات خود را ندارد زمینه گرفتاری به بسیاری از امراض روانی چون افسردگی را دارد.

به علاوه اگر نتوانید احساسات خود در جای مناسب ابراز کنید ممکن است بسیاری از فرصت‌های خوب زندگی خود را از دست بدهید. کنترل عواطف نیز به اندازه ابراز آن مهم است. کسانی که کنترل مناسبی بر عواطف خود ندارند به راحتی در شرایط اجتماعی آسیب می‌بینند و یا حتی به دیگران آسیب می‌زنند.

۲. سلامت جسمانی

ناگفته پیدا است که رسیدگی به شرایط جسمانی چقدر در دستیابی به موفقیت هر انسانی تأثیر دارد. بسیاری از مشاغل و فرصت‌ها نیازمند شرایط جسمانی مساعد هستند. فارغ از اینکه امروز مشغول چه کاری هستید و چه برنامه‌ای برای آینده خود دارید حتماً یک ورزش مداوم را در برنامه خود قرار دهید.

حتی اگر شرایطی پیش نیاید که آمادگی جسمانی به طور مستقیم برای شما مفید واقع شود، سلامتی شما به خودی خود ارزش این کار را دارد و مطمئن باشید همیشه دیگران به فردی که به سلامت جسمانی خود اهمیت می‌دهد بیشتر اعتماد می‌کنند.

۳. ابعاد ذهنی

ابعاد ذهنی

هیچ اتفاق مثبتی در زندگی شما رخ نخواهد داد مگر اینکه قبل از آن در ذهن شما اتفاق افتاده باشد. به همین دلیل یک از مهم‌ترین موارد در چک لیست توسعه فردی رشد ابعاد ذهنی شما است. واقعیت این است بزرگ‌ترین رویدادهای تجاری یا فرهنگی در ابتدا چیزی جز یک ایده ذهنی نبوده‌اند. اول از همه ذهن شما باید باور کند و آماده شود که تغییرات بزرگی را به وجود آورد. راه‌های زیادی برای آمادگی ذهنی وجود دارد که کتاب خواندن، فیلم دیدن و تعامل اجتماعی با افراد موفق از آن موارد است.

۴. مهارت‌های فردی

واقعیت این است که زمینه‌های پیشرفت و رشد همیشه مهیا است. ولی چیزی که کم وجود دارد افراد صاحب مهارت است. دنیای امروز دنیای تخصص‌ها است و به سبب گسترش تکنولوژی و خدمات، شرکت‌ها، مؤسسات و همه کارفرماها به دنبال استخدام کسانی هستند که پروژه‌های مورد نظر آن‌ها را به طور حرفه‌ای انجام دهند. لازم است که به طور تخصصی در یک زمینه مهارت کسب کنید و در سایر زمینه‌های نزدیک به آن نیز در حد عمومی صاحب مهارت باشید.

۵. تعاملات اجتماعی

تعاملات اجتماعی

حتماً دیده‌اید افرادی را که در زمینه کاری یا تحصیلی خود بسیار دارای معلومات هستند ولی به دلیل ضعف در ارتباطات اجتماعی نتوانستند به جایگاهی که شایسته آن هستند برسند. این از کاربردی‌ترین موارد چک لیست توسعه فردی است زیرا هر چقدر هم در زمینه تخصصی خود مهارت داشته باشید لازم است که بتوانید با تعامل سازنده این شایستگی را به دیگران معرفی کنید. اعتماد به نفس، مهارت‌های کلامی، زبان بدن، قدرت بیان و… همه مواردی هستند که در تعاملات اجتماعی جای می‌گیرند.

موارد کاربردی در چک لیست توسعه فردی

به طور کلی موارد زیادی را می‌توان در لیست مهارت‌های توسعه فردی قرار داد. اما مهم‌ترین مواردی که باید برای آن، وقت و انرژی صرف کنید شامل موارد زیر است:

در ادامه مقاله به بررسی راهکارهای ارتقای این مهارت‌ها در چک لیست توسعه فردی می‌پردازیم.

1. مهارت حل مسئله

مهارت حل مسئله در چک لیست توسعه فردی

مهارت حل مسئله به معنای توانایی فرد در مدیریت چالش‌هایی است که در مسیر زندگی او به وجود می‌آید. پیدا کردن راه حل‌های مفید و مؤثر از مهارت‌هایی است که از بسیاری جهات آموختنی است. فرایند حل مسئله در مرحله اول شامل تشخیص علت مشکل و بعد از آن طراحی برنامه برای رفع آن است.

نکته مهم در مهارت حل مسئله برخورد فعالانه با مشکل است. خیلی از افراد به دلیل تربیت نادرست و یا اعتماد به نفس ضعیف در هنگام بروز مشکل در لاک دفاعی فرو می‌روند و یا منتظر می‌مانند که ببینند روند حوادث چه اتفاقی برای آن‌ها رقم می‌زند. سعی کنید روی اعتماد به نفس خود، کار کنید و این را با خود تکرار کنید که افراد موفق هیچ چیزی بیشتر از شما نداشته‌اند. تلاش کنید به صورت کاملاً فعال ریشه مشکلات را شناسایی کرده و برای حل آن برنامه‌ریزی کنید.

داشتن مهارت حل مسئله برای ورود به بازار کار بسیار مهم است. مطمئناً هر جایی که برای مصاحبه کاری بروید از شما سؤالاتی می‌پرسند که مطمئن شوند در هنگام مواجهه با مشکلات دست و پای خود را گم نمی‌کنید و توانایی تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی را دارید. مهارت حل مسئله همان توانایی است که تفاوت بین یک مدیر موفق و یک مدیر شکست‌خورده را رقم می‌زند.

2. مهارت‌های ارتباطی در چک لیست توسعه فردی

مهارت‌های ارتباطی به انواع مهارت‌هایی گفته می‌شود که هنگام ارتباط با دیگران به کار می‌برید. هدف اصلی در کسب چنین مهارت‌هایی ارتباط تأثیرگذار با دیگران است. مهارت‌های ارتباطی می‌تواند شامل لحن حرف زدن، مهارت شنیدن فعال، زبان بدن و حتی نحوه تعامل در شبکه‌های مجازی باشد. چیزی که از شما یک فرد حرفه‌ای در مهارت‌های ارتباطی می‌سازد تمرین فراوان و البته مطالعه است. در ادامه به شرح مهم‌ترین موارد مهارت‌های ارتباطی می‌پردازیم.

شنیدن فعال

شنیدن فعال به معنای توجه دقیق به گوینده است به طوری که به او القا شود که حرف‌های او برای شما اهمیت بالایی دارد. این باعث می‌شود که اعتماد گوینده به شما بیشتر شود. شنیدن فعال نیازمند تمرین و دقت زیاد است برای این کار لازم است به طور مستقیم به چشم‌های گوینده نگاه کنید، هر از چند گاهی سر خود را به نشانه تأیید تکان دهید و از مواردی که ممکن است این تصور را ایجاد کند که شما توجه کافی به طرف مقابل ندارید پرهیز کنید. این موارد می‌تواند شامل نگاه کردن به ساعت، نگاه کردن به موبایل، خوردن هنگام حرف زدن گوینده، خمیازه کشیدن و سایر موارد باشد.

ارتباط صمیمانه

ارتباط صمیمانه

برای اینکه ارتباط مؤثری با مخاطبان خود داشته باشید لازم است که از برخورد خیلی رسمی پرهیز کنید. این مورد در چک لیست توسعه فردی به شدت اهمیت دارد. افراد غریبه از کسی استقبال می‌کنند که خود واقعی‌اش را در برخوردها به نمایش بگذارد و از تکلیف‌های اضافی دوری کند. برخوردهای مصنوعی و مغرورانه به سادگی قابل تشخیص هستند. سعی کنید راحت و صمیمانه با دیگران برخورد کنید. اما توجه شود که این به معنای عبور از حدود و یا لودگی نیست.

زبان بدن

در اولین برخورد شما با هر کسی اولین چیزی که باعث می‌شود که تصور خوب یا بدی از شما در ذهن دیگران ایجاد شود زبان بدن شما است. بنابراین سعی کنید لباس خوب و اتوزده بپوشید، موهای خود را مرتب کنید و از رفتارهای ناهنجار بپرهیزید. توجه به مکانی که قصد شرکت در آن را دارید بسیار مهم است. طبعاً لباس شما در یک مهمانی و یک جلسه کنفرانس یا سالن ورزشی با یکدیگر تفاوت خواهد داشت.

وضوح صدا

دو فاکتور بلندی و وضوح صدا تأثیر بسیار زیادی در ارتباط مؤثر با مخاطبان دارد. تمرین‌هایی وجود دارد که می‌توانید به کمک آن وضوح صدای خود را افزایش دهید. اگر علاقه‌مند به شغل‌های مثل تدریس، سخنرانی یا بازیگری تئاتر دارید تمرکز بر رشد قدرت و وضوح صدا می‌تواند کمک زیادی به شما بکند.

3. مدیریت زمان در چک لیست توسعه فردی

مدیریت زمان در چک لیست توسعه فردی

در اهمیت زمان همین بس که اگر از دست شما رفت دیگر به هیچ قیمتی برنمی‌گردد. شما دیگر به زمان مدرسه نخواهید برگشت، دوباره جوانی و دانشگاه را تجربه نمی‌کنید و هر چیزی که زمان آن گذشت حداقل از بعد زمانی قابل تکرار نیست. اگرچه ممکن است برخی خسارات ناشی از زمان را بتوان جبران کرد اما معمولاً پرهزینه و گاهی نیز کم‌فایده است. پس بهترین تصمیم این است که همین امروز قدر زمان خود را بدانید و برای رشد خود برنامه‌ریزی دقیق داشته باشید. برای مدیریت صحیح زمان باید نکات زیر را مد نظر داشته باشید:

اهداف را کوچک و کوتاه‌مدت کنید

شاید شما اهداف و رؤیاهای بزرگی در زندگی خود داشته باشید که بسیار هم خوب است. اما توجه کنید که این اهداف خودبه‌خود محقق نمی‌شوند. اهداف را به اجزای کوچک‌تر تقسیم کنید و برای هر کدام زمان‌بندی مشخص کنید. برای مثال اگر شما می‌خواهید در یک دانشگاه معتبر مدرک مهندسی بگیرید، شاید بتوان گفت هدف کوچک‌تر شما در این برنامه این است که بر روی یادگیری درس‌های این ترم خود تمرکز کنید.

برنامه‌های مزاحم را مدیریت کنید

شاید شما نیز از آن دسته افرادی باشید که فکر می‌کنید علی‌رغم اینکه کار خاصی انجام نمی‌دهید، وقت هم کم می‌آورید. این مسئله غالباً به دلیل وجود حجم بالایی از برنامه‌های مزاحم است که به طور عادی دیده نمی‌شود. موبایل، شبکه‌های مجازی، گیم، تلویزیون، خواب و… از مسائلی هستند که اگر مدیریت نشوند به طور کامل زمان را از دست شما خارج می‌کنند.

اولویت‌بندی کنید

همه برنامه‌ها از اهمیت یکسانی برخوردار نیستند. لیستی از برنامه‌هایی که قصد انجام آن‌ها را دارید تهیه کنید و متناسب با اهمیت آن‌ها وقت خاصی به آن‌ها اختصاص دهید. قطعاً اولویت‌بندی نقشی انکارنشدنی در تحقق چک لیست توسعه فردی شما دارد.

کمال طلبی افراطی

شاید تصور کنید کمال طلبی و آرمان‌گرایی همیشه امر مفیدی است. اما مطالعات روان‌شناسی نشان می‌دهد کمال طلبی در خیلی از مواقع به وسواس تبدیل می‌شود و می‌تواند به کلی اختیار زمان را از دست شما خارج کند. اصرار بر بی‌نقص انجام دادن همه کارها گاهی فقط باعث آزار روانی شما و طولانی شدن انجام کارها خواهد بود.

4. مهارت نه گفتن

مهارت نه گفتن در چک لیست توسعه فردی

خیلی از اوقات فقط به این دلیل که توانایی نه گفتن به درخواست‌های دیگران را نداریم فرصت بسیار خوبی را از دست می‌دهیم. درخواست‌های دیگران ممکن است حتی به خودی خود برای انجام کار اشتباهی نباشد اما مانع انجام برنامه شما شوند. برای مثال هنگامی که روی آمادگی برای کنکور تمرکز کرده‌اید، پیشنهاد یک دوست برای رفتن به باشگاه ورزشی می‌تواند برای شما مضر باشد و باید با یک نه قاطع روی اهداف خود متمرکز شوید.

نه گفتن به معنای بی‌احترامی کردن به دیگران نیست؛ بلکه به معنای احترام به خود است. نباید احساس رودربایستی کنید و از ناراحتی دیگران خجالت‌زده باشید. به این فکر کنید که اگر اهداف خود را از دست بدهید هیچ کس جز شما پاسخگو نخواهد بود. این حق طبیعی شما است که خوب و بد خود را تشخیص داده و به آن عمل کنید. قدرت نه گفتن به شما کمک می‌کند در چک لیست توسعه فردی به مزایای زیر دست یابید:

  • دچار کمبود وقت به دلیل برنامه‌های اضافی نمی‌شوید.
  • جلوی سوءاستفاده دیگران از مهربانی شما گرفته می‌شود.
  • در مقابل پیشنهادهای مخرب مثل اعتیاد مقاوم می‌شوید.
  • بر روی برنامه‌های مهم زندگی خود متمرکز می‌شوید.

5. نحوه تقویت هوش هیجانی

هوش هیجانی به معنای توانایی ابراز احساسات خود و درک احساسات دیگران است. هوش هیجانی باعث می‌شود که بتوانید به درستی درک کنید جای هر حرفی کجا است و چه رفتاری می‌تواند باعث تحسین شما در جمع شود. هوش هیجانی باعث می‌شود بتوانید دیگران را بهتر درک کنید و معانی رفتارها و احساسات دیگران را بهتر بفهمید. این باعث می‌شود تعامل سازنده‌تری با دیگران داشته باشید.

بسیاری از مردم تصور می‌کنند هوش هیجانی یک امر ذاتی است. اما بهتر است بدانید با روش‌هایی می‌توانید این مهارت را افزایش دهید. بعضی از این تمرین‌ها شامل موارد زیر است:

مشاهده‌گر با دقتی باشید

رفتارهای خود و دیگران را به دقت مشاهده کنید و سعی کنید در ذهن خود دلایل منطقی رفتارها را کشف کنید. این باعث می‌شود در هنگام بروز رفتار سوء از دیگری به جای برخورد خشن بتوانید با او همدردی کنید. احساس همدردی به شما در تحقق چک لیست توسعه فردی کمک می‌کند.

خودآگاهی خود را افزایش دهید

هرچه بیشتر خود را بشناسید کنترل بیشتری بر رفتار خود خواهید داشت. عواملی که باعث می‌شود عصبانی شوید را بشناسید، دلایلی که در شما استرس ایجاد می‌کند را شناسایی کنید. شاید در بعضی موارد لازم باشد که به یک روان‌درمانگر مراجعه کنید تا بعضی عیوب خود را ریشه‌یابی کنید و برای حل آن‌ها اقدام کنید.

فردی پاسخگو باشید

واقعیت این است که هر چقدر هم دیگران یا شرایط محیطی را مقصر ناکامی‌های خود معرفی کنید، نهایتاً این خود شما هستید که مسئول رفتارهای خود خواهید بود. اول از همه در مقابل خود پاسخگو و مسئولیت‌پذیر باشید و کم‌کاری‌های خود را در انجام وظایف بپذیرید و برای رفع آن تلاش کنید. بعد از آن در مقابل دیگران احساس مسئولیت کنید و در صورت اشتباه عذرخواهی کرده و درصدد جبران آن برآیید. مسئولیت‌پذیری باعث می‌شود چک لیست توسعه فردی شما با سرعت بیشتری تحقق پیدا کند.

6. راه‌های کنترل استرس و اضطراب

راه‌های کنترل استرس و اضطراب

استرس باعث می‌شود که تمرکز شما و کنترل شما بر برنامه‌ها کاهش یابد. به علاوه اضطراب طولانی‌مدت سبب آسیب‌های جسمی و روانی زیادی به شما می‌شود. یکی از عواملی که باعث افزایش استرس می‌شود نداشتن برنامه مشخص است. وقتی اهداف را به اجزای کوچک‌تر و برای انجام آن‌ها زمان‌بندی کنید اضطراب شما کاهش می‌یابد. زیرا ریشه بسیاری از استرس‌ها ابهام از آینده است. وقتی شما برنامه‌ریزی می‌کنید از ابهام آینده کم می‌کنید.

خواب کافی یکی دیگر از روش‌هایی است که به کنترل اضطراب کمک می‌کند. سعی کنید شب به موقع بخوابید و حداقل ۶ ساعت خواب شبانه داشته باشید. تغذیه مناسب نیز در کنترل استرس نقش مؤثری دارد. از ویتامین ب و کربوهیدرات در غذای خود به اندازه کافی استفاده کنید و در صورتی که در معرض شرایط استرس‌زا هستید مصرف مواد کافئین دار مثل چای و قهوه را محدود کنید.

در بعضی شرایط کاهش اضطراب با روش‌های معمولی ممکن نیست. در چنین شرایطی لازم است که به پزشک مراجعه کنید و تحت درمان دارویی قرار بگیرید.

7. چطور خجالتی نباشیم؟

خجالتی بودن یا کم‌رویی غالباً محصل اعتماد به نفس پایین است. احساس خجالت در ارتباط با دیگران یا بیان احساسات و حتی اعتراض نسبت به ضایع شدن حق خود در بسیاری از موارد می‌تواند باعث از بین رفتن فرصت‌های طلایی در زندگی هر کسی شود. انسان‌های خجالتی معمولاً از ارتباط با دیگران ترس دارند و سعی می‌کنند در انزوای خود فرو روند و با دیگران ارتباط نگیرند.

در دنیای امروز که ارتباطات نقش مهمی در به دست آوردن فرصت‌ها ایفا می‌کند باید سعی کنید که از شر خجالت رها شوید و ارتباطی فعالانه با دیگران بگیرید. برای مبارزه به خجالتی بودن می‌توانید راه‌کارهای زیر را به کار ببندید:

از جمع‌های کوچک شروع کنید

از جمع‌های کوچک شروع کنید

سعی کنید در جمع‌های کوچک که بدون برنامه‌ریزی اتفاق می‌افتد گفتگوی فعال داشته باشید. این می‌تواند حتی هنگام مراجعه به یک سوپر مارکت باشد، در اتوبوس و مترو، در صف نانوایی و… سعی کنید بر سکوت و انزواطلبی خود غلبه کنید. از هر شرایطی برای حرف زدن با دیگران استفاده کنید.

استفاده از تمرین‌های مکالمه

تمرین‌های زیادی وجود دارد که با انجام آن می‌توانید حرف زدن را یاد بگیرید. متن کوتاهی تهیه کنید و در خلوت خود تکرار کنید. حتی می‌توانید سؤال و جواب‌هایی در ذهن خود داشته باشید که هنگام دیدار با دیگران استفاده کنید و مهارت خود را بالا ببرید.

دنبال قضاوت مردم نباشید

واقعیت این است که آنقدرها هم که تصور می‌کنید دیگران به جزئیات رفتار شما توجه نمی‌کنند. بنابراین فکر نکنید که اگر جایی نقصی در گفتار و رفتار داشته باشید حتماً توجه دیگران را جلب خواهد کرد. توجه به این نکته باعث می‌شود راحت‌تر در جامعه حاضر شوید. یکی از مهم‌ترین موارد چک لیست توسعه فردی این است که بتوانید به جای توجه به قضاوت دیگران روی افزایش مهارت‌های خود تمرکز کنید.

استفاده از مشاوره

اگر به شکل افراطی خجالتی باشید ممکن است ریشه در بعضی مسائل روانشناختی و ناخودآگاه شما داشته باشد. در چنین موارد مشورت با یک روانشناس می‌تواند ریشه مشکلات شما را کشف کند.

8. کسب مهارت‌های پولساز

واقعیت این است که در دنیای امروز هدف اکثر توسعه‌های فردی در نهایت کسب درآمد است. اگرچه در خیلی از موارد هدف از کسب مهارت رشد در زمینه‌های هنری، فرهنگی یا علمی است، اما در آن موارد هم اگر بتوان به نوعی به کسب درآمد رسید فرایند توسعه فردی کامل شده است.

بنابراین در یک چک لیست توسعه فردی موفق باید به طور ویژه‌ای به کسب مهارت‌های پولساز توجه کنید. همه ما ناچار از یک شغل تخصصی هستیم که به کمک آن کسب درآمد کنیم. بهتر است از همان ایام نوجوانی برای به دست آوردن چنین مهارتی برنامه‌ریزی شود، اما حتی اگر چنین فرصتی را از دست داده‌اید هیچ وقت برای شروع و یادگیری دیر نیست. خوشبختانه در جهان امروز و با گسترش ارتباطات فضای کسب و کار بسیار گسترده شده است و همیشه این فرصت مهیا است که با یادگیری روش‌های جدید مهارت‌های خود را افزایش دهید.

اهمیت خانواده در توسعه فردی

اهمیت خانواده در توسعه فردی

گزارش‌های روانشناسی نشان می‌دهد که نقش خانواده در توسعه فردی افراد بسیار پررنگ است. این هم می‌تواند یک خبر خوب و هم می‌تواند خبر بدی باشد. خبر خوب از این جهت که در صورتی که خانواده شرایط خوبی برای فرزند فراهم کرده باشد امکان تحقق چک لیست توسعه فردی بسیار هموار و راحت خواهد شد؛ و خبر بد این جهت که اثرات منفی خانواده بر تخریب توسعه فردی فرزندان چنان می‌تواند شدید باشد که جبران آن کار راحتی نباشد.

این نقش هم شامل تأثیرات تربیتی و صمیمیت فضای خانواده و هم تابع شرایط مالی خانواده است. بنابراین اگر روزی صاحب فرزند شدید آگاه باشید که کوچک‌ترین تعاملات خانوادگی شما می‌تواند تأثیرات بسیار عمیقی بر فرزندان شما بگذارد. برای مثال روشن شده است اغلب کسانی که از اعتماد به نفس پایینی برخوردار هستند در فضای خانواده مورد احترام و ارزش واقع نشده‌اند این تأثیرات در کودکی باعث شده است که این افراد در ناخودآگاه خود را دارای ارزش پایینی تصور کنند.

چند بعدی بودن در چک لیست توسعه فردی

یکی از مواردی که در تهیه چک لیست توسعه فردی باید به آن توجه کافی داشته باشید چند بعدی ساختن مهارت‌های شما است. افرادی که فقط در یک زمینه رشد می‌کنند معمولاً آسیب‌پذیر می‌شوند. همچنین در صورتی که شرایط آن‌طور که پیش‌بینی می‌کنند پیش نرفت نقشه دومی برای زندگی خود نخواهند داشت. به همین دلیل لازم است که علاوه بر حرفه‌ای شدن در یک زمینه به طور عمومی سایر زمینه‌ها را نیز جدی بگیرید. برای مثال هیچ‌گاه برای موفقیت تحصیلی یا کاری، تفریح و سرگرمی خود را به طور کامل حذف نکنید.

استعدادهای خود را بشناسید

همه ما دارای استعدادهای یکسانی نیستیم و بعضی از ما در بعضی استعدادها توانایی بیشتری داریم. به طور کلی ۲۶ نوع هوش شناخته شده است که همه ما حداقل در چند مورد از آن‌ها حتماً توانایی‌های قابل توجهی داریم. بنابراین اگر در بعضی حوزه‌ها خود را صاحب استعداد نمی‌بینید اصلاً نگران نشوید. سعی کنید استعدادهای خود را بشناسید و تمرکز خود را بر پرورش خاص این استعدادها بگذارید.

اهمیت مشاوره در تهیه چک لیست توسعه فردی

اهمیت مشاوره در تهیه چک لیست توسعه فردی

رمز و رازهای فراوانی در دنیای روانشناسی وجود دارد که ما از آن بی‌اطلاع هستیم. بنابراین بهتر است که این علم را جدی بگیرید و در مواقع لزوم به آن مراجعه کنید. علت بسیاری از اضطراب‌ها، ناکامی‌ها، افسردگی‌ها، خجالت‌ها و عصبانیت‌های ما ریشه در بعضی عوامل ناخودآگاه دارد که برای ما ناشناخته است و به اشتباه تصور می‌کنیم که به صورت ارادی اتفاق می‌افتد.

روانشناس به شما کمک می‌کند که این عوامل را شناسایی کنید و برای رفع آن گام بردارید. حتی در بعضی موارد ممکن است به درمان دارویی نیاز باشد. روانشناس به شما کمک می‌کند شخصیت خود را بشناسید و استعدادهای نهفته خود را کشف کنید و رشد دهید. برای تهیه یک چک لیست توسعه فردی موفق لازم است حتماً با یک کارشناس مشورت کنید و تمرکز خود را روی رشد استعدادهای خود قرار دهید.

در مسیر توسعه فردی خود را ارزیابی کنید

مسئله مهمی که باعث می‌شود میزان موفقیت برنامه توسعه فردی خود را اندازه‌گیری کنید ارزیابی دائمی است. همان‌طور که بالاتر اشاره کردیم لازم است که برای اهداف خود برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت طراحی کنید. اما مهم‌تر از آن این است که میزان دستیابی به اهداف را اندازه بگیرید و به خود نمره دهید. این علاوه بر اینکه باعث می‌شود اعتماد به نفس شما افزایش یابد، کمک می‌کند که معایب برنامه خود را پیدا کنید و در جهت اصلاح آن گام بردارید.

برای مثال اگر یک برنامه آموزش زبان انگلیسی شش‌ماهه برای خود تعریف کرده‌اید، لازم است که در پایان آن میزان موفقیت برنامه را ارزیابی کنید. در صورت موفقیت می‌توانید به همان شیوه ادامه مسیر را برنامه‌ریزی کنید و در صورت عدم موفقیت لازم است از خود بپرسید که چرا موفق نبوده‌اید؟ آیا تنبلی کرده‌اید و لازم است که تغییری در رفتار خود به وجود آورید؟ و یا اینکه برنامه بیش از حد سنگین بوده است و لازم است که حجم آن را کم کنید؟ رعایت این موارد دقت ارزیابی چک لیست توسعه فردی شما را افزایش می‌دهد.

روحیه پیشرفت را در خود زنده نگه دارید

روحیه پیشرفت را در خود زنده نگه دارید

نکته بسیار مهمی که باید به طور ویژه به آن توجه کنید این است که تحقق تمام راهکارهای بالا مشروط به این است که شما روحیه پیشرفت و ارتقا را در خود تقویت کنید. به همین دلیل است که در مصاحبه‌های کاری کارفرماها از افرادی که خود را افرادی جاه‌طلب نشان می‌دهند استقبال می‌کنند. زیرا کسی که جاه‌طلب و خواهان پیشرفت است برای ارتقای توسعه فردی خود تلاش خواهد کرد. به همین دلیل به شما توصیه می‌کنیم همیشه خواهان رشد و ارتقا باشید تا برای رشد مهارت‌های خود انگیزه کافی داشته باشید.

خلاصه و جمع‌بندی

فضای دنیای امروزی به‌گونه‌ای شکل گرفته است که رقابت برای دستیابی به جایگاه بهتر به بالاترین سطح خود رسیده است. این باعث می‌شود کسانی که توانسته‌اند مهارت‌های فردی و اجتماعی خود را بیش از دیگران تقویت کنند در این رقابت پیروز باشند. در این مقاله به شرح کامل مفهوم توسعه فردی، انواع و زمینه‌های آن و معرفی کاربردی‌ترین موارد چک لیست توسعه فردی موفق پرداختیم.

اگر می‌خواهید در زمینه توسعه فردی و مالی آموزش ببینید می‌توانید در دوره توسعه مالی شرکت کنید. این دوره به شما در ابتدا توسعه فردی و سپس روش مدیریت دارایی راه های کسب درآمد و سرمایه گذاری و بودجه بندی و … را آموزش می‌دهد.  همین حالا می‌توانید فرم زیر را کامل و در این دوره شرکت کنید.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *