چه شرایطی برای سرمایه گذاری در خارج از ایران وجود دارد؟
همانطور که میدانید خیلی از کسانی که قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارند، از انواع گوناگون روشهای سرمایه گذاری در خارج از ایران استفاده میکنند. حالا در این بین برخی از این روشها شما را به مهاجرت میرساند و برخی هم سبب افزایش سرمایه شما میشوند. باور غلطی که در بین مردم وجود دارد این است که تصور میکنند با خرید ملک در هر کشوری میتوانند اقامت آن کشور را به دست آورند، در صورتی که این برای همه کشورها جواب نمیدهد.
با توجه به شرایط اقتصادی برخی کشورهای اروپایی، این کشورها گزینه بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری هستند. به این ترتیب به خاطر شرایط خوب اقتصادی این کشورها خیالتان از بابت حفظ و افزایش سرمایه راحتتر است. البته کشورهای اروپایی بسترسازی مناسبی را نیز برای سرمایهگذاران فراهم کردهاند که شرایط خوبی را برای سرمایه گذاری در خارج از ایران و خارج از کشور دارند.
سه فاکتور اساسی برای سرمایه گذاری در خارج از ایران
- امنیت (امنیت اقتصادی و اجتماعی)
- پایبندی به رعایت استانداردهای سرمایهگذاری
- داشتن مالیات مشخص
ممکن است برایتان سؤال شده باشد که حالا چگونه بهترین کشور را برای سرمایه گذاری در خارج از ایران انتخاب کنیم؟ در این زمینه باید به موضوعات تأثیرگذاری که وجود دارند توجه کنید. مثلاً میزان و نوع سرمایهگذاری شما تأثیرات متفاوتی بر اقتصاد کشورها میگذارند که باعث میشود مزایای آنها نیز متفاوت باشد. بنابراین شما باید بتوانید فاکتورهای مختلف را بررسی کنید و استانداردهای سرمایه گذاری خصوصاً نرخ تورم را در نظر بگیرید. کاملاً واضح و مبرهن است که با بالا رفتن نرخ تورم و افت ارزش پول آن کشور شما سود نمیکنید. یا مثلاً:
- سرمایهگذاری در کشورهایی مانند آمریکا که دارای مالیاتهای سنگین هستند، به صرفه نمیباشد.
- سرمایهگذاری در جاهایی که اقتصاد خوبی دارند، مانند ونکوور، سود خوبی دارد که اصلاً قابل مقایسه با کشورهایی که اقتصاد خوبی در حال حاضر ندارند (مانند ایران) نیست.
- و یا امنیت سرمایه گذاری در خارج از ایران در جاهایی مانند وین و ژنو به علت استقرار سازمان ملل میتواند خوب باشد. چرا که امنیت و استانداردهای سرمایهگذاری به خوبی در آنها رعایت میشود.
- کشوری مانند آفریقای جنوبی امنیت اجتماعی پایینی دارد و مناسب سرمایهگذاری نمیباشد.
تضمین موفقیت در سرمایه گذاری در خارج از ایران
اگر شما کسی هستید که قصد سرمایه گذاری در خارج از ایران را دارید، قطعاً دغدغه بزرگ شما این است که چگونه میتوانید از موفقیت سرمایهگذاری خود اطمینان حاصل کنید. جواب این سؤال کاملاً واضح است. هرچقدر اصول سرمایه گذاری درست را بیشتر بیاموزید، بیشتر اطلاعات و آگاهی خود را در این زمینه بالاتر ببرید و بیشتر به قوانین کشور مقصد مسلط شوید، همچنین از تجربیات افرادی که در سرمایه گذاری خارج از کشور موفق بودهاند استفاده کنید، امکان خطایتان پایین میآید و سرمایهگذاری بهتر و مفیدتری انجام خواهید داد.
جهت سرمایه گذاری در خارج از ایران به چه چیزهایی نیاز است؟
- جهت سرمایه گذاری در خارج از ایران نیاز به ویزای سرمایهگذاری دارید که باید مدارکی را جهت اخذ آن تکمیل کنید:
- کارت ملی و پاسپورت معتبر
- گواهی سوء پیشینه معتبر
- ارائه اسناد ملکی فرد متقاضی
- ارائه جواز کسب یا سهام شرکت که متعلق به دو سال اخیر است
- گردش حساب فرد متقاضی طی 4 سال اخیر
- ارائه مدرکی مبنی بر تمکن مالی فرد متقاضی
- مراجعه به پزشک سفارت و دریافت گواهیهای پزشکی
- تمامی این مدارک باید به زبان انگلیسی و یا زبان کشور مقصد ترجمه شوند و توسط دادگستری کل و وزارت امور خارجه تأیید شوند و درنهایت به سفارت تحویل داده شوند.
انواع روشهای سرمایه گذاری در خارج از ایران
همانطور که در ابتدای این مقاله بیان شد روشهای مختلفی برای سرمایه گذاری در خارج از ایران وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند و با توجه به هدف و شرایطتان باید بهترین گزینه را انتخاب کنید. به طور کلی انواع سرمایه گذاری در خارج از ایران را میتوان به صورت زیر دستهبندی کرد:
1. خرید ملک
سرمایه گذاری در خارج از ایران از طریق خرید ملک یکی از رایجترین و میتوان گفت محبوبترین روشهای سرمایه گذاری در خارج از کشور است. خرید ملک معمولاً با سود بالایی همراه ست. در برخی کشورها منجر به گرفتن اقامت آن کشور هم میشود. فرد میتواند ملک خود را اجاره دهد و سود ماهانه دریافت کند و یا خود در مواقعی از آن استفاده کند.
2. سرمایهگذاری در املاک
در مورد سرمایهگذاری در املاک قبلاً به طور کامل صحبت کردهایم. در اینجا در مورد یکی از زیرمجموعههای سرمایهگذاری در املاک یعنی هاستلها میگوییم. هاستلها ساختمانهایی هستند که از اتاقهای مجزا تشکیل شدهاند و به صورت موقتی و مدتی معین اجاره داده میشوند. اما برخلاف هتلها و مهمانسراها این هاستلها بدون مهماندار و کلید برای اتاقها هستند و به وسیله کدهای مشخص ورودی خودتان وارد اتاق میشوید. این یکی از بهترین گزینهها برای سرمایه گذاری در خارج از ایران است.
اما در مورد نحوه سرمایهگذاری در هاستلها باید بگویم، کافیست مثلاً یک هاستل در کشوری اروپایی مانند اتریش خریداری کنید که حدوداً 500 هزار یورو میباشد. حال کافیست هاستل خود را به مسافران و گردشگران اجاره دهید. درآمد حاصل از این هاستل حدوداً 3 الی 4 هزار یورو میباشد و این درحالیست که اگر خانهای در اتریش داشتید و آن را برای مدت طولانی اجاره میدادید، ماهانه 800 الی 1000 یورو درآمد داشتید. اما نکته مهم در رابطه با هاستلها این است که بهترین کشورهایی که میتوانید بر روی هاستلها سرمایهگذاری کنید را بشناسید: کانادا، اتریش، پرتغال و استرالیا
3. ثبت شرکت
ثبت شرکت یکی دیگر از روشهای سرمایه گذاری در خارج از ایران است که به چندین روش و با شرایط متفاوتی انجام میشود. زمانی که شرکت ثبت شد و نیروی کار هم استخدام شد، برخی از کشورها به شما اقامت میدهند. به عنوان متقاضی سرمایه گذاری در خارج از ایران پس از ثبت شرکت همسر متقاضی میتواند در آن شرکت فعالیت کند و از این طریق اقامت دریافت کنند. در برخی موارد خرید سهام شرکت نیز میتواند منجر به گرفتن اقامت شود.
4. کارآفرینی و استارت آپ
در این روش شما به عنوان متقاضی سرمایه گذاری در خارج از ایران ، در کشور مقصد اقدام به کارآفرینی میکنید و از کسب و کارتان، کسب درآمد میکنید. در این روش شما نیاز به یک طرح تجاری قوی دارید تا به وسیله آن به کشور مقصد ثابت کنید که میتوانید با راهاندازی آن موجب استخدام افراد محلی آن کشور نیز شوید و جریان سوددهی را ایجاد کنید. در این روش نیز شما میتوانید اقامت کشور مقصد را بگیرید.
5. فرانچایزها و رستورانهای زنجیرهای
رستورانهای زنجیرهای یکی از روشهای سرمایه گذاری در خارج از ایران است که مثلاً شما حق امتیاز استار باکس، مک دونالد، ساب وی و یا هر رستوران معروف دیگری را میگیرید و یا روی آن سرمایهگذاری میکنید. از نظر هزینه هم بسته به کشورهای مختلف کاملاً متفاوت است. جالب است بدانید که بخشی از هزینهها را این برندها خودشان متقبل میشوند. مثلاً برای راهاندازی مک دونالد در اتریش حدود 1.5 میلیون یورو هزینه لازم است که تنها 600 هزار یورو را شما میپردازید. یا حداقل مبلغ مورد نیاز برای راهاندازی ساب وی 100 هزار یورو است.
برخی از کشورها مانند اتریش، برای خرید فرانچایزها باید ابتدا اقامت آن کشور را بگیرید، سپس اقدام به خرید فرانچایزها کنید. در برخی کشورها مانند لتونی هم به این صورت است که اگر شما اقدام به خرید فرانچایز کنید، اقامت آن کشور را دریافت میکنید.
برای دریافت این فرانچایزها یک سری شرایط عمومی و خصوصی وجود دارد. از جمله شرایط عمومی آنها شرکت در کلاسهایی است که توسط این برندها و رستورانهای زنجیرهای برگزار میشود. یا یکی دیگر از شرایط مک دونالد و ساب وی این است که شما خودتان هم باید در محل کار حضور داشته باشید و میتوانید شریک هم بگیرید. دورههای مک دونالد 6 ماه الی یک سال طول میکشد.
یکی دیگر از شرایط عمومی فرانچایزها درباره مکان راهاندازی آنهاست. برخی مانند مک دونالد مکان را در اختیار شما قرار میدهند و اجاره آن را از شما دریافت میکنند. برخی نیز مانند برادرهود مکان را به صورت رایگان و بدون دریافت اجاره در اختیار شما قرار میدهند. سرمایه اولیه برای راهاندازی برخی فرانچایزها بسیار کمتر از برخی دیگر است. میزان سود سرمایهگذاری در برخی از آنها نسبت به دیگری بسیار بیشتر است.
6. خودحمایتی
در این روش شما باید تمکن مالی خود را به کشور مقصد ثابت کنید به این صورت که هزینه حداقل یک سال زندگی طبق استاندارد تعیینشده توسط آن کشور را در حساب خود داشته باشید. همچنین درآمد ثابتی که میزان استاندارد آن هم توسط کشور مقصد تعیین میشود را داشته باشید. پس از ثابت شدن این موارد مکانی را برای زندگی در کشور مقصد تهیه کرده همچنین بیمه درمانی نیز دریافت کنید. اگر تمامی موارد تأیید شوند میتوانید اقدام به مهاجرت نمایید.
مزایای سرمایه گذاری در خارج از ایران
- وضعیت مناسب اقتصادی و رشد بالای اقتصادی کشورهای اروپایی
- فراهم بودن زیرساختهای مناسب جهت سرمایهگذاری
- امنیت بالای سرمایهگذاری (اقتصادی و اجتماعی)
- حتی با توجه به نوسانات ارزی در داخل ایران خیالتان از بابت ارزش سود سرمایهگذاریتان راحت است.
- نبود نگرانی به لحاظ مکان و مقدمات راهاندازی فرانچایزها و…
- گرفتن اقامت برخی کشورها به واسطه خرید فرانچایزها
- افزایش کیفیت و رفاه زندگی به واسطه زندگی در کشورهای اروپایی
- تحصیل رایگان فرزندان در مدارس و دانشگاههای اروپایی تنها به واسطه سرمایهگذاری در این کشورها
چرا و چگونه سرمایهگذاری کنیم؟
در مورد اینکه نگهداری پول به صورت اسکناس نمیتواند پسانداز تلقی شود، قبلاً به صورت کامل صحبت کردهایم و میدانید که ارزش پول روز به روز کاهش پیدا میکند. بنابراین ما نیاز داریم پولهای خود را در جایی سرمایهگذاری کنیم که نهتنها ارزش آن کم نشود بلکه سوددهی نیز داشته باشد. حال سرمایه گذاری در خارج از ایران مناسب است یا داخل؟
سؤال مهمی که در اینجا برای همه مطرح میشود این است که چطور میشود یک عدهای تحت هر شرایطی همیشه سود میکنند؟ حتی در شرایط بحران اقتصادی عدهای همچنان در حال سود کردن هستند!
جواب این است که این عده مفهوم تقویت پول و راه های سرمایهگذاری درست را خوب یاد گرفتهاند.
تقویت پول یعنی چه؟
تقویت پول یعنی به جای اینکه از خود و زمانتان کار بکشید، از پولتان کار بکشید. اجازه بدهید یک مثال برایتان بزنم. آقای رابرت کیوساکی را همه ما به عنوان پدر هوش مالی میشناسیم، ایشان خاطرهای تعریف میکنند که در سال 2007 که بازارهای مالی آمریکا به شدت سقوط میکرد و بازار املاک در رکود به سر میبرد، ایشان قرار ملاقاتی برای خرید یک مجموعه آپارتمان 300 واحدی، به قیمت 17 میلیون دلار داشتند. ایشان میدانستند که قیمتها پایینتر هم خواهند آمد اما همچنان سر آن قرار رفتند و مجموعه را خریدند. اما چرا؟
ایشان عقیده داشتند که به جای وقت گذاشتن برای اینکه ببینم ارزش خالص این آپارتمانها چقدر است، روی جریان مالی که میتوانستم در این آپارتمانها ایجاد کنم تمرکز کردم. مثلاً متوجه شدم که 80 درصد قیمت این آپارتمانها را میتوانم وام بگیرم، تنها با پرداخت 20 درصد آپارتمانها را خریدم و از هر واحد هم مبلغی را به عنوان اجاره دریافت میکردم.
اما نکته خلاقانه ماجرا چه بود که آقای کیوساکی را در خرید این آپارتمانها موفق نمود؟ آقای کیوساکی تجهیزاتی مانند خشککن و یک سری لوازم رفاهی را با یک وام دیگر به آپارتمانها اضافه کردند و بجای ماهی 50 دلار ماهی 70 دلار اجاره گرفتند. (البته مکان خوب مجموعه برای اجاره که نزدیک دانشگاه و شهرک صنعتی هم بوده است در اجاره پذیری مجموعه تأثیر داشته است)
در نتیجه به این ترتیب عدد سرمایهگذاری آقای کیوساکی با پول افراد دیگر بیشتر شد. نکته هوشمندانه کار آقای کیوساکی این بود که با ارزشهایی که به مجموعه اضافه کرد میزان تقاضا برای آپارتمانها را افزایش داد. آقای کیوساکی با این کار هم آپارتمانها را خریدند و هم سود بسیار خوبی کردند. چون اجاره آپارتمانها پول قسط وام را میدادند و با ارزشی که در آپارتمانها ایجاد کرده بودند درآمد بیشتری هم پیدا کرده بودند.
اما ماجرا به همینجا ختم نشد، آقای کیوساکی وام دیگری گرفتند و ارزش بیشتری در مجموعه خلق کردند و 20 درصد که پول اولیه خودشان بود را خارج کردند. متوجه شدید؟ در نهایت انگار با پول یک نفر دیگر کل سرمایهگذاری انجام شده بود.
روشهای تقویت پول
- گذاشتن پول در بانک
- بورس
- ارز دیجیتال
- سرمایه گذاری در املاک
- طلا
- خانه و آپارتمان
- سرمایه گذاری روی کسب و کارتان
- سرمایهگذاری روی خودتان
آشنایی با چند مفهوم سرمایهگذاری
فرقی نمیکند که سرمایه گذاری در خارج از ایران یا داخل ایران انجام میدهید، در هرصورت با چند مفهوم باید آشنا باشید:
- سودآوری
- بازگشت سرمایه (ROI)
- ارزش خالص
- اهرم
- کنترل
بازگشت سرمایه، به سرمایه بهدستآمده بعد از سرمایهگذاری تقسیم بر سرمایه اولیه را بازگشت سرمایه میگوییم. مثلاً شما زمینی به قیمت 300 میلیون خریداری میکنید و سال آینده به قیمت 600 میلیون میفروشید، بازگشت سرمایه شما میشود 600 تقسیم بر 300 یعنی 200 درصد یا دو برابر.
ارزش خالص، میزان تمام دارایی شما منهای تمام بدهیهای شما است. مثلاً اگر خانهای به قیمت 1 میلیارد دارید و 800 میلیون بدهی دارید ارزش خالص شما 200 میلیون تومان است. نکتهای که باید بدانید این است که ارزش خالص چندان اهمیتی در سرمایهگذاری ندارد.
با مفهوم اهرم در دوران ابتدایی آشنا شدهاید. اگر من یک جسم سنگین داشته باشم با گذاشتن یک اهرم در زیر آن میتوانم آن جسم را به سادگی بلند کنم. اما در بحث مسائل مالی، اهرم پول یعنی پول کمکی مثل وام. اهرم زمانی میشود کارمندانی که زمان خود را میگذارند و برای من کار میکنند.
اهرم گردش سرمایه میشود تعداد خرید و فروشهایی که در یک ماه انجام میدهید. اهرم کارگزاری هم پول اولیهای است که برخی کارگزاریها در ابتدا به شما میدهند. بنابراین در بحث سرمایه گذاری در خارج از ایران هم بهتر است به دنبال اهرمهای مختلفی باشید که کمککننده هستند، مانند برخی وامها یا امتیازهایی که از برندهای مختلف میتوانید بگیرید.
نکته خیلی مهم در هر سرمایهگذاری کنترل آن سرمایهگذاری است. اینکه شما بتوانید کنترل کنید در هر سرمایهگذاری چقدر میتوانید سود ببرید. مثلاً در بورس شما پیشبینی میکنید که مثلاً فلان درصد ممکن است سود ببرید، اما این فقط در حد یک پیشبینی است و کنترلی روی آن وجود ندارد. منظور ما از کنترل این است که شما بتوانید با یک سری اهرمها و افزودن ارزشها میزان سود خود را تعیین کنید. بنابراین مهمترین اصل در یک سرمایهگذاری کنترل آن است و کلید به دست آوردن کنترل هوش مالی است. کنترل یعنی بتوانید درآمد، هزینه و بدهیهای آن سرمایهگذاری را خودتان تعیین کنید.
دو هدف کلی از سرمایهگذاری
- سود سرمایهگذاری
مثلاً من یک چیزی را ارزان میخرم و گرانتر میفروشم.
- گردش مالی
مثال آقای کیوساکی که بالاتر مطرح کردیم.
بر اساس این دو هدف سرمایهگذاری سه مدل سرمایهگذار داریم:
- بر اساس سود سرمایه: مانند بروکرهای بورس، دلالان، کسانی که زمین یا ماشین معامله میکنند. البته در حالت کلی به این افراد دلال میگوییم، نه سرمایهگذار.
- بر اساس جریان مالی: کسی که کسب و کار ایجاد میکند و به این فکر میکند که درآمد ماهانه و سالانهای که از این کسب و کار میتواند کسب کند چقدر است. یا کسی که پولش را در بانک میگذارد.
- بر اساس هردو مورد بالا: مثل مثال آقای کیوساکی که هم ارزش ملک به مرور زمان بالا میرود و هم جریان درآمدی ایجاد میکند.
نکاتی که باید برای سرمایهگذاری در خارج از ایران بدانید
- افرادی که قصد خرید ملک به ارزش 250 تا 300 هزار یورو به عنوان سرمایه گذاری در خارج از ایران را دارند، باید بدانند که به همان میزان یورو به عنوان گارانتی دریافت خواهند کرد که ریسک سرمایهگذاریشان را کمتر میکند. با اجاره هم میتوانند ماهانه 800 تا 1000 یورو جریان درآمدی ماهانه داشته باشند.
- خرید ملک در همه کشورهای اروپایی منجر به گرفتن اقامت نمیشود. در برخی کشورها مانند ترکیه هم چون افت ارزش پول با سرعت بالاتری اتفاق میافتد، خرید ملک در این کشور توصیه نمیشود.
- همانطور که اشاره شد مهمترین نکته و عامل در موفقیت سرمایهگذاری شما افزایش دانش و آگاهی شما نسبت به کشور مقصد، قوانین آن کشور، شرایط و کنترل سود و زیانتان است.
- شاید در ظاهر مهم به نظر نرسد، اما حتی به لحاظ روحی باید آمادگی دور از کشور و خانواده را داشته باشید.
- اگر قصد خرید فرانچایزها را دارید باید به طور کامل شرایط را بررسی کنید چرا که هر برندی شرایط کاملاً متفاوت با دیگری دارد. حتی حضور در کشور مقصد و تحقیقات حضوری گاها بسیار ضروری ست.
- شرایط پرداخت مالیات و بیمه حتماً باید بررسی و مورد توجه قرار گیرد.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم در مورد شرایط کلی سرمایهگذاری و سرمایه گذاری در خارج از ایران صحبت کنیم. فراموش نکنید که مهمترین مسئله این است که شما تمام اطلاعات مورد نیاز، دانش و آگاهیتان را در مورد شرایط سرمایهگذاری و قوانین موجود در کشور مقصد و نوع سرمایهگذاریتان قبل از اقدام به دست آورید. سرمایه گذاری در خارج از ایران به همان اندازه که میتواند سودآور و شیرین باشد، ممکن است با یک حرکت اشتباه منجر به مصادره اموال و از دست دادن سرمایهتان شود. بنابراین وظیفه شما این است که قبل از اقدام تمامی جوانب را در نظر بگیرید و از کارشناسان موفق در این زمینه کمک بگیرید.
داشتن هوش مالی در سرمایهگذاری برگ برنده هر سرمایهگذاری است. اما چگونه میتوان هوش مالی را تقویت کرد؟ هوش مالی مانند هر توانایی دیگری قابل آموختن است. هرقدر شما بتوانید دانش و آگاهی خود را در زمینه مسائل مالی بالاتر ببرید، هوش مالی شما نیز تقویت میشود و تصمیمات خود را آگاهانهتر و با کنترل بیشتری میگیرید. میخواهم به شما دوره توسعه مالی را معرفی کنم که ضمن تقویت هوش مالی و افزایش آگاهی شما در زمینه مسائل مالی، در زمینه توسعه فردی نیز شما را تقویت کند. چرا که دو بال توسعه فردی و توسعه مالی، شما را به شخصیتی شکستناپذیر و موفق تبدیل خواهد کرد.
به این ترتیب حتی اگر تمام داراییهایتان را از شما بگیرند، در مدت زمان کوتاهی دوباره همه چیز را به دست خواهید آورد. چرا که هیچکس نمیتواند شما را از خودتان و مهارتهایتان را از شما بگیرد. امروز را به خاطر داشته باشید چرا که پس از اتمام این دوره، متوجه تفاوتهای خود خواهید شد. بنابراین این دوره شگفتانگیز را که تاکنون به بیش از صد هزار نفر مانند شما کمک کرده است را از دست ندهید. با پر کردن فرم زیر، میتوانید این دوره را دریافت کنید.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.