تو این مقاله قصد داریم در مورد اتیکت رفتاری و به ویژه اتیکت رفتاری در محیط کار صحبت کنیم. و از اونجایی که اهمیت اتیکت ها برای خیلی از افراد واضحه و میدونن که رعایت نکردن اتیکت رفتاری باعث میشه نه تنها برای خودشون مشکل ایجاد بشه بلکه بقیه همکاران رو تو محیط کار آزار بده و از طرفی رعایت کردن این اتیکت رفتاری باعث بهبود جایگاه افراد میشه. همینطور باعث میشه شخصیت مناسبی از اون فرد تو ذهن همکارا به وجود بیاد و از طرفی باعث بهتر شدن روابط کاری میشه. همین کار، شرایط رو برای ارتقا شغلی هم فراهم میکنه. پس توصیه میکنم این مقاله رو به هیچ عنوان از دست ندین و تا آخر مطالعه کنین.
تعریف اتیکت رفتاری
اتیکت به معنی آداب و رسومی که تو همراهی با دیگران باید مورد توجه باشه، تعریف میشه. ترجمه فارسی اتیکت به صورت اصطلاح آداب معاشرت تعریف میشه. امروزه مفهوم اتیکت گسترده شده و موضوعات دیگه ای رو هم شامل میشه؛ مثل اتیکت فضای اینترنت، اتیکت نامه نگاری، اتیکت برخورد با افراد ناشناس، اتیکت رفتاری در محیط کار و… . اتیکت مجموعه آداب و اصول و قواعدی که کمک میکنه تو محیط کار و زندگی، تو فضاهای مختلف مثل مهمونی ها، محل کار و … تصویر مثبتی برای بقیه به وجود بیارین و کمک کنین این حضور تاثیر مثبت تو فضای جمعی داشته باشه.
این نکته رو دقت کنین که خیلی از ارتباطات و روابط ما به خاطر یک اشتباه بزرگ و عجیب نیست که از بین میره بلکه به خاطر اشتباه کوچک و سادست. اتیکت رفتاری یه راهنما برای مودب بودن و داشتن رفتار و برخورد درست و مناسب با اطرافیان تو موقعیت های مختلف هست. و آموزش اون تو جامعه باعث بهبود ارتباطات افراد با همدیگه میشه.
اهمیت اتیکت
تو زمان گذشته معمولا اتیکت مختص قشر خاص و افرادی که تو سطح بالای طبقاتی هستن بود. اما امروز با پیشرفت فرهنگ ارتباطات، اتیکت به صورت ترکیب رفتار و آداب و رسوم دراومده. که سطح فرهنگ یک جامعه رو نشون میده. در واقع تفاوت اصلی جامعه انسانی با جامعه حیوانی چیه؟ وجود قوانین و قواعد مربوط به رابطه انسان هاست. اگر این اتیکت ها وجود نداشته باشه عملا قانون جنگل تو جامعه به وجود میاره.
اتیکت رفتاری درمحیط کار
اتیکت رفتاری در محیط کار، یه سری آداب و رفتاری هست جدا از اینکه افراد باید اصول تخصصی کار رو رعایت کنن. باعث به وجود اومدن آرامش، احترام و نظم تو محیط های کاری میشه. وقتی همه افراد این اصول و اتیکت ها رو رعایت کنن باعث میشه در کل اون محیط کار برای تک تک کارمندان محیطی همراه با آرامش ایجاد بشه و میتونه تو موفقیت و شکست کسب و کار تاثیر داشته باشه.
خیلی از آدم ها شغلشون رو به خاطر اینکه یک محیط خوب و آروم داره به سختی تغییر میدن و به اون وابسته میشن. آداب و رفتارهای مناسب تو هر جایگاهی میتونه خیلی مهم باشه و شخصیت افراد رو نشون بده. و از این جهت رفتار در محیط کار میتونه تو آینده کاری افراد و حتی شرکت ها تاثیر بذاره.
چه چیز هایی شامل اتیکت رفتاری در محیط کار میشه؟
1. نظم فردی و شغلی
معنی نظم چیه؟ نظم تو ابعاد مختلفی کاربرد داره. تو محیط کار اینکه افراد به موقع و آراسته و مرتب باشن. علاوه بر اینکه آرامش برای خودشون به وجود میارن برای اطرافیان هم مفیده. نظم ظاهری نه تنها باعث آرامش و هدر نرفتن زمان میشه بلکه حرفه ای بودن شما رو نشون میده. به همین دلیل نظم رو به عنوان یکی از اصول مهم اتیکت رفتاری در نظر می گیریم.
2. لحن صحبت تو محیط کار
مهم نیست چقدر با همکاراتون صمیمی هستید و یا با اون ها خارج از محیط کاری رابطه ای دارین یا نه؛ ولی باید توجه کنین یکی از اصولی ترین نکات تو اتیکت رفتاری در محیط کار استفاده از کلمات مناسب تو محیط کاره. شما باید بدونین که اجازه ندارین از هر نوع کلمه و لغتی تو محیط کار استفاده کنین. استفاده از کلمات مودبانه و استفاده از کلماتی مثل شما و … به خصوص در مقابل مشتریان سازمان یکی از اصول رفتار حرفه ای در محیط کار هست.
3. وارد نشدن به حریم خصوصی افراد
تا وقتی همکارتون در مورد مسائل خصوصی خودش باهاتون صحبت نکرده شما هم نباید در مورد این مسائل بپرسین. رعایت حریم خصوصی افراد یکی از اصول خیلی مهم اتیکت رفتاری هست که رعایت نکردن اون باعث آزار برای همکارها میشه. تایمی که افراد برای معاشرت دور هم جمع میشن باید اصولی داشته باشه و مانع انجام درست کارها نشه.
4. به هیچ عنوان سمت غیبت و شایعه پراکنی نرین
یکی از بدترین کارها تو محیط کار اینه که شایعه پراکنی، بدگویی و غیبت کنین. این متضاد اصول رفتار در محیط کار هستش. توی محیط کار ممکنه شما ماه ها یا سال ها توی محیط قرار باشه با همکاراتون فعالیت کنین. پس تخریب شخصیت و بدگویی میتونه هم برای شخص مورد نظر و هم برای فردی که داره غیبت میکنه حس بدی ایجاد کنه. شما وقتی دارین بدگویی میکنین شخصیت خودتون رو نشون میدین و باعث میشه همکاراتون در آینده بهتون اعتماد نکنن. حتی شنونده بودن و گوش دادن به این شایعات و بدگویی کار درستی نیست.
5. به آراستگی ظاهری توجه کنین
همه افراد در اولین لحظات به آراستگی شما توجه میکنن. تاثیر اولیه شما در ارتباط شما با دیگران خیلی اهمیت داره. همچنین نحوه پوشش شما میتونه شخصیت و نظم فکری شما رو نشون بده. به محیط کاریتون احترام بذارین و نوع و سبک پوششتون رو بر اساس نوع شغل، محیط کار، و اتیکت های فضای کارتون انتخاب کنین. جدا از بحث آراستگی ظاهری عطر و بوی خوب میتونه فضای مناسبی رو ایجاد کنه. همونطور که حریم صوتی خیلی اهمیت داره و بخشی از اتیکت رفتاری هست و رعایت نکردنش باعث میشه همکارها نتونن تمرکز کنن رعایت نکردن بهداشت هم میتونه خیلی آزار دهنده باشه. از طرفی استفاده از عطرهای تند هم میتونه باعث سردرد بشه. توجه کنین که ممکنه بعضی از همکارها و یا ارباب رجوع دچار آلرژی و یا حساسیت به عطرها و یا بوهای تند باشن.
اتیکت رفتاری در محیط کار و کارهایی که نباید انجام بدین
-
پشت میز کار در مورد موضوعات شخصی صحبت نکنین
اگه تو ساعت کاری مجبورید مکالمه شخصی داشته باشین سعی کنین در محلی باشه که همکارها صحبت هاتون رو نشنون. باید در محل باز یا حتی بیرون از محل کار برای صحبت ها برین. حالا چرا این نکته رو میگم؟ چون این موضوع حواس بقیه همکارها رو هم پرت میکنه و ممکنه اینجوری برداشت بشه که شما مسائل کاری و شخصی رو قاطی میکنین و مدیریت درستی تو زندگی ندارین. و همین شایعه باعث میشه تصویر کاری حرفه ایتون دچار مشکل بشه. پس احساسات و مشکلات رو وارد کار نکنین.
احساسات شخصی رو خونه جا بذارین. همکارهاتون علاقه ای به شنیدن مشکلات و دغدغه های شما ندارن. اگر موضوعی تو محیط کار آزارتون میده بهتره به جای بیان مشکل به بقیه همکارها، به سرپرست یا مدیرتون مراجعه کنین تا این مشکل حل بشه و تداخلی تو کارتون ایجاد نکنه.
-
از سوال پرسیدن نترسین
سوال مرتبط با کار یکی از ویژگی های افراد موفق تو محیط کاره. سوالات حتی اگه ساده باشه وظایف و کارهای شما رو مشخص میکنه و باعث میشه پروژه رو اشتباه انجام ندین. اعتماد به نفس بیش از حد و نپرسیدن سوال معمولا کار رو خراب میکنه. پس بدون تردید سوال هاتون رو بپرسین و با دقت پاسخ هارو گوش کنین.
-
با رئیستون با احترام صحبت کنین
حتی اگه اختلاف سنی شما و رئیستون زیاد نیست نباید حاضر جوابی کنین. همیشه به مدیرتون احترام بذارین و وظایفتون رو به بهترین شکل انجام بدین. البته منظورم این نیست که تو موقعیت های مختلف مثل یک پروژه، استراتژی نباید نظر مخالف داشته باشین و برعکس باید افکار و نظرهاتون رو به راحتی بیان کنین. اما نحوه بیان هم خیلی اهمیت داره. مدیر میتونه تو مسیر پیشرفت همراهتون باشه و هرجا به مشکل خوردین ازش کمک بگیرین. پس شما هم رفتار با احترام رو فراموش نکنین.
-
عصبی نباشین، خط قرمزها رو رد نکنین
تو محیط کار باید به بقیه احترام بذارین و نباید مغرور باشین. اعتماد به نفس رو حفظ کنین و از خط قرمزها عبور نکنین. برای فضای کاری خودتون حد و حدود در نظر بگیرین و نذارین کسی وارد خط قرمزهاتون بشه. حفظ آرامش تو محیط کار یکی از نکاتیه که باید رعایت بشه چون به هر دلیلی تفاوت سلیقه وجود داره و ممکنه در مورد موضوعی با همکار یا حتی رئیس موافق نباشین و یا درگیری هایی تو محیط کار به وجود بیاد. اگر شما عصبی بشین و اتیکت رفتاری رو رعایت نکنین جایگاهتون به شدت پایین میاد.
-
وسط حرف بقیه نپرین
یکی از اصول رفتار در محیط کار اینه که یاد بگیرین وسط حرف بقیه نپرین. خیلی از آدم ها شنونده خوبی نیستن و فقط میخوان نظرات خودشون رو بیان کنن. اما باید بدونین این کار اصلا درست نیست و باعث میشه به عنوان فرد بی ادبی شناخته بشین.
-
بدون اطلاع قبلی وارد اتاق بقیه نشین
نباید بدون هماهنگی قبلی وارد اتاق همکارتون بشین. حتما قبل از وارد شدن در بزنین و اگر کاری که با همکارتون دارین وقت زیادی ازش میگیره، باید از قبل ازش وقت بگیرین.
-
بحث های سیاسی و مذهبی نکنین
محل کار، فضایی هست که باید کار کنین. اینکه بخواین در مورد مسائل سیاسی یا مذهبی با هم بحث کنین اصلا پسندیده نیست.
-
در جلسات کاری از تلفن استفاده نکنین
یکی از اصول رفتار در محیط کار اینه که از تلفن استفاده نکنین. پیام دادن و صحبت با گوشی تو جلسات کاری خیلی آزار دهندست و بی احترامی به بقیه به حساب میاد.
-
از اشتباه کردن نترسین
وقتی تو اولین فضایی هستین که بعد از فارغ التحصیلی مشغول به کار شدین یا دارین شغل جدیدی رو تجربه میکنین نگرانی و دستپاچگی اولیه کاملا طبیعیه و برای مدیرتون هم قابل درکه. و باید بدونین که اشتباه کردن تو اول کار عادیه و ممکنه برای هر کسی پیش بیاد. تا وقتی که دائماً در حال رشد و یادگیری از اشتباه هاتون هستین و تلاش میکنین اون اشتباهات رو در آینده دوباره تکرار نکنین، مورد توجه همکارها و مدیرتون هستین.
اتیکت های رفتاری در محیط کار و کارهایی که باید انجام بدین
-
به موقع تو محل کار حاضر بشین
یکی از توصیه هایی که به همه کارمندان میشه اینه که کارمندان باید به موقع تو محل کار حاضر بشن. تاخیر باعث میشه فرد بی نظمی شناخته بشین. پس سعی کنین به موقع سرکار برین و مرخصی ها رو با مدیرتون هماهنگ کنین.
-
به همکارهاتون کمک کنین
اگه همکارتون برای انجام کاری ازتون کمک بخواد اگر احساس میکنین که واقعا میتونین بهش کمک کنین و کارتون عقب نمیفته حتما درخواست کمک رو قبول کنین. این فرصت مناسبی برای نشون دادن خودتون و توانایی هاتون و همچنین فرصتی برای برقراری رابطه دوستانه با همکارهاست. مطمئن باشین که همین همکارها روزی به دردتون میخورن.
-
با خودتون خوراکی به محل کار ببرین
اگه وقت اضافه دارین میتونین کیک، کلوچه یا چیزی که همکارهاتون دوست دارن درست کنین. اگه میخواین برای همکارها خوراکی ببرین، مطمئن شین که زمان استراحت و بیکاری بقیه همکارهاست و مزاحم کارشون نیستین. سعی کنین خوراکی ای ببرین که اکثر افراد بتونن استفاده کنن و براشون محدودیت نداشته باشه.
-
از انجام کارهای جدید خودداری نکنین
اگه مدیرتون از شما بخواد که کار جدیدی انجام بدین ممکنه اول استرس بگیرین و مضطرب بشین اما این دلیل نمیشه پیشنهادات جدید رو رد کنین. مناسب بودن رفتار در محیط کار و ریسک کردن و انجام کارهای جدید مهارت های شما رو گسترش میده و فرصت هیجان انگیزی براتون ایجاد میکنه. اگر شما رو برای این کار جدید انتخاب کردن چون به توانایی هاتون اطمینان دارن. فقط حواستون باشه قبل از اینکه کار رو شروع کنین سوال هاتون رو بپرسین. مطمئن باشین که نقطه ابهامی باقی نمونده و تو مسیر درست قرار دارین.
-
انعطاف پذیر باشین
ممکنه کاری بهتون واگذار بشه که اتیکت رفتاری شما رو ملزم میکنه که انعطاف پذیر عمل کنین. چون ممکنه تو شرایط کاری گاهی لازم بشه کمتر یا بیشتر از ساعت کاری کار کنین یا ممکنه به طور موقت کاری ازتون خواسته بشه که دلتون نمیخواد انجام بدین یا ممکنه ازتون خواسته بشه تو روز های تعطیل به جای شخص دیگه یا برای انجام کار جدید تو محل کارتون حاضر بشین.
میدونم کار کردن تو روزهای تعطیل خوشایند نیست؛ اما اینکه نشون بدین برای شرکت یا سازمانتون ارزش قائل هستین و کار براتون اولویت بالایی داره در طولانی مدت باعث میشه دید بهتری نسبت به شما ایجاد بشه و تو فضای کاری خیلی بهتون کمک کنه.
-
لباسهایی مناسب با محیط کارتون بپوشین
حالا لباس مناسب چه لباسیه؟ اینکه چه لباسی برای شما مناسبه، بستگی به فرهنگ محیط کارتون داره. اما ایده خوب اینه که همیشه طوری لباس بپوشین که دیگران رو تحت تأثیر قرار بدین. مخصوصا وقتی که دارین برای اولین بار تو یه مجموعه مشغول به کار میشین. حتی اگه دستور برای پوشیدن لباس خاصی ندارین، اما یادتون باشه که با پوشیدن لباسهای بیش از حد خودمونی و راحت، هیچکس شما رو جدی نمیگیره. به همین دلیل میگیم با لباس های مختص شرکت یا لباس رسمی مناسب با محیط کار بپوشین.
-
مطمئن شید که هدفونتون به سیستم یا گوشیتون وصله
حتما براتون پیش اومده وقتی که میخواین آهنگی گوش کنین یا کلیپی ببینین، متوجه شین که هدفنتون وصل نیست و با صدای بلندی همه همکارها به سمت شما نگاه کنن. قطعا این اتفاق شرمندگی براتون به وجود میاره. یکی از اصول رفتار در محیط کار این مورده. پس حواستون حتما به این نکته باشه؛ چون بقیه همکارها تمایلی به شنیدن موزیک های شما ندارن و باعث حواس پرتی اون ها میشه.
-
ذهنتون رو باز نگه دارین
تو زندگی اگه میخواین کار جدیدی شروع کنین یا زمانی که میخواین تو شغلتون پیشرفت کنین باید تلاش کنین تا ذهن بازی داشته باشین. تو طولانی مدت انعطاف پذیر بودن و ذهن باز داشتن و روبرو شدن با تغییرات میتونه خیلی بهتون کمک کنه.
-
لبخند بزنین
اینکه تو محیط کار با انرژی باشین و لبخند بزنین تاثیر زیادی تو عملکرد شغلیتون داره. داشتن ظاهر شاد، مثبت نگر، دوستانه، و خوش برخورد بودن میتونه به شدت به ارتقا شغلیتون کمک کنه. از طرفی حس مثبتی در همکارانتون به وجود میاره. پس یادتون باشه که لبخند بزنین.
جمع بندی
تو این مقاله در مورد اتیکت رفتاری در محل کار صحبت کردیم و به این نتیجه میرسیم که تو دنیای امروز شغل های خوب فقط برای افرادی نیست که بیشتر یا بهتر کار میکنن. در کنار مهارت های یک فرد رفتار تو محیط کار خیلی اهمیت داره. ولی چرا؟ چون بخشی از کارمون اینه که کاری که واگذار میشه درست انجام بشه. بخشی دیگه رفتار یک فرد تو محل کار و ارتباطش با بقیه همکارهاست. اون رفتارهای نامناسب یک فرد میتونه تو کل کار تیم اختلال به وجود بیاره و این رفتار مناسب باعث پیشرفت یک شرکت میشه و برعکس رفتار های اشتباه کارمندها باعث میشه عملکرد شرکت هم ضعیف بشه. اینکه شما بدونین و بتونین با همکاران خود با احترام و خوبی رفتار کنین اصلا کار کم اهمیتی نیست،
مزایای رعایت اتیکت رفتاری
رعایت اتیکت رفتاری میتونه برای شما این مزایا رو داشته باشه:
- موقعیت و جایگاه بهتر تو محیط کار
- درآمد بالاتر نسبت به بقیه همکارها
- سلامت روحی خودتون
- حس خیلی خوب تو زمان انجام کارها
- پیشرفت شرکت
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شید.
حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.