تو این مقاله با موضوع جالبی با عنوان انتخاب نام برند همراهتونیم. خیلی از کسبوکارها برای پیدا کردن اسم مناسب برای برندشون جستجو میکنن. میدونین که پیدا کردن اسم مناسب چقدر میتونه تو آینده برند تأثیرگذار باشه. پس این مقاله رو از دست ندین و با ما همراه باشین. اگر سؤالی هم داشتین آخر این مقاله حتماً بپرسین.
چرا انتخاب نام برند انقدر اهمیت داره؟
همونطور که خانوادهها برای پیدا کردن اسم مناسب برای فرزندشون حساسیت دارن و به دنبال بهترین اسم و خاص بودن اون هستن، پیدا کردن اسم برای کسبوکارها هم تأثیر زیادی تو هویت اون کسبوکار داره. انتخاب نام برند برای خودش رسم و اصولی داره. اگه یه برندی از روی عجله و یا سهلانگاری کردن اسمی رو انتخاب کنه و بعد از مدتی متوجه بشه که اسم درستی انتخاب نکرده گاهی براش جبرانناپذیر میشه و یا باید هزینه زیادی رو پرداخت کنه که نام تجاری جدیدش رو تبلیغ کنه و روش کار کنه تا تو ذهن افراد بمونه.
انتخاب نام برند ممکنه به نظر ساده برسه و شاید تعدادی از مدیران یا صاحبان کسبوکار بهش توجهی نداشته باشن در صورتی که باید بدونین یکی از مهمترین اقدامات و تصمیمات برای یه مدیر یا مؤسس انتخاب نام برند هست. انتخاب نام برند و طراحی لوگوی مناسب به عنوان هویت یه کسبوکاره و جزو اولین چیزهایی هست که تو نگاه اول توجه مخاطب رو به خودش جلب میکنه.
انتخاب نام برند باید هوشمندانه و اصولی باشه تا بعد از مدتی به یه اسم موندگار تبدیل بشه و به راحتی فراموش نشه. نامهایی مثل گوگل، پپسی، آدیداس و یا نایک از جمله اسمهای ماندگاری هستن که هرکس با شنیدن اسمشون به یاد محصول یا خدماتشون میوفته و خیلی از افراد با این نامها آشنایی دارن.
انتخاب نام برند یا اسم تجاری باعث میشه مشتریها بعد از خرید محصول هم حس مثبتی نسبت به خریدشون داشته باشن و تو خریدهای بعد هم شما رو انتخاب کنن.
اطلاعات غلط و ناآشنایی و اشتباه تو انتخاب نام برند میتونه تأثیر منفی روی فروش محصول داشته باشه. در عوض دونستن قوانین و نکات در مورد نام برند میتونه به شما کمک بزرگی کنه. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فروش محصول، مقاله تکنیک آماده سازی ذهن مشتری در روند فروش رو مطالعه کنید.
چه قوانینی برای انتخاب نام برند وجود داره؟
- اسم برند نباید خلاف قانون و دستورات شرعی باشه
- اسم برند نباید باعث به اشتباه افتادن و گمراهی مشتریها بشه
- نباید از اسمهای مشابه برای برند استفاده بشه
ویژگیهای اسم برند خوب
پیدا کردن اسمی برای برند که مشتریها بتونن باهاش ارتباط برقرار کنن لازمه. ولی اسمی که جذاب باشه و مخاطب باهاش ارتباط برقرار کنه لزوماً اسم خوبی نیست. تو انتخاب نام برند باید دقت کنین که این ویژگیها رو داشته باشه:
- جذاب و گیرا باشه
- مناسب اون برند باشه
- به ذهن سپردنش برای مردم راحت باشه
- تو تبلیغات اسمش چشمگیر و جذاب باشه
- به این اسم برند دیگهای وجود نداشته باشه
چه ویژگیهایی برای انتخاب نام برند ضروریه؟
طبق پژوهشی که تو سال 2010 انجام شد، متوجه شدن که مشتریان به اسم برندهایی مثل کوکاکولا، کیت کت و… که از کلمات هم وزن استفاده شده علاقه بیشتری دارن. یا اسم برند ایرانی مثل اشی مشی، مزمز، چین چین از همین روش برای انتخاب نام برند استفاده کردن. و این ویژگی باعث شده استفاده از اونها و تلفظ و به خاطر سپردنش برای مردم آسونتر بشه. در ادامه میگیم یه برند ایدهآل باید چه ویژگیهایی رو برای اسم برندش در نظر بگیره.
1. با معنی باشه
اسم برند باید با ارزشهای شرکت هماهنگ باشه و بتونه تصویر مثبتی تو ذهن مشتری به وجود بیاره. به انتخاب نام برند شرکتهای نوشابه انرژیزا دقت کردین؟
- Monster به معنای هیولا
- RedBull گاو قرمز
- RockStar ستاره راک
- Burn سوختن
- big bear خرس بزرگ
این اسمها به نوعی با ماهیت محصول هماهنگ هستن و انرژی رو به دنبال دارن؛ به نوعی حس قدرت رو ایجاد میکنن تا جایی که مصرفکننده این محصول بعد از نوشیدن، احساس انرژی بیشتری میکنه.
2. اسمی متفاوت با برندهای دیگه انتخاب بشه
اسم برند باید منحصربهفرد، به یاد موندنی و متفاوت از اسمهای دیگه باشه. فکر نکنین اگه اسمی مشابه یه اسم تجاری معروف انتخاب کنین میتونین خیلی زود به جایگاه خوبی تو بازار برسین. اتفاقاً برعکس هست، این کار باعث میشه شما یه برند فیک و کپی کار شناخته بشین. از طرفی برندهای مطرح معمولاً یه تیم حقوقی هم دارن و میتونن از شما شکایت کنن و هر جور شده از هویت برند خودشون محافظت کنن.
مثلاً در حوزه مُد و فشن شرکت معروف Victoria Secret از شرکتی که اسم برند خودش رو Victoria’ Little Secret گذاشته بود شکایت کرد و تونست ازش غرامتی چند میلیون دلاری بگیره.
3. تلفظ راحتی داشته باشه
یعنی چی؟ یعنی هرکسی بتونه راحت اسم رو بخونه، تلفظ کنه و تو گوگل بنویسه تا اطلاعات در موردش به دست بیاره.
توجه: حتماً میدونین که یه سری کلمات چند مدل نگارش دارن. و گاهی استفاده از اونها باعث سردرگمی مخاطب میشه. کلمات مثل آج و عاج. سعی کنین اسمی رو انتخاب کنین که یه نوشتار ثابت داشته باشه.
تا جای ممکن سعی کنین از اسم مخفف استفاده نکنین چون که:
- تلفظ این کلمات معمولاً راحت نیست و ترکیباتی غیر مشخص به وجود میارن
- به ذهن سپردنش برای مخاطبان آسون نیست، چون یه کلمه مخفف شده تصویر ذهنی یا حس خاصی رو تو مشتری به وجود نمیاره
- فهموندن این حروف مخفف به مشتری وقت و هزینه زیادی لازم داره و فقط در صورتی که مثل برند BMW میتونین این هزینه رو به عهده بگیرین و این کار رو هم انجام بدین
4. امکان ثبت این اسم وجود داشته باشه
تو انتخاب نام برند حواستون باشه که، نام برندتون رو باید به صورت قانونی بشه ثبت کرد. اگه نتونین برندتون رو به صورت قانونی ثبت کنین، هر چقدر برای ثبت نام تجاری وقت بذارین هدر میره.
5. چشمانداز آینده داشته باشه
برای انتخاب نام برند آیندهنگر باشین و خودتون رو محدود به شهر و کشور خود نکنین و فراتر از مرزهای جغرافیایی فکر کنین. به این فکر کنین که در آینده فعالیت خودتون رو ممکنه تا کشورهای دیگه هم گسترش بدین و اسمی رو انتخاب کنین که فراتر از مرزها عمل کنه.
حتی باید به معنی اسم برندتون تو فرهنگهای دیگه هم توجه کنین. مثلاً اگه داستان آب معدنی الموت رو شنیده باشین- اسم منطقهای تو قزوین- وقتی این آب معدنی به کشورهای عربی صادر شد با مخالفت اونها روبهرو شد. چرا؟ چون الموت تو زبان عربی به معنی مرگ هست و با احساس منفی از طرف مصرفکننده روبهرو میشه.
همینطور بهتون توصیه میکنیم که از اسم و فامیلتون برای انتخاب نام برند استفاده نکنین. چون امکانش هست که تو آینده بخواین برندتون رو بفروشین. اینطوری احتمال فروشش خیلی کمتر میشه و ممکنه خریدار رو منصرف کنه. مخصوصاً تو صنایعی که تولیدات لاکچری دارن. مثلاً شما ترجیح میدین یک ساعت گرانقیمت رو از برند معصومی زادگان بخرین یا رولکس؟؟ خب مشخصه که اسم برند هم تو نشون دادن ارزش اون محصول تأثیر داره.
البته تو این مورد هم یه استثنا وجود داره، اگه فرد شناختهشده، هنرمند یا سلبریتی هستین انتخاب نام برند از روی نام خانوادگیتون اتفاقاً خیلی هم هوشمندانست. چون شهرت اولیه رو دارین و هزینه برندینگ پایین میاد. بسیاری از سلبریتیها معروف دنیا مثل هدا بیوتی برند محصولات آرایشی و تو ایران مثل نوید محمد زاده برند عطر و ادکلن، اسم خودشون رو به عنوان نام تجاری برندشان انتخاب کردن.
6. ویژگیهای بصری قوی داشته باشه
ویژگی بصری یعنی چی؟ یعنی بشه با المانهای طراحی و گرافیکی اون رو بیان کرد. برندهایی مثل اپل، عقاب و… مثال درستی برای المانهای بصری هستن. چون با گفتن اسمشون یه تصویر واضح ازش تو ذهن مشتری شکل میگیره.
برای انتخاب نام برند چه مراحل و قدمهایی باید طی بشه؟
قدم اول: هویت برندتون رو تعریف کنین
قبل از اینکه برای برندتون اسم انتخاب کنین باید بدونین که هدف و برنامتون چی هست و برای این سؤالها جواب واضح و روشنی داشته باشین. چه شرکتی دارین و هدفتون برای آینده شرکت چیه؟ جواب به این سؤال همون هویت برندتون هست و شامل 3 قسمته:
- چشمانداز: چه آیندهای را برای برندتون ترسیم کردین؟
- مأموریت: برند شما چه وظیفه و مأموریتی داره؟
- ارزشها: ارزشهای شرکت شما چه چیزهایی هستن؟
این 3 مورد اهداف شرکت شما رو مشخص میکنه. بعد از مشخص کردن هویت برندتون باید رقبا رو شناسایی و تجزیه تحلیل کنین و نقاط مشترک و متمایزتون نسبت به اونها رو پیدا کنین. این نکات برای انتخاب نام برند به دردتون میخوره.
قدم دوم: استفاده از روش طوفان فکری
تو این مرحله دوستان و شرکای خلاقتون رو دعوت میکنین و از قدرت فکر اونها هم برای رسیدن به نتیجه مناسب استفاده میکنین. میتونین برای اینکه وقتتون تلف نشه یه سری چهارچوب رو براشون در نظر بگیرین تا توی همون قالب تو این جلسه شرکت کنن و نظر بدن. برای تعریف چهارچوب مشخصههایی که میخواین رو اینجوری بنویسین:
- همه صفتهایی که میتونه خدمات شرکتتون رو بیان کنه بنویسین
- اون چیزی که میخواین مشتری با استفاده از محصول شما حس کنه رو توضیح بدین
- مجموعهای از همه کلماتی که به کسبوکار شما مرتبط هستن رو بنویسین
حالا سعی کنین طبق این کلمات و توصیفات اسم پیشنهاد بدین.
قدم سوم: اسمهای انتخابشده رو به دقت بررسی کنین
از بین 10 تا 15 اسمی که تو مرحله قبل وجود داشت باید 3 اسم انتخاب بشه و بقیه اسمهای مورد نظر حذف بشه. تو این مرحله باید به سایت ثبت علائم تجاری سر بزنین و بررسی کنین که کدوم از این اسمها در دسترس هستن. باید بهتون بگم که معمولاً نصف اسمهایی که انتخاب کردین قبلاً انتخاب شده. تو این شرایط هم ناامید نشین چون انتخاب اسم برند ممکنه یکم طولانی و سخت باشه ولی چون قراره برای سالیان طولانی زمان و پولتون رو برای اون هزینه کنین ارزشش رو داره.
قدم چهارم: تست کردن اسمهای انتخاب شده
این مرحله یکی از مهمترین مراحل برای انتخاب نام برند هست. اگه مشتریانی دارین میتونین با روشهایی مثل ارسال ایمیل ازشون بخواین که در مورد اسم برندتون نظر بدن. اما اگه میخواین انتخاب دقیقتری داشته باشین باید هزینهای بیشتری کنین و صفحات فرود طراحی کنین. البته لازم نیست برای هر اسم، لوگوی مخصوص به اون رو طراحی کنین چون تو این مرحله فقط قراره اسم رو بررسی کنین.
حالا برای اینکه بفهمین کدوم اسم براتون مناسب تره باید هر کدوم از 3 اسم منتخب رو اینجوری تست کنین. برای هر اسم یه صفحه فرود درست کنین. حالا صفحات فرود چی هستن؟ صفحات فرود یا Landing page صفحات سادهای هستن که هدفی رو دنبال میکنن. که مثلاً برای خوشآمدگویی به مخاطب، دعوت از مخاطب برای انجام کاری مثل پر کردن یک فرم یا معرفی و خرید محصول طراحی میشن. تو این مرحله سه صفحه فرود یکسان رو طراحی میکنین و تو هر صفحه فقط اسم برند رو تغییر میدین.
- یه هفته این صفحهها رو کاملاً هدفمند برای مشتریان تو فضای وب مثل گوگل ادز تبلیغ کنین.
- در آخر و بعد از بررسی هر کدوم از صفحات که نرخ تبدیل بهتری داشته باشن رو به عنوان اسم برندتون انتخاب کنین.
پیشنهاد میکنم به مقاله تبلغات کلیکی سر بزنین تا اطلاعاتتون در این زمینه هم کاملتر بشه.
قدم پنجم: ثبت برند به صورت قانونی
تو این مرحله میتونین با خیال راحت اسم برندتون رو ثبت کنین. برای این کار باید از راه سایت مرکز مالکیت طبق محصول و خدماتی که دارین اظهارنامه مربوطه رو تکمیل کنین و مدارک مورد نیاز رو ارسال کنین و منتظر نتیجه باشین.
بررسی چند ایده برای انتخاب نام برند
تو ادامه چند راه بهتون میگم تا بتونین ازش ایده بگیرین و سریعتر پروسه انتخاب نام برند رو طی کنین.
استفاده از استعاره برای فعالیتی که اون شرکت انجام میده
استعاره یعنی استفاده از عبارت یا تصویری که شما رو به مفهومی غیر از چیزی که تو ظاهر نشون میده برسونه. این روش کار خلاقانهای هست. اگه بخوام براتون مثالی بیارم اسم آژانس مسافرتی سنباد، به معنی شخصی هست که دائماً در سفر هست.
ایده استفاده از حس و حال خوب
برندهایی هستن که با شنیدن اسمشون حس و خاطره خوبی تو ذهن میاد. مثل اسم دلپذیر که طعم غذا و لذت غذا خوردن رو یادآوری میکنه یا سافتلن که اسمش نرمی، لطافت و تمیزی به همراه داره.
استفاده از اسم شخصیتهای خاص
اگه برندی که میخواین کار کنین با کارهای هنری و خلاقانه ارتباط داره میتونین از اسامی شخصیتهای معروف فیلمها و انیمیشنها استفاده کنین. مثلاً استارباکس نام شخصیتی داستانی در رمان موبی دیک هست که به عنوان اسم برند معروف بزرگترین کافیشاپ زنجیرهای جهان انتخاب شده.
توصیف کردن فعالیت شرکت
تو انتخاب نام برند، سعی کنین اسمی رو انتخاب کنین که نوع فعالیتتون رو مستقیم بیان میکنه. مثل شرکت جنرال
استفاده از موقعیتهای جغرافیایی معروف
مکانهایی مثل هیمالیا، زاگرس، مدیترانه، دنا، کاسپین، خلیج فارس و … میتونه باعث جذابیت اسم انتخابی شما باشه. مثلاً آب معدنی دماوند یا برند آمازون.
استفاده از اسم برند ایرانی
اسامی مثل فرنیا به معنی گذشته با شکوه یا فرداد به معنی شکوه و عظمت، میتونه زیبایی اسم برندتون رو دو برابر کنه.
جمعبندی
تو مقالهای که مطالعه کردین در مورد انتخاب نام برند و اهمیت اون صحبت کردیم. گفتیم یه نام برند مناسب چه ویژگیهایی رو باید داشته باشه که هم تو ذهن مخاطب تصویر خوبی شکل بگیره و هم با هدف اون برند هماهنگ باشه. در ادامه چند گامی که برای انتخاب نام برند باید طی کنین رو گفتیم که این مراحل میتونه کارتون رو برای انتخاب سریع و مناسب آسونتر کنه. در آخر ایدههایی رو گفتیم که شما هم میتونین از اون ها استفاده کنین و برندتون رو به یکی از برندهای مطرح تبدیل کنین.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شید.
حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.