از چه سنی استرس آدم ها شروع میشه؟
ما از وقتی به دنیا میایم تا آخر عمرمون، استرس یکی از بخش های جدانشدنی زندگیمونه. شاید بگید که آدم وقتی در دوران نوزادیه، چه استرسی میتونه داشته باشه؟ جواب اینه که همه اون گریه ها و بدخلقی های بچه ها، به دلیل گرسنگی و بی خوابی نیست؛ خیلی از این گریه ها به خاطر اضطرابیه که در اون بچه ها به وجود میاد. اما اون بچه ها تکنیک های مدیریت استرس رو بلد نیستن؛ پس گریه بهترین راه حل براشونه. شما با بیشتر شدن سنتون مسلما استرستون هم بیشتر میشه و سر مسائل بیشتری استرس میگیرید. اگر چه نمیتونید همه شرایط و اتفاق ها رو تحت کنترل داشته باشید؛ اما میتونید یاد بگیرید چجوری باهاشون مقابله کنید.
استرس در محیط کار
با گذشت زمان و بزرگتر شدن، یکی از استرس هایی که باعث عذاب میشه استرس محیط کاره. استرس در محیط کار لطمه های زیادی به کارتون وارد میکنه. همینطور باعث اختلال در روند کاری کل سیستم میشه. چون اگه شما نتونید کارتون رو به بهترین شکل انجام بدید کار کل سیستم عقب میفته. اگر شما هم این استرس رو تجربه کردید در این مقاله همراه ما باشید. با هم درباره تکنیک های مدیریت استرس صحبت میکنیم. وقتی استرس خیلی فراگیر و مزمن میشه، میتونه روی سلامتی آدم تاثیر بذاره و اون رو به خطر بندازه؛ به همین دلیل دونستن روش های کاهش استرس اهمیت خیلی زیادی در زندگی شخصی و کاری داره. ما این روش ها رو بهتون آموزش میدیم تا بتونید ذهن و جسمتون رو آروم کنید. البته فقط دونستنشون کافی نیست. باید در زندگی روزمره و در شرایط بحرانی که استرس میگیرید اون ها رو رعایت کنید.
قبل از شروع صحبتمون، به این نکته توجه کنید که تکنیک های مدیریت استرس ثابتی وجود نداره؛ یعنی یک روش ممکنه برای یک نفر جواب بده و برای یک نفر دیگه تاثیری نداشته باشه. همینطور روشی که توی خونه میتونه باعث کاهش استرس بشه ممکنه گزینه مناسبی برای استفاده در محیط کار نباشه؛ مثلا تو خونه میتونید با رقصیدن حال خودتونو خوب کنید و اضطرابتون رو کاهش بدید اما توی شرکتی که براش کار میکنید خیلی کمک کننده نیست. پس خیلی مهمه روش های کاهش استرس متنوعی رو بلد باشید تا بتونید با توجه به شرایط اون لحظه بهترین روش رو برای کاهش استرستون انتخاب کنید و انجامش بدید.
10 راه کاهش استرس
تصاویر خیالی کنترل شده رو امتحان کنید
در این مدل از روش های کاهش استرس با تصور کردن صحنه های خیالی انگار شما به یک تعطیلات کوتاه مدت رفتید. این صحنه های خیالی میتونه یکی از مکان های مورد علاقتون باشه. مثلا تصور کنید که در یک ساحل نشستید. به صدای موج ها گوش میکنید و گرمای شن ها رو زیر پاهاتون حس میکنید. این تصویر خیالی کنترل شده میتونه قدم زدن در یک محیط آرامش بخش باشه که شما اون رو قبلا تجربه کردید. چشم هاتون رو برای چند دقیقه ببندید. خودتون رو در حال قدم زدن در اون محیط آرامش بخش تصور کنید. اجازه بدید روح و جسمتون حس کنه که واقعا اونجاست. بعد از چند دقیقه چشم هاتون رو باز کنید و برگردید به همون لحظه و مکانی که بودید.
مدیتیشن انجام بدید (مراقبه)
یکی دیگه از تکنیک های مدیریت استرس انجام مدیتیشن یا مراقبه هست. مدیتیشن باعث کاهش استرس کوتاه مدت و همچنین مزایای ماندگار مدیریت استرس میشه. روش های مختلفی از مدیتیشن وجود داره که هر کدوم منحصر به فرد هستن و جذابیت خاص خودشون رو دارن. وقتی نفس های عمیق میکشید یعنی یک مانترا (سرود-آیین هندو ها) ایجاد میکنید که داره مدام تو ذهنتون تکرار میشه. یا ممکنه چند دقیقه طول بکشه تا ذهن آگاهی رو تمرین کنید. کافیه به هر چیزی که میبینید، می چشید، لمس میکنید و بو میکنید توجه کنید. زمانی که شما روی لحظه حال تمرکز میکنید، قادر نیستید به اتفاقاتی که در گذشته افتادن فکر کنید. همینطور نمیتونید نگران چیزهایی باشید که قراره در آینده اتفاق بیفتن. مدیتیشن و ذهن آگاهی نیاز به تمرین و تکرار داره اما تاثیر خیلی زیادی روی کاهش استرستون میذارن.
روی نفس کشیدن تمرکز کنید
مورد بعدی از روش های کاهش استرس، تمرکز کردن روی نفستون یا عوض کردن ریتم نفس هاتون هست؛ که خیلی میتونه کمک کننده باشه. این کار در کم ترین زمان میتونه هم مغز و هم بدنتون رو آروم کنه. یه خبر خوب این که وقتی سر میزتون کنار همکاراتون نشستید یا در یک سمینار کاری حضور دارید و اصلا نمیخواید بقیه متوجه استرس شما بشن، خیالتون راحت باشه. کسی متوجه این روش شما برای کاهش استرستون نمیشه و بقیه فکر میکنن شما خیلی عادی دارین به نفس کشیدنتون ادامه میدید.
قدم بزنید
ورزش کردن یکی از تکنیک های مدیریت استرس هست که تاثیر فوق العاده ای داره. قدم زدن توی حیاط محل کارتون (حتی خیلی کوتاه) این اجازه رو به شما میده که روح شما از تغییر حالت بدنیتون و تغییر منظره دیدتون لذت ببره. حالا مهم نیست شما قدم زدن در مدت کم بین ساعت های کاری رو انتخاب کنید یا قدم زدن های طولانی در یک پارک بعد از تموم شدن ساعت کاری؛ این قدم زدن، ذهن و بدنتون رو دوباره جوون و شاداب میکنه.
چک لیستتون رو ارزیابی کنید
اگه می خواید 20 ساعت کار مفید و ارزشمند رو توی 16 ساعت انجام بدید، باید بگیم که قراره کلی استرس داشته باشید. کاهش حجم کاری یکی از تکنیک های مدیریت استرس برای شماست که بهتون کمک میکنه در روز حین انجام کاراتون احساس بهتری داشته باشید. میتونید یه همکار استخدام کنید تا فشار کاری کم تر بشه. یا اگه این اجازه رو دارید از شرکت درخواست کنید که این کار رو براتون انجام بده. زمانی که همه کار هاتون رو که براشون برنامه ریزی روزانه انجام دادید سر ساعت به اتمام برسه بدون این که استرس بکشید، احساس بهتری نه تنها در محیط کار بلکه در کل زندگیتون خواهید داشت. همچنین برای مدیریت زمانتون در محیط کار میتونید مقاله ترفند های مدیریت زمان رو مطالعه کنید.
چیزهایی که باعث استرستون میشه رو از خودتون دور کنید
یکی از تکنیک های مدیریت استرس اینه که ببینید چه چیزهایی باعث استرس شما میشن. دقت کنید و مواردی که در محیط کار استرس شما رو زیاد میکنن رو پیدا کنید. تا جایی که امکان داره اون ها رو از اطراف خودتون دور کنید. بعد از گذشت مدتی و انجام این کار میبینید که چقدر آرامشتون زیاد شده.
آب بنوشید
اگه قراره در یک سمینار یا مثلا برای همکارانتون در اتاق جلسات شرکتتون ارائه داشته باشید و کلی استرس گرفتید، سعی نکنید که ارائه تون رو سریع تموم کنید که از شر این استرس و اضطراب خلاص بشید. یکی دیگه از روش های کاهش استرس در اینجور مواقع اینه که بین صحبت هاتون آب بنوشید. این کار هم به مخاطب هاتون که دارن با دقت به حرف های شما گوش میکنن و حواسشون کلا به شماست اجازه میده ذهنشون از دقت کردن به شما دور بشه و از طرفی هم شما یک فرصت 5-6 ثانیه ای برای تنفس و تمرکز بیشتر به دست میارید. در واقع این کار بهتون اعتماد به نفس میده که کمبود اعتماد به نفس یکی از عوامل افزایش اضطراب و استرس هست.
موسیقی گوش کنید
هنگامی که از استرس زیاد نمیدونید دقیقا باید چیکار کنید، همه چیز رو بزارید کنار. با هدفون یا هندزفری یک موسیقی آرامش بخش (موسیقی مورد علاقتون که حس خوبی بهتون میده) گوش کنید. یادتون نره که چشماتون رو هم ببندید. مطمئن باشید که تاثیرش رو میبینید. بعد از 3-4 دقیقه گوش کردن به موسیقی، ذهنتون باز میشه و بدون استرس میتونید برای کار هاتون تصمیم گیری کنید.
حواس پرتی ها رو کاهش بدید
گاهی وقت ها شاید براتون سوال پیش بیاد که خب من توانایی انجام این کار ها رو دارم. پس نیازی به زمان بیشتر یا کم کردن وظایفم نیست. اما همیشه استرس انجام دادنشون دیوانه کننده ست. چیکار کنم که استرس وظایفم رو نداشته باشم؟ شما قطعا کلی دوست و آشنا دارید که در طول روز چند تاییشون ممکنه دلشون براتون تنگ بشه؛ یا کار غیر ضروری باهاتون داشته باشن. پس بهتون ایمیل یا پیام میفرستن یا باهاتون تماس میگیرن. این مکالمات غیر ضروری کلی از تایم شما رو میگیره. اجازه نمیده که با خیال راحت و ذهن باز به کارهاتون برسید. خب راه حل اینه که این مکالمات رو نادیده بگیرید. یا مثلا بهشون بگید بعد از تایم کاری، خودتون باهاشون تماس میگیرید. اینجوری خیلی راحت و بدون استرس کارهاتون رو انجام میدید.
شب زود بخوابید
شب ها زود خوابیدن یکی از مهم ترین روش های کاهش استرس هست. اگه دقت کنید شما شب هایی که زودتر میخوابید صبح فرداش هم راحت تر بیدار میشید. پس این یعنی به موقع و سر وقت در محل کارتون حاضر میشید. اگه حتی 5 دقیقه هم دیر برسید ناخودآگاه استرس میگیرید و اون روزتون با اضطراب سپری میشه.
ما 10 تا از مهم ترین تکنیک های مدیریت استرس در محیط کار رو براتون معرفی کردیم و توضیح دادیم. توجه داشته باشید که اگه رعایت این موارد به یک روتین براتون تبدیل بشه، نه تنها تاثیر فوق العاده ای روی کارتون میذاره، بلکه تو زندگی شخصی هم حس بهتری خواهید داشت. امیدواریم این مقاله براتون مفید بوده باشه.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.