احتمالاً تاکنون شما هم اصطلاح رایج پرسونا را شنیدهاید اما به درستی از مفهوم آن اطلاع ندارید. واژهی پرسونا در حقیقت در حوزههای دیجیتال مارکتینگ، ارتباط با مشتریان و بازاریابی محتوایی و … مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از اهداف پرسونا این است که فراموش نکنید، شما مخاطب محتوای تولیدی خودتان نیستید. شما باید بازاریابی هدفمند خود را بشناسید و تلاش خود را با برای جذب مشتری بیشتر و اخذ بازدهی بالاتر، افزایش دهید. برای آشنایی کامل با مفهوم پرسونای مخاطب و تمامی جزئیات این مورد تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
پرسونای مخاطب چیست؟
اکثر مالکان کسبوکار به این نکته مهم توجه ندارند که نباید محتوای تولیدی جدید را بر اساس طرز تفکر خودشان نگارش کنند. در واقع این طرز فکر اشتباه است که مخاطب و فروشنده دغدغههای ذهنی مشابهی دارند و اگر به این موضوع توجه نداشته باشید، آسیب شدیدی به کسبوکارتان وارد خواهد شد. شما باید خصوصیات، سلایق، سن، جنسیت، شغل که همه در دسته دموگرافی قرار دارند را بشناسید تا پرسونای مخاطب را درک کنید.
برای تولید محتوا فقط نیاز است تا از موضوع مورد نظر، نگرشی داشته باشید و خواستهها را طبق آن تطبیق دهید. این مسئله را باید در نظر داشت که زمانی که تبلیغاتی اشتباه برای مخاطبتان انتقال میدهید، یعنی شما نمیدانید که او چه خدمات و محصولی نیاز دارد و اینگونه است که هیچ فیدبکی از تبلیغات خود کسب نمیکنید.
تاکنون به این مسئله اندیشیدهاید که چرا بعضی کسبوکارها باوجود تبلیغات با هزینههای هنگفتی که دارند، مخاطب درستی ندارند؟ دقیقاً همین مورد که باید انتظارات مخاطب خود را درک کنید و به برخی از ویژگیهای بارز مشتریان توجه داشته باشید، کاملاً صادق است.
پرسونای مخاطب به این موضوع میپردازد که شما بدانید محصول و خدمات را برای چه مخاطبانی آماده کردهاید و هزینههای نجومی را برای تبلیغات اشتباه از دست ندهید و درنهایت نتیجهای که مورد انتظار است را دریافت کنید.
آیا مخاطبان هدف خود را میشناسید؟
امروزه با پیشرفت دنیای مجازی و بروز شدن تکنولوژی، امر بازاریابی مانند سالهای پیشین نیست که با مواردی مانند تبلیغات تراکتی یا پیامهای بازرگانی بتوانید مخاطب لازم خود را جذب کنید. اکنون صاحبین کسبوکارها در تلاش هستند تا خود را طبق پیشرفت عرصه پیش ببرند و این میان، اگر شما ندانید که چگونه این کار را انجام دهید قطعاً از میدان رقابت حذف خواهید شد.
فرض را بر این بگذارید که شما دقیق نمیدانید مخاطبانتان چه دسته افرادی هستند و به دنبال یافتن چه چیزی هستند. حالا در همین زمان فکر کنید شما تبلیغات بسیار گسترده نامربوطی به خواسته این افراد برایشان انجام دهید که هم هزینه گزافی دارد و هم هدف از بازاریابی شما را زیر سؤال میبرد. پس طبق پرسونای مخاطب، ابتدا مخاطب خود را شناسایی کنید تا بازاریابی پایداری برای خود رقم بزنید.
چگونه پرسونای مخاطب ایده آل خود را شناسایی کنیم؟
برای اینکه پرسونای شما راه درست خود را پیدا کند، باید برای مشتریانتان طراحی فوقالعاده داشته باشید و بتوانید آن را در ارتباط با مخاطبانتان شناسایی کنید.
مرحله اول: از تجربه خودتان کمک بگیرید
ابتدا باید تعریفی از نوع مشتریانی که به نظرتان ایده آل هستند، آمادهسازی کنید. میتوانید از سؤالاتی مانند: (مشتری ایده آل ما چه ویژگیهایی دارد؟ مشتری به چه دلیلی جذب محصول ما شده است؟ و …) کمک بگیرید.
مرحله دوم: برگزاری نظرسنجی
یک نظرسنجی جذاب طراحی کنید و با استفاده از آن مشتریان خود را گروهبندی کنید. برای جذب بیشتر جهت شرکت در نظرسنجی از روش ارسال ایمیل استفاده کنید.
مرحله سوم: تحقیق کلمات کلیدی
کلمات کلیدی درواقع از اهمیت ویژهای برخوردار هستند زیرا دقیقاً چیزی هستند که در ذهن مخاطبان قرار دارند و در موتورهای جستوجو سرچ میشوند. با استفاده از کلمات کلیدی به موضوعات ترند دست پیدا کنید و با کمک آنها پاسخ مشتریان خود را دهید.
مرحله چهارم: آمار سایت را با گوگل آنالیتیکس بررسی کنید
این آنالیزور درواقع اطلاعات بسیار مفیدی از رفتار کاربران و سایت شما در اختیارتان قرار میدهد. طبق آمارهای به دست آمده از آنالیتیکس، به سلایق مخاطبان برسید. اگر تاکنون از این تکنیک استفاده نمیکردید اکنون با انجام آن به نکات زیادی از صفحات سایت خود میرسید که بسیار کاربردی هستند و در آینده مزیت قابل توجهی در پیشرفت سایتتان خواهند داشت.
مرحله پنجم: بررسی آمار شبکه اجتماعی
شبکههای اجتماعی در زندگی روزمره ما بسیار سهیم هستند و جزو مهمترین تبلیغات و بازاریابی محسوب میشوند. با بررسی آمارها، درمییابید که کدام پست با چه موضوعی مخاطب شما را درگیر خود کرده است و سپس طبق پرسونای مخاطب در این راستا هدفمندسازی انجام دهید.
تفاوت پرسونای مخاطب با پرسونای مشتری چیست؟
همانطور که تا این بخش مقاله مطالعه کردید، پرسونای مخاطب در واقع برای جذب کاربران سایت مورد استفاده قرار میگیرد تا کلیک بر تبلیغات و بازدهی به تدریج افزایش یابد که به یک سری فاکتورهای خاص از مخاطبانتان بستگی دارد. نکته مهم این است که در ابتدای راهاندازی کسبوکار، شما به تعداد زیادی از مخاطبان احتیاج دارید تا به تدریج تعدادی از آنها به مشتری تبدیل شوند.
تفاوت پرسونای مخاطب و مشتری در میزان دقتشان میباشد که باید ذکر کنیم میزان دقت پرسونای مشتری بیشتر بوده و نسبت به پرسونای مخاطب به جزئیات بیشتری میپردازد.
شناخت پرسونای افراد چه کاربردی در بازاریابی دارد؟
اگر شما بتوانید پرسونای مخاطبان را بشناسید، درمییابید که چه افرادی به چه مسائلی علاقه نشان میدهند و چه تبلیغاتی میتواند اثرگذاری مثبتی داشته باشد و بازاریابیهای مربوط به هر دسته اختصاصی شوند.
بعد از شناخت و تهیه پرسونای مخاطب، نوبت چیست؟
بعد از اینکه پرسونای مخاطب خود را تهیه کردید میتوانید ایمیلهایی با محتوای بازاریابی برای پرسوناهای طراحی شده، ایجاد کنید. سپس مرتبط با هر پرسونا آنها را ارسال نمایید. در ایمیلهای طراحی شده، شخصیسازی را فراموش نکنید و متناسب با هر پرسونا به ویژگیها اشاره کنید تا به تدریج مخاطب برای خرید و استفاده از خدمات شما ترغیب شود.
بر اساس تحلیل و آنالیز فیدبک های دریافت شده از ارسال ایمیلها، در آینده طرح پرسونای خود را بهبود بخشید و مجدد از این روش استفاده کنید تا کارآمدترین و بهترین طراحی پرسونای مخاطب را به دست آورید.
پرسونای منفی چیست؟
Negative persona یا همان پرسونای منفی کسبوکار خود را شناسایی کنید. یعنی درواقع مخاطبانی که از نظر شما دارای چالش بسیار هستند و مخیل نظم کاریتان میگردند را شناسایی و به سمت رقبا هدایت کنید تا زمانتان برای مسائل پیش پا افتاده از دست نرود. پرسونای منفی به زبان سادهتر یعنی شما مشتری درست و خوبی را در نظر نگرفتهاید و پرسونای طراحی شده توسط شما، دارای ویژگیهایی است که جزو ویژگی آن مشتری شما نیست. فردی که شما آن را مشتری تلقی کردهاید، خریدار نیست و شما هزینهای بیهوده برای او صرف کردهاید.
تعداد پرسونای مخاطب برای هر بیزینس
برای طراحی پرسونای مخاطب حتماً ابتدا متن مقاله را مطالعه نمایید تا واضح بدانید که پرسونای مخاطب چیست؟ برای هر کسبوکار قابلیت طراحی 3 الی 5 پرسونای مخاطب وجود دارد زیرا باید به تعدادی باشد که بتواند همه مخاطبان را تحت پوشش قرار دهد.
رفتار مخاطبان در بازاریابی صنعتی
در این طرح، مصرفکنندگان، شرکتهایی هستند که به تنهایی خودشان نیز بیزینس محسوب میشوند و اغلب رفتاری اینچنینی را بروز میدهند:
- برای خرید هیچگاه عجولانه تصمیم نمیگیرند.
- تصمیمگیریها را به صورت جمعی انجام میدهند.
- باید حتماً اعتبار کسبوکار شرکت مقابل را درک کنند.
- برای تصمیمگیریها از محتواهای ارزش محور استفاده میکنند.
- برای تصمیمگیریها علاوه بر نقاط قوت، از نقاط ضعفشان هم بهره میبرند.
رفتار مخاطبان در بازاریابی مصرفی
در این قسمت دیگر شرکتها طرف صحبت نیستند و افراد عام، مخاطبان قرار میگیرند و رفتارهای زیر را پیش میگیرند:
- به صورت فردی تصمیمگیری میکنند.
- خریدها ممکن است کاملاً از هیجان اتفاق بیفتد.
- تصمیمگیری برای خرید، بر اساس منطق نیست.
- خریدهایشان زمانی است که تمایلات شخصی دارند.
چگونه از پرسونای مخاطب در بازاریابی استفاده کنیم؟
پس از اینکه با تدوین استراتژیهای جدید و برنامهریزیهای هدفمند، پرسونای مخاطب خود را طراحی کردید، وقت آن است که آن را در بازاریابی صنعتی استفاده کنید. برای استفاده از پرسونا در بازاریابی میتوانید از تولید محتوا، شناسایی ترندها و محتوای مورد توجه کاربران، بخشبندی مخاطبان و تبلیغات اثرگذار بهره ببرید.
شما باید حتماً به این نکته توجه کنید که قرار نیست بیزینس ها و سایر کسبوکارها مخاطب شما باشند بلکه مشتری نهایی همان مصرفکنندهای است که برایش پرسونا طراحی کردهاید.
جمعبندی مطالب
توصیه ما این است تا طبق هدف و خواسته پرسونا، از اعضای تیم کسبوکارتان ایده بگیرید و با اشتراکگذاری نظرات، به بهترین نتایج بازاریابی و درک مخاطب دست پیدا کنید. برای کسبوکار بزرگ حتماً از تیم ارتباط با مشتری در حوزه خود استفاده کنید تا تحلیلها هدفمندتر گردند. حال با مطالعه این مقاله متوجه شدید که پرسونای مخاطب چیست؟ پس همین حالا دست به کار شوید تا از هزینه تبلیغات بیهوده رهایی یابید و بازدهی بیشتری از کسبوکار خود داشته باشید.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.