از گذشته تا امروز، هر وقت در مورد پول صحبت شده است، کلمات و اصطلاحاتی همچون بانک، سرمایه گذاری، سرمایه گذاری در بانک و مواردی از این دست نیز به میان میآید. این ضربالمثل را هم حتماً شنیدهاید که پول، پول میآورد. یا بعضی از اوقات گفته میشود که فلانی کار نمیکند، پولش برایش کار میکند.
این چند جمله کافی است تا به این موضوع فکر کنیم که چگونه میشود از پول، پول درآورد؟ یا چگونه میشود که پولمان مانند یک کارمند خوب برایمان کار کرده و برایمان پول بیاورد؟ سادهترین راه و شاید اولین راهی که به ذهن هر کسی برای سرمایه گذاری و کسب پول میرسد، افتتاح حساب بانکی و سرمایه گذاری در بانک است. در این روش بانک در برابر پولی که به او میدهیم به ما سود خواهد داد. در این مطلب نگاهی به این نوع از سرمایه گذاری یعنی سرمایه گذاری در بانک و مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.
چرا باید سرمایه گذاری در بانک انجام داد؟
اولین سؤال در رابطه با سرمایه گذاری، دلیل نیاز به سرمایه گذاری است. بسیاری خیالشان راحتتر است که دارایی خود را در نزد خودشان نگه داشته و اصطلاحاً، پسانداز کنند. در واقع این افراد ریسکهای احتمالی انواع سرمایه گذاری را نمیپذیرند. اما در واقع باید گفت که نیاز به سرمایه گذاری در بانک و یا هر نوع سرمایه گذاری دیگری برای همه افراد جامعه با هر سطح از درآمد و پسانداز لازم است.
دو دلیل عمده را میتوان برای سرمایه گذاری معرفی کرد. ابتدا کسب درآمد بیشتر است. سرمایه گذاری به این دلیل انجام میشود تا سودی نصیب مالک سرمایه بشود. در واقع این یک روش کسب و کار است که میتوان حتی به عنوان شغل دوم به آن نگاه کرد. ممکن است فردی بگوید که من به درآمد بیشتری نیاز ندارم و سرمایه گذاری نمیکنم. اما دلیل دوم را نمیتوان نادیده گرفت. در کشورهایی که تورم زیاد است، سرعت کاهش ارزش پول بالا بوده و در واقع پولی که راکد باقی بماند، ارزش خود را از دست میدهد.
در واقع پسانداز پول بدون سرمایه گذاری را میتوان تشبیه به یخی کرد که با گذشت زمان آب خواهد شد. در نتیجه سرمایه گذاری یک روش مهم و بدون جایگزین در حفظ ارزش داراییهای هر فرد است. این دلیل را میتوان مهمترین دلیل لزوم استفاده از راههای سرمایه گذاری درست دانست. یکی از راههایی که میتوان انجام داد سرمایه گذاری در بانک است.
سرمایه گذاری در بانک چه سودی برای خود بانک دارد؟
بانکها در ابتدا برای حفظ و نگهداری از پولها و داراییهای افراد و انتقال پول از نقطهای به نقطه دیگر به وجود آمدند. با گذشت زمان بانکها به محل سرمایه گذاری نیز تبدیل شدند. امروزه باید گفت که بانکها با جمع کردن پولهای راکد از داخل جامعه، پولهای جمع شده را به افراد دیگر وام میدهند.
در واقع میتوان گفت که بانکها به عنوان واسطه وام عمل میکنند. فردی که وام از بانک دریافت کرده است، مبلغی را به عنوان سود به بانک پرداخت میکند. بانک نیز بابت پولی که از سرمایهگذاران برای سرمایه گذاری در بانک دریافت میکند، به آنها سود میدهد.
در این میان بانکها قسمتی از سود دریافتی از مشتریان را به عنوان درآمد خود برداشت میکنند. یکی دیگر از اموری که بانکها انجام میدهند، سرمایه گذاری مستقیم است. در واقع بانکها خودشان به عنوان یک شخصیت حقوقی در انواع پروژههای سودده مشارکت کرده و به کسب درآمد با پولی که در نزد آنها گذاشته شده است میپردازند. این دو روش در حقیقت روشهای اصلی کسب درآمد بانکها است.
آیا سرمایه گذاری در بانک به صرفه است؟
همانطور که گفته شد، از سرمایه گذاری دو مزیت باید کسب شود. این دو مزیت، ابتدا حفظ ارزش پول در مقابل تورم و سپس کسب درآمد و افزایش سرمایه است. پس باید گفت که موفقترین سرمایه گذاری، نوعی از سرمایه گذاری است که بتواند این دو مزیت را تأمین کند. با توجه به اینکه بانکها سود مشخصشده از قبل را به دارندگان حسابهای خود پرداخت میکنند و این سود به درآمدی که بانکها خودشان توانستهاند کسب کنند ارتباطی ندارد، در نتیجه تورم در آن به خوبی دیده نمیشود.
در نتیجه ممکن است حتی سود دریافت شده توسط سرمایهگذار از میزان رشد تورم، مخصوصاً در سالهایی که تورم شدت زیادی داشته باشد، کمتر باشد. همچنین بانکها همانطور که گفته شد، بخشی از سود کسبشده را به عنوان درآمد خود برمیدارند و در نتیجه میتوانید مطمئن باشید که اگر شخصاً یک سرمایه گذاری مستقیم و صحیح انجام داده بودید، مبلغ بیشتری را در مقایسه با سرمایه گذاری در بانک دریافت میکردید.
چه نکاتی را باید در سرمایه گذاری رعایت کرد؟
اصول سرمایه گذاری موفق را میتوان در چند نکته کلی خلاصه کرد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
امنیت سرمایه برای صاحب سرمایه مهم است. اصطلاحی وجود دارد که گفته میشود سرمایه ترسو است. منظور از این جمله نیاز شدید به حفظ امنیت سرمایه است. در زمانی که شما به دنبال کسب سود هستید، باید امنیت سرمایه شما نیز حفظ شود. هرچند که همیشه در یک سرمایه گذاری احتمال زیان وجود دارد، اما در واقع ریسک سرمایه گذاری باید مشخص و قابل قبول باشد تا به سرمایه اولیه آسیب جدی وارد نکند.
این ریسک دو نوع است، گاهی ممکن است کسب و کاری که در آن سرمایه گذاری کردهاید با شکست مواجه شود که در این صورت، بخش یا تمام سود و حتی بخش یا تمام سرمایه شما در خطر خواهد بود. ریسک دوم احتمال کلاهبرداری است. در برخی مواقع دیده شده است که افرادی با فریب اشخاص صاحب سرمایه، سرمایه آنها را در اختیار گرفته و پس از آن به روشی از آنها کلاهبرداری کردهاند.
دلیل بسیاری از افرادی که به سمت سرمایه گذاری در بانک میروند، همین موضوع امنیت سرمایه است. بانکها اصل سرمایه و سلامت آن را تضمین میکنند و این موضوع میتواند برای بسیاری جذاب باشد. اما با کمی ریسکپذیری میتوانید سرمایه گذاریهای بهتری را نیز انتخاب کنید که نسبت سود سرمایه به تورم سالانه کشور همخوانی بیشتری داشته باشد و همچنین امنیت سرمایه حفظ شود و در نهایت کسب درآمد از سرمایه گذاری عملی شود.
انواع سرمایه گذاری
1. دستهبندی سرمایه گذاری از لحاظ زمان بازدهی
سرمایه گذاریها میتوانند به دو دسته بلندمدت و کوتاهمدت تقسیم شوند. در سرمایه گذاریهای کوتاهمدت، پروژه زودبازده بوده و سود را در زمان کوتاهی ایجاد خواهد کرد. اما در بلندمدت، کسب سود به دوره انتظار بیشتری نیاز دارد که در بیشتر مواقع بیش از یک سال است. مثلاً سرمایه گذاری در بانک و افتتاح حسابهای 5 ساله بانکی یک نوع حساب بلندمدت شناخته میشود. در مقابل خرید و فروش سهام، یک نوع سرمایه گذاری کوتاهمدت میتواند محسوب شود.
2. دستهبندی سرمایه گذاری از لحاظ ریسک سرمایه
به یاد داشته باشید که منظور از این ریسک، کلاهبرداری نبوده و منظور مواردی از سرمایه گذاری است که احتمال شکست یا زیان دهی در آنها وجود دارد. مثلاً بازار بورس به عنوان یک بازار سرمایه گذاری پر ریسک شناخته میشود و در مقابل سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایه گذاری ریسک کمتری دارند.
نکته مهم در سرمایه گذاری
به یاد داشته باشید که سرمایه گذاری شما نباید برای اقتصاد کشور آسیبزا باشد. این موضوع همانطور که برای سایرین مشکلات ایجاد خواهد کرد، میتواند سرمایه خود شما را نیز در خطر قرار بدهد. زیرا اقتصاد یکپارچه بوده و هر آسیبی میتواند به تمامی جامعه و حتی خود شخص عامل آن مشکل، آسیب وارد کند. به همین دلیل است که گفته میشود، سرمایه گذاریهای مضر همچون خرید و فروش ارز یا سفتهبازی در بلندمدت حتی برای فرد فعال در این حوزه نیز زیانده خواهد بود.
پیشنهادهای جایگزین سرمایه گذاری در بانک
اگر راه های سرمایه گذاری درست را بلد باشید میتوانید به جای سرمایه گذاری در بانک روش های دیگری را انتخاب کنید که هم برای شما و هم برای اقتصاد کشور مفید باشد. در ادامه به نمونههایی از آنها اشاره خواهیم کرد.
صندوقهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری، مؤسساتی هستند که زیر نظر سازمان بورس کار میکنند. این صندوقها با استفاده از متخصصین و امکانات زیادی که در اختیار دارند، از جانب شما در بورس سرمایه گذاری کرده و ریسک بورس را برای شما کاهش خواهند داد. در واقع صندوقها از جانب شما در بورس سرمایه گذاری میکنند و در مقابل از شما دستمزد دریافت میکنند. این روش میتواند سرمایه گذاری مطمئن و پرسودی برای شما باشد. به یاد داشته باشید که صندوقها بعضی سود تضمینشده دارند که در برابر این تضمین، سود کمتری را نیز به سرمایهگذار اختصاص میدهند.
اوراق مشارکت دولتی
یکی دیگر از روشهای سرمایه گذاری در صنایع دولتی، خرید اوراق مشارکت است. با خرید این اوراق شما چند سال در پروژههای دولتی مشارکت کرده و از سود آنها بهره خواهید برد. از مطمئنترین روشهای سرمایه گذاری میتوان به این روش اشاره کرد.
کلام آخر
همانطور که در این مطلب به آن اشاره کردیم، سرمایه گذاری برای حفظ ارزش پول در مقابل تورم ضروری است. اما سرمایه گذاری در بانک هرچند که تضمین شده است، اما نمیتواند روش به صرفهای شناخته شود. در نتیجه حتی اگر به دنبال روشهای بدون ریسک و زودبازده هستید، میتوانید روشهای جایگزینی را انتخاب کنید که دو نمونه از آنها، صندوقهای سرمایه گذاری در بورس و اوراق مشارکت دولتی است.
دوره توسعه مالی به شما کمک خواهد کرد تا اصول سرمایه گذاری موفق و ایدههای سرمایه گذاری با پول کم را بهتر از قبل آموخته و بتوانید از سرمایه خود، کسب درآمد کنید. برای شرکت در این دوره، فرم زیر را کامل کنید.
اوووپس! ما نمی توانیم فرم شما را پیدا کنیم. |
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.