در این مقاله قصد داریم در مورد مدیریت بازاریابی صحبت کنیم و بگوییم وظایف مدیر بازاریابی چیست؟ پس تا آخر این مقاله مطالعه کنید و اگر سؤالی بود حتماً مطرح کنید.
مدیر بازاریابی کیست؟
مدیر بازاریابی هدایت فعالیتهای بازاریابی برای یک تجارت، خدمات یا محصول را به عهده دارد. مدیران بازاریابی باید بتوانند نیاز بازار را تخمین بزنند و تیمهای بازاریابی را به سمت اجرای اهداف بازاریابی سازمان راهنمایی کنند.
مدیر بازاریابی مدیری است که وظیفه او مدیریت منابع بازاریابی یک کسبوکار است. مدیر بازاریابی ممکن است مسئول بازاریابی یک محصول یا خدمات باشد یا مسئول تعداد بیشتری از کالا یا خدمات باشد.
یک مدیر مارکتینگ باید روابط اجتماعی خوبی داشته باشد، بتواند کار تیمی را به خوبی پیش ببرد. علاوه بر این ویژگیها، مدیران مارکتینگ باید تمرکز بالایی داشته باشند، جزئینگر و بسیار با وجدان باشند تا بتوانند به اهداف در مدتزمان و بودجه محدود برسند. برای درک مفهوم مارکتینگ، میتوانید مقاله «بازاریابی چیست؟» را بخوانید.
معرفی شغل مدیر بازاریابی
مدیران بازاریابی معمولاً در یک محیط اداری کار میکنند که لازم است توانایی نشستن به مدت طولانی، کار با تجهیزات دفتری مانند تلفن و کامپیوتر و ارتباط منظم با رهبر اجرایی و کارکنان بخش بازاریابی را داشته باشد. مدیران بازاریابی در صنایعی مانند گردشگری، تولیدی، فناوری و… میتوانند فعالیت کنند.
فرآیند مدیریت بازاریابی
مدیران بازاریابی برای موفقیت در مسئولیتهایشان فرایند شبیه به هم طی میکنند. در ادامه مراحل کلی این فرایند را بررسی میکنیم.
ایده پردازی
در قدم اول مدیران بازاریابی باید ایده مناسبی را پیدا کنند. برای پیدا کردن ایده باید روند فعلی بازار و علاقه مشتری را بررسی کنند. اگر محصول جدیدی مد نظر دارند باید نیاز بازار، وجود رقیب و… را بسنجند؛ و در کل برای پیدا کردن ایده درک علایق و رفتار مصرفکننده بسیار اهمیت دارد؛ و طبق آنها میشود ایدهای را تأیید یا رد کرد.
برنامه بازاریابی
مدیران بازاریابی بعد از شناسایی بازار و پیدا کردن ایده مناسب، برنامه بازاریابی تهیه میکنند و از آن برای اجرای استراتژیهای خود استفاده میکنند. در برنامه بازاریابی بخشهای مختلف تیم مانند بخشهای طراحی و بخشهای مالی، مهندسین فروش همکاری میکنند تا استراتژی پیدا کنند که بتواند سیستم را به هدف برساند. همکاری بین همه تیمها اطمینان میدهد که برنامه بازاریابی تا حد ممکن جامع است.
اجرا و نتایج
در این مرحله، مدیر بازاریابی برای انجام برنامه نهایی بازاریابی با تیم خود، کار خواهد کرد. با برنامهریزی و پیگیری برای کمپینها مهلت و هدف را مشخص میکنند و اقدامات مربوط به اجرای کمپین را انجام میدهند.
وظایف مدیر بازاریابی
- جذب مشتری جدید
- بهبود محصول و استفاده از روشهای مناسب ارائه محصول
- برقراری ارتباط مناسب
- افزایش آگاهی از نام تجاری
که در نتیجه اجرای صحیح همه این وظایف منجر به رشد و توسعه کسبوکار میشود.
وظایف مدیر بازاریابی چیست؟
هرچند مدیران بازاریابی مسئولیتهای متفاوتی دارند. ولی استانداردهایی هم وجود دارد که میگوید همه مدیران بازاریابی باید این وظایف مشترک را انجام دهند.
- برای در نظر گرفتن برنامههای بازاریابی و استراتژی بازاریابی محصولات و خدمات، تحقیقات در بازار انجام دهند.
- استراتژیهای بازاریابی را به یک رسانه محدود نکند و در چندین کانال مانند رسانه اجتماعی، تلویزیون، بیلبورد و … طراحی و در صورت تأیید اجرا کند.
- برنامههای بازاریابی را با جزئیات اهداف و نتایج ارائه دهد.
- بودجهبندی و برآورد هزینهها را انجام دهد.
- برای تنظیم قراردادهای فروش، تبلیغات با مشتریان و شرکا مذاکره کند. (برای آموزش مهارتهای مربوط به مذاکره به مقاله 4 مهارت لازم برای مذاکره موفق سر بزنید)
- روابط عمومی سازمان را مدیریت کند و مشکلات احتمالی را از بین ببرد.
- توانایی و مهارت استخدام کارمندان جدید را داشته باشد و افرادی را انتخاب کند که بتوانند به برآورده کردن اهداف برند کمک کنند.
- وظایف هر یک از اعضای تیم را تعیین کند و آنها را کمک و ترغیب کند تا به هدف مشترکشان برسند.
نمونههایی از وظایف مدیر بازاریابی
- همکاری با سایر همکاران، مدیران تبلیغات، هماهنگی کمپینهای تبلیغاتی با آنها، انجام فعالیتهای بازاریابی به بهترین صورت، معرفی و ترویج محصولات و خدمات
- تجزیه و تحلیل اطلاعات و پیشنهادات برای تصمیمگیری درست و اصولی درباره فعالیتها و کمپینهای بازاریابی
- برآورد هزینهها و فروش در اجرای کمپینها و فعالیتهای بازاریابی
- ارزیابی جنبههای مالی محصولات یا خدمات مانند بودجه، هزینهها، بازده سرمایهگذاری
- بررسی نوع، ویژگی و بازده کمپینهای بازاریابی، اصلاح و تنظیم استراتژیها، انجام تغییرات در صورت لزوم برای رسیدن به اهداف کسبوکار
- داشتن استراتژی برای قیمتگذاری برای تأمین اهداف سازمان
مدیر بازاریابی نیاز به تحصیلات و اطلاعات در زمینه مدیریت بازاریابی دارد که شامل:
تحصیلات: بهتر است که مدیران بازاریابی در رشته بازاریابی یا رشتهای مرتبط از دانشگاه فارغالتحصیل شده باشند؛ داشتن تحصیلات تکمیلی و دیدن آموزشها و دورههای مختلف میتواند در موفقیت یک فرد به عنوان مدیر بازاریابی اثر داشته باشد.
آموزشها: مدیران بازاریابی باید در زمینه پیشبینی شرایط بازار، برنامهریزی و تحلیل جنبههای مالی، پیشبینی آینده و نتایج فعالیتها آموزش ببینند. با نرمافزارهای کاربردی برای توسعه و مدیریت کمپینهای بازاریابی آشنا باشند. برای همراه بودن با استراتژیها و آشنایی با شرایط بازار نیاز به آموزش مداوم دارند. آموزشهای شغلی باید به آشنایی مدیران بازاریابی با محصولات یا خدمات شرکت، اهداف سازمانی، اهداف بازاریابی مطلوب کمک کند.
مهارتها: برای آن که مدیریت بازاریابی به خوبی انجام شود و مدیران در شغل خود موفق شوند، نیاز به داشتن چندین مهارت دارند.
مهارتهای مورد نیاز مدیر بازاریابی
- مهارت سخنوری
- مهارت نوشتن و تجزیه و تحلیل
- داشتن خلاقیت
- مهارتهای برنامهریزی
- توانایی رهبری
- داشتن محبوبیت و کاریزما
- اعتماد به نفس در فروش و مذاکره
- انجام فعالیت در شرایط سخت یا در مدت محدود
- مهارتهای بودجهبندی
- آشنایی با زبانهای خارجی
مهارتهای دیگر مورد نیاز مدیر بازاریابی
مهارتهای تحلیلی
مهارتهای تحلیلی، به مهارت تفسیر و تحلیل اطلاعات گفته میشود. مدیران بازاریابی از این مهارت برای ارزیابی شرایط بازار، شناسایی گروه سنی هدف، پیشبینی نتایج بازاریابی، پیشبینی کمپینهای بازاریابی و تحلیل نتایج برای ارزیابی میزان موفقیت استفاده میکنند.
مهارتهای مالی
این مهارت در مورد تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی است برای محاسبه میزان سود و زیان. مدیران بازاریابی از این مهارت برای بررسی بودجه و هزینههایی که شده در مقایسه با نتایج بهدستآمده استفاده میکنند.
مهارت منطق و استدلال
این مهارت شامل ارزیابی منطقی و اصولی اطلاعات و استفاده از آن برای رسیدن به نتایج درست و استفاده از دانش برای ارزیابی اطلاعات است. مدیران بازاریابی از این مهارتها برای تنظیم کمپینهای بازاریابی بر اساس موفقیت گذشته استفاده میکنند و طبق اطلاعات جدید درباره بازارهای هدف کمپینهای خود را طراحی میکنند.
مهارتهای نوشتاری، کلامی و سخنرانی
بین نوشتن و خوب نوشتن تفاوت محسوسی وجود دارد، خصوصاً برای یک مدیر بازاریابی. خوب نوشتن باعث میشود که مدیر بازاریابی مخاطبان را با خود همراه کند و از طریق واژهها منظور خود را به بهترین نحو برساند. همچنین باید بداند چه نوع نوشتهای از نظر گرامری درست یا غلط است. مدیر بازاریابی باید بتواند ایدههایش را به طور واضح و مختصر بنویسد و یا بتواند آنها را به گروه بازاریابی خودش یا در مذاکرهها بیان کند و توانایی متقاعد کردن افراد را داشته باشد و بتواند ایدهها و اهدافش را مطرح کند.
مهارتهای رهبری
این مهارت شامل توانایی ایجاد انگیزه و هدایت افراد است. مدیران بازاریابی برای رهبری موفقیتآمیز تیمهای خود برای رسیدن به اهداف بازاریابی و تأثیرگذاری روی سایر اعضای تیم و برای پیشبرد بهتر فعالیتها نیاز به داشتن مهارت رهبری دارند.
مهارتهای ادراک اجتماعی
آگاهی از واکنشهای دیگران و توانایی درک اینکه چرا دیگران چنین واکنشی نشان میدهند، بیانگر این مهارت است. این مهارت برای مدیران بازاریابی به منظور درک دقیق شرایط بازار، شناسایی بازارهای هدف و تنظیم کمپینهای بازاریابی برای دستیابی به نتایج مطلوب، اهمیت دارد.
مهارتهای فنی
این مهارت شامل توانایی استفاده از نرمافزارهای پردازش کلمه، تحلیل داده، مجموعه آفیس مانند ورد، اکسل، پاورپوینت و نرمافزارهای کاربردی بازاریابی است. آفیس یکی از اساسیترین مهارتهای کامپیوتری است که به عنوان مدیر بازاریابی باید دارا باشید، چرا که گزارشنویسی یکی از وظایف مدیر بازاریابی است. یادگیری این مهارتها سخت نیست، در این مورد میتوانید از فیلمهای آموزشی هم استفاده کنید. مدیران بازاریابی از این مهارتها برای بیان استراتژیهای بازاریابی استفاده میکنند.
مهارتهای ارتباطی و بین فردی قوی
برای مدیریت بازاریابی نیاز به مهارتهای ارتباطی وجود دارد. مدیران بازاریابی باید توانایی ترغیب افراد به خرید و استفاده از محصولات و خدماتشان را داشته باشند. این مهارت ممکن است کمی دشوار به نظر برسد ولی با کمی تمرین میتوانند این مهارت را به دست آورند.
مثبتاندیش بودن
مدیر بازاریابی باید بتواند با دیگران مسالمتآمیز و دوستانه برخورد کند تا بتواند در محیط کار راحتتر باشد. محیط کاری باید کارآمد و در عین حال لذتبخش باشد، به این صورت افراد انرژی بیشتری برای کار کردن دارند. مثبت اندیش بودن کمک میکند افراد با انرژی مثبت به انجام کارهای خود بپردازند.
روحیه تیمی داشتن
مدیریت بازاریابی کار فردی نیست و نمیشود به تنهایی آن را انجام داد. برای مدیریت بازاریابی درست باید توانایی همکاری با دیگران و کار در قالب تیم را داشته باشید. ملاقات با مشتریان و کارکنان و مدیران سایر بخشها بخشی از فعالیتهای هر روز یک مدیر بازاریابی خواهد بود.
ارائه راه حلهای درست
در مقابل مشکلات شرکت، یک مدیر بازاریابی باید بتواند راه حلهای درست و خلاقانه ارائه دهد؛ باید بتواند از اثربخشی، کیفیت و درستی راه حلش اطمینان داشته باشد و بعد آنها را به تیم ارائه دهد. باید در همه مراحل حتی زمانی که پیشنهاداتش با مخالفتهای جدی روبهرو شد، با ادب و احترام برخورد کند. این کار حرفهای بودن یک مدیر بازاریابی را نشان میدهد.
شرایط استخدام برای مدیر بازاریابی چیست؟
مدیران بازاریابی معمولاً به چند سال سابقه کار احتیاج دارند و جدا از بحث مدرک، مهارتهای مدیر بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. پس تجربه و مهارت بیشترین تأثیر را در استخدام یک مدیر بازاریابی دارد و بقیه مؤلفهها در اولویتهای پایینتر قرار میگیرد. چون یک مدیر باید با چالشهای این مسیر آشنا باشد و در شرایط خاص بتواند بهترین تصمیم و عملکرد را داشته باشد.
میزان درآمد یک مدیر بازاریابی چقدر است؟
این درآمد متغیر است و به شرکتی که در آن فعالیت میکند بستگی دارد؛ اما به طور میانگین 15 تا حدود 40 میلیون تومان در ماه میتواند درآمد داشته باشد. البته بخشی از این دریافتی به عملکرد فرد و میزان ثمربخش بودن فعالیتهایش بستگی دارد. برای آموزش تکنیکها و مهارتهای مورد نیاز برای استخدام پیشنهاد میشود مقاله «چگونه استخدام شویم؟» را مطالعه کنید.
جمعبندی
در این مقاله در مورد یک مدیر بازاریابی، مهارتهایی که برای مدیریت بازاریابی به طور اصولی نیاز دارد و وظایف مدیر بازاریابی صحبت شد. تجربه و سابقه کار یکی از ویژگیهای یک مدیر موفق است تا بتواند در چالشها به خوبی ظاهر شود و آینده یک کسبوکار را متحول کند.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.