نقشه راه توسعه فردی

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
امتیاز دهید

نقشه راه دقیقاً چیست؟

نقشه راه یک نمایش بصری از برنامه‌های استراتژیک شما است. نقشه راه سه چیز مهم را به هم متصل می‌کند: “چرا“، “چه چیزی و “چه زمانی“. به عنوان یک برنامه سطح بالا برای چگونگی دستیابی به اهداف خود، یک نقشه راه به شما کمک می‌کند تا کارهایی را که باید انجام شود همراه با برنامه زمانی مربوطه به تصویر بکشید.

نقشه راه توسعه فردی

زمانی که به دنبال توسعه فردی و بهبود آن هستید، باید به دو جنبه جسمی و ذهنی بپردازید.

نقشه راه توسعه فردی چیست؟

توسعه جسمی: کامل مشخص است که به سلامت جسمی ما مرتبط است. با انجام فعالیت‌های ورزشی و تغذیه مناسب می‌توان به آن پرداخت.

توسعه ذهنی و روانی: کمی پیچیده‌تر است و حتی در مواقعی نیاز به مشاور و درمان دارد. بهبود و توسعه ذهنی بسیار مطالب بیشتری را در بر می‌گیرد و نیاز به پیش‌زمینه‌هایی دارد. (مثلاً: انرژی و تمرکز، حل مسئله، کنترل ذهن، خودآگاهی، مهارت‌های ارتباطی، عزت نفس، افسردگی، اعتماد به نفس و کلی مباحث دیگر)

ایجاد یک نقشه راه توسعه فردی (IDP) به شما کمک می‌کند تا بدون توجه به شغلی که در حال برنامه‌ریزی برای آن هستید، برای آینده خود آماده شوید. در یک IDP شما یک چشم‌انداز برای حرفه خود ترسیم می‌کنید و اهدافی را برای استفاده از نقاط قوت خود و رفع نیازهای توسعه خود تعیین می‌کنید. با یک IDP، شما یک رویکرد برای افزایش مهارت‌ها، دانش و تجربه‌ای که برای پیشرفت در شغل انتخابی خود نیاز دارید، در پیش می‌گیرید.

چرا باید نقشه راه توسعه فردی داشته باشیم؟

فرقی نمی‌کند که شما این نقشه راه توسعه فردی را برای خودتان یا کارمندانتان ایجاد می‌کنید، در هر صورت نقشه راه منجر به ارتقای شما در حرفه شخصیتان می‌شود. مدیران و کارمندانتان نیز برای رشد خودشان به این نقشه راه توسعه فردی که مختص خودشان است نیاز دارند که در نهایت منجر به پیشرفت شرکت شما خواهد شد. اگر هنوز متوجه میزان اهمیت توسعه فردی نشده‌اید مقاله آن را مرور کنید.

مزایای نقشه راه توسعه فردی

  1. به شما کمک می‌کند تا نقاط قوت خود را فهرست کنید و هرگونه شکاف در دانش، مجموعه مهارت یا تجربه خود را شناسایی کنید.
  2. به شما کمک می‌کند اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدتی را که می‌توانند شما را به سمت عمل سوق دهند شناسایی کنید.
  3. به عنوان یک ابزار ارتباطی ضروری بین مشاور شما و شما عمل می‌کند.
  4. نحوه تخصیص زمان بر روی هر کار تا رسیدن به هدف را مشخص می‌کند.
  5. نقاط عطف به‌دست‌آمده در طول راه را تصدیق می‌کند، احساس موفقیت و افزایش شتاب را ایجاد می‌کند.
  6. از طریق ارزیابی و تأمل، پیشرفت خود را به صورت مستند می‌بینید.

توسعه نقشه راه توسعه فردی

فرقی نمی‌کند هدف شما از نقشه راه توسعه فردی در راستای پیدا کردن شغل دلخواه و یا هر هدف دیگری باشد، مراحل زیر را برای هدفتان در نظر بگیرید تا به نقشه راه توسعه فردی در راستای هدف موردنظرتان برسید. حتماً قبل از تصمیم‌گیری در مورد اهدافتان مقاله چک‌لیست توسعه فردی را مرور کنید.

مرحله 1: اهداف شغلی خود را به صراحت تعریف کنید

مرحله 1: اهداف شغلی خود را به صراحت تعریف کنید

فهرستی از سه یا چهار شغل – به ترتیب اولویت – تهیه کنید که ممکن است پس از تکمیل مدرک برای آن‌ها درخواست دهید. آیا شغلی که به دنبال آن هستید، اهداف شغلی شما را برآورده می‌کند یا صرفاً به موقعیت‌های متوسط نیاز دارید؟ به خاطر داشته باشید که بسیاری از انواع مشاغل با یک مسیر شغلی سازگار هستند. بهبود تناسب شما برای یک شغل همچنین شما را برای بسیاری از مشاغل دیگر واجد شرایط می‌کند. در این مرحله از فرآیند نوشتن نقشه راه توسعه فردی، مهارت‌هایی که در حال حاضر دارید و می‌توانید با آن‌ها کار کنید، بنویسید. انجام این کار در حال حاضر به شما کمک می‌کند تا موقعیت‌های کاری بیشتری داشته باشید.

مرحله 2: مهارت‌ها و دانش لازم را شناسایی کنید

مهارت‌ها، استعدادها و توانایی‌های لازم برای مسیر (های) شغلی را که در مرحله 1 مشخص کرده‌اید فهرست کنید. اگر دقیقاً از چیزهایی که برای آن شغل نیاز است مطمئن نیستید، از طریق پرسش از افراد و تحقیقات اطلاعات خود را تکمیل کنید. این مرحله برای نوشتن نقشه راه توسعه فردی بسیار مهم است و مسیر شما را مشخص می‌کند.

مرحله 3: مهارت‌ها و دانش خود را ارزیابی کنید

مرحله 3: مهارت‌ها و دانش خود را ارزیابی کنید

صادقانه در مورد مهارت‌ها، استعدادها و توانایی‌های فعلی خود فکر کنید و آن‌ها را با الزاماتی که در مرحله 2 شناسایی کردید مقایسه کنید. نقاط قوت و مهارت‌هایی را که نیاز به توسعه دارند فهرست کنید. از یک مربی یا همکار مورد اعتماد نیز می‌توانید نظر بخواهید.

مرحله 4: اهداف توسعه حرفه‌ای را بنویسید

یک برنامه دقیق برای توسعه فردی خود تهیه کنید. یعنی در موقعیت فعلی خود چه کاری می‌توانید انجام دهید یا یاد بگیرید تا برای یافتن شغل ایده‌آل خود حرفه‌ای شوید و یا در شغل فعلیتان بهتر عمل کنید؟

اهداف کوتاه‌مدت (سال آینده)، میان‌مدت (1-2 سال آینده) و بلندمدت (3-5 سال) را بنویسید. استراتژی‌ها یا اقداماتی را که باید برای رسیدن به اهداف خود بردارید، شناسایی کنید و در نقشه راه توسعه فردی خود در نظر بگیرید. همچنین ایده خوبی است که کارهایی را به صورت ضرب‌الاجل برای شروع و تکمیل کار روی اهداف اعلام‌شده خود تعیین کنید.

مرحله 5: پیشرفت خود را دنبال کنید و اهداف جدیدی را تعیین کنید

اینکه در زمینه شغل انتخابی خود زمینه آکادمیک و دانشگاهی داشته باشید و یا حتی دستاوردی داشته باشید در زمینه کاری هم کمکتان می‌کند. از اظهارات شخصی، بازخورد دیگران، موارد موجود در رزومه و نمونه‌هایی از کار خود برای مستندسازی تلاش‌های خود برای دستیابی به اهدافتان استفاده کنید.

خودارزیابی و بهبود مستمر برای یک نقشه راه توسعه فردی مفید و مؤثر نقش اساسی دارد. همان‌طور که توانایی‌های خود را یاد می‌گیرید و توسعه می‌دهید، اهداف جدیدی را برای به چالش کشیدن خود تعیین کنید. به نقشه راه توسعه فردی خود به عنوان یک کار مادام‌العمر نگاه کنید. همیشه در زندگی حرفه‌ای شما زمینه‌هایی برای گسترش و ارتقا وجود خواهد داشت.

پیشرفت خود را دنبال کنید

ابزاری قدرتمند برای ارتقا نقشه راه توسعه فردی

یک نقشه راه توسعه فردی IDP فقط به «آنچه باید انجام شود» برای رسیدن به اهداف توسعه شغلی اشاره نمی‌کند. IDP یک نقشه راه جامع است که موارد زیر را در نظر می‌گیرد (مثال هدف شغلی):

  • کدام شایستگی‌ها باید برای رسیدن به هدف (های) شغلی ایجاد شوند: سطح شایستگی فعلی در مقابل سطح شایستگی مورد انتظار چیست؟
  • چه کاری باید انجام شود؟
  • چگونه به سطح مورد انتظار دست یابیم: برنامه عملیاتی برای رسیدن به آن چیست؟
  • چگونه پیشرفت اندازه‌گیری می‌شود؟

مفاهیم پایه‌ای برای نوشتن نقشه راه توسعه فردی

برای نوشتن نقشه راه توسعه فردی ابتدا باید با مفاهیم توسعه فردی آشنا شوید. مفاهیمی مانند ایکیگای، هرم مازلو، باورها و نظام باوری، موفقیت، چرخ زندگی، استراتژی، هدف‌گذاری اسمارت، شانس، مایندست، تفکر رشد و ایستا، اصل پارتو، ماتریس آیزنهاور، پومودورو و خیلی مطالب دیگر وجود دارند که در توسعه فردی شما نقش اساسی دارند. اما تنها آموزش این مطالب کافی نیست چرا که باید بتوانید این مباحث را در زندگی شخصی و حرفه‌ای خود پیاده کنید و به صورت عملی از آن‌ها استفاده کنید. نگران این هم نباشید چرا که در انتهای مقاله سورپرایز ویژه‌ای برایتان داریم.

مبانی نقشه راه

نقشه راه یک برنامه استراتژیک است که یک هدف یا نتیجه مطلوب را تعریف می‌کند و شامل مراحل اصلی یا نقاط عطف مورد نیاز برای رسیدن به آن است. به‌ طور کلی نقشه راه تجسم یک برنامه استراتژیک است. شاید در حال راه‌اندازی یک کسب و کار، ساختن یک محصول جدید، یا رهبری یک پروژه چندکاره هستید. نقشه راه همچنین ابزار مفیدی برای ارتباط برنامه‌ها با ذینفعان و ردیابی پیشرفت در برابر اهداف شما است.

همچنین نقشه راه به عنوان یک ابزار ارتباطی عمل می‌کند. نقشه راه توسعه فردی یک سند قوی است که به بیان تفکر استراتژیک و چرایی که در پشت هدف قرار دارد می‌پردازد و به ایجاد برنامه برای رسیدن به آن کمک می‌کند. با توجه به منابع و ظرفیت خود، می‌توانید اهداف را به کار دقیق و عملی پیوند دهید و چارچوب زمانی برای دستیابی به آن را نشان دهید.

مبانی نقشه راه توسعه فردی

شاید مهم‌ترین مفهومی که باید به خاطر بسپارید این است که این یک سند استراتژیک است، نه سندی که تمام جزئیات یک برنامه را در بر می‌گیرد.

برای داشتن نقشه راه توسعه فردی کسانی که برایتان کار می‌کنند:

اگر آماده شروع به ایجاد یک نقشه راه هستید، من دو چیز را فرض می‌کنم. اولاً، سازمان شما قبلاً چشم‌انداز محصول شما را مشخص کرده است: طرح تصویری بزرگ برای آنچه محصول در بازار و برای شرکت شما انجام خواهد داد. دوم، شما و تیمتان استراتژی سطح بالایی را برای تحقق چشم‌انداز آن محصول شناسایی کرده‌اید.

کلام آخر

در این مقاله حتماً متوجه شده‌اید که بهبود نقشه راه توسعه فردی برای رشد و شکوفایی هرکسی در زندگی لازم است. چه بهتر که هرچه زودتر به این خودآگاهی در زندگی خود برسیم و لذت زندگی را تجربه کنیم. همچنین همان‌طور که بالاتر اشاره شد، این یک فرایند دائم‌العمر است و همیشه باید حواستان به نقشه راه توسعه فردی خود باشد تا متناسب با نیازهای روز آن را پیش ببرید.

مهم نیست که امروز چه سن و سالی دارید، همین امروز شروع کنید و نقشه راه توسعه فردی خودتان را پیدا کنید. برای همه انسان‌ها نمی‌توان یک نسخه و یک نقشه راه توسعه فردی داد، چرا که مسیر رشد هر فردی با دیگری کاملاً متفاوت است.

سورپرایز ویژه این مقاله برای شما دوره توسعه مالی است. در این دوره تمام مباحث پایه‌ای مورد نیاز که در متن اشاره شد به صورت کاملاً کاربردی برای شما در نظر گرفته شده است. در دوره توسعه مالی سیزده قسمت اولیه به مباحث توسعه فردی پرداخته شده است که برای موفقیت شما در زمینه حرفه‌ای و شغلی شما و بهبود زمینه مالیتان به آن نیاز دارید.

این دوره کاملاً کاربردی و عملی در اختیارتان قرار می‌گیرد چرا که به همراه کتاب کار و کوچ شخصی آن را شروع می‌کنید و تمامی مباحث را در زندگی شخصی خود پیاده‌سازی می‌کنید. تاکنون بیش از صد هزار نفر از این دوره استفاده کرده و شاهد نتایج شگفت‌انگیز آن در زندگی شخصی خود بوده‌اند. پس با خیالی آسوده از همین امروز شروع کنید و پس از یک ماه شاهد شروع تغییرات در زندگی خود باشید.

فرم شرکت در دوره

اوووپس! ما نمی توانیم فرم شما را پیدا کنیم.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *