اهمیت تغییر در زندگی
تغییر در زندگی حتی اگر از اون ها دوری کنین و در مقابل اون ها مقاومت کنین، باز هم اتفاق میفته. اما وقتی که خودتون بخواین که تغییری تو زندگیتون بوجود بیاد، پذیرش اون تغییر براتون خیلی راحت تره.
تغییر در زندگی تو مراحل اول برات سخته ولی بعد از مدتی کم کم به اون عادت میکنین و حتی اگه ی مدتی تغییری در اطرافتون نباشه، سعی میکنین خودتون شرایط رو تغییر بدین. معمولا آدم ها از تغییر دوری میکنن و نمیخوان که از منطقه امنشون بیرون بیان، اما اگر شجاعت تغییر رو پیدا کنن و گام های اولیه برای تغییر رو بردارن زندگی خیلی بهتر میشه.
مزایای تغییر در زندگی چیه؟
تغییر در زندگی باعث رشد شخصی میشه
با ایجاد تغییر در زندگی رشد میکنین، از هر تغییری چیز های جدید یاد میگیرین و دیدتون به زوایای مختلف زندگی وسیع تر میشه. حتی تغییراتی که شما ناچار به انجام اون ها شده اید و نتیجه دلخواهتون رو نداشته ، باز هم درس هایی به شما میده که اگر تو این شرایط قرار نداشتین اصلا نمیتونستین اون هارو یاد بگیرین.
انعطاف پذیری
تغییر در زندگی وقتی به صورت مستمر اتفاق بیفته باعث میشه که خیلی راحت با موقعیت های تازه، محیط ها و افراد جدید منطبق بشه. تو این شرایط اتفاقاتی که غیر منتظره پیش میاد خیلی شمارو نگران نمیکنه.
اصلاحات
همه ما تو زندگی باید به جنبه های مختلف مالی، شغلی و … توجه کنیم و دوست داریم که شرایط رو تو همه این قسمت ها بهتر کنیم. اما باید بدونیم که این بهبود و اصلاح ها خود به خود انجام نمیشه، و باید تغییری در انجام کارها ایجاد کنیم.
ارزش های زندگی
گاهی تغییر در زندگی ایجاد میکنین که، مسیر زندگیتون رو تغییر میده. این تغییرات حتی ممکنه ارزش های زندگیتون رو تحت تاثیر قرار بده و در اون ها تغییر ایجاد کنه.
اثر گلوله ی برفی( SNOW BALL EFFECT)
گاهی ما به تغییرات خیلی بزرگ در زندگی و کار فکر میکنیم و چون این تغییرات بزرگ اتفاق نمیفته نا امید میشیم. تو این شرایط تغییرات کوچیک خیلی پر اهمیت میشه. وقتی این تغییرات کوچیک در کنارهم قرار بگیرن، میتونن تغییرات اساسی رو به وجود بیارن.
تغییر در زندگی برای قدرت
یکی از دلایلی که تغییر در زندگی اهمیت داره، اینه که اکثر اون ها تورو به فرد قدرتمندی تبدیل میکنن. همه تغییرات لحظات شادی رو تو زندگی پیش نمیارن. اما گذراندن این دوره های سخت میتونه شمارو قدرتمند تر کنه.
پیشرفت
تغییر یک جرقه برای پیشرفته، اگه تغییر نباشه همه اتفاقات به طور ثابت و بدون تغییر و پیشرفت جلو میرن
فرصت ها
وقتی شما مسیر ثابت و همیشگی رو تغییر بدین، فرصت های خیلی بیشتر و متنوع تری براتون پیش میاد. این تغییر در زندگی انتخاب ها و فرصت های بیشتری برای اتفاقات خوب براتون رقم میزنه.
شروع جدید
تغییرات به معنی عوض کردن بخشی از زندگیه ، به این معنی که فصلی از زندگی بسته شده و وارد فصل جدیدی میشین و این تغییرات به زندگی شما هیجان بخشیده.
روتین
باید تلاش کنین زندگی رو حتی شده اندکی تغییر بدین و این تغییرات به سمت راه هدفتون باشه.
برای تغییر در زندگی از کجا شروع کنیم؟
قدم اول: از بیرون به خودتون نگاه کنین
همونطور که یک مجسمه ساز از دور به اثر هنری خودش نگاه میکنه و سعی میکنه ایرادات رو اصلاح کنه. شما هم باید به خودتون مثل یک اثر هنری که دائم نیاز به تغییر و پیشرفت داره نگاه کنین. تو این شرایط وقتی شما اخلاق و ویژگی ای تو خودتون میبینین که به نظرتون خوب نیست، مثل یک مجسمه ساز ایرادات رو شناسایی و اون هارو رفع کنین.
قدم دوم: عادات رو برای ایجاد تغییر در زندگی بررسی کنین
گاهی افراد میخوان ویژگی ای رو تو خودشون تغییر بدن ولی به عادت هایی که باعث به وجود اومدن این اتفاقات میشه توجهی نمیکنن. مثلا برای مشکل چاقی روی برنامه های ورزشی کار میکنن ولی نمیدونن تا وقتی که عادات غذایی رو تغییر ندن، نمیتونن به تناسب اندام هم برسن.
قدم سوم: هر روز تمرین کنین
ایجاد تغییرات نوعی سبک زندگیه که نیاز داره هر روز برای اون ها تلاش کنین. اما نگران نباشین وقتی که عادت های جدید در شما شکل بگیره دیگه تبدیل به روتین زندگی میشه و نیازی به تلاش آگاهانه نداره.
قدم چهارم: اهداف واقع بینانه تعیین کنین
شما نمی تونید یک روز صبح از خواب بیدار بشین و بگید من دیگه این کار رو انجام نمیدم و تغییر در زندگی ایجاد کردم. وقتی تصمیم به ترک یک عادت بد می گیریم بلافاصله نتونید این عادت رو کنار بذارید. تو این شرایط باید اهداف واقع بینانه برای خودتون مشخص کنین تا تو مسیر رسیدن به اهداف نا امید نشین.
قدم پنجم: با افرادی که با شما صادق اند معاشرت کنین
اگر همه اطرافیانتون از شما تعریف میکنن این نشون میده که مشکلات جدی وجود داره و نیاز به تغییر در زندگی دارین. اطراف شما باید افرادی باشن که بتونن حقیقت و ایراد هاتون رو به طور واضح بیان کنن و شنیدن انتقادات و بازخورد ها برای رشدتون ضروریه.
قدم ششم: ریسک کنین
با ادامه دادن مسیری که الان در حال حرکت در اون هستین، هیچوقت به جای متفاوتی نمیرسین. لازمه ی رشد اینه که از منطقه امن خودتون خارج شین و ریسک کنین و گرنه تو همینجایی که الان هستین باقی میمونین.
تغییر در زندگی که تحول ایجاد میکنه
- هر روز مدیتیشن کنین
- خواب بهتر و بیشتری داشته باشین
- یک روز در هفته رو برای خودتون وقت بذارین
- چیزهای جدید امتحان کنین
- عادات جدیدی ایجاد کنین
- به صورت منظم استراحت کنین
- به افراد دیگه کمک کنین
- با خودتون و بقیه صادق باشین
- گذشته رو فراموش کنین
چجوری شخصیت خود رو تغییر بدیم؟
1- تو مرحله اول زمینه ای رو که میخواید در اون تغییر کنید رو مشخص کنین
-
برنامتون رو بنویسین
نوشتن برنامه بهتون کمک میکنه تا مشخص کنین الان تو چه شرایطی هستین و دوست دارین چه تغییر در زندگی ایجاد کنین. با شناخت خواسته هاتون با نیروی بیشتر سراغ ایجاد تغییرات میرین. بیشتر افراد فکر میکنن فقط با تغییر عادت های بد مشکلشون حل میشه در حالی که زمینه ای برای ایجاد کردن تغییر در زندگی لازمه.
-
از شخصیت های مورد علاقتون الگو برداری کنین
میتونید شخصیتی که به اون خیلی علاقه داشته باشین رو در نظر بگیرین و یادداشت کنین که چه نکاتی در شخصیت این آدم رو میپسندین، حالت صحبت برخورد با افراد دیگه نشست و برخاست رو کامل بررسی کنین و اهدافتون رو منسجم کنین
-
تصمیمتون رو با فرد دیگه ای مطرح کنین
با دوستتون یا یکی از اعضای خانواده درمورد تصمیم و تغییر مورد نظرتون صحبت کنین چون توی این حالت احتمال جا زدن و منحرف شدن از مسیر کم تر میشه.
-
برای تغییر در زندگی به خودتون جایزه بدید
از کارهای ساده شروع کنین و تو هر مرحله هرچقدر که به هدفتون نزدیک میشین به خودتون جایزه بدین. این جایزه میتونه چیز خیلی کوچیکی باشه ولی همین هم باعث انگیزه شما برای ایجاد تغییرات میشه.
2- تغییر دادن الگو های فکری
-
ویژگی های منفی رو از خودتون دور کنین
خودتون رو به عنوان فردی که یک ویژگی منفی دارد معرفی نکنین، اگر شما این ویژگی رو برای خودتون در نظر بگیرین مغز، شمارو تو مسیر رسیدن به این ویژگی راهنمایی میکنه. به دنبال رشد و تغییر در زندگی باشین، تغییر شخصیت وقتی اتفاق میفته که این ویژگی ها و کلیشه های منفی رو کنار بذارید.
-
تفکر سیاه و سفید رو کنار بذارین
تفکر کلیشه ای رو ترک کنین، این تفکرات باعث ایجاد محدودیت هایی برای شما میشه. افرادی که تفکر کلیشه ای دارن مثل اینه که خودشون رو در زندانی حبس کردن و امکان تغییر شخصیت براشون وجود نداره. این افراد فکر میکنن هیچ چیز قابل تغییر در زندگی نیست
-
جلوی افکار منفی رو بگیرین
این شما هستین که کنترل ذهنتون رو در دست دارین، اگر شما فکر کنین که میتونین سخت ترین کارهارو انجام بدین، احتمال زیاد میتونین که به هدفتون برسین. ولی اگر باور داشته باشید که نمیتونید کاری رو انجام بدین قطعا توانایی هاتون رو از دست میدین. پس افکار منفی رو جدی نگیرین و در عوض به ذهن، اطلاعات و باور های مثبت هدیه بدین و منتظر نتایج فوق العاده باشین.
3- تغییر دادن الگو های احساسی
-
تقلید کنین
مثلا اگه دوست دارین اعتماد به نفس بالایی داشته باشین به رفتار آدم های با اعتماد به نفس دقت کنین و سعی کنین از اون ها تقلید کنین و انقدر این تقلید رو ادامه بدین که تبدیل به بخشی از شخصیتتون بشه. درمورد نقاط ضعفتون با دیگران صحبت نکنین، وقتی دیگران نواقص شمارو ندونن امکان تغییر در زندگی راحت تر میشه.
-
طوری که خودتون دوست دارین رفتار کنین
اصلا لازم نیست یکباره شخصیتتون تغییر کنه،این تغییرات باید گام به گام باشه . مثلا شما برای ورود به یک جمع مضطرب هستی، نمیتونی یکدفعه کل شخصیتت رو عوض کنی، فقط باید تلاش کنی حتی شده اندکی از خجالت و ترس کم بشه. با تکرار این روند شما به شخصیتی که دوست دارین نزدیک تر میشین.
4- تغییر دادن الگو های رفتاری
-
وارد محیط های جدید بشین
تجربه های جدید کسب کنین، افراد و فعالیت های جدید رو وارد زندگیتون کنین، مثل رفتن به باشگاه یا یادگرفتن هنر یا مهارت جدید و سعی کنین که در مقابل ترس ها مقاومت کنین.
نکته ی مهم
به هیچ عنوان خودتون رو به خواست و سلیقه دیگران تغییر ندین و تنها بخاطر خودتون سعی کنین که تبدیل به آدم بهتری بشین، تغییر دادن شخصیت فقط وقتی لازمه که ویژگی های شما مانع پیشرفتتون باشه.
هیچ کس نمیتونه شخصیت رو به طور کامل تغییر بده و تبدیل به آدم دیگه ای بشه، ویژگی های منفی و مثبت رو شناسایی کنین و سعی کنین ویژگی های منفی رو از خودتون دور و ویژگی های مثبت رو جایگزین کنین. تو این راه شما باید قوی باشین و جا نزنین و این رو بدونین که تغییر در زندگی سخته ولی نتیجه لذت بخشی داره. تو مراحل اول شروع تغییرات ممکنه اطرافیانتون در مورد شما کنجکاوی کنن و سعی کنن مانع تغییر بشن اما اصلا توجه نکنین و مسیرتون رو تا رسیدن به هدف ادامه بدین.
چطوری راه تغییر در زندگی رو ادامه بدیم؟
گاهی ما نگرشی رو تغییر دادیم و در حال طی کردن مسیر تغییرات هستیم اما ممکنه خسته بشیم و انگیزمون رو از دست بدیم. اینجا پنج نکته برای ادامه مسیر تغییر اورده شده.
1- رو به رو شدن با واقعیت: با مشکلات و اتفاقاتی که تو این مسیر پیش میاد رو به رو شوید، گاهی ممکنه این مانع ها درونی باشه و باید روی خودتون بیشتر کار کنین
2-برای اینکه تو مسیر رسیدن به هدف به نتایج خوبی برسین باید دقت کنین روی 1 یا 2 هدف متمرکز بشین، انتخاب اهداف زیاد باعث میشه نتیجه ای که میخواین رو نگیرین . تمرکز به شما شانس بیشتری برای موفقیت میده.
3- روی اهدافتون باید تمرکز کنین و دقیق مشخص کنین تا الان چقدر از کارهارو پیش بردین و چقدر با هدف اصلیتون فاصله دارین، و درکل برنامه ای منسجم و گام به گام بنویسین و کارهاتون رو طبق اون پیش ببرین.
4- تلاش و حرکت لزوما به این معنی نیست که شما دارین به هدفتون میرسین، باید تلاشتون رو در مسیر درستی باشه که به نتایج مورد نظرتون برسین و یکی از نکاتی که اهمیت داره برنامه داشتنه. برای اهدافتون باید فعالیت های مناسب و زمان های مشخص تعیین کنین.
5- انتخاب نکردن خودش یک انتخابه. زیاد فکر کردن و وسواس داشتن در مورد کارها باعث میشه بعد از اینکه مدت زیادی از زمانمون تلف بشه و در نهایت یا انتخاب درستی نداشته باشیم و یا کلا انتخاب نکنیم.
چند نکته دیگر درباره ادامه راه تغییر در زندگی
- اگر اقدامی رو تجربه کردین و به نتیجه نمیرسه، کنار بگذارین. یک کار بسیار اشتباه: کاری رو بار ها به یک شیوه انجام بدین و انتظار نتیجه جدیدی داشته باشین.
- وقتی که چیزی رو نمیدونین، کمک بخواین. قرار نیست همه ما همه چیز رو بدونیم، برای همه ما جایی شکاف دانشی وجود داره، ولی ما میتونیم با کمک گرفتن و پرسش از کسایی که تو اون زمینه فعالیت میکنن و مهارت دارن شکاف دانشی رو پر کنیم.
- کاری رو انجام بدین که شمارو خوشحال میکنه، توی هر مسیری یک سری سختی وجود داره و ممکنه زمان هایی به شدت تحت فشار باشین ولی در کل باید کاری رو انجام بدین که حالتون باهاش خوبه و اون رو دوست دارین.
چه دلایلی برای ترس از تغییر در زندگی وجود داره؟
- ترس از ناشناخته ها: ترس از ناشناخته ها باعث میشه افراد نتونن از شرایط و فرصت هایی که براشون پیش میاد استفاده کنن. آدم ها به این فکر میکنن که اگه اشتباه کنم چی میشه؟ شما حتما با خودتون فکر میکنین موقعیتی که الان دارین خوبه و ممکنه اگر تغییر در زندگی ایجاد کنین، همین شرایط الان رو هم از دست بدین و هیچ راهی برای پیش بینی آینده ندارین که طبق اون تصمیمات رو بگیرین. اما این ترس از ناشناخته ها یکی از موانع برای ایجاد تغییر در زندگیه.
- اطمینان نداشتن به خود: یکی دیگر از موانع برای تغییر کردن، عدم اطمینان به خودتونه؛ یعنی شک دارین که از پس این تغییر برمیاین یا نه؟ هرچقدرکه اعتماد به نفس بالاتر داشته باشین و به خودتون اعتماد کنین راحت تر میتونین شرایط رو تغییر بدین. اگر میخواین چیز های مهم و بزرگی به دست بیارین باید بتونین از قلمرو آرامشتون بیرون بیاین و چیزهای جدید امتحان کنین. وقتی اتفاقات جدید رو امتحان کنین دانش بیشتری به دست میارین و این حتما تو تصمیمات آیندتون هم تاثیر گذاره.
- احساس تنهایی در تصمیم گیری: گاهی تو موقعیت هایی قرار میگیرین که احساس می کنین به تنهایی باید تصمیمی رو بگیرین. تو این شرایط و برای تصمیم گیری از دیگران هم نظرسنجی می کنین تا مجبور نباشین به تنهایی این تصمیمو بگیرین. انقدر برای این تصمیمات به خودتون فشار میارین که هم خودتون و هم اطرافیان رو خسته میکنین.
- میترسین چون فکر میکنین فقط یک انتخاب دارین: زمانیکه فکر میکنین برای تصمیم مهمی مثل انتخاب شغل یا ازدواج فقط یک راه دارین و بقیه زندگیتون ارتباط مستقیم با این تصمیم داره،مثلا وقتی که میخواین شغل جدید انتخاب کنین یا شغلتون رو تغییر بدین، دچار استرس میشین و نمیتونین تصمیم بگیرین و در نتیجه تغییر در زندگی اتفاق نمی افته.
دلایلی که نشون میده شما به تغییر در زندگی نیاز دارین
- دیدتون نسبت به همه چیز منفیه
- در برابر حقیقت مقاومت کنین
- همیشه دیگران رو مقصر میدونین
- دائما نگرانین
- انتظارات بی جا دارین
- میخواین هیچ غم و مشکلی رو تجربه نکنین
- از چیز هایی که دارین راضی نیستین
- به دنبال یاد گرفتن چیز های جدید نیستین
- درگیر گذشته هستین
مراحل تغییر عادت
1- تمرکز
2- تعیین عادت
3- تعیین لذت های تغییر عادت
4- زمان شروع تغییر ها
5- تعیین مدت زمان تغییر
6- مشخص کردن مراحل تغییر عادت
7- تشویق و تنبیه
8- تثبیت تغییر عادت
اشتباهات تغییر عادت
- تغییر دادن چند عادت بد به طور همزمان
- فکر کردن به ترک عادت در یک روز
- تغییر ندادن محیط
- ترس از شکست
- به تعویق انداختن کارها
- برنامه ریزی نداشتن برای تغییر ها
تعریف عادت
عادت ها تاثیر خیلی زیادی روی موفقیت ها و شکست های افراد دارن. شاید این جمله براتون تعجب آور باشه که در طول روز 40 درصد از رفتارهایی که آدما انجام میدن براساس عادت ها شونه.
چجوری یک رفتار رو به عادت تبدیل کنیم؟
زندگی هر آدمی پر از عادت های خوب و بده. عادت هایی مثل صبونه خوردن، لباس پوشیدن و…این عادت ها رو گاهی ما بدون اینکه بهش فکر کنیم انجام میدیم. بعضی از عادت ها کمک بزرگی تو مسیر رسیدن به اهداف هستن و بعضی کاملا برعکس عمل میکنن و مارو از مسیر دور میکنن. عادت یک سری رفتار هاست که به صورت منظم معمولا بدون فکر و تصمیم گیری انجام میشه. عادت ها به اندازه ای تکرار میشن تا ناخودآگاه تمایل به انجام اون ها داشته باشیم. از انجامش حس خوبی دارین و اگر اون رو انجام ندین حس ناخوشآیند بهمون دست میده.
انواع عادت
1– غیر ارادی: ما نقشی در انجام اون نداریم. مثل پلک زدن ، ضربان قلب و…
2– ارادی: عاداتی هستن که ما روی انجام دادن اون ها کنترل داریم. تغییر اون ها سخته ولی امکان پذیره.
(هرچقدر تعداد عادت های بد بیشتر، رسیدن به هدف سخت تر)
عادت ها چجوری شکل میگیرن؟
برای همه ما انجام یک سری کارها خیلی راحت و برعکس کارهای دیگه خیلی سخته. اما علت این موضوع چیه؟ علتش شکل گرفتن مسیر عصبیه. مثلا کودکی که اولین بار شروع به راه رفتن میکنه، تو لحظات اول زمین میخوره. درحالیکه این موضوع برای یک جوان 18 ساله عادی ترین عادته و حتی هنگام راه رفتن اصلا به این موضوع فکر نمیکنه. دلیلش اینه که درطول سال ها مسیر عصبی مناسبی شکل گرفته. مسیر عصبی به این معنی هستش که وقتی یک کار رو برای اولین بار انجام میدیم برامون خیلی سخته ولی وقتی این کار چند مرتبه تکرار میشه به مرور کار برامون راحت میشه.
روش تغییر عادت
اینکه سعی کنین عادات بد رو کنار بذارین خیلی خوبه ولی این همه چیز نیست. شما برای اینکه به موفقیت برسین ، باید علاوه بر ترک عادت های بد ، رفتارهای خوب و جدیدی تو خودتون ایجاد کنین. و با تکرار کردن ، مسیر عصبی اون کار تو ذهن شکل میگیره و بعد از مدتی تبدیل به عادت میشه.
شما باید رفتارها و کارهای خوب رو پیدا کنین و با بوجود آوردن مسیر عصبی اونرو به یک عادت فوق العاده تبدیل کنین.
معرفی کتاب برای تغییر عادت
1- قدرت عادت: نویسنده این کتاب چارلز داهیگ و تو سال 2012 منتشر شده . این کتاب مسیر شکل گیری عادت رو تو 3 مرحله بیان میکنه.
مرحله اول از یک انگیزه یا سرنخ شروع میشه، مرحله دوم تبدیل شدن اون رفتار یا عادت به روتینه و مرحله آخر پاداشه به معنی نتیجه و حسی که بعد از اون عادت برای اون فرد شکل میگیره.
2- شکل گیری عادت: نویسنده این کتاب، مارک منسون درمورد شکل گیری عادت ها، تغییر عادت و بررسی اون ها صحبت میکنه و قطعا کتاب اثربخشیه.
کتاب برای تغییر در زندگی
1- کتاب change
2- کتاب سرسختی
3- کتاب طرز فکر
4- کتاب قله
کلام آخر
برای تغییر درزندگی یه لیستی از رفتار هایی که میخواید تغییر بدین رو یادداشت کنین. اون هارو با جزئیات بنویسین و به اطرافیان نزدیکتون بگین که هدفتون چیه و اون رو تو ذهنتون تصویر کنین. بعد از این مرحله نیاز به اصرار و سماجت داره و بعد از اینکه این تغییر روایجاد کردین به خودتون جایزه بدین.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.