شروع یک کسب و کار مسلماً مسیری بسیار سخت و طاقتفرسا خواهد داشت؛ این کار طولانی و پر زحمت است. از لحاظ آماری، شروع یک کسب و کار جدید محکوم به شکست خواهد بود. اما اگر بتوانید یک ایده جدید و خاص برای کسب و کارهای کوچک خود پیدا کنید، احتمال رسیدن به موفقیت برای شما بیشتر میشود. در ادامه این مقاله به بررسی ویژگی های کسب و کار موفق میپردازیم و با راههای رسیدن به موفقیت آشنا میشویم.
تعریف کسب و کار
کسب و کار حالتی از مشغول بودن و سرگرمی است که شامل فعالیتهایی مانند تولید، خرید کالا و ارائه خدمات با هدف فروش آن برای کسب سود، میشود. برای شروع هر فعالیتی الزامات و قوانینی وجود دارد که به منظور رسیدن به موفقیت باید به آنها توجه کنید. به طور مثال برای هدایت یک خودرو سنگین در جاده شما باید گواهینامه پایه یک داشته باشید.
در نتیجه اگر شما میخواهید در کسب و کار خود به موفقیت برسید، باید به قوانین مهم کار خود اشراف داشته باشید. با توجه به تعریف ارائهشده میتوان دریافت که کسب و کار و به طور کلی تولید و فروش کالا به منظور کسب درآمد و سود است. در ادامه مطالب به برخی از ویژگی های کسب و کار موفق اشاره میکنیم.
بررسی ویژگی های کسب و کار موفق
حال که با تعریف کلی ایجاد کسب و کار آشنا شدیم باید به سراغ بررسی ویژگی های کسب و کار موفق و روشهای رسیدن به موفقیت در کار برویم.
1. داشتن چشمانداز روشن
اولین و مهمترین ویژگی ایجاد یک کسب و کار موفق، داشتن چشمانداز واضح و روشن برای رسیدن به اهداف تعیینشده در کار است.
2. داشتن برنامه کسب و کار یا Business plan
یکی از ویژگی های کسب و کار موفق، داشتن Business plan است. علاوه بر داشتن چشمانداز روشن برای رسیدن به اهداف تعیینشده شما باید یک برنامه کسب و کار درست و اصولی برای خود تنظیم کنید و در آن چگونگی رسیدن به موفقیت در کسب و کارتان را شرح دهید. در این صورت شما قدم بزرگی برای رسیدن به اهداف و موفقیت برداشتهاید.
3. اهداف کوتاهمدت
غیر از داشتن برنامه و اهداف بلندمدت، موفقترین کسب و کارها دارای اهداف کوتاهمدت نیز هستند. برای مثال آنها مشخص میکنند که شرکت یا کسب و کارشان برای دستیابی به اهداف سالانه خود باید در فصل، ماه و یا هفته آینده به چه چیزهایی رسیده باشد. تنظیم هدف در زمان تدوین برنامه کسب و کار شما یک رویداد یکباره نیست، بلکه یک روند مداوم و مستمر در کار است. در نتیجه یکی دیگر از مهمترین ویژگی های کسب و کار موفق، تعیین اهداف کوتاهمدت است.
4. توسعه مهارتها
علاوه بر موارد ذکرشده در بالا باید از پیشرفت و توسعه مداوم مهارتهای خود اطمینان حاصل کنید. رسیدن به موفقیت در کسب و کار ثمره گسترش دانش و مهارتها است. برای ایجاد موفقیت در کسب و کار بهتر است منابع و وقت خود را صرف آموزش دادن به کارمندان خود کنید. در صورت پیشرفت و تغییر ماهیت کسب و کارها باید بحث آموزش کارمندان را جدی بگیرید. شما باید ارزیابیهای مکرر از کارمندان خود داشته باشید تا در مسیر رسیدن به اهداف خود دچار مشکل نشوید.
5. تقویت بازاریابی در کسب و کار
یکی دیگر از مهمترین ویژگی های کسب و کار موفق، داشتن تیم بازاریابی قوی است. به همین دلیل برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار باید اطمینان حاصل کنید که برنامه بازاریابی روشنی در پیش دارید. البته اگر شما یک سرویس و یا خدمت با کیفیت به مشتری ارائه دهید، از بازاریابی شفاهی بهرهمند میشوید.
نکته اصلی برنامه بازاریابی کسب و کار استفاده حداکثری از کانالهای بازاریابی موجود است که کمک بسیاری به شما در این زمینه میکند. به عنوان مثال جذب مشتری و بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی، روزنامهها و… یکی از بهترین راهکارهای جذب مخاطب است.
6. ویژگی های کسب و کار موفق: تعامل با مشتریان
مورد بعدی ویژگی های کسب و کار موفق و یکی از بهترین راههای رسیدن به موفقیت در کار، ایجاد تعامل و شناخت مشتریان است. توانایی درک نیازهای مشتری باید اولویت هر کسب و کار موفق باشد. هرچه بیشتر در مورد مخاطبان و مشتریان خود آگاهی داشته باشید، فعالیتهای بازاریابی شما تأثیرگذاری بیشتری خواهند داشت. در نتیجه سریعتر به موفقیت میرسید.
7. ویژگی های کسب و کار موفق: از ایجاد تغییر نترسید
یکی از اصلیترین ویژگی های کسب و کار موفق ریسکپذیر بودن و ایجاد تغییر است. با توجه به بازار رقابتی امروز، ایجاد تغییر و تحول در صورت لزوم برای رونق کسب و کار مهم و حیاتی است. بهتر است به صورت مداوم و مرتب برنامه و اهداف تجاری خود را ارزیابی کنید. زیرا در این صورت میتوانید از چشماندازی که برای کسب و کار خود تعریف کردهاید اطمینان حاصل کنید و مطمئن شوید که از اهداف خود دور نشدهاید.
8. داشتن آمادگی مالی در صورت مواجه شدن با مشکلات
یکی دیگر از ویژگی های کسب و کار موفق داشتن آمادگی مالی است. راهاندازی و شروع یک کسب و کار به نوعی سرمایهگذاری گرانقیمت است که برای پیشرفت در آن نیاز به پشتوانه مالی دارید. اغلب کسب و کارهای نوپا در سال اول خود با مشکلاتی روبهرو میشوند که برای رفع آنها باید هزینههای بسیاری پرداخت کنند.
طبق تحقیقات صورت گرفته دلیل موفق نبودن بیشتر کسب و کارها عدم سودآوری نیست، بلکه به دلیل عدم توانایی در پرداخت بدهیها در زمان تعیینشده است که این خود نشاندهنده میزان اهمیت حضور یک پشتوانه مالی است. در نتیجه برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار بهتر است برای هر اتفاق غیر منتظرهای آماده باشید تا دچار بحران جدی در کار نشوید.
9. هرگز تسلیم نشوید
مسلماً زندگی صاحبان مشاغل در روزهای اولیه آسان نخواهد بود و همیشه کارهای بیشتری برای انجام دادن وجود دارد. با تمام این مسائل و مشکلات شما هرگز نباید تسلیم شوید و برای رسیدن به موفقیت باید در برابر مشکلات قوی باشید. تسلیم شدن نشانه ضعف و سستی است که انسان را از رسیدن به موفقیت باز میدارد.
10. اعتماد به نفس داشته باشید
تا زمانی که خودتان باور نکنید که کار و ایده شما موفقیتآمیز خواهد بود، داشتن یک کسب و کار موفق غیرممکن است. اگر در کسب و کار خود اعتماد به نفس داشته باشید به احتمال بسیار زیاد به موفقیت میرسید. داشتن اعتماد به نفس در کار یکی از مهمترین ویژگی های کسب و کار موفق است.
استراتژیهای ایجاد کسب و کار موفق
همانطور که گفتیم برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود نیاز به یک استراتژی یا طرح تجاری پیچیده نیست. بلکه یک سند ساده تکبرگی هم میتواند ضامن موفقیت شما در کسب و کار باشد. البته این در صورتی است که به خوبی روی آن فکر شود و به درستی اجرا گردد.
یک طرح تجاری ضعیف که به خوبی اجرا شود، بسیار باارزشتر از یک طرح پیچیده است که قابل اجرا نیست. یک استراتژی خوب و استاندارد، فعالیتهای کل سازمان را تعریف، هدایت و سازماندهی میکند و بدون وجود آن، کسب و کار به یک کشتی بدون سکان تبدیل میشود. یک طرح تجاری قوی باید شامل برنامه مالی، بازاریابی، استراتژی تولید محصول و محتوا باشد.
رعایت نظم
رعایت نظم و انضباط در کار ضامن اجرای درست برنامهها و رسیدن به اهداف در کسب و کار است. یکی از راههای دستیابی به موفقیت رعایت نظم در کارها است که در طرح تجاری شما کاملاً تعریف شده و عمل به آن برای داشتن کسب و کاری موفق الزامی است.
ریسکپذیر بودن
همانطور که گفتیم یکی از ویژگی های کسب و کار موفق، ریسکپذیر بودن و ایجاد تغییر در صورت نیاز است. صاحبان کسب و کارهای موفق از انجام ریسکهای پیشبینیشده ترسی ندارند. اغلب مدیرانی که ریسک کردن را میپذیرند به دنبال ایجاد تغییر مثبت در کسب و کار خود هستند.
رهبران موفق و با تجربه میدانند که مدیریت در دنیای تجارت، به معنی واکنش نشان دادن درست به تغییرات است. در صورت ریسکپذیر بودن عبور از چالشها برای شما آسانتر میشود و در کمترین زمان خود را با شرایط پیشآمده وفق میدهید.
برنامه اقتصادی و مالی درست
یکی از مهمترین مسائل در رسیدن به موفقیت، تنظیم یک برنامه اقتصادی و مالی دقیق، کاربردی و اجرایی است. برنامه اقتصادی به مدیران کسب و کارها یادآوری میکند که سرمایه خود را چگونه و در چه زمانی هزینه کنند. علاوه بر آن راهکارهایی برای اندازهگیری میزان پیشرفت یا کمبودها نیز ارائه میکند. یک برنامه مالی و اقتصادی استاندارد، سنگ بنای یک طرح تجاری موفق است.
سادهسازی فرایندهای کسب و کار
یکی دیگر از اساسیترین ویژگی های کسب و کار موفق، سادهسازی فرایندهای کار یا به اصطلاح ایجاد قابلیت پیشبینی است. اهمیت این موضوع در کسب و کارهای کوچک کمتر از بقیه موارد درک شده است. منظور از فرایندهای کسب و کار، نحوه انجام کارها در یک تجارت است. هر شرکت فرایندهای خاص خود را دارد برخی به وضوح تعریف شده و برخی دیگر ضمنی هستند. هدف از سادهسازی فرایندهای کسب و کار، افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها است. از دیگر ویژگی های کسب و کار موفق میتوان به بهبود مداوم فرایندهای تجاری اشاره کرد.
استفاده از فناوری و تکنولوژیهای روز
استفاده از تکنولوژی روز امری بسیار مهم و حیاتی در افزایش سرعت و دقت یک کسب و کار است. اما برای آن که کارایی لازم را داشته باشد احتیاجی به پیچیده یا پرهزینه بودن آن نیست. استفاده از تکنولوژی و فناوری روز مؤثرترین عامل ایجاد تغییر در یک شرکت و یا کسب و کار است.
ویژگی های کسب و کار موفق: بازاریابی
انواع مختلفی از بازاریابی مدرن در استارتاپ ها وجود دارد. برای مثال شرکتهایی با مدل تجاری کسب و کار با مصرفکننده، نیازهای بازاریابی کاملاً متفاوتی نسب به شرکتهای تجاری با مدل کسب و کار با کسب و کار دارند. آگاهی و درک نیاز مشتریان به شما کمک میکند تا بهترین شیوه بازاریابی برای محصولات و یا خدمات خود را پیدا کنید.
ویژگی های کسب و کار موفق: فروش کالا
رویکرد هر کسب و کار در موضوع فروش محصولات متفاوت و متنوع است. برخی از صاحبان کار به ایجاد همکاری استراتژیک با دیگران تمایل دارند. اما برخی دیگر تبلیغات مستقیم را برای جذب مشتری انتخاب میکنند. رویکرد فروشی که یک شرکت انتخاب میکند، اغلب با برنامهریزی بازاریابی آن تعریف و تعیین میشود. مدیران موفق میدانند که فروش، فرایندی قابل اندازهگیری است و قابلیت بهبود یافتن دارد. در نتیجه نقش مهمی در رسیدن به موفقیت ایفا میکند.
آموزش و توسعه مهارتها
ما در دنیایی زندگی میکنیم که با تغییرات مداوم همراه است. در این دوران اجرای فرایند آموزشی از هر زمان دیگری بیشتر اهمیت دارد. یکی از ویژگی های کسب و کار موفق سرمایهگذاری در امر آموزش است که ارتباط مستقیمی با رسیدن به اهداف در کسب و کار خود دارد.
تیم مشاوران در کسب و کار
حضور مشاورانی که بتوان در تمام امور به آنها اعتماد کرد، برای ایجاد یک کسب و کار موفق الزامی است آنها کمک بسیاری به شرکت در راستای رسیدن به اهداف میکنند. صاحبان کسب و کار ترجیح میدهند که هزینه این مشاوره را بپردازند؛ زیرا آنها به دنبال افرادی هستند که موفقیت شرکت را تضمین کنند. در نتیجه یکی از ویژگی های کسب و کار موفق، حضور تیم مشاوره قوی در کنار صاحبان کسب و کار است.
مدیریت زمان
مدیریت زمان از ویژگی های کسب و کار موفق است. صاحبان کسب و کارهای کوچک موفق میدانند که هر فرد در روز تنها 1440 دقیقه وقت دارد و این که چگونه زمان خود را مدیریت کند به طور مستقیم در توسعه تجارتش تأثیر میگذارد. کارآفرینان باهوش زندگی اجتماعی خود را با موفقیت در زندگی تجاری ادغام میکنند. این افراد زندگی خود را حول محور تجارت بنا میکنند و تشخیص تفاوت زندگی اجتماعی و تجاری آنها از یکدیگر غیرممکن است.
جمعبندی ویژگی های کسب و کار موفق
ما در این مقاله به بررسی ویژگی های کسب و کار موفق پرداختیم و با استراتژیها و راههای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود آشنا شدیم. همانطور که گفتیم کسب و کار به معنی انجام فعالیتی است که شما را به کسب درآمد و سود میرساند. برای رسیدن به موفقیت در هر کاری یکسری قوانین و الزامات وجود دارد که اگر رعایت شود شما به نتیجه دلخواه خود میرسید. عوامل بسیاری دست به دست هم میدهند تا یک کسب و کار به موفقیت برسد. در حقیقت با رعایت چند نکته ساده میتوان برای ایجاد یک کسب و کار موفق اقدام کرد.
از جمله ویژگی های کسب و کار موفق میتوان به داشتن ایده خاص، تیم مشاوره با تجربه، سرمایه کافی و زمانبندی مناسب برای راهاندازی کار اشاره کرد. در نهایت پیشنهاد ما به شما این است اگر میخواهید کسب و کار خود را راهاندازی کنید و یا کسب و کار خود را دارید اما بوم مدل آن را هنوز طراحی نکردهاید، با شرکت در دوره بوم مدل کسب و کار، این بوم را با جزئیاتش برای کسب و کارتان طراحی کنید.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.