جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار چیست؟

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
امتیاز دهید

 

جریان های درآمدی

جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار میزان سودتون رو مشخص میکنه. بنابراین به خوبی مشاهده میکنین که جریان های درآمدی از پایه های اصلی بوم مدل کسب و کارتونه، پس بهتره با ادامه مطلب همراهمون باشین تا با جزییات بیشتری در موردش صحبت کنیم و در انتها یادتون نره که نظراتتون رو برامون کامنت کنین.

جریان درآمدی

جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار

جریان های درآمدی در واقع منطق شرکت نهاد یا سازمان شما رو برای درآمدزایی، اخذ پول یا به عبارتی کسب ارزش از مشتری نشون میده. اگه مدل درآمدی شما منطق درستی نداشته باشه و نتونین مدل درآمدی مناسبی پیدا کنین، کسب و کارتون به راحتی نابود میشه. ممکنه که محصول خیلی خوبی برای ارائه داشته باشین یا فکر و ایده اولیه تون خیلی خوب و کاربردی باشه، اما مساله مهم اینه که بتونین با محصول یا ایده تون درآمدزایی داشته باشین و جریان درآمدیتون متناسب با گروه مشتری هاتون باشه.

اهمیت جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار به قدری زیاده که از همون ابتدا که ایده اولیه در ذهنتون شکل می گیره و بوم مدل کسب و کار رو میخواین طراحی کنین باید بهش فکر کنین و به صورت مشخص و دقیق اعتبار سنجیش کنین و مورد ارزیابی قرار بدین. چرا؟ چون بقای شرکت، نهاد یا سازمان شما در گرو درآمد شماست.

جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار شاهرگ شماست

در مقاله چرا باید مدل کسب و کار داشته باشیم اشاره کردیم که مشتریان قلب تپنده هر کسب و کاری هستن که بدون اون ها هیچ کسب و کاری معنایی نداره. در ادامه باید بگیم که جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار شاهرگ های اصلی هستن که شما رو به سود می رسونن. آیا جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار شما سود شماست؟ مسلما خیر. چرا؟ چون شما برای رسیدن به این جریان درآمدی هزینه هایی رو متحمل شدین. مثلا وقتی محصولی رو تولید می کنید از ابتدای شروع طراحی محصول فراهم کردن مواد اولیه برای تولید اون و آماده سازی و ساخت محصول هزینه هایی رو متحمل شدین که با توجه به تمامی این هزینه ها باید قیمت گذاری درستی روی محصولتون انجام بدین. واضحه اگه قیمت پیشنهادیتون کمتر از میزان هزینه هاتون باشه ضرر می کنین و رو به نابودی میرید.

حالا سود شما چی میشه؟ از هر جریان درآمدی که دارین هزینه هاتون رو کم کنین تا سودتون رو بدست بیارین. ادامه مطلب رو بخونین تا در مورد جریان های درآمدی متفاوتی که میتونین داشته باشین صحبت کنیم. اما قبل از اون مهمترین سوالاتی که در این بخش باید بهشون جواب بدین:

  • مشتریان ما واقعا برای چه ارزشی تمایل به پرداخت پول دارن؟
  • اون ها در حال حاضر برای چه چیزی پول می پردازن؟ چگونه پول می پردازن؟
  • ترجیح میدن که چگونه بپردازن؟
  • هر جریان درآمدی چه سهمی از کل درآمد ها رو به خودش اختصاص میده؟ 

انواع جریان های درآمدی

اگر با بخش های مختلف مشتریانتون به خوبی آشنا باشید متوجه میشین که هر بخش از مشتریان در ازای چه ارزشی مایل هستن بهتون پول پرداخت کنن. و وقتی متوجه این موضوع بشین می تونین یک یا چند جریان درآمدی مختلف داشته باشین و پاسخگوی بخش های مختلف مشتریانتون باشین. به طور کلی 2 نوع جریان درآمدی داریم:

  1. جریان درآمدی تراکنشی: یعنی مشتری یک بار ازتون خرید میکنه و بهای خریدش رو پرداخت میکنه. دیگه معامله تموم میشه و باهاتون کاری نداره.
  2. جریان درآمدی تکرارشونده: یعنی مشتری چندین بار و طی چند دوره میتونه بهتون پرداخت کنه. مشتری محصول شما رو میخره. از خدماتتون استفاده می کنه و خدمات پس از فروش، پشتیبانی، آموزش و… میتونه بارها مشتری رو جذب کنه.

انواع جریان های درآمدی

روش های ایجاد جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار

روش های متعددی برای ایجاد جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار وجود داره. حتی میتونین جریان درآمدی جدیدی رو خودتون ابداع کنین. اما معمول ترین روش های ایجاد جریان درآمدی 7 مورده که در ادامه راجع بهشون صحبت میکنیم.

1. فروش دارایی

معمول ترین، مهم ترین و مطرح ترین روش ایجاد جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار، فروش مستقیم حق مالکیت فیزیکی هست. مثلا وقتی شما لباس میخرید به ازای یکبار پرداخت، لباس برای شما میشه و اختیار تام برای اون لباس رو دارید. آمازون، دیجی کالا و… مثال هایی از فروش دارایی به صورت آنلاین هستن که لوازم متنوعی مثل کتاب، لوازم خونه، لوازم تحریر و… رو به فروش میرسونن.

2. حق استفاده

در این جریان درآمدی حق استفاده از یک خدمت یا محصولی رو به مشتریتون میدین ولی دیگه محصولی رو نمیفروشید. هر چقدر که مشتریتون از این خدمت بیشتر استفاده کنه، درآمد بیشتری به دست میارید. مثلا در هتل ها به ازای تعداد شب هایی که مهمون دارن درآمد کسب میکنن. مخابرات به ازای دقایق مکالمه ای که دارید درآمد بیشتری دریافت میکنه. یا شرکت هایی که خدمات اینترنتی ارائه میدن به ازای حق استفاده از اینترنت درآمد کسب میکنن.

3. حق عضویت

یکی از جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار حق عضویت هست. در این روش مشتری میتونه با پرداخت هزینه ای ثابت در ازای خرید حق عضویت محصول یا خدمت شما رو دائم برای مدتی معین (مثلا یک ماه، یک سال و…) در اختیار داشته باشه. مثل کتابخونه، نتفلیکس، اسپاتیفای، سایت های دانلود فیلم و موسیقی، باشگاه های ورزشی، سایت های بازی آنلاین و … از این روش جریان درآمدی استفاده میشه.

4. قرض دادن/ اجاره دادن/ لیزینگ

قطعا این روش ایجاد جریان درآمدی رو بیشتر از هر روش دیگه ای دیدید. در این روش به ازای قرض دادن محصول یا خدمت خودتون برای مدتی معین پول دریافت میکنین و بعد از پایان مدت اجاره، محصول یا خدمتتون رو پس میگیرید. میتونید اون رو دوباره به اشخاص دیگه ای اجاره بدین. مثل اجاره خونه، مغازه، تالار، اجاره خودرو، اجاره میز و صندلی و… . این مدل تو مقاله انواع مدل کسب و کار کامل توضیح داده شده.

5. اعطای حق امتیاز

در این روش شما در ازای گرفتن مبلغی نمایندگی فروش محصولات، خدمات، برند، علامت تجاری، تجهیزات، فرایند های خودتون رو به افراد میدین. و اون ها بدون این که مجبور باشن محصول جدیدی تولید کنن یا خدمتی رو تجاری کنن از محصولات و خدمات شما استفاده میکنن. این مدل هم تو مقاله انواع مدل کسب و کار کامل توضیح داده شده.

6. دستمزد کارگزاری

در این روش، شما محصولی ارائه نمیدین و فقط بین مشتری و خریدار ارتباط برقرار میکنین و حق واسطه گری یا پورسانت دریافت میکنین. مثل اسنپ، درصد هایی که در ازای هر تراکنش ارائه دهندگان کارت های اعتباری کسب میکنن، مشاورین املاک و… .

روش های ایجاد جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار

7. انجام تبلیغات

یکی دیگه از روش های داشتن جریان درآمدی تبلیغات یک محصول یا برند خاص هست؛ که امروزه خیلی مورد توجه بیشتری قرار گرفته. برای انجام تبلیغات شما نیازمند داشتن کاربرهای زیادی هستین که بتونین تبلیغ رو بهشون ارائه بدین. در سایت شخصی یا اپلیکیشن های مختلف مثل تلگرام، اینستاگرام، یوتیوب و… میتونین تبلیغات رو انجام بدین و یکی از جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار خودتون رو ایجاد کنین.

قیمت گذاری

طبیعیه به ازای جریان های درآمدی متفاوت ساز و کار قیمت گذاری متفاوتی داشته باشید. نوع ساز و کار قیمت گذاری انتخاب شده میتونه تفاوت های بزرگی در جریان های درآمدی ایجاد کنه.

  1. قیمت گذاری مقطوع: قیمت ها از قبل انتخاب شده و براساس متغیرهای ایستا هستن.
  1. قیمت گذاری پویا: در قیمت گذاری پویا قیمت ها براساس شرایط زمان تغییر میکنن.

کلام آخر

خب همونطور که متوجه شدین جریان های درآمدی در بوم مدل کسب و کار بسیار اهمیت داره و موفقیت و شکست شما رو میتونه تضمین کنه. همچنین درمورد انواع جریان درآمدی و روش های ایجاد جریان درآمدی صحبت کردیم و گفتیم که شما میتونید یک یا چند جریان درآمدی داشته باشین و حواستون باشه که هزینه ها رو از درآمدتون کم کنید تا میزان سودتون به دست بیاد. همینطور برای قیمت گذاری میتونید قیمت گذاری مقطوع یا پویا داشته باشید. ممنونم که تا اینجا همراه ما بودین. در پایان اگه هنوز نمیدونید که چرا باید مدل کسب و کار داشته باشید اینجا رو کلیک کنید. و اگه میخواید یاد بگیرید مدل کسب و کار مخصوص خودتون رو بسازید وارد این لینک بشید.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتون رو زیر این مطلب برامون بنویسید.

 

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + 7 =