دانش سرمایه گذاری چیست؟ چطور میتوانیم دانش مالی خود را افزایش دهیم؟ چگونه پسانداز کنیم؟ اینها سؤالاتی هستند که ممکن است ذهن تمام افراد را به خود مشغول کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم به این سؤالات پاسخ دهیم.
دانش سرمایه گذاری چیست؟
دانش مالی یا مالیه قسمتی از فعالیتهای تجاری به حساب میآید که شروع به کار بنگاه، بازاریابی و مدیریت پول و وجه نقد، در تمامی حسابهای سرمایه، تجهیزات و بازارها را در برمیگیرد و با برنامه انجام دادن معاملات دارایی، دینهای مالی و ریسک به وجود آمدهاند.
دانش مالی به وسیله نظام پیچیدهای از تعاملات قدرت، در ساختارهای اقتصادی و سیاسی، در تمام بازارهای دنیا، کنترل و ساختاربندی شده است. این فعالیتها به صورت روزافزونی تمرکز تکنیکی و مؤسساتی روی اندازهگیری و پوشش تعاملات ریسک-بازدهای را که روی ارزش سهامدار تأثیرگذار است، پوشش میدهند. شبکههای مالی معمولاً قابلیت مذاکره، بازاریابی و دادوستد در کالاها و خدمات مالی را برای مشتریان، فراهم کنند.
پس دانش مالی ترکیبی از آگاهی، دانش، مهارتها، گرایش و رفتارهای مالی ضروری برای تصمیمگیری درست مالی و در نهایت دست یافتن به شرایط مساعد مالی شخصی است.
دلایل مهم برای افزایش دانش سرمایه گذاری
هیچ فردی از کسب درآمد بیشتر، بدش نمیآید و همه در طول روز به فکر بیشتر کردن درآمدزایی خود هستند. یکی از مهمترین دلایل برای بالا بردن هوش مالی، قطعاً بیشتر شدن سود و درآمدزایی و مدیریت مالی فرد است. با بالا بردن دانش سرمایه گذاری ما نسبت صحیحی بین سرمایه و سود و هزینههای مصرفی خود برقرار خواهیم کرد تا بتوانیم کیفیت زندگی خود را بالا ببریم.
زمانی که سطح رضایت از زندگیمان بیشتر شود، ما انگیزه بالاتری برای سرمایهگذاریهای موفق و توسعه شخصی خود خواهیم داشت. ضمن اینکه بالا بردن دانش مالی ما را در رسیدن به کسب سود در بازارهای سهام و اوراق بهادار هم کمک میکند تا معاملات موفق و بهتری داشته باشیم.
راهکارهایی برای افزایش دانش سرمایه گذاری
همانطور که گفته شد دانش مالی قسمتی از دانش کلی ما است که برای حل مسائل مالی آن را مورد استفاده قرار میدهیم. هرچقدر دانش سرمایه گذاری شما بیشتر باشد، در بخش اقتصادی، موفقتر خواهید بود. میدانید که پولتان را کجا و به چه صورتی خرج کنید. با کمک هوش مالی میتوانید سرمایهگذاریهای مناسبتر و در نتیجه، درآمد بالاتر و بیشتری داشته باشید.
به همین خاطر، تلاش، یکی از ضروریات موفقیت مالی است اما کافی نیست. اگر نتوانید از ثروت و توانایی مالیتان به شکل صحیح استفاده کنید، به آسانی آن را از دست خواهید داد و به دست آوردن مجدد آن، بسیار دشوار است. با دانش مالی میتوانید شرایط مالی خود را کنترل نمایید و با دانش کافی، با مشکلات مالی روبهرو شوید. حفظ ارزش پول با دانش مالی کافی به دست میآید.
راهکارهای مختلفی برای بالا بردن دانش مالی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید مدیریت مناسبی در مسائل مالی خود داشته باشید. برای بالا بردن دانش مالی، راهکارهای عملی زیر را به یاد داشته باشید.
1. زمانتان را عاقلانه بگذرانید
بالا بردن دانش مالی شامل تخصیص زمانتان به انجام فعالیتهایی است که در اصل برای زندگی سالمتر با پول به آن احتیاج دارید. برای این که تعاملاتتان با پول بهتر باشد احتیاج دارید کارهای بهتری به وسیله پول انجام دهید. رهاسازی خودتان از بدهیها، هوش مالیتان را بالا خواهد برد، به همین خاطر سعی کنید خرج روزانهتان را به شدت کنترل کنید.
به جای اینکه انتظار بکشید و به این فکر کنید که آیا میتوانید از پس نیازهایتان برآیید، هرماه وقتی را به این اختصاص دهید که برنامهای را برای مسائل مالیتان بنویسید و دقیقاً پولی را که کسب میکنید و همینطور انتخابهایتان برای نحوه خرج کردنش را معلوم کنید. انجام این کار قدرت مدیریت بیشتر پولتان را به شما خواهد داد.
2. تفکرتان را تغییر دهید
بیشتر مواقع این ذهن ما است که در فضایی که هیچ رشد فکری نخواهیم داشت نگهمان میدارد. برای بالا بردن دانش سرمایه گذاری و احساس کامیابی مالی، نحوه تفکرمان را تغییر دهیم. به جای این که تصور کنیم زندگی بدون تهیه فلان وسیله گرانقیمت برایمان پوچ است، بیشتر در مورد ثروت ساختن فکر کنیم.
زمانی که روی خرج کردن تمرکز کنید، دانش مالی ما پایین خواهد ماند، اما هنگامیکه به این فکر میکنیم که چطور میتوانیم پول بیشتری به دست آوریم، هوش مالیمان بیشتر میشود و به اتخاذ تصمیماتی میپردازیم که در پس آن فکر تغییر میکند. باهوشتر بودن به معنای هوشمندانهتر اندیشیدن است.
3. چشمانداز مالی برای خود تعیین کنید
اگر میخواهید شخص موفقی در زمینه مسائل مالی محسوب شوید و آسانتر به اهداف مالی خود دست پیدا کنید، باید انگیزه کافی برای این عمل را داشته باشید. برای اینکه همیشه انگیزه خود را در راه موفقیت حفظ کنید، باید چشماندازی برای خود در نظر داشته باشید. داشتن چشمانداز، راه را برایتان روشنتر خواهد کرد و از انحرافتان جلوگیری به عمل میآورد. یک چشمانداز درست میتواند دستیابی به آزادی و استقلال مالی باشد.
4. اهداف مالی داشته باشید
اگر هدف مالی برای خود تعیین کرده باشید و این اهداف را واضح و روشن، جایی بنویسید، مطمئن باشید که هیچوقت از هدف، دور نخواهید شد. با داشتن هدف، دقیقاً میدانید که چه راهی را باید دنبال نمایید و هیچوقت بیانگیزه نخواهید شد. برای مشخص نمودن هدف، اصلاً کلینگری نکنید. دقیقاً جزییات هدف خود را معلوم کنید. حتی برای مثال در برخی از سرمایهگذاریهای زندگی میتوانید هزینه و تاریخ درست هدفتان را مشخص کنید تا کمترین ابهامی در مورد آن وجود نداشته باشد.
5. به تنهایی خرید کنید
اغلب وقتی همراه با فردی به خرید میرویم، به علتهای مختلف، بیشتر از احتیاجات خود هزینه میکنیم؛ زیرا در این وضعیت، کمتر به خریدهای اضافه و عواقب ناشی از آن فکر میکنیم و تنها لذت زودگذر آن را در نظر خواهیم گرفت.
اگر به تنهایی به خرید بروید، فرصت کافی برای اندیشیدن دارید. دقیقاً بررسی خواهید کرد که آیا یک کالا را واقعاً احتیاج دارید یا از سر هیجان، به فکر تهیه آن افتادهاید. حذف کردن خریدهای اضافه و وسایلی که به آن نیاز ندارید، فرصتی است تا بیشتر به چگونگی خرج کردن پول بیندیشید. در چنین موقعیتی، باید هوشمندانه کار کنید و به میزان زیادی در هزینههای زندگی خود صرفهجویی نمایید. این مبالغ صرفهجویی شده را میتوانید صرف یادگیری فعالیتها و مهارتهای تازه کنید.
6. جسارت به خرج دهید
جسور بودن یکی دیگر از مهارتهای تقویت دانش سرمایه گذاری است. این فکر شماست که محدودتان میکند، با محدودیتها و ترسها روبهرو شوید و با آنها بجنگید. اجازه ندهید آنها یکی از موانع راه موفقیت شما باشند.
7. خرج کنید تا ثروتمند شوید
رابرت کیوساکی میگوید: تعداد زیادی از صاحبان کسبوکار در هنگام رکود و کم شدن درآمد مالی، آغاز به کم کردن هزینهها میکنند و نخستین کاری که انجام میدهند این است که دست از تبلیغات برمیدارند و همین مسئله موجب میشود منابع تازه داخل سازمان نشود و بنای ورشکستگی گذاشته شود.
یکی از نشانههای داشتن دانش مالی این است که بدانیم چه زمانی خرج کنیم. کیوساکی در خاطرات خود از زمان رکود به عنوان فرصت یاد کرده است و میگفت ما در این موارد قبوض را دیرتر پرداخت میکردیم و با همه قدرت به بازاریابی و تبلیغات میپرداختیم تا هزینههای سازمان بالاتر رود.
بودجهبندی درست راز افراد با دانش مالی زیاد است. بودجه عبارت است از نقشهای برای هماهنگ کردن منابع و هزینهها. اگر بتوانیم تهدیدها را تبدیل به فرصت نماییم، در این صورت میتوانیم بگوییم دانش مالی زیادی داریم.
8. به خودتان آموزش دهید
به شما توصیه نمیکنیم به دوران مدرسه بازگردید تا در مورد مسائل مالی نکاتی بیاموزید یا در کلاسهای آموزشی سهام و اوراق قرضه شرکت کنید. تا زمانی که شما میتوانید یک مشاور موثق در اختیار داشته باشید تا در تصمیمات و انتخابهای مالی به شما کمک کند، نیازی نیست خودتان همه زیروبم سرمایهگذاری را بدانید.
درک کردن چگونگی تغییر مسیرهای رفتاری شما با پولتان دارای اهمیت است. توجه کنید که چطور با پولتان رفتار میکنید و روزانه چه تصمیماتی میگیرید که وضع مالیتان را بهتر یا بدتر خواهد کرد. به این مسئله که تنها رفتاری را از خود نشان دهید که به نفع شما باشد متعهد باشید. این مسئله دانش مالی شما را بیشتر میکند.
9. حل مشکلات مالی
افراد فقیر و قشر متوسط به کار برای ثروتمندان میپردازند و مسائل و مشکلات مالی آنها را حل میکنند و در حل کردن مسائل مالی خود عاجز هستند و همچنان به فعالیت برای دیگران ادامه میدهند. تحصیلات و سختکوشی اگر با دانش سرمایه گذاری همراه نباشد با خود ثروتی را به همراه نخواهد داشت.
در صورت برخورد با مسائل مالی به عنوان نمونه، کسری بودجه، به روش سنتی عمل نکنید. بیشتر بودن هزینه از درآمد کسری بودجه نام دارد و خیلی از افراد با این مسئله روبهرو هستند؛ زیرا خرج کردن بسیار آسانتر از به دست آوردن درآمد است. در چنین مواردی مردم تلاش میکنند هزینههای خود را پایین آورند رابرت کیوساکی میگوید این عمل کاملاً اشتباه است به جای کم کردن هزینه شما باید درآمد خود را بیشتر کنید.
10. برای آموختن و کسب تجربه، هزینه کنید
شاید تصور کنید که هزینه کردن برای آموختن چیزهای تازه یا رفتن به سوی علایقتان، هزینه اضافی است؛ ولی اینگونه نیست. اگر بتوانید برای دلخوشیهای خود پول خرج کنید و تفریح و لذتی به همراه کارتان داشته باشید، به اهداف مالی خود راحتتر دست پیدا میکنید. در اصل این هزینه کردنها، خرج اضافه نخواهد بود، بلکه یک نوع سرمایهگذاری است.
برخی اوقات یادگیری مهارتهای تازه، با وجود اینکه به پول و وقت بالایی احتیاج دارد، ایدههای بسیار مهم و پولسازی در ذهن شما به وجود میآورد. با در کنار هم قرار دادن مهارتهای متنوع خود، میتوانید به مشاغل و سرمایهگذاریهای تازه فکر کنید.
11. خلاقیت داشته باشید
خلاقیت یکی از مهارتهای بسیار جدی برای پیشرفت در هر فعالیتی است. اگر شغلی را که به آن علاقه دارید را انجام میدهید و شما را به چالش میکشد، پس برای کسب درآمد بالاتر در آن مجبور به سعی و بهتر شدن و مسابقه و رقابت با دیگران خواهید بود. این مسئله باعث خلاقیت شما میشود. شغلهایی که حالت ثابت دارند و توانایی خلاقیت و خیالپردازی را از شما میگیرند، جای زیادی برای پیشرفت نخواهند داشت.
12. رضایت شغلی داشته باشید
اگر از شغلتان بدتان میآید بدون ترس و معطلی از آن کار دست بکشید. انرژی و وقتتان را صرف شغلی که به آن هیچ علاقهای ندارید نکنید. علاقه به شغلی که در آن در حال کار کردن هستید به رشد دانش سرمایه گذاری شما کمک میکند و موجب بالا رفتن مهارت این دانش در شما خواهد شد.
7 نکته مهم در سرمایه گذاری
برای ارتقاء دانش سرمایه گذاری باید راههای سرمایه گذاری درست را بدانید. اما قبل از آن باید به نکات زیر توجه کنید.
1. بهانهگیری نکنید
بیشتر افراد زمانی که میخواهند کاری را آغاز کنند، ذهنشان مقاومت میکند و این مسئله کاملاً طبیعی است؛ زیرا ذهن یک دایره امن برای خودش به وجود آورده است که قصد بیرون آمدن از آن را ندارد؛ و زمانی که میخواهند از آن خارج شوند بهانههای مختلفی به ذهن میرسد که قصد دارد فرد را از انجام آن کار منصرف نماید.
بسیاری از ایدهها و شیوههای سرمایه گذاری روی کسب کار پربازده و مناسب هستند اما بهانههایی که وجود دارد و ترس از شکست مانع میشود که آن ایدهها عملی شوند؛ اما این نکته را در نظر بگیرید که اگر حتی در کاری که انجام میدهید شکست بخورید بهتر از این است که بعداً حسرت آن کار را بخورید؛ بنابراین از بهانه آوردن دست بکشید و کارتان را شروع کنید.
2. در زمینه سرمایه گذاری روی کسبوکارتان تحقیق کنید
نخستین قدم این است که بررسی نمایید که در چه زمینهای عملکرد بهتری از خود نشان میدهید. میخواهید چه کالا یا خدماتی ارائه دهید. این مسئله بسیار مهم است برای اینکه کاملاً به روز و بر اساس نیاز جامعه باشد. برای یافتن ایده از شنیدهها و مشاهدات خود در اطراف و پرسوجو از اطرافیان استفاده نمایید. بهمحض اینکه ایده درستی یافتید تحقیقات خود را آغاز کنید.
یکی از مسائلی که دانش سرمایه گذاری روی کسبوکار در میانه راه شکست میخورد این است که پیش از شروع کار تحقیقات کافی انجام نگرفته است؛ بنابراین در مورد نیاز بازار، رقبای احتمالی، قدرت رقیبان، نقاط ضعف و قوت آنها و… تحقیق کنید. این کار ضریب ریسک کار شما را به شدت کاهش میدهد. این مسئله یکی از اصول سرمایه گذاری موفق محسوب میشود.
3. بزرگ فکر کنید اما مرحله به مرحله انجام دهید
ایدههای بزرگ انگیزه بیشتری به شما خواهد داد؛ اما گاهی این ایدهها آنقدر بزرگ و دستنیافتنی هستند که نگرانی و اضطراب به وجود میآورند. هرچند کسبوکارهای عظیم و بزرگتر بازدهی طولانیتری دارند. هر ایده میتواند به قسمتهای کوچکتری دستهبندی شود و به مرور توسعه یابد؛ بنابراین ایده و شیوههای سرمایه گذاری نخستین را بزرگ ترسیم نمایید؛ اما از مقیاس کوچک آن را آغاز کنید.
حتی اگر اول مسیر سرمایه کافی برای راهاندازی کسبوکار بزرگتر داشتید، بهتر است یکباره خطر نکنید و اجازه دهید مسیر هم با شما همراه شود. باید بررسی کنید که در هر مرحله از آغاز کار چه میزان نیرو نیاز دارید و همینطور مسائل سر راهتان را پیشبینی نمایید. این مسئله نیز یکی از راههای افزایش دانش سرمایه گذاری است.
4. محیط کسبوکارتان را مشخص کنید
برای آغاز و راهاندازی کسبوکار، باید درباره راههای سرمایه گذاری و فضاهای مورد نیاز آگاه باشید. ممکن است کسبوکار شما مربوط به فناوری باشد و اینترنت ابزار اصلی آن است و در این صورت نیاز شما به دفتر کار کمتر خواهد شد؛ اما اگر احتیاج به مکانی برای آغاز کسبوکار دارید باید آن را سازماندهی نمایید.
باید بسته به نوع کسبوکارتان مکانی را انتخاب کنید. برای مثال اگر کسبوکار شما کالا و خدماتی برای فروش است، بهتر است مکانی را انتخاب کنید که رفت و آمد بیشتری دارد. شکل محل کسبوکارتان نقش بسیار مهمی در پیشرفت آن کسبوکار دارد بنابراین از آن غافل نشوید.
5. تخصصی فعالیت کنید
حوزه فعالیت شما ممکن است قسمتهای متنوعی داشته باشد. برای نمونه اگر در بخش پوشاک قصد فعالیت دارید، طیف گستردهای از طرح و جنس را شامل میشود. همینطور ردههای سنی متنوعی را نیز در بر دارد. ولی تلاش کنید حداقل برای آغاز کار بر قسمت خاصی تمرکز نمایید و برای مثال لباس کودک تولید یا فروش داشته باشید. در زمینه خاص خود مشتریها را راضی نگه دارید.
حالا میتوانید در آینده کسبوکارتان را پیشرفت دهید و برای مثال روی طراحی لباس خانمها یا آقایان فعالیت کنید. این مسائل به دانش سرمایه گذاری شما وابسته است.
6. برنامهریزی دقیق و بیزینس پلن داشته باشید
یکی از مسائل مهم برای افزایش دانش سرمایه گذاری و همینطور برای موفقیت در راههای سرمایه گذاری این است که نتیجه کارتان را پیشبینی نمایید. برای دستیابی به این هدف باید برنامهریزی درست و دقیقی داشته باشید. زمانی که تمام جنبههای کار را در نظر بگیرید و آغاز به سرمایه گذاری بر کسبوکار خود کنید فشار کمتری در اوایل فعالیت بر دوش شما خواهد بود.
7. در مورد کسبوکار خود با دیگران صحبت کنید
صحبت کردن درباره کسبوکار شخصی این قابلیت را برای شما فراهم میکند که اطلاعات تازه و تجارب بیشتری به دست آورید. حتی ممکن است مشتریان تازهای بیابید که در آینده به شدت در میزان فروشتان تأثیر داشته باشد. بعضی افراد تصور میکنند که تنها باید با افراد با تجربه صحبت کنند و افرادی را انتخاب کنند که به خدمات یا کالاهایشان احتیاج دارند. ولی احتمال دارد اشخاص مختلف اطلاعاتی داشته باشند که از دیگران به دست آوردهاند و بتوانند در زمینههای متنوع و حتی زمینهای که شما احتیاج به اطلاعات دارید شما را راهنمایی نمایند. برای توسعه کسبوکار، به ارتباط با دیگران احتیاج خواهید داشت.
جمعبندی مبحث دانش سرمایه گذاری
دانش مالی یکی از مفاهیم حائز اهمیت در بازارهای سرمایه گذاری محسوب میشود و برای هر کسبوکار و یا هر معامله در بازار سهام میتواند مهم و تأثیرگذار باشد. در این مطلب به بررسی مفهوم دانش سرمایه گذاری و نیز راهکارهای بسیار ضروری برای تقویت دانش مالی پرداختیم و انواع مختلف آن را برای شرح و بسط دادیم. البته باید توجه داشته باشید همانطور که گفتیم سرمایه گذاری و معاملات منطقی در بازار بورس هم احتیاج به دانش مالی زیاد و آموزشهای لازم خواهد داشت.
شما با استفاده از دوره توسعه مالی میتوانید دانش سرمایه گذاری خود را به شدت افزایش دهید و با استفاده از آن به کسب درامد بیشتر بپردازید. برای دریافت این دوره کامل فقط کافیست فرم زیر را پر کنید.
برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.
حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.