بازاریابی چیست توضیح کامل استراتژی ها و انواع روشهای بازاریابی

محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد
امتیاز دهید

در این مقاله در مورد اینکه بازاریابی چیست صحبت میکنیم. با انواع روش های بازاریابی و مزایا و معایب هرکدام آشنا خواهیم شد و توضیحی در مورد هر یک از روش ها و نحوه انجام آنها خواهیم داد. شاید بتوان گفت این مقاله تنها مقاله ای است که باید در مورد بازاریابی بخوانید. پس تا آخر این مقاله با ماها همراه باشید و در انتها می توانید سوالات متداول در این زمینه را هم بررسی کنید.

بازاریابی چیست؟

بازاریابی

بازاریابی (Marketing) واژه‌ای گسترده است و مباحث متنوع و گوناگونی را شامل می‌شود. بازاریابی یا مارکتینگ عبارت است از یک استراتژی که یک شرکت برای برقراری ارتباط با مشتری از آن استفاده می‌کند. این کار باعث آگاهی مشتری از ویژگی‌های مختلف محصول و خدمات می‌شود.

بازاریابی در واقع به معنی همگرایی تمام فعالیت های شرکت برای دسترسی به مشتری است. از تحقیقات اولیه برای شناخت مخاطب محصول و بازار هدف گرفته تا طراحی ویژگی های محصول برای تناسب با بازار هدف، ارائه این محصول به بازار و انواع روش های ارتباط با مشتریان و حتی ارزیابی کیفیت محصولات و ارتباطات و حتی برندینگ به نوعی زیر مجموعه های بازاریابی هستند.

پس از لحاظ کاربردی اگر شرکتی به موفقیت خود فکر کند راهی جز تمرکز هوشمندانه روی بازاریابی ندارد. چرا که تمرکز روی آن در حقیقت تمرکز روی همه چیز است. شرکتی که روی بازاریابی به درستی تمرکز کند، همه ایرادات و عارضه های موجود در شرکت را شناسایی می کند و میتواند برای بهبود آنها تلاش کند.

لذا شرکت‌ها برای جلب توجه مشتری به محصول یا خدمات مورد نظرشان از روش‌های مختلف برای ارتباط با مشتری و حضور در بازار استفاده می‌کنند. بازاریابی توسط افراد مطرح تعریف شده است که در ادامه تعریف آن از زبان کاتلر را بررسی می‌کنیم.

تعریف بازاریابی کاتلر

فیلیپ کاتلر از اساتید بزرگ و پدر علم بازاریابی نوین است و کتابی هم در این زمینه چاپ کرده است که یک منبع معتبر جهانی برای آموزش بازاریابی است. او بازاریابی را این‌گونه تعریف می‌کند:

«بازاریابی، دانش و هنر کشف، خلق و ارائه‌ ارزش،

با هدف تأمین نیازهای یک بازار هدف، هم‌زمان با کسب سود است.»

بازاریابی مشخص می‌کند کدام بخش از بازار را بهتر می‌تواند تأمین کند و بعد محصولات و خدمات مناسب را طراحی می‌کند.

هدف از انجام فعالیت‌های بازاریابی

  1. شناسایی نیازها و خواسته‌ها و شناسایی بازار مناسب برای آن‌ها
  2. جلب توجه و جذب مشتریان بالقوه
  3. راحت‌تر کردن فرآیند خرید
  4. ارزیابی مسیرهای دستیابی به مشتری و پیشنهادات و محصولات
  5. ایجاد یک برند خوشنام و ایجاد اعتماد در مشتریان

ارتباط تبلیغات و بازاریابی

ارتباط تبلیغات و بازاریابی چیست؟

برندسازی و تبلیغات زیرمجموعه بازاریابی هستند. به طور کلی تبلیغات و برندسازی از جنس برقراری ارتباط با مشتری، رساندن پیام به مشتری، صحبت در مورد ویژگی‌های محصول و پیشنهادات به مشتری است. در حقیقت کانال ارتباطی مدیران شرکت با مشتریان در بازاریابی، تبلیغات است. می توان در ادبیات آکادمیک این موضوع را جزو زیر مجموعه های ترویج (Promotion) دانست.

مدیران با استفاده از تبلیغات پیام های مورد نیازشان برای اهداف بازاریابی را به مشتری می رسانند و از این طریق برای شرکت ایجاد ارزش می کنند.

استفاده از تبلیغات به قدری در روش های مختلف بازاریابی گسترده است که در زبان عموم بیشتر تبلیغات و بازاریابی را بازاریابی می دانند.

آیا فروش زیرمجموعه مارکتینگ محسوب می‌شود؟

فروش (Selling) را باید جدا از بازاریابی (Marketing) در نظر بگیریم؛ و در کتاب‌های بازاریابی مباحث فروش معمولاً در مورد سیستم فروش هست نه فروشندگی. بنابراین به نظر می‌رسد بهتر است فروش و فروشندگی را بیشتر زیرمجموعه‌ مذاکره فرض کنیم تا مدیریت بازاریابی.

همچنین در سال 1970 معمولاً در کتاب‌ها واژه‌های بازاریابی و فروش و تبلیغات به جای هم استفاده می‌شد. هنوز هم حتی تعدادی از مدیران با این موضوع آشنایی کامل ندارند و وقتی میگویند که محصول به بازاریابی نیاز دارد، به دنبال پیدا کردن نیاز بازار و تطبیق دادن خود با آن نیستند بلکه می‌خواهند کسی باشد تا به روشی و یا با تبلیغات محصول مورد نظر را در بازار عرضه کند.

از نظر ما فروش و بازاریابی را می توان جدا در نظر گرفت. در واقع کار اصلی بازاریابی ایجاد مشتریان جدید و جهت دهی ذهن آنها برای خرید است. اما فرایند فروش به تمام صحبت های رد و بدل شده بین فروشنده و خریدار از طریق کانال های مختلف گفته می شود.

لزوم بازاریابی چیست؟

اطلاع‌رسانی

بازاریابی اطلاعاتی در اختیار مخاطبان و مشتری‌ها قرار می‌دهد و آن‌ها را با محصول و خدمات بیشتر آشنا می‌کند. به آگاهی از برند توسط مشتری‌ها کمک می‌کند. در واقع هر پیامی از بازاریابی به دنبال این است که در مورد موضوعی اطلاع رسانی کند. این اطلاع رسانی می تواند شامل برنامه های آتی، ویژگی های محصول و خدمات، بیانیه های شرکت، اطلاع رسانی در مورد جشنواره و تخفیف و … باشد.

شناخت مشتری

بازاریابی کمک می‌کند مشتری و مخاطب هدف خود را بشناسید. در مراحل اولیه ورود به بازار، صاحبین کسب‌وکار باید تحقیق کنند و بخش‌های مختلف بازار را بشناسند و بعد از شناخت بازار هدف خود، محصول یا خدمات را به مشتری‌ها معرفی کنند.

هر چقدر شناخت دقیق تری از مشتری داشته باشید، می توانید محصول و خدمات را دقیق تر و مرتبط تر با مشتری طراحی کنید. در نتیجه این کار احتمال موفقیت شما در فروش محصول افزایش می باید.

از طرفی با شناخت دقیق تر مشتری، رسانه های مورد استفاده مشتری را بیشتر می شناسیم و پیام ها را از طریق رسانه مرتبط با مخاطب به او می رسانیم. به این ترتیب شانس دیده شدن و اطلاع رسانی نیز افزایش پیدا می کند.

افزایش فروش

بازاریابی به افزایش فروش کمک می‌کند و از راه رسانه‌های تبلیغاتی این کار را انجام می‌دهد. رسانه‌هایی مانند تبلیغات دهان‌به‌دهان، بازاریابی مستقیم، مطبوعات، برنامه‌های متنوع فروش، وب‌سایت‌ها و کانال‌های فروش. با استفاده از این رسانه‌ها، فروش و در نتیجه سودآوری سیستم به شدت افزایش پیدا می‌کند.

این افزایش فروش در فازهای مختلف از جمله آگاهی مشتری، پیشبرد فروش، برندینگ، ایجاد وفاداری و … ایجاد می شود. بازاریابی با ایجاد اعتماد بیشتر، رساندن پیام های بازاریابی به مشتریان دقیق تر و ایجاد ارتباط بهتر بین نیازهای مشتری و ویژگی های محصول منجر به افزایش فروش می شود.

جذب مشتری

با ارائه اطلاعات مربوط به شرکت، برند و محصول جدید، جذب مشتری بسیار راحت‌تر اتفاق می‌افتد و کمک می‌کند مشتری احساس مهم بودن و لذت بخشی داشته باشد.

از طرفی با شناخت بهتر مشتری و رسانه های اصلی مورد استفاده می توان پیام های تبلیغاتی و … را به صورت دقیق تر به مشتریان رساند. در نتیجه مشتریان مورد نظر را جذب کرده و فروش بسیار ساده تر خواهد بود.

برندسازی (برندینگ)

بازاریابی با تحقیقات درست و تعیین جایگاه مناسب محصول و کسب و کار نسبت به رقبا و محصولات جایگزین و همچنین شناخت دقیق تر مشتری کمک می‌کند که یک کسب‌وکار به شهرت مطلوبی برسد و از این راه به برندسازی کمک می‌کند و هرچقدر برندسازی قوی‌تر باشد به همان نسبت فروش در کسب‌وکار بیشتر خواهد بود.

چارچوب کلی پیام های ارسال شده به مشتری، نحوه ارسال آنها و موارد دیگر تبلیغاتی را بازاریابی انجام می دهد و به برندینگ کمک می کند.

انواع بازاریابی چیست؟

انواع بازاریابی چیست؟

1. بازاریابی مستقیم (Direct Marketing)

بازاریابی مستقیم، یکی از انواع بازاریابی چیست؟ در بازاریابی مستقیم، فرایندهای بازاریابی و ارتباط با مشتریان به صورت انبوه انجام نمی‌شود، بلکه فقط برای مشتریانی که مشخص شده و تعداد و مشخصات آن‌ها را می‌دانند، این نوع بازاریابی طراحی و اجرا می‌شود.

مثال‌هایی برای بازاریابی مستقیم

  • وقتی به طور مستقیم از ایمیل مارکتینگ برای ارتباط با دانشجویان و معرفی یک کتاب یا منبعی که تازه منتشر شده استفاده می‌کنید.
  • وقتی تلفنی با کسانی که تازه خودرو خریدن صحبت می‌کنین و در مورد شرایط خرید بیمه مواردی را مطرح می‌کنید.
  • وقتی با حاضرین همایش تماس می‌گیرید و پیشنهادات و انتقادات را جویا می‌شوید.
  • وقتی کاتالوگ یا بروشور محصول جدید خود را برای همه‌ی مشتریان قبلی می‌فرستید.
  • وقتی به کسانی که در کنار رستوران یا مرکز خرید شما حضور دارند پیامک می‌فرستید و آن‌ها رو به افتتاحیه خود دعوت می‌کنید.

بازاریابی مستقیم به دلیل هدفگیری مستقیم مشتری، شخصی سازی پیام ها و پیشنهادات ارائه شده و حتی محصولات کارایی بیشتر و نتایج چشم گیر تری دارند.

اما دقت کنید این موارد که در ادامه گفته می‌شود مثال‌هایی برای بازاریابی مستقیم نیستند و در گروه بازاریابی عمومی General Marketing یا بازاریابی انبوه Mass Marketing قرار می‌گیرند.

  • استفاده از تبلیغات محیطی برای معرفی برند یا محصول
  • چاپ آگهی در روزنامه‌ها
  • استفاده از تبلیغات رادیویی یا تبلیغات تلویزیونی
  • دعوت درشبکه های اجتماعی برای پیوستن مردم به یک کمپین

2. بازاریابی تلفنی یا تله مارکتینگ (Telemarketing)

بازاریابی تلفنی

بازاریابی تلفنی تاریخچه طولانی‌ای دارد اما فقط چند دهه هست که اصطلاح بازاریابی تلفنی در کتاب‌های بازاریابی و فروش مشاهده می‌شود. بازاریابی تلفنی یکی از شیوه‌های بازاریابی مستقیم است؛ و تعریف آن به فروش از طریق تلفن نزدیک است و می‌توان گفت که فروش تلفنی واژه مناسب‌تری برای آن است.

در حقیقت بازاریابی تلفنی را می توان فرایند رساندن مشتری به مرحله فروش دانست. در بازاریابی تلفنی مراحل پیش از خرید طی میشود. اما نتیجه اصلی در فروش تلفنی گرفته می شود.

این پیام ها حتی امکان اتوماتیک سازی را دارند و می توان به صورت پیام های ضبط شده را از طریق تلفن ارسال کرد. اینگونه پیام ها بیشتر برای اطلاع رسانی استفاده می شود و استفاده از آنها برای فرایند فروش کارایی لازم را ندارد.

تعریف فروش تلفنی

یکی از روش‌های بازاریابی مستقیم که در آن با مشتری بالقوه تماس می‌گیرند و از راه تماس تلفنی سعی می‌کنند آن‌ها را به خرید یا استفاده از یک محصول کنجکاو یا ترغیب کنند.

البته طی سال‌های اخیر با امکان تماس تلفنی اتوماتیک و پخش پیام‌های صوتی ضبط‌شده، بازاریابی تلفنی را به شکل دیگری هم تقسیم‌بندی می‌کنند:

  • روبوکال robocall که به معنی تماس‌های تلفنی اتوماتیک است.
  • تماس اپراتور یا Operator Call که توسط نیروهای انسانی انجام می‌شود؛ و اپراتورها با مخاطب‌ها تماس می‌گیرند.

دسته اول تماس ها یا همان روبوکال بیشتر برای اطلاع رسانی های پیش و پس از فروش استفاده می شود.

اما دسته دوم یعنی تماس های اپراتور برای فرایند فروش و مذاکره و متقاعدسازی مشتری استفاده می شود. بسیاری از شرکت ها از این استراتژی برای کل کانالهای فروش استفاده می کنند و به دلیل وجود عامل انسانی عملکرد و کارایی فوق العاده ای دارد.

چرا که هزینه ها را به حداقل می رساند و از طرفی عامل انسانی که باعث تصمیم گیری می شود را وارد معادله می کند.

3. بازاریابی موتورهای جستجو

برای افرادی که قصد دارند در فضای وب فعالیت کنند و رسانه‌ای را هم ایجاد کرده‌اند، کاربرد دارد. موتورهای جست‌وجو به 2 روش می‌تواند به آن‌ها کمک کند.

روش اول: آن فرد در رسانه‌ای که ایجاد کرده است طوری فعالیت کند که موتورهای جستجو رسانه او را که شامل (وب‌سایت یا وبلاگ یا اکانت در شبکه‌های اجتماعی یا هر نوع رسانه قابل تصور دیگر) به عنوان جواب درستی به جستجوی جستجوگران نمایش دهد؛ مانند زمانی که شما موضوعی را در گوگل سرچ می‌کنید اما فقط چند لینک به عنوان اولین لینک‌ها برای پاسخ جستجوی شما نمایش داده می‌شود. این همان چیزی است که ما آن را تحت عنوان بازدید ارگانیک می‌شناسیم.

در حقیقت در این روش گوگل یا موتور های جستجوی دیگر شما را به عنوان مرجعی می شناسند که جامع ترین،َ دقیق ترین و سریع ترین پاسخ را به سوال مشتری ارائه می دهد. به همین دلیل شما را در رتبه های بالاتر طبقه بندی می کند.

در صورتی که به رتبه های بالا مخصوصا رتبه یک گوگل برسید، حجم زیادی از مشتریان هدف را به صورت رایگان بدست خواهید آورد. پس این یک سرمایه گذاری فوق العاده برای ایجاد مشتری است. البته که برای رسیدن به این جایگاه باید صبور باشید و به صورت ممتد و مستمر محتواهای با کیفیت تولید کنید.

روش دوم: در روش دوم به موتورهای جستجو هزینه‌ای پرداخت می‌شود تا این موتورها فعالیت و رسانه‌ی شما را جزو گزینه‌های ابتدایی در جستجوها نمایش دهد؛ و یکی از نمونه‌های paid traffic یا ترافیک خریداری شده شناخته شده است.

اگر شما بودجه‌ای را اختصاص دهید تا از روش‌های موجود مانند تبلیغ یا شیوه‌های دیگر، کاربران را به رسانه‌های خود هدایت کند، وارد حوزه بازاریابی موتورهای جستجو (Search Engine Marketing) یا SEM شده‌اید.

در این روش موتور های جستجو امکانی برای شما در نظر می گیرند که بتوانید با پرداخت مبلغی ترافیک موثر و هدف برای وبسایت خود ایجاد کنید. مزیت این روش این است که به مشتری هدف، دقیقا در زمان جستجوی نیاز می رسید که باعث تبدیل بیشتر و نتیجه گیری بیشتر می شود.

مزیت بعدی این است که شما به ازای نمایش پول پرداخت نخواهید کرد. در این روش شما مبلغی را در حساب خود شارژ می کنید و به ازای هر کلیک از حساب شما مبلغی کسر می شود. در حقیقت شما فقط به ازای مشتری واقعی که وارد سایت شما می شود هزینه خواهید کرد.

4. بازاریابی پایگاه داده (Database Marketing)

بازاریابی پایگاه داده به عنوان یکی از روش‌های موثر و پر بازده بازاریابی است. وقتی یک فروشگاه بزرگ اطلاعات مشتریان و سلیقه و نوع خریدها را با الگوریتم‌هایی تحلیل می‌کند و طبق آن‌ها محصول مشخصی را به مشتری معرفی می‌کند اصطلاحاً تکنیک بازاریابی پایگاه داده استفاده شده است.

اما در این نوع بازاریابی به صورت انبوه (Mass Marketing) به سراغ مشتریان بالقوه نمی‌رویم. بلکه به سراغ مشتریانی می‌رویم که قبلاً از ما خرید کرده‌اند و از آن‌ها اطلاعات تماس داریم. اطلاعات تماس می‌تواند شامل آدرس، شماره تلفن، اکانت شبکه اجتماعی، ایمیل و… باشد. در حقیقت در این روش ما به صورت نفر به نفر فعالیت های فروش و تبلیغی را انجام می دهیم.

برای مثال برای همه کسانی که قبلاً از شما خرید کرده‌اند ایمیل ارسال می‌کنید و میگویید که محصولات جدید در فروشگاه موجود است و برای بازدید مراجعه کنید. این اقدام شما بازاریابی پایگاه داده است؛ اما اگر محصولات جدیدی که موجود شده‌اند دیجیتالی باشد بهتر است این پیام را برای افرادی ارسال کنید که قبلاً از شما محصولات دیجیتالی خریده‌اند. هرچقدر بتوانید مخاطب‌ها را بهتر شناسایی کنید و تقسیم‌بندی مشتری‌ها دقیق‌تر باشد، بازاریابی مبتنی بر پایگاه داده بهتر و سودمندتر خواهد بود.

این تقسیم بندی ها می تواند بر اساس اطلاعات شخصی مشتریان، حجم خرید، تعدد خرید یا محصولی که خریداری شده است، اتفاق بیافتد. هر چقدر در واحد های کوچکتری این تقسیم بندی را انجام دهید، بازدهی بیشتری در نرخ تبدیل تماس ها به خرید خواهید داشت.

بازاریابی پایگاه داده، می‌تواند با تکیه بر دیتابیس‌های داخلی یا بیرونی انجام شود؛ اما چه تفاوتی دارند؟

استفاده از دیتابیس‌های داخلی به این صورت هست که اطلاعات مشتریان را جمع می‌کند و در زمان مناسب دوباره با آن‌ها تماس بگیرد و در مورد محصولات و پیشنهادات جدید صحبت کنند. اما برخی کسب‌وکارهای دیگر، از پایگاه‌های داده بیرونی استفاده می‌کنند. برای مثال با شرکتی که یک مجموعه ایمیل در اختیار دارد صحبت می‌کنند تا برای آن‌ها یک برنامه بازاریابی ایمیلی را اجرا کنند و برای این کار، مبلغ مشخصی به ارسال‌کننده‌ ایمیل پرداخت می‌کنند.

البته که در روش بیرونی بازدهی بسیار پایین است و بجز در موارد خاص توصیه نمی شود. بهتر است به جای این شیوه از روش های درونگرا یا جاذبه ای استفاده کنید. در روش های برون گرا یا مبتنی بر پایگاه داده خارجی،‌ احتمال اینکه پیام های ارسالی ایجاد مزاحمت کرده و اسپم شود، بسیار بالاست. لذا بجز در موارد خاص استفاده از این روش را توصیه نمیکنیم.

5. بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing)

بازاریابی دیجیتال

با توسعه فناوری اطلاعات در سال‌های اخیر و گرایش افراد به دنیای دیجیتال و استفاده کاربران از موبایل و افزایش استفاده از اینترنت، دیجیتال مارکتینگ به عنوان یک دانش مستقل مورد استفاده قرار گرفته و در بسیاری از دانشگاه‌ها این رشته مورد توجه دانشجویان است.

مزیت اصلی دیجیتال مارکتینگ، دقت بالا و داده محور بودن این روش است. این روش دقت را بسیار بالا برده، قابلیت اندازه گیری دارد و می توان مشتریان را در طول مسیر ردیابی و رهگیری کرد.

تعریف بازاریابی دیجیتال

تعریف واحدی از بازاریابی دیجیتال در دست نیست، اما می‌توان تعریف زیر را به عنوان یک تعریف کلی و فصل مشترک تعریف‌های رایج در زمینه بازاریابی دیجیتال در نظر گرفت. بازاریابی دیجیتال شامل مجموعه همه ابزارها و فعالیت‌هایی است که برای بازاریابی محصولات و خدمات در حوزه دیجیتال شامل (وب، اینترنت، موبایل یا هر ابزار دیجیتال) مورد استفاده است.

ابزارهای بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ چه چیزهایی هستند؟

موارد زیر نمونه‌هایی از ابزارها و راه و روش‌های بازاریابی دیجیتال محسوب می‌شوند و که باید یک دیجیتال مارکتر با آن‌ها آشنا باشد:

بازاریابی توسط موتورهای جستجو (SEM)

در حقیقت در این روش، شما با پرداخت پول در موتور های جستجو رتبه می گیرید.

بهینه سازی برای موتورهای جستجو (SEO)

در این روش، با تولید محتوای با کیفیت و بهینه به صورت طبیعی (ارگانیک) رتبه بالاتری می گیرید و ترافیک شما رایگان خواهد بود.

بازاریابی محتوا (Content Marketing)

در این روش، با تولید محتواهای مرتبط به محصولتان می توانید برای مشتری ایجاد نیاز کنید، محصولات را معرفی کنید، اعتماد ایجاد کنید و در نهایت مشتریان را به سمت خرید هدایت کنید.

بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)

در این روش به جای آنکه پیام های بازاریابی را در محل های حضور مشتری ارائه دهید، باید در موضوع مربوط به کسب و کارتان و در حقیقت مسائل و نیازهای مشتری تبدیل به مرجع شوید. به جای آنکه پیام ها را بیرون از شرکت ترویج کنید، در سایت یا شبکه های اجتماعی شرکت محتواهایی تولید می کنید که مشتریان به دنبال جواب سوالاتشان به شما می رسند.

در این روش در ۳ دسته مختلف باید محتوا تولید کنید:

۱. جذب

۲. تعامل

۳. لذت

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی (Social Media Marketing)

در این شیوه بازاریابی با استفاده از شبکه های اجتماعی و محل هایی که مشتریانتان در شبکه های اجتماعی حضور دارند، به اطلاع رسانی و مخابره پیام می پردازید.

استراتژی محتوا (Content Strategy)

در تمام روش های خود داشتن یک استراتژی مشخص و زمان دار برای محتوای مفید کمک کننده است.

تبلیغات بر اساس کلیک (PPC)

در این روش مشابه SEM شما به ازای کلیک پرداخت خواهید داشت. با این تفاوت که در زمان جستجوی مشتری پیام شما به او نمایش داده نمی شود و در قالب بنرهای تصویری پیامتان را به مشتری می رسانید. مزیت اصلی این روش این است که شما به ازای نمایش تبلیغاتتان هزینه ای پرداخت نخواهید کرد و فقط در ازای هر کلیک مبلغی از حسابتان کسر خواهد شد.

اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)

در این روش، با استفاده از اعتبار یک شخص معتبر در صنعت شما، میتوانید اعتماد کاربران را ایجاد کنید. اینفلوئنسرها افرادی هستند که اعتماد کاربران را در صنعت شما به دست آورده اند. با همکاری با اینفلوئنسرها، روند اعتمادسازی در فرایند فروش سریعتر و راحت تر بدست آورید.

تبلیغات بنری (Banner Advertising)

در این روش، با مذاکره با وبسایت های پر بازدید و قراردادن یک بنر تبلیغاتی می توانید ترافیک را به سمت وبسایت خود هدایت کنید. این روش در دنیای دیجیتال شبیه به نصب و اجاره بیلبرد در دنیای واقعی است. شما هزینه ای برای یک ماه یا هر بازه زمانی مشخص پرداخت می کنید. سایت مرجع بنر شما را در موقعیتی که قابل مشاهده برای اکثر کاربران باشد، قرار می دهد و بازدید کنندگان را به سمت سایت شما هدایت می کند. در این روش کیفیت بنر طراحی شده و تناسب آن با مخاطبان رسانه مورد نظر در بازدهی تبلیغات اثرگذار است.

تبلیغات همسان (Native Advertising)

این روش نیز مشابه تبلیغات بنری است، با این تفاوت که در این روش محتوای تبلیغاتی مشابه با محتوای سایتی که تبلیغ روی آن قرار می گیرد طراحی می شود. کاربر در این حالت احساس خواهد کرد که روی محتوایی دیگر از محتواهای همان سایت کلیک کرده و به همین دلیل نرخ کلیک افزایش خواهد یافت و تعداد کلیک ها و بازدید کننده های بیشتری را نصیب سایت هدف می کند.

ایمیل مارکتینگ

در این روش باید با ارسال ایمیل های طراحی شده کاربر را به سمت اقدام های هدف هدایت کنید. توصیه ما این است که این اولین ارتباط شما با مخاطب نباشد و برای ایجاد تمایل خرید از این روش استفاده کنید.

روش اشتباه در این الگو، تهیه بانک ایمیل های ناشناس و ارسال ایمیل برای آنهاست که به دلیل ایجاد اسپم جایگاه برند شما را به مخاطره می اندازد. اگر تمایل دارید در مورد روش های درستی بازاریابی ایمیلی بیشتر بدانید،‌مقاله ایمیل مارکتینگ را مطالعه کنید.

بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ 

در این روش، تبلیغات شما از طریق نرم افزار ها یا بازی های موبایلی به مخاطبان هدف نمایش داده میشود. بهترین محصول برای این مدل، اپلیکیشن ها و بازی های موبایلی هستند.

بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)

در این روش، میتوانید از تعدادی فروشنده و افرادی که تمایل به همکاری در فروش محصولات شما دارند استفاده کنید. این افراد برای شما تولید محتوا می کنند و مخاطبان را به سمت کانال های فروش شما هدایت می کنند. درصدی از حجم فروش را نیز به عنوان دستمزد دریافت می کنند. این روش در حالتی برای شما بیشترین بازدهی را دارد که با تعداد زیادی همکاری کنید.

تولید محتوا

6. بازاریابی موبایلی یا Mobile Marketing

بازاریابی موبایلی

بازاریابی موبایلی، یکی از انواع بازاریابی است. این روش را می‌توان زیرمجموعه دیجیتال مارکتینگ در نظر گرفت. موبایل را هفتمین رسانه‌ انبوه جهان نامیده‌اند. به این معنا که بعد از چاپ، صفحه‌های گرامافون، سینما، رادیو، تلویزیون و اینترنت، موبایل هفتمین نسل از رسانه‌های انبوه است و تکنولوژی‌ که در اختیار انسان‌ها قرار داده بسیار تأثیرگذار و با اهمیت است.

برای تبلیغات و ترویج اپلیکیشن های کاربردی و بازی های موبایلی بهترین روش تبلیغات همین روش است.

تعریف بازاریابی موبایلی

اصطلاح بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ در ابتدا بیشتر افراد به عنوان بازاریابی پیامکی (SMS Marketing) می‌شناختند؛ اما به تدریج که قابلیت‌های موبایل‌ها افزایش یافت و با رواج گوشی‌های هوشمند (Smartphones) و فراهم آمدن دسترسی به اینترنت از طریق موبایل، بازاریابی موبایلی به مفهوم بسیار گسترده‌تری تبدیل شد.

انواع بازاریابی آنلاین

در این روزها با رشد سریع اینترنت و توسعه بازاریابی آنلاین خیلی از روش‌های سنتی از بین رفته‌اند یا به‌روز شده‌اند؛ و ما در این مقاله شما را با انواع بازاریابی آنلاین آشنا خواهیم کرد.

1. بازاریابی محتوایی

هدف اصلی بازاریابی محتوایی تولید محتوایی است که به مخاطب و حل مشکلات او کمک کند. از این راه به چند هدف می‌توان رسید، با بازاریابی محتوایی جامعه‌ای از مخاطبان هدف برای کسب‌وکار شکل می‌گیرد و باعث اعتبار بخشیدن و در نهایت فروش بیشتر می‌شود. محتوای شما برای بازاریابی محتوایی هر چیزی می‌تواند باشد، مانند وبلاگ نویسی، انتشار محتوا در سایت، شبکه اجتماعی، ویدئو، کتاب‌های الکترونیکی یا هر محتوای دیجیتال دیگه‌ای که بتوان برای اهداف بازاریابی از استفاده کرد. روش‌های چاپی مانند بروشورها یا مجلات را نیز می‌توان به عنوان نوع سنتی بازاریابی محتوایی در نظر گرفت.

2. بازاریابی ایمیلی

شاید فکر کنید که بازاریابی ایمیلی کاربرد چندانی ندارد؛ اما آمار و ارقام نشان می‌دهد میزان بازگشت سرمایه در بازاریابی ایمیلی بسیار مطلوب است. یکی از روش‌های مطلوب برای بازاریابی به شمار می‌آید.

اشتباه اصلی در این روش، استفاده از آن برای جذب مشتری است. در صورتی که بیشترین بازدهی در این روش مربوط به ایمیل های پیگیری و آماده سازی مشتری برای خرید است که به مشتریانی که از روش های دیگر بدست آمده اند،‌ استفاده می شود.

3. بازاریابی شبکه‌های اجتماعی

بازاریابی شبکه‌های اجتماعی

با توجه به اینکه افراد تایم زیادی در روز را در شبکه‌های اجتماعی می‌گذرانند، با توجه به این موضوع و علاقه به شبکه‌های اجتماعی می‌توانید با فعالیت در شبکه اجتماعی آگاهی مردم نسبت به برند خود را تقویت کنید، افراد فعال و علاقه‌مند که می‌توانند مشتری بالقوه یا بالفعل شما باشند در یک شبکه اجتماعی دور هم جمع کنید و محتوا و محصولتان را به آن‌ها ارائه دهید.

4. اینفلوئنسر مارکتینگ

کمک گرفتن از افراد تأثیرگذار یا اینفلوئنسر در حوزه‌های مختلف یکی از روش‌های مؤثر برای بازاریابی است. در روش اینفلوئنسر مارکتینگ به دلیل شهرت و شناخته شدن یک فرد و اعتماد دنبال کنندگان به آن فرد می‌توانید مردم را نسبت به خرید محصول مورد نظر متقاعد کنید؛ و دقت کنید که برای هر محصول باید اینفلوئنسر مناسب را پیدا کنید که مخاطبان آن‌ها به حوزه‌ی فعالیت شما نزدیک باشند.

5. بازاریابی مشارکتی

بازاریابی مشارکتی (Affiliate Marketing) که بازاریابی پورسانتی هم گفته می‌شود، سیستم همکاری در فروش به زبان ساده به معنای کمک گرفتن از دیگران در فروش و پرداخت درصدی از فروش به عنوان حق‌الزحمه یا پورسانت به آن‌هاست.

6. بازاریابی ویروسی

بازاریابی ویروسی

استفاده از یک محتوا مانند متن، تصویر یا ویدئو با این ویژگی که به حدی جذاب باشد که کاربران حتماً آن را برای دیگران هم بفرستند و به سرعت همه‌گیر شود. در این روش مهمترین عنصر اصلی جذابیت محتوا و ایجاد حس برنده بودن برای فرد به اشتراک گذارنده محتواست.

انواع بازاریابی آفلاین

امروزه کمک گرفتن از اینترنت در بازاریابی نه‌تنها ممکن و مفید است، بلکه اینترنت چنان با زندگی ما درآمیخته است که استفاده از انواع آنلاین مارکتینگ به یک ضرورت تبدیل شده است. در عین حال، بسیاری از روش‌های آفلاین یا سنتی هنوز وجود دارند و قابل استفاده هستند. در اینجا به چند مورد از رایج‌ترین این روش ها اشاره می‌کنیم:

  • تبلیغات رادیویی، تلویزیونی یا تبلیغ در نشریات
  • بازاریابی دهان‌به‌دهان، یعنی یک مشتری تجربه مثبتی که دارد به مشتری دیگر انتقال بدهد، آن مشتری هم مشتری شما شود و تجربه خود را به افراد دیگر بگوید و این زنجیره به همین صورت ادامه پیدا کند
  • علائم، تابلوها و تبلیغات محیطی
  • اسپانسر شدن در رویدادهای ورزشی و موارد مشابه
  • حضور در نمایشگاه‌های محلی و تجاری

سایر انواع بازاریابی

علاوه بر انواع بازاریابی که تا اینجا گفتیم، روشهای دیگری هم وجود دارد که ممکن است کاربرد کمتری داشته باشد و یا نتوان جزو یکی از دسته‌بندی‌ها مطرح کرد. در این قسمت به طور خلاصه آن‌ها را بیان می‌کنیم.

  • بازاریابی کمیابی scarcity marketing ایجاد انگیزه در مشتری از راه تأکید بر محدود بودن موجودی یا محدودیت زمان
  • بازاریابی تنوع‌گرا diversity، استراتژی‌های دسته‌بندی مشتریان طبق سلیقه، نیازها، ویژگی‌ها و…
  • بازاریابی پنهانی، یعنی معرفی محصول به طوری که احساس تبلیغ کردن به مخاطب‌ها ندهد.
  • بازاریابی انبوه mass marketing برای همه مشتریان بالقوه
  • بازاریابی فصلی، زمان تغییر آب و هوایی و برای تعطیلات
  • بازاریابی رویدادی: مراسمات و گردهمایی‌ها
  • بازاریابی اشانتیون: محصول با قیمت کمتر یا رایگان با هدف فروش بیشتر محصولات مرتبط (مثلاً برای ست کردن دامن و جوراب، با خرید یک دامن جوراب رایگان داده شود.)
  • نیچ مارکتینگ: انتخاب بازار کوچک و تخصصی‌تر به عنوان بازار هدف
  • بازاریابی چندرسانه‌ای cross- media marketing: ارائه اطلاعات به مشتری از راه کانال‌های مختلف
  • بازاریابی با نمونه رایگان Free sample marketing: ارائه نمونه رایگان از محصول برای علاقه‌مند کردن مشتری برای خرید. مثلاً در فروش عطر از این روش استفاده می‌شود.
  • بازاریابی چریکی یا پارتیزانی (Guerrilla Marketing): استراتژی‌های تبلیغاتی نامتعارف برای دریافت بیشترین بازده با کمترین هزینه.

جمع‌بندی

در این مقاله در مورد بازاریابی صحبت کردیم. گفته شد که چگونه می‌تواند آینده یک کسب‌وکار را متحول کند. در مورد لزوم آن برای کسب‌وکارها صحبت کردیم و در نهایت انواع آن و همچنین روش های آنلاین و آفلاین را بررسی کردیم و با ویژگی هرکدام و مزایای آن‌ها آشنا شدید. اگر این مقاله برایتان سودمند بود، برای دوستانتان هم ارسال کنید تا آن‌ها هم با بازاریابی و اصول آن آشنا بشوند.

برای دریافت مطالب جدید در پیج اینستاگرام و کانال تلگرام جاوید مقدم عضو شوید.

حتما نظراتتان را زیر این مطلب بنویسید.

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و مقالات باخبر شوید

اشتراک گذاری این مقاله
محتوایی که در اینجا مطالعه خواهید کرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − نوزده =